Dagens reiselivsnyheter 15.03.2021

Nasjonalt:

Få siste nytt om vårt internasjonale B2B-arbeid
«Hele neste uke, fra 15. til 19. mars, inviterer Innovasjon Norges B2B-spesialister i utlandet til hele ti webinarer. Tema er hva som skjer i våre prioriterte markeder – med et særlig blikk på Covid-19-situasjonen. Ingen påmelding, bare møt opp digitalt! ..også bli tilgjengelig i etterkant.» Kilde: business.visitnorway.com.

Digital stikonferanse i et viktig sti-år
«Stien har vært ekstra viktig for oss det siste året. 16.-17. mars arrangeres Stikonferansen, med en rekke perspektiver på stiens betydning.» Kilde: dnt.no.

Ingen flere tunge steiner i sekken til reiselivsnæringen
«..NHO Reiselivs siste medlemsundersøkelse en dyster situasjon for reiselivet . Men gjenåpningen står for dør. Nå må vi bare klare å komme oss gjennom den siste kneika, men da må ingen legge flere tunge steiner i sekken til reiselivsnæringen, sier NHO Reiseliv-direktør Kristin Krohn Devold.» Kilde: nhoreiseliv.no.

Ett år med korona..
«.. marker vi ett år siden koronakrisen traff oss, og vi vil benytte denne anledningen til å oppsummere hvilke hjelpetiltak som har vært viktige for reiselivet det siste året, og hvilke saker vi fortsetter å jobbe videre med:..» Kilde: nhoreiseliv.no.

Tror på fjellheimen til Dovre faller
«Å gå fra fra dagens 3,6 millioner til full kapasitetsutnyttelse på 14,8 millioner gjestedøgn, vil øke omsetningen fra de kommersielle alpingjestene med 13,9 milliarder kroner.» Kilde: estatenyheter.no.

Påskeferien er reddet for dem som vil til fjells
«De som ikke er syke og i karantene, kan dra på hytte eller hotell i Norge i påskeferien. – Vi er letta og glade.» Kilde: nrk.no.

Er bobil lik hytte?
«I sine smittevernråd åpner regjeringen for besøk på hytte og hotell selv om den fraråder fritidsreiser. Men kan ikke bobil sammenlignes med en hytte? Bobilverden.no spurte og fikk svar.» Kilde: bobilverden.no.

Begynner å bli tomt for bobiler til leie
«Vi kunne hatt 100 bobiler til leie i sommer. De hadde vært leid ut alle sammen, sier utleier.» Kilde: nrk.no.

Fra Flåm AS til Norway’s Best
«Etableringen av merkevaren Norway’s best er vår mest ambisiøse satsing til nå, og er et prosjekt vi har arbeidet med i over to år. Vi ser et kjempepotensial i norsk reiselivsbransje, men også et stort behov for profesjonalisering og bærekraftig organisering.» Kilde: horecanytt.no.

Asmund Haare selger First-merkevaren
«Svenske Dome Energy har inngått en intensjonsavtale om å overta alle aksjene i merkevareselskapet First Hotels International.» Kilde: dn.no.

Stordalen-hotell anker etter tap i retten om epidemiforsikring
«Saken mellom Codan forsikring og Stordalen-hotellet kan ha konsekvenser for hele Choice-kjeden. Hadde hotellet nådd fram med søksmålet, kunne det utløst krav på flere hundre millioner kroner fra hele konsernet.» Kilde: abcnyheter.no.

Flyekspert varsler flybilletter til 10 kroner til sommeren
«De fleste av oss planlegger norgesferie til sommeren. Fem flyselskaper forbereder priskrig for å sikre seg passasjerer og markedsandeler innenlands.» Kilde: abcnyheter.no.

Etter korona: Billetter til 10 kr. og mindre flyplass-kaos
«Billetter ned til 10 kroner for en tur i Norge, og en hundrelapp for å komme seg til sommer og sol ved Middelhavet. Mindre kaos på flyplassene. Ferie-markedet vil «sprette tilbake» så fort nordmenn er trygg for å reise.» Kilde: flysmart24.no.

Overkjørte Norwegian-kreditorer med krav på 6,1 milliarder
«Stadig flere brikker faller på plass i Norwegians rekonstruksjon. I påvente av at kreditorer og aksjonærer stemmer over redningsplanen har fire motvillige kreditorer fått fastsatt kravet de har mot flyselskapet.» Kilde: e24.no.

Wizz Air i tettere samarbeid på norske flyplasser
«Det ungarske lavprisselskapet Wizz Air utvider nå kraftig samarbeidet med bakketjeneste-selskapet Widerøe Ground Handling. Det norske selskapet skal nå betjene Wizz Air på alle 13 norske flyplasser som Wizz Air skal ha trafikk på.» Kilde: flysmart24.no.

Påstander om statlig boikott av Wizz Air: – Direkte feil
«EFTAs overvåkningsorgan (ESA) har bedt Nærings- og fiskeridepartementet om informasjon rundt en påstått boikott av Wizz Air. Beskyldningene rettes mot norske offentlige myndigheter og statseide selskaper.» Kilde: nrk.no.

Nord-Norge:

Nå får reiselivet utbetalt koronastøtte (Svalbard) 
«Reiselivsnæringen på Svalbard er hardt rammet av koronapandemien. Fra og med i dag vil Longyearbyen lokalstyre utbetale tilskudd for gjenoppbygging, omstilling og utvikling av næringen på Svalbard.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

The Vault gjenåpner – som sesonghotell (Svalbard) +
«Hotelldirektør frykter permanent nedgang i Svalbard-turismen på grunn av korona-pandemien. The Vault blir sesonghotell.» Kilde: svalbardposten.no.

Penger til Bergkunsten i Alta (Finnmark)
«Bergkunsten i Alta får et tilskudd på 3,7 millioner kroner, penger over statsbudsjettet som Riksantikvaren fordeler til de åtte verdensarvstedene vi har i Norge.» Kilde: radionordkapp.no.

Guide-selskap ser mot alpene i Loppa (Finnmark) +
«De liker seg på fjelltoppene, Birgit Katrine Rustad og Viktor Persson, og vil vise fram naturperlen Loppa for andre.» Kilde: altaposten.no.

Til Bodø med helt nytt konsept: – Har tatt helt av (Nordland) +
«Det så mørkt ut, men etter at han tenkte på Bodø som en mulighet har interessen skutt i været. Chris Birk er gründeren bak selskapet Cabin Campers, og det bygger på å tilby naturopplevelser. – Vi er et lite selskap med et stort hjerte som driver med utleie av campervans.» Kilde: an.no.

Planlegger nytt hotell i Bodø med 150 rom (Nordland) +
«Selskapet eier eiendommen som fram til høsten 2019 huset Bohus i Bodø. Etter at Bohus flyttet til Gamle riksvei, har eiendommen i Bodø sentrum stått tom. .. Nå har de startet jakten på investorer.» Kilde: an.no.

Millioner til gode reiselivsideer (Nordland) +
«Hva skal til for at turister skal bli én dag lengre? SpareBank1 Nord-Norge deler ut millioner til de som har svaret. Aktører som jobber med reiseliv og byutvikling i Rana har sine tanker om det og hjelper gjerne til slik at søknader herfra vinner fram.» Kilde: ranablad.no.

Skal tilby et bredere tilbud innen reiselivet (Nordland) +
«Gjestene spør ikke etter overnatting, de vil ha aktiviteter. .. Kristian Olsen og Trond Olsen i Seløy Kystferie håper samarbeidet med Helgeland Opplevelser og Adventure Helgeland skal sørge for enda flere turister.» Kilde: helg,no.

Midt-Norge:

Bygger splitter nytt hotell i trønderlånstil +
«Byggingen av Nordmeland Gårdshotell i Steinsdalen i Osen, gir begrepet tilleggsnæring i landbruket en helt ny dimensjon. Signe Lillian og Jørn Nordmeland synes det er godt å se at brikkene kommer på plass for gårdshotellet. – Vi håper å åpne i løpet av årets turistsesong.» Kilde: fosna-folket.no.

Trøndersk gårdsturisme forbereder seg på nok en hjemmesommer +
«Haugum gård i Klæbu bygde låven om til selskapslokale. Nå drømmer søstrene Bina Mari og Karen om å sette opp hytter i skogen.» Kilde: adressa.no.

Disse turistene er mest fornøyd: – Gull verdt for hele regionen +
«Kultur-turisten er mer fornøyd enn natur-turisten. – Gull verdt for hele regionen, sier reiselivssjef Tove R. Martens i Destinasjon Røros.» Kilde: retten.no.

Hyttenæringa en motor for kommunene
«En videreutvikling av hyttenæringa i Oppdal og Rennebu bør fortrinnsvis legges til sentrumsnære områder og langs de sentrale transportårene, skriver Børge Dahle i dette debattinnlegget.» Kilde: opp.no.

Fjord-Norge:

Visit Nordvest søker MARKEDSSJEF (Møre og Romsdal)
«Visit Nordvest har nå ledig 100% stilling som MARKEDSSJEF, og søker deg som har stålkontroll på det som skjer i den digitale markedsverdenen, og vil bruke din kunnskap for å løfte frem alt det flotte vi har å tilby våre tilreisende.» Kilde: visitnw.wordpress.com.

Fraflyttede offentlige eiendommer blir til feriedestinasjoner (M&R)
«Oslo-baserte Maximgruppen ved eier Kurt Oksnes kjøpte for en tid tilbake et tidligere forsvarseid bygg ved Storfjorden på Sunnmøre, snaut fire mil nord for Geiranger. .. Målet er å bli en del av den hurtigvoksende turismen i Norge.» Kilde: estatenyheter.no.

Ståltro på 2021 (Møre og Romsdal) +
«Optimisme: Hustadvika Gjestegård er en av reiselivsbedriftene som har greid seg bra, tross nedstenging. – Vi har stor tro på 2021, sier daglig leder Jørn Aase.» Kilde: rbnett.no.

Vil bygge flyttbare hytter i hogstfelt (Vestland) +
Gloppen: «Småhytter blir det stadig fleire av i Gloppen. Marius Tenden og Olav Aabrekk planlegg ei rekke flyttbare mini-hytter som skal pryde skogen. – – Vi søker om mellombels dispensasjon til å drive hyttedrift i ti år. .. Håpar første står klar i mai.» Kilde: firda.no.

Reiselivsleiing, årsstudium (Vestland)
Sogndal: «Ønskjer du å jobbe innan reiseliv og entreprenørskap og utvikle spennande berekraftige opplevingar for framtida? Da kan årsstudium i reiselivsleiing vere noko for deg.» Kilde: hvl.no.

I eit år har familien drive det koronaråka hotellet i lag (Vestland) + 
«Nesten eit år har gått sidan Quality Hotel i Sogndal stengde ned. I den tøffe tida har far og dotter kunne støtta kvarandre gjennom vanskelege belsutningar og endelause utfordringar. – Har heile tida tenkt at me kjem til å vokse på dette.» Kilde: porten.no.

Klar for å lansere luksusyacht-tilbud (Rogaland) +
«Gjennom opplevelsesaktøren Viking Adventure, vil Hystad tilby ferieglade Nordmenn en «all inclusive» i luksuriøse omgivelser. .. All inclusive opplevelsen går over fem dager. Yachten starter i Haugesund før turen går videre til Åkrafjorden, Rosendal og Hardanger.» Kilde: h-avis.no.

Skal tilby forfriskende opplevelser i skjærgården (Rogaland) +
Kvitsøy: «Eldhug Adventures AS heter bedriften, som Ronny Gundersen og Nina Helgeland Gundersen holder på å dra i gang. Oppmuntret av ordføreren, Stian Giil Bjørsvik, har de gått friskt i gang.» Kilde: bygdebladet.no.

Innlegg: Bør havneselskapet avvikles? (Rogaland)
«Nytt cruise-bråk i det interkommunale havneselskapet. Spørsmålet som melder seg, er om samarbeidet kan komme til å koste mer enn det smaker.» Kilde: aftenbladet.no.

Ivan Vågstøl til Edge World (Rogaland)
«Edge World AS har hentet Ivan Vågstøl som partner i selskapet. Han vil få ansvaret for Stavanger-regionen, i tillegg til å være en bidragsyter inn i andre deler av selskapet.» Kilde: horecanytt.no.

Lysefjorden Utvikling AS søker Prosjektleder (Rogaland)
«Vil du jobbe med et av Norges mest spennende reisemål? Ansettelsesform: Fast. Frist: 28.03.2021.» Kilde: finn.no.

Øst-Norge:

Hyttekommunens påskebønn: – Ikke gjør dette
«Helsetoppene legger ikke ned forbud mot å reise på hytta i påsken. I Trysil ønsker de hytteeierne velkommen, men ber innstendig om at alle følger ett råd.» Kilde: tv2.no.

Nordre Land går ut av Visit Lillehammer (Innlandet) +
«Etter tre år konstaterer politikerne at Nordre Land ikke får nok igjen for pengene de betaler for medlemskapet i reiselivsselskapet Visit Lillehammer.» Kilde: oa.no.

Vi trenger dette hotellet (Innlandet) +
«Vi blir nok ikke enige om hotell i utkanten av Byparken. Men Kongsvinger trenger hotellet hvis byen skal utvikle seg videre.» Kilde: glomdalen.no.

Biris nye hotell gir travsporten nye muligheter (Innlandet) +
«Allerede i neste uke kan daglig leder Even Westby ved Biri travbane ta imot de første bestillingene på overnatting på det nye hotellet som tilbyr panoramautsikt mot travbanen og Mjøsa.» Kilde: oa.no.

Norefjell Ski & Spa anker etter tap i retten (Buskerud)
«Norefjell Ski & Spa anker etter å ha tapt søksmålet mot Codan forsikring om at hotellets epidemiforsikring skulle dekke konsekvenser av coronapandemien.» Kilde: reiseliv1.no.

Flere skal kutte halvparten av jobbreisene etter korona (Buskerud) +
«Dette er naturligvis svært, svært alvorlig for hotellbransjen, sier hotellrådgiver om bedrifters kutt i reisebudsjettet fremover. Sundvolden Hotell må tenke nytt og vrir seg mot privatmarkedet.» Kilde: dn.no.

Drøbak snur seg rundt og får bobilplass til påske? (Akershus)
«Bare fire dager før påske vil kommunestyret i Frogn kommune etter alt å dømme godkjenne en ny bobilplass i Drøbak. Rådmannen vil ha plassen i drift allerede i påsken.» Kilde: bobilverden.no.

Rjukan-Notodden Industriarv får 15,5 millioner verdensarvkroner (Telemark)
«Hvert år får de åtte verdensarvstedene i Norge tilskudd over statsbudsjettet. Vi har ett verdensarvsted i vårt fylke, og i år går 15 500 000 kroner til Rjukan-Notodden Industriarv.» Kilde: vtfk.no.

Sørlandet:

Kun ett cruiseskip har booket besøk til Risør i år +
«Det er ikke mange cruiseskip som finner veien til Risør havn. I år er det, så langt, kun et fartøy som har meldt sitt anløp. Det er det tidligere hurtigruteskipet «National Geographic Explorer».» Kilde: austagderblad.no.

Trenger skianlegg både på Krågeland og Knaben +
«Ordfører Per Sverre Kvinlaug (KrF) mener det er bra for Kvinesdal at det er skianlegg både på Krågeland og Knaben. Se videointervjuet der han også sier mer om hva han tror skal til for å løfte både fjellheimen, turismen og innbyggertallet i Kvinesdal.» Kilde: avisenagder.no.

Sirdal Skiresort er sørvestlandets skimekka +
«Skipatruljens Bård Gundersen blir gravd ut av snøen av en hund, og vi kjører den ikoniske Wall street-renna i Hunnedalen. Skipatruljen besøker Sirdal (S4E6).» Kilde: f.riflyt.no

Annet:

Flere må på karantenehotell og innreiserestriksjonene forlenges
«Personer som reiser på unødvendige fritidsreiser til utlandet må på karantenehotell når de kommer tilbake til Norge. I tillegg forlenges dagens strenge innreiserestriksjoner, som gjør at det i all hovedsak kun er utlendinger bosatt i Norge som får komme til landet..» Kilde: dfly.no.

EU og WHO sammen om vaksine-pass
«EU og Verdens helseorganisasjon (WHO) går nå sammen om å utvikle universelle vaksine- og helse-sertifikater. De såkalte «grønne sertifikatene» vil berede grunnen for restriksjonsfri reise mellom medlemslandene.» Kilde: way-2-go.no.

Sverige är världens hållbaraste turistdestination
«Med Sverige på första plats, följt av Finland, Österrike, Estland och Norge, ligger Skandinavien i topp i en ny, global undersökning av vilka länder i världen som är de mest hållbara turistdestinationerna.» Kilde: dfly.no.