Dagens reiselivsnyheter 17.12.2020

Nasjonalt:

Dette er NHO Reiselivs prioriterte saker våren 2021
«Vi fortsetter arbeidet opp mot politikere for å forlenge kompensasjonsordningen så lenge bransjen er pålagt restriksjoner, og vil jobbe for flere tiltak som kan hjelpe næringen tilbake til normal drift.» Kilde: nhoreiseliv.no.

Hardt rammede kommuner får 250 millioner kroner ekstra i 2020
«Regjeringspartiene og Frp ble i dag enige om 250 millioner ekstra, på årets budsjett, til kommuner med høy arbeidsledighet. Pengene kan brukes til å gi kompensasjon til lokalt næringsliv som er særlig hardt rammet av pandemien.» Kilde: nhoreiseliv.no.

NHO: Hver syvende bedrift frykter fortsatt konkurs
«Like mange bedrifter frykter konkurs i dag som for en måned siden. Frykten for å gå over ende er størst blant mindre bedrifter. – Krisen er ikke over, advarer NHO-sjef Ole Erik Almlid.» Kilde: e24.no.

Innlegg: Svært bekymret for hva som skjer i januar
«Nå handler det om å komme over den siste kneiken, og å forberede seg på at det kan åpnes for aktivitet igjen, selv om det vil ta lang tid før man er tilbake på 2019-nivå, har vi tro på at 2021 blir året vi reiser, sier Astrid Bergmål, leder for Virke Reiseliv.» Kilde: hrrnett.no.

Innlegg: En stor del av støtten går til noen få store
«Petter Stordalens hotell «The Hub» i Oslo hadde en god juli måned, men får likevel seks millioner kroner i støtte for den måneden. En stor andel av støttemilliardene havner hos noen få store bedrifter.» Kilde: dn.no.

Mener hotellaksje er doblingskandidat – i løpet av tre år
«DNB Markets mener Scandic Hotels er godt rustet for coronakrisen, men står på en hold-anbefaling enn så lenge.» Kilde: finansavisen.no.

Nordmenn frykter for sommerferien
«Sju av ti nordmenn frykter at sommerferien neste år blir påvirket av coronasituasjonen, viser en ny undersøkelse fra Norsk koronamonitor.» Kilde: abcnyheter.no.

Rekreasjonskjøring med snøskuter – erfaringen etter første fem årene
«Økt ferdsel med snøskuter har stort konfliktpotensial, men to kommuner viser at det er mulig å etablere løyper uten å skape store konflikter.» Kilde: nina.no.

Innlegg: Regjeringen har glemt frivilligheten
«Det er Den norske turistforening som har bygget de mange løypene turister følger når de går i fjellet, skriver generalsekretæren i Frivillighet Norge. Han etterlyser mer initiativ fra regjeringen til å samarbeide med frivilligheten om veien videre for Norge.» Kilde: vl.no.

SMAK-messen endrer navn
«SMAK-messen er Nordens ledende møteplass for nettverksbygging, handel og verdiskaping for alle som jobber med mat og drikke.» Kilde: smakmessen.no.

Enquete: Etter pandemien…
«Hva skjer etter pandemien – og akter du å ta vaksinen? Vi har spurt flere av landets ledende profiler i reiselivet. I dag er turen kommet til Astrid Bergmål, leder for Virke Reiseliv.» Kilde: travelnews.no.

Enquete: Etter pandemien…
«Hva skjer etter pandemien – og akter du å ta vaksinen? Vi har spurt flere av landets ledende profiler i reiselivet. I dag er turen kommet til reisejournalisten Bjørn Moholdt.» Kilde: travelnews.no.

Innlegg: Reiselivsnæringen skyter seg i foten med kutt i flyavgift
Trygve Sunde Kolderup: «Hvorfor skal et av de dyreste korona-tiltakene for reiselivsnæringen gjøre det rimeligere å forurense?» Kilde: harvestmagazine.no.

Avinor lyser ut taxfree-kontrakt til 30 milliarder
«Avinor leter etter en ny samarbeidspartner som vil drifte flyplassenes tax-free butikker fra 2023 til 2027.» Kilde: e24.no.

Wizz Air: – Vil bruke fem år på å bygge oss opp i Norge
«Det ungarske lavprisselskapet Wizz Air har møtt motstand fra norsk fagbevegelse og fra politisk hold på Stortinget etter at selskapet innledet sin satsing på norsk innenriks i begynnelsen av november. Det hadde selskapet ikke regnet med.» Kilde: flysmart24.no.

Mange tilbake­betalinger gjenstår – fortsatt
«Verken SAS eller Norwegian er i mål med å betale tilbake refusjonskrav etter årets kanselleringer grunnet pandemien – noen krav er et halvt år gamle. – Uholdbart og ulovlig, sier Forbrukerrådet.» Kilde: dinside.dagbladet.no.

Sjøfartsdirektoratet snudde: Boreal får seile igjen
«Alvorlige sikkerhetsbrudd hos rederiet Boreal sendte samtlige av selskapets ferger og hurtigbåter til kai. Onsdag kveld ble det klart at Sjøfartsdirektoratet likevel gir tillatelse til at de over 40 båtene får seile og at trafikken skal dermed komme i gang igjen.» Kilde: nrk.no.

Nord-Norge:

Trosser pandemien og satser halv milliard på hotell i Tromsø (Troms)
«Til tross for at hotell og reiseliv i Tromsø har tapt over to milliarder kroner i år, vil Christian Ringnes og Mack bygge nytt hotell med 350 rom.» Kilde: e24.no.

Stor pågang av Tromsø-turister før jul (Troms) +
«Flere av de største turistaktørene i Tromsø merker alle et oppsving i førjulstida, både av tilreisende og Tromsø-folk. Nedstengningen av utelivet i Oslo kan være en del av forklaringen.» Kilde: nordlys.no.

Viktig med kompetanseutvikling (Nordland)
«En riktig tid for å bygge kompetanse innen opplevelsesbasert reiseliv! Nordland fagskole, Opplevelsesbasert reiseliv tilbyr oppstart i januar på studium i «Reiseliv og opplevelser» i Narvik, Svolvær og Mo i Rana.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Sten Ivar har etablert turistfiskebedrift (Nordland) +
Vestvågøy: «Sten Ivar Nilsen har startet opp egen bedrift, kalt «Lofoten Cabin Sea Angling», hvor han i hovedsak vil rette seg mot tyske turister.» Kilde: lofotposten.no.

Vil utvikle reiseliv på kysten (Nordland) +
«Flere aktører slår seg sammen for å tilby reiseopplevelser, sommer og vinter, på Helgelandskysten under navnet Helgeland Opplevelser.» Kilde: hblad.no.

Midt-Norge:

Trøndelag Reiseliv AS søker Markedssjef
«Trøndelag Reiseliv AS søker en markedssjef som brenner for reiseliv og som sammen med dyktige kolleger ønsker å videreutvikle reiselivet i Trøndelag. Fast ansettelse. Søknadsfrist 10.01.2021.» Kilde: finn.no.

Tore O. Sandvik: – Er bekymret for reiselivet i Trøndelag
«Med fylkesordføreren i spissen ber trøndersk reiseliv nå regjeringen om hjelp til å overleve.» Kilde: mn24.no.

Nye «Tre Nøtter til Askepott» blir ikke lagt til Røros
«Det var så nære, men Røros tapte konkurransen om å bli opptakssted for nyinnspilling av Tre nøtter til Askepott helt på målstreken, sier Solveig Sigmond Ræstad, filmkommisjonær i Midgard Film Commission Norway. Gården i Møllmannsdalen ble for liten.» Kilde: nearadio.no.

All honnør til Oppdal skisenter
«Om koronaviruset får oppblomstring i Oppdal,vil ikke smitten komme fra skiheisen, mener Oddrun Gimse som er imponert over smittevernet etter et besøk i bakken.» Kilde: opp.no.

Innlegg: Skiglade hjerter blør
Oppdal: «Tusener av skiglade hjerter blør, skriver løype-ildsjel Haakon Nordseth som tyr til lyrikken for å beskrive savnet etter skiturene i Gjevilvassdalen.» Kilde: opp.no.

Fjord-Norge:

Vinterkampanje 2020/2021 (Møre og Romsdal)
«Sammen med Fjord Norge kjører vi nå ut en omfattende kampanje med fokus på topptur og vinteropplevelser. Regionen vår har et klart potensial til å ta en sterk posisjon som vinterdestinasjon og som en spennende skidestinasjon.» Kilde: visitnw.wordpress.com.

Mariann Bjørnelv ny festivalsjef i Moldejazz (Møre og Romsdal) 
«Hun kommer fra en stilling som daglig leder av studenthuset Folken i Stavanger, og tiltrer i stillingen som festivalsjef i Moldejazz 1. mars neste år.» Kilde: tk.no.

Åpner ni nye toppturparkeringer i Jølster (Vestland) +
«Denne vinteren har det blitt etablert ni nye parkeringer i nærheten av populære skifjell i Jølster-området. – Et stort løft for oss som går topptur i Jølster, sier guidebokforfatter.» Kilde: friflyt.no.

Slik vil Eidfjord få ned utsleppa frå cruisebåtane (Vestland) +
«Eidfjord kommune set i sving eit forprosjekt som skal greia ut landstraumanlegg for cruisebåtar.» Kilde: avisa-hordaland.no.

Suldalsposten Vil starta hotell på Jelsa (Rogaland) +
«Reiselivsgründeren Bjørn Moe, som til neste år kan feira 30-årsjubileum med Mo Laksegard, ønskjer nå å leiga tidlegare Jelsa- bu og omsorgssenter til hotell-drift.» Kilde: suldalsposten.no.

En hyllest til hullet i Tanke Svilands gate (Rogaland)
«Vi har nå levd sammen med denne digre gropen siden året før oljeprisen og kronekursen krasjet, og ingen med vettet i behold ville bygge nok et hotell i Stavanger.» Kilde: aftenbladet.no.

Øst-Norge:

Diskuterte ulike scenarioer rundt delingsøkonomi (Innlandet)
«Hva vil skje med deling av produkter og tjenester innen reiseliv og kreative næringer i Innlandet på bakgrunn av forskjellige scenarioer? Hvilke løsninger er aktuelle, og hvilke tiltak kan anbefales?» Kilde: reiselivsforskning.org.

Trysil klar for vinteren (Innlandet)
«SkiStar Trysil har jobbet intensivt sammen med Destinasjon Trysil, lokale og nasjonale aktører, inkludert kommuneoverlegen og bransjeorganisasjonen ALF, for å kunne tilby gjester trygge skiopplevelser i Trysil.» Kilde: travelbusiness.no.

Innfører munnbind-påbud i Hemsedal (Buskerud)
«Til tross for at Hemsedal ikke har noe smitte av koronaviruset, innfører de påbund om munnbind fra helgen.» Kilde: friflyt.no.

Widerøe har landet bakketjenester på OSL (Akershus)
«Varsler nye jobbmuligheter på Norges største lufthavn frem mot våren.» Kilde: 24.no.

Kokkedugnad for vanskeligstilte (Oslo)
«Hva gjør du når restauranten må stenges på grunn av koronareglene. Jo, du står på videre, og lager i stedet mat til vanskeligstilte.» Kilde: horecanytt.no.

Slik skal de trekke folk fra hele landet hit (Østfold) +
«Utviklingen av Via Ferrata har skapt entusiasme. Men dette er bare starten på Haldenkanalen og området omkring som turist- og aktivitetsområde. Samarbeid er nøkkelen.» Kilde: smaalenene.no.

Annet:

Færøerne får turistattraktion 187 meter under havet
«På lørdag indvies unikt tunnelprojekt på Færøerne med verdens angiveligt eneste rundkørsel under havets overflade. “Tunnelen vil få stor betydning for turismen,” siger Færøernes turistdirektør.» Kilde: standby.dk.

Fagbok: Nordiske perspektiver på naturbasert reiseliv
«Denne boken oppsummerer forskningen vi har gjort i BIOTOUR-prosjektet gjennom 19 kapitler med ulike perspektiver på naturbasert reiseliv i en nordisk kontekst.» Kilde: nmbu.no.

Fagartikkel: Tourism seasonality and hotel firms’ financial performance
Zhang, D., Xie, J., & Sikveland, M. (2020). Tourism seasonality and hotel firms’ financial performance: evidence from Norway. Current Issues in Tourism, 1–19.