Dagens reiselivsnyheter 15.02.2021

Nasjonalt:

Nye turistvegprosjekter i 2021
«Til turistsesongen 2021 skal seks nye turistvegprosjekter være fullført – fra Jæren i sør til Varanger i nord. Ytterligere fire prosjekter under bygging vil stå klare til sommersesongen 2022.» Kilde: nasjonaleturistveger.no.

Innlegg: Fremtidens reiseliv krever satsing på tog
«Når reiselivsnæringen skal gjenreises vil flyselskapenes rutetilbud være endret. Samtidig er reiselivstrendene tydelig på at morgendagens turister vil være langt mer klimabevisste enn de var før pandemien.» Kilde: harvestmagazine.no.

Dette er vinterferie-rådene som gjelder
«Slik det er nå kan du reise på hytta i vinterferien – og ja, du kan bestille deg en pils hvis kommunen du reiser til ikke har full skjenkestopp.» Kilde: e24.no.

Myndighetenes råd avgjør vinterferien
«Hele 73 prosent av alle nordmenn tror at reiseaktiviteten i ferien deres i 2021 vil påvirkes av koronasituasjonen, og kun 16 prosent planlegger å ta vinterferie i år. Det er en nedgang på sju prosentpoeng sammenlignet med 2020, viser tall fra ny undersøkelse.» Kilde: dfly.no.

Hyttekommunene forbereder seg på storinnrykk
«Når regjeringen nok en gang fraråder reiser til utlandet, er det ikke tvil om hvor nordmenn vil reise.» Kilde: tv2.no.

168 000 nordmenn til å dra utenlands i vinterferien?
«Statistikk er som en lyktestolpe. .. den lyser bare opp et lite område. Derfor er det grunn til å være både skeptisk og kritisk til nyheten om at hele 168 000 nordmenn skal på utenlandsreise i vinterferien.» Kilde: thetravelinspector.no.

Hotelltopp: – Vi trenger en halv milliard til vedlikehold
«Det er i ferd med å bygge seg opp et stort etterslep av vedlikeholdskostnader for verneverdige bygg. De Historiske-sjefen ber nå regjeringen om skattehjelp der kommunene ikke vil gi fritak.» Kilde: e24.no.

Strawberry-direktør om forsikringsstriden: – Avtalen er klar
«Nordic Choice vil kreve erstatning for alle tap der de mener det er forsikringsmessig dekning, ifølge finansdirektør Mads Breder Koch. Mandag møter Petter Stordalens hotellkonsern forsikringsselskapet Codan i retten for å få svar på om koronatapene dekkes.» Kilde: e24.no.

Ny person pågrepet i omfattende Økokrim-sak
«En fjerde person er pågrepet i saken om konkursen i hotellkonsernet Maribel. Mannen i 60-årene fra Vestfold og Telemark ble møtt av politiet da han kom fra utlandet torsdag kveld.» Kilde: nrk.no.

Nordic Trustee: Hotelleier Asmund Haare misligholder gjeld på 500 millioner
«Asmund Haares svenske hotellselskap Host Property har havnet i brudd med lånevilkårene, ifølge Nordic Trustee. – Vi har støtte fra de største kreditorene, parerer IR-kontakt Christian Fuhr i Host.» Kilde: e24.no.

Nakstad fraråder trening i hotellenes treningsrom
«Vinterferien står for døren og mange skal til fjells, hvor noen hoteller holder treningsrommene åpne. Men Espen Rostrup Nakstad fraråder å bruke dem.» Kilde: vg.no.

Satser tungt på digitale møter også etter koronaen
«Lei av å treffe kollegaer på Teams og Zoom? Digitale møter og konferanser forsvinner trolig ikke med koronaen. – Dette har kommet for å bli.» Kilde: nrk.no.

Raseriet mot Norwegian har lagt seg – få utmeldinger
«Da Norwegian kunngjorde at selskapet ville pause bonus-ordningen, var det mange medlemmer som ble rasende og erklærte at de ville forlate ordningen så fort som mulig. Det ble med trusselen.» Kilde: flysmart24.no.

Setter i gang to direkte-ruter til USA fra Gardermoen
«SAS er i full gang med å gjenåpne mange av flyrutene som har vært stengt som følge av korona-krisen. For de som vil tilbake til USA når muligheten åpner seg, er det gode nyheter i vente.» Kilde: flysmart24.no.

Nord-Norge:

Isfjord Radio åpner for ny, naturnær sesong (Svalbard)
«Vintersesongen er i gang ved ett av Norges mest spesielle hoteller, Isfjord Radio Adventure Hotel på Svalbard. Med ny kjøkkensjef ved grytene. Rogier Jansen ser frem til å foredle arktiske råvarer til forventningsfulle gjester.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Innlegg: Er en høring bare demokratisk kosmetikk? (Svalbard)
«I rekken av høringsbrev er det to saker som skaper stort engasjement hos fastboende og turistnæringen på Svalbard..» Kilde: svalbardposten.no.

Som en annen planet (Svalbard)
«Mens vi drømmer om utenlandsferie, må vi ikke glemme hva som finnes innenfor landets grenser! Svalbard er et av verdens mest eksotiske reisemål.»
Kilde: vi.no.

Frykter tap av nøkkelkompetanse (Finnmark) +
«Johnny Trasti og Trine Lyrek frykter de vil tape verdifull kompetanse som følge av de varige nedstengingene: – Vi kommer til å miste veldig mye kompetanse og ganske mange flinke folk, sier Lyrek. – Langvarig nedstenging kan gi kompetanseflukt fra reiselivet.» Kilde: altaposten.no.

Målselv vil vurdere nærmere veivalget for turistsamarbeid (Troms) +
«Målselv kommune har så langt ikke bestemt seg for hvilket destinasjonsselskap de skal knytte seg til. Valget står hovedsakelig mellom Visit Tromsø og Visit Senja. Regional tilknytning eller størrelse og erfaring.» Kilde: folkebladet.no.

Gikk et skritt på veien mot Visit Senja (Troms) +
«Kommuneadministrasjonens anbefaling var å gå inn for Visit Tromsø som destinasjonsselskap for Målselv. Det skulle dog vise seg at kommunestyret ville det annerledes.» Kilde: nye-troms.no.

Nå håper de på utepils og reker ved kai i Tromsø (Troms) +
«Sammen med Mats Forsberg gjør de seg nå klar for en ny vår med MS «Tromsø». Allerede lørdag skal de ut på seilas igjen, og nå ser de en lysere vår i sikte. Nå ligger MS «Tromsø» også an til å få skjenkebevilling, og kan servere ved kai i Tromsø.» Kilde: nordlys.no.

Anne Britt byttet ut fly med båter: – Harstad har alt (Troms)
«Jeg hadde nok ikke en klar formening om at jeg skulle bli havnedirektør i Harstad når jeg ble stor, flirer Anne Britt Bekken.» Kilde: iharstad.no.

Sea Safari blir Whale2Sea: Får 2,5 mill. i forskningsmidler (Nordland) +
«Det har vært en tøff tid under koronarestriksjonene for Sea Safari Andenes AS på Andenes. Likevel investerer man i fremtiden med nye motorer, navnebytte, og satsing på forskning og kunnskapsbaserte tilbud innenfor fremtidens hvalturisme.» Kilde: vol.no.

Får en million og melder om rekordtidlig bookinger (Nordland) +
«Fylkesrådet bevilger en million kroner til hvert av de fem destinasjonsselskapene i Nordland, og Helgeland Reiseliv kan melde om rekordtidlige bookinger. – Det blir veldig spennende.» Kilde: helg.no.

Kultur møter natur  (Nordland)
«Der himmel og hav møtes – ved foten av fjellkjeden «De syv søstre» – ligger en av de store severdighetene for den som velger å kjøre fylkesvei 17 langs den vakre Helgelandskysten. Her finner vi navn og steder som har plass i norgeshistorien.» Kilde: bobilverden.no.

Midt-Norge:

Perfekt for gjester som vil utforske Frøya
«Lena Fillingsnes og Marie Oldervik på Hotell Frøya har lang erfaring med å fortelle gjester om ulike begivenheter på Frøya. De tror Frøyaportalen kommer godt med for fremtidige besøkende.» Kilde: froya.no.

Det er bare tida og veien +
«Setervei-prosjektet mellom Røros og Alvdal fikk en boost med korona og norgesferier. I sommer skal Roar Aksdal og Seterveien AS teste opplevelsespakker for ruta.» Kilde: alvdalmiv.no.

Fjord-Norge:

Vestlandet – en europeisk vinterdestinasjon?
«Vestlandet har et stort potensial .. Det viser innsikt Innovasjon Norge har hentet inn. Det er en av grunnene til at flere ski destinasjoner på Vestlandet og Fjord Norge de siste ukene har presentert ski- og vinteropplevelser til 60 turoperatører i det europeiske markedet.» Kilde: bransjeblogg.fjordnorway.com.

Vi skal redde bygda (Møre og Romsdal) +
«Oppgraderinga av Hotel Union Øye handlar om meir enn hotellutbygging. Hotel Union Øye har vore eit landemerke sidan 1891. Utbygginga som no vert gjort skal opne nye marknad og gir framtidshåp for den vesle bygda mellom fjella. » Kilde: morenytt.no.

Ny avtale med kortare tidsfrist for hotellet (Vestland) +
Stad: «I møtet i kommunestyret i Stad tidlegare denne månaden uttalte fleire politikarar at å bruke fem år på å få bygd nytt hotell er for lang tid. No er det forhandla fram ei ny avtale med kortare tidsfrist.» Kilde: fjt.no.

Eit attraktivt reisemål og reiseveg for pilegrimar (Vestland) +
«I budsjettet for 2021 har fylkestinget løyvd 600.000 kroner til to regionale pilegrimssenter i Kystpilegimsleia i Vestland. Ved tilsettinga av ein leiar for det regionale pilegrimssenteret i Selje er vilkåra for tilsegn no oppfylt og ein kan få utbetalt tilskotet.» Kilde: fjt.no.

Påbod om munnbind på pendelbana Skylift (Vestland)
Stryn: «Det blir no innført munnbindpåbod for alle som skal reise med pendelbana Skylift i Loen. Det skriv Fjordingen. – Påbodet vert innført allereie frå denne helga, fortel dagleg leiar Richard Grov til avisa.» Kilde: nrk.no.

2021 heilt avgjerande for framtida til reiselivsbransjen (Vestland) +
«Dersom koronakrisa fører til mindre enn 50 prosent omsetnad for reiselivsbedriftene i Sogn i år, vert det kroken på døra for mange av dei. Direktør for Visit Sognefjord, Ståle Brandshaug trur den det lokale, nære og «ekte» kjem til å vere eit sentralt tema for turistnæringa i åra framover. » Kilde: porten.no.

Før pandemien levde dei av turisme – no skal dei rydde norskekysten (Vestland)
Bulandet: «Utan turistar forsvann store delar av inntekta til dykkarselskapet. No skal dei livnære seg på søppel. I 2021 vert det brukt 100 millionar på å rydde strender.» kilde: nrk.no.

Jens Christian og Sondre satsar på ny fjellsportfestival (Vestland) +
Sogn: «Dei ønskjer å skapa ein ny skidestinasjon i Sogn. Oppskrifta er den same som skapte puddereventyret i Sogndal.» Kilde: sognavis.no.

Øst-Norge:

Du kan dra på hytta i vinterferien – skianleggene jubler
«Det blir ingen restriksjoner på å reise til fjells i vinterferien. – Vi er veldig glade nå, sier destinasjonssjef Helge Bonden i Skistar Trysil.» Kilde: nrk.no.

Oslofolk må bruke munnbind når de besøker butikker i fjellheimen
«Nordmenn strømmer til fjells i vinterferien. Men de må være klar til å reise hjem på kort varsel eller gå i karantene, dersom det dukker opp lokale smitteutbrudd.» Kilde:

Norske gjester kan ikke berge vintersesongen (Innlandet/Buskerud)
«De fleste norske vintersportsstedene har lenge meldt om fantastiske forhold, både i bakkene og langrennsløypene. Det skulle ha vært fullt både der og på de fleste overnattingsstedene i januar og februar, men slik er det dessverre ikke.» Kilde: reiseliv1.no.

Hemsedal hele året (Buskerud)
«Det nyetablerte salg- og bookingselskapet ProHemsedal ønsker at deres gjester skal oppleve Hemsedal som Norges beste helårsdestinasjon.» Kilde: horecanytt.no.

Gondolprosjektet blir større (Buskerud) +
«Pendelbanen kan bli sjåande slik ut oppe i fjellsida med Nesbyen nede i dalbotnen.» Kilde: hallingdolen.no.

Eiendomsutvikling uten overordnet mål – en forspilt mulighet (Innlandet) +
Sjusjøen: «Det skulle være slik at man drømte om å dra til Sjusjøen sentrum. Ikke fordi det var nyttig, men fordi det også var hyggelig .. Bestyrer Per Fineid her sammen med styreleder Marianne Olssøn i Pihl synes det er fint med innspill til utviklingen på Sjusjøen.» Kilde: h-a.no.

Tre personer siktet av Økokrim etter hotellkonkurs (Innlandet)
«Konsernet bak Hotel Victoria i Hamar slått konkurs ble i juli 2020. Onsdag (forrige uke) ble tre personer pågrepet og siktet av økokrim for grov økonomisk utroskap. De siktede ble fremstilt for fengsling i Oslo tingrett torsdag.» Kilde: horecanytt.no.

Sju kenguruar brann inne i dyrepark (Innlandet)
«Brannen er skjedd i løpet av natta i Tangen Dyrepark, litt utanfor Hamar. Dyreparken er no vinterstengt og opnar ikkje før i mai.» Kilde: nrk.no.

The Well vil tilby «skogsuite» (Akershus) +
«Vi er jo «spaet i skogen». Da er ikke noe bedre enn å plassere en skogsuite ute i det fantastiske naturområdet vårt. Dette blir helt unikt, ivrer styreleder i The Well, Kristian Gundersen.» Kilde: oblad.no.

Med denne teknologien blir Marka enda mer tilgjengelig (Oslo)
«Da Skiforeningen skulle gå over fra papirkart til en brukervennlig, digital løsning, ble geografisk teknologi og skydrift avgjørende for å lykkes. Nå har de den beste digitale inngangsporten til Marka.» Annonsørinnhold. Kilde: e24.no.

Politisk vilje avgjør campingplassers framtid (Oslo)
«For en uke siden skrev Bobilverden.no om Topcamp som investerer 120 millioner kroner i Bogstad camping. De ønsker også å investere i Ekeberg camping og Oslo fjordcamp, men kortsiktige avtaler gjør det vanskelig å oppgradere.» Kilde: bobilverden.no.

Nå har de åpnet her igjen (Vestfold) +
«Onsdag valgte Farris Bad å stenge ned etter det som trolig var mutert koronasmitte hos en gjest. Bare to døgn senere er spahotellet åpent igjen. Hotelldirektør Ane Johansen er glad for at nedstengingen ikke ble langvarig.» Kilde: op.no.

Opnar dørene på Morgedal hotell før påske (Telemark) +
«Eg har overteke eit hotell som på alle måtar er fiks ferdig. No er jobben å blåse liv i verksemda, seier konserndirektør Morten Christensen.» Kilde: vtb.no.

Fra luftig idé til svevende bane  (Telemark)
«En svevebane i skyen, en gondol høyt over byen! Tankene fikk poetisk luft under vingene når Rjukan-folk for litt mer enn 100 år siden funderte på hva de kunne gjøre med «vor avstængte verden».» Kilde: industriarven.no.

Annet:

Topp reiseglede – mens du venter på å reise
«Først ut er reisejournalist Torill Moland som sammen med kollegene Runar Larsen, Mari Bareksten og Ida Anett Danielsen i magainet Vagabond Reiselyst har samlet 110 unike norske overnattingssteder mellom to stive permer.» Kilde: thetravelinspector.no.

6 hoteller i Norge som gir deg sydenstemning
«Sommerferien 2021 blir i Norge, og hotellene som kan tilby strand, bading og alt det andre vi kjenner fra varmere strøk blir utsolgt først.» Reklame. Kilde: nettavisen.no.