Dagens reiselivsnyheter 16.11.2020

Nasjonalt:

Alpinanleggene venter på to ting
«Nok snø. Og nok nordmenn som ferier i eget land. Disse to faktorene er avgjørende for vintersesongen i alpinanleggene.» Kilde: ksu.no.

Visit Oslo mener Helleland serverte Stortinget faktafeil
«Linda Hofstad Helleland (H) sa at destinasjonsselskapene sitter på kontor og ikke er avhengig av gjester. Dette stemmer aldeles ikke, kontrer Visit Oslo, som mener det er besværlig at statsråden ikke forstår deres rolle.» Kilde: e24.no.

Innlegg: Petter Stordalen: – Vår bransje er i ferd med å gå under
«Servering og reiseliv er hardt rammet av coronasituasjonen. I et debattinnlegg advarer Petter Stordalen om «massedød blant selskapene» i 2021.» Kilde: e24.no.

Ingen streik i hotell- og restaurantbransjen
«Ansatte innenfor overnatting, servering og catering godtar tariffoppgjøret mellom Fellesforbundet og NHO Reiseliv, og det blir dermed ingen streik.» Kilde: abcnyheter.no.

Dette er det viktigste NHO Reiseliv jobber med nå
«Dette er det viktigste NHO Reiseliv jobber med nå, for å hjelpe små og store reiselivsbedrifter gjennom krisen.» Kilde: nhoreiseliv.no.

Innlegg om tidens dilemma: Avlyse arrangementet eller følge planen?
«Det er et samfunnsansvar å holde hjulene i gang, og det er et samfunnsansvar å bekjempe viruset. Så hva gjør vi: avlyser seminaret vårt, eller følger planen, godt innenfor smittevernreglene?» Kilde: db.no.

Frokostkåringen avlyses også i 2021
«Kåringen av Norges beste hotellfrokost avlyses også i 2021. Det ble ingen kåring i år, og nå har Haugen-Gruppen og Twinings, som står bak kåringen, bestemt at også 2021-utgaven skal avlyses.» Kilde: horecanytt.no.

Innlegg: Mer kommunemakt i vindkraftsaker redder ikke naturen
«Det er nå flertall for å flytte vindkraftsaker fra energilova og til plan- og bygningsloven. Slik får kommunene mer makt. Men hovedproblemene med vindkraftutbyggingen vil vedvare dersom ikke miljøforvaltningen får nødvendig beslutningsansvar.» Kilde: naturpress.no.

Vetoretten om vindkraft er et spill for galleriet
«Den bebudede vetoretten kommunene skal få mot utbygging av vindkraft er et spill for galleriet og en rett uten reelt innhold. Det mener Rødt i Møre og Romsdal.» Kilde: froya.no.

Innlegg: Syklister vil ha bærekraftige stier
«NINA har på oppdrag fra Miljødirektoratet kartlagt om sykling medfører økt slitasje på stiene sammenlignet med turgåing. Kartleggingen gir et verdifullt kunnskapsgrunnlag for hvordan vi best mulig kan ta vare på naturen, til glede for alle som bruker den.» Kilde: terrengsykkel.no.

Truende mørke skyer for museene?
«Flere museer merker imidlertid at dette koster, ikke minst når de står foran det som for mange er en av høysesongene med julemarkeder og julesalg i butikkene. Den første oppsigelsen er nå en realitet..» Kilde: museumsforbundet.no.

Uber-sjåfører slipper unna kravet om taksameter.. +
«Alle taxier i Norge må kjøre med taksameter. Men Uber-sjåførene passerer hinderet med løyver forbeholdt «luksuriøse» og «eksklusive» biler.» Kilde: e24.no.

Hurtigruten starter nedbemanning av landansatte
«Cruiseselskapet er fremdeles usikre på hvor mange det blir snakk om. Rederiet har et «verste fall-scenario», men tror ikke man kommer dit.» Kilde: e24.no.

33 av 54 avganger kansellert – kan få ny nødhjelp
«Dette er dagens bilde av krisen i Norwegian: Flyselskapet skulle ha hatt 56 avganger bare fra Oslo Lufthavn, men hele 33 av dem er kansellert. Nå er det mulig at selskapet likevel skal få statlig hjelp for å sikre konkurranse i luftfarten her i landet.» Kilde: flysmart24.no.

Her er smitte-rådene ved reiser innad i Norge
«Folkehelseinstituttet har lørdag rykket ut med en henstilling til nordmenn om å unngå unødvendige reiser innad i Norge. Det er et unntak for reisen hjem til jul, den ser FHI på som nødvendig.» Kilde: flysmart24.no.

Nord-Norge:

Innlegg: Reiselivet etter krisen (Svalbard)
«Reiselivet, en soloppgangsnæring, uttalte en profilert reiselivsleder i 2014. Mye positivt har skjedd i norsk reiseliv siden da.» Kilde: svalbardposten.no.

Reiselivet i krise – men krisepakka lar vente på seg (Svalbard)
«Reiselivet ligger med brukket rygg i Longyearbyen. Fortsatt venter de på de 25 millioner kronene de ble lovet av regjeringa i september.» Kilde: nrk.no.

Bygger unikt hotell med innendørs camping (Troms) +
«Basecamp Snowman i Målselv Fjellandsby skal bygges om til et annerledes hotell som det knapt finnes maken til i Norge. De skal rulle inn campingvogner og telt og bygge opp en innendørs campingplass. I disse korona-tider er kampen om de norske gjestene knallhard.» Kilde:

Må selge fordi krisehjelpen kommer for sent (Troms)
«Reiselivsbedriften i nord må kvitte seg med ski og sykler og ta opp personlig lån, fordi regjeringen ikke betaler ut korona-penger tidsnok.» Kilde: e24.no.

Vinterturismen kan vi glemme (Troms) +
«En nedgang i antall gjestedøgn hittil i år for de tre hotellene i Harstad på 33 prosent er dramatisk, selv om andre byer sliter med langt lavere..» Kilde: ht.no.

Fjord-Norge:

Slik er planene for Bergen Byarena (Vestland)
«Olav Thon Gruppen, Rexir Holding og EGD Property vil bygge 800 boliger, hotell, kinosenter, kontorer, nærings- og servicearealer i tillegg til en byarena for internasjonale arrangementer.» Kilde: estatevest.no.

Most Underrated Foodie Destinations in the World (Vestland)
«Norway is fast becoming a major foodie destination, and Bergen is building itself an impressive foodie reputation.» Kilde: chefspencil.com.

Kjerag og Preikestolen autoriserte som Nasjonale turiststier (Rogaland)
«Miljødirektoratet har i dag autorisert nasjonal turiststi nummer to og tre, begge ved Lysefjorden i Rogaland.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Øst-Norge:

Innlegg: Er Norges fjellheim i ferd med å bli en fornøyelsespark?
«Fjellturismen tilbyr stadig nye opplevelsesprodukter. Neste sommer får nasjonalikonet Andersnatten en via ferrata. Lokale forretningsfolk er på banen, og naturhensyn er borte vekk.» Kilde: norsk-klatring.no.

Innlegg: Beitostølen skal sitte rolig i båten nå (Innlandet)
«Vi har langt på veg samme situasjon nå, som vi hadde i mars. Selv om myndighetene ikke har utstedt påbud eller forbund, er kjørereglene glassklare:..» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Skisesong uten utlendinger: – Katastrofe for Trysil (Innlandet) +
«Norges største skidestinasjon har oppnådd suksess med å basere seg på 80 prosent internasjonale gjester. Nå kan det bli en vinter med kun norske gjester. Og med det følger brutale konsekvenser.» Kilde: finansavisen.no.

Mange sliter nå både økonomisk og psykisk (Oslo)
«Restauratør Jørn Lie frykter at Oslo vil bli spøkelsesby også etter corona. – Nå er det mange som sliter ikke bare økonomisk, men også psykisk, sier han, til Nettavisen.» Kilde: hrrnett.no.

Kanal med null stress. Nå er den blitt populær igjen. (Østfold) +
«Historiske dampbåter, idyllisk natur og mektig ingeniørkunst. Landets eldste kanal er for alvor i ferd med å bli (gjen)oppdaget.» Kilde: aftenposten.no.

Annet:

SAS greier ikke å overholde frist for refusjon i Danmark
«Danske Socialistisk Folkeparti vil økonomisk straffe flyselskaper som ikke refunderer billetter. Trafikstyrelsen har allerede varslet at de vil politianmelde flyselskaper som ikke tilbakebetaler sine kunder i Danmark.» Kilde: dn.no.

Korona-fiasko for norskeid cruiseskip: – Dette er ikke bra
«Atle Brynestads cruiseskip SeaDream 1 har nok havnet i koronakarantene, som det første skipet i Karibia etter koronaoppstarten.» Kilde: nettavisen.no.

Her startet korona-marerittet – nå.. 
«..prøver Wuhan å lokke turistene tilbake med ny video. Nesten ett år etter at koronaviruset brøt ut i den kinesiske byen prøver de nå å hente turistene tilbake.» Kilde: nettavisen.no.