Dagens reiselivsnyheter 18.02.2021

Nasjonalt:

Webinar: Bli kjent med Varde Opplevelseskvalitet
«Den type prosess som Varde Opplevelseskvalitet tilbyr, kan kvalifisere til midler gjennom støtteordningene som nå tilbys.. Vi ønsker å gi deg og din bedrift svarene du trenger, for å vurdere om Varde kan være noe for dere. Webinar 2. mars 2021, Kl 10.00. Gratis.» Kilde: business.visitnorway.com.

Master i naturbasert reiseliv. Bærekraftige muligheter
«Hennie Engedal Lindøe studerer naturbasert reiseliv ved NMBU. Hun vil ha en utdanning som kan brukes til å møte morgendagens utfordringer i et bærekraftig reiseliv. Ved NMBU kan du studere Naturbasert reiseliv.» Kilde: NMBU / YouTube.com

DNT lanserer bærekraftpris
«Som endel av arbeidet med DNTs nye bærekraftstrategi, lanserer vi en ny bærekraftpris og et nytt bærekraftstipend.» Kilde: dnt.no.

Vinterferien står for døren..
«..forskjellige ønsker blant utenlandsturister på guidet tur i Oslo, nyskapningen “Mulitleg”.. og hva lærte lærdommervi av å legge hovedferien til Norge i slik vi gjorde i fjor? Dette er noen av stikkordene for denne ukens (uke 7 -2021) utgavev Nye Reiselivsavisen på RadioRiksOslo.» Kilde: dfly.no.

Her må du bruke munnbind i vinterferien
«Til årets vinterferie bør du pakke ned munnbindet sammen med skiutstyret. Flere steder er det innført påbud om munnbind. Andre vurderer det samme.» Kilde: nrk.no.

Kjempesmell for Scandic-kjeden
«Hotellkjeden Scandic tapte hele seks milliarder svenske kroner i fjor. Og uten gjester renner millionene ut av det børsnoterte selskapet.» Kilde: dn.no.

Petter Stordalens forsikringsjeger om kostnadsfri epidemi-klausul
«Da Nordic Choice-hotellene skulle innhente tilbud om nye forsikringer, hadde Gjensidige innvendinger mot epidemi-klausulen. Det hadde ikke Codan, mener Nordic Choice.» Kilde:

Søknadsrush for å flytte til hytta i fjor – laber interesse nå om dagen
«Selv om folk bruker hytta mer flittig enn noen gang, virker det likevel som om lufta har gått ut av flytteiveren. Som kjent var det ikke måte på flyttelyst i ukene før påske i fjor. Men et år etter registrerer de store hyttekommunene liten interesse for å flytte til fritidsboligen.» Kilde: hytteavisen.no.

Spansk lavprisselskap øker satsingen i Norge
«Det spanske lavprisselskapet Vueling øker nå sin satsing i Norge. Fra sommeren av kommer to nye direkteruter fra den katalanske hovedstaden og til Norge.» Kilde: flysmart24.no.

Konkurransen om flykjøp på stamrutene er avlyst
«SAS varsler at de vil fly de utlyste stamrutene på kommersielle vilkår. Dermed er regjeringens konkurranse om minstetilbudskjøp av flyrutene avlyst.» Kilde: travelnews.no.

Norwegian fjerner ulykkesflyet fra flåten
«Norwegian vi trolig ikke ha ulykkesflyet Boeing 737 Max i sin fremtidige flåte. Det er godt nytt for alle med flyskrekk.» Kilde: flysmart24.no.

Nord-Norge:

Setter av 10 millioner til grønn omstilling reiselivet
«SpareBank 1 Nord-Norge har gjennom Samfunnsløftet viet ekstra oppmerksomhet til reiselivet. Ifølge Altaposten har nå banken bestemt seg for å sette av inntil 10 millioner kroner som bedrifter innen reiselivet kan søke støtte fra.» Kilde: finanswatch.no

Turistguider oppgitte og frustrert (Svalbard) +
«I fjor ble øya totalt stengt og alle turister ble sendt hjem. Likevel velger de å forby ferdsel på fjordene. Det viser jo at det ikke finnes noen faglig begrunnelse for stengingen.» Kilde: svalbardposten.no.

Mener hotellprosjekt ødelegger merkevaren (Finnmark) +
«Det som skulle bli et kvalitetsstempel for reiselivsbedriftene i Karasjok og Porsanger kan ende i papirkurven. – Penger rett ut av vinduet, konkluderer Jonas Nymo (H) etter at ordfører Aina Borch, som også deltok i utviklingsarbeidet for merkevaren, brukte merkevarenavnet «Verdde» til sitt private hotellprosjekt.» Kilde: ifinnmark.no.

Klart for byggestart ved Tromsø lufthavn (Troms)
«Tromsø lufthavn har en sentral rolle som landsdelens knutepunkt, spesielt for Finnmark, Troms og Svalbard. I vinter starter moderniseringen av lufthavna.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Brim Explorer får fem millioner i koronastøtte (Troms) +
«Fra turisttørke i nord til brunsjcruise og «afterwork» i Oslofjorden. Nå får Tromsø-selskapet millioner i koronastøtte. Tilskuddet er hittil ordningens største tildelingen ifølge nærings- og fiskeridepartementet.» Kilde: nordlys.no.

Innlegg: Nettopp det urørte som gjør vårt tilbud unikt (Nordland)
Narvik: «Det dukker tidvis opp argumenter om at motorisert ferdsel i utmark kan generere arbeidsplasser. Men hva med de arbeidsplassene som allerede finnes og som avhenger av det urørte?» Kilde: fremover.no.

Turistdestinasjon i Kjemsåsen til 400 millioner (Nordland)
«I et område ved Kjemsåsen skal Naturlige Helgeland bygge en turistdestinasjon med ca 200 fritidsboliger til rundt 400 millioner kroner. Naturlige Helgeland AS presenterte sine store utbyggingsplaner til formannskapet i Vefsn Kommune på tirsdag.» Kilde: vefsnno.no.

Midt-Norge:

Webinar: Unike opplevelser – norsk marked 2021
«Hva lærte vi egentlig av «annerledesåret» 2020, og hvilke erfaringer kan vi ta med oss inn i 2021? Hvordan kan lokale aktører omstille seg for å nå sitt fulle potensial som alternativ ferie for den norske gjesten?» 25 februar. Gratis. Kilde: bransje.trondelag.com.

To selskap som skal fremme Trondheim kan nå bli slått sammen +
«Reiselivsdirektør i Visit Trondheim, Tanja Holmen, har valgt å si opp jobben. Det skjer etter det er blitt kjent at det pågår en prosess med å få slått Visit Trondheim og Midtbyen Management sammen.» Kilde: nidaros.no.

Hundre personer som stod 20 cm fra hverandre (over grensen)
«Det er vinterferie i Sverige, og Skistar-anlegget Åre opplever et enormt trykk etter at utenlandsreiser er avlyst. Det gir lange og tette køer inn mot skiheisene.» Kilde: friflyt.no.

Fjord-Norge:

Vil kombinere fiske og reiseliv. Men staten er tverr (Vestland) +
Bremanger: «Ola Martin Grotle, Trond Grotle og John-Roar Grotle driv næringsutvikling saman i Iglandsvik. Statsforvaltaren i Vestland frårår realisering av planane om å kombinere fiskeri- og reiselivsaktivitet under samme tak i Iglandsvik.» Kilde: firdaposten.no.

Gründeren fryktar konkursar også i Sogn (Vestland) +
«Aud Melås brukar å ha vinterope på Flåmsbrygga hotell. No går det mot stenging og ho veit ikkje når hotellet opnar dørene att. – Eg er optimist, men eg veit at mange rundt meg slit.» Kilde: sognavis.no.

Reiselivsplanar på Stanghelle er ikkje lagt vekk (Vestland) +
«Sjø, tog og Stanghelle; ein fin kombinasjon for lokal reiselivsutvikling utover i 2020-års, meiner mange. I førre veke var eg i kontakt med det selskapet som planlegg båtrute Stanghelle-Hesjedalsfossen-Bolstadøyri.» Kilde: vaksdalposten.no.

Tilbake til Bergen og Stavanger (Vestland/Bergen)
«Spanske Vueling gjør til sommeren comeback i Bergen og Stavanger. Det spanske flyselskapet vil i juni gjenoppta sine ruter mellom Barcelona og de to Vestlandsbyene.» Kilde: dfly.no.

Øst-Norge:

Hyttekommuner forbereder seg på tusenvis av vinterturister
«Hyttekommuner har beredskapsøvelser for å takle eventuelle smitteutbrudd i vinterferien. Men alle som er symptomfrie er velkomne.» Kilde: vg.no.

Her åpner de hotell og skiheis (Innlandet) +
Skjåk: «Grotli Høyfjellshotell på Strynefjellet sesongåpner torsdag 18. februar. Kroa og skiheisa åpner lørdag 20. februar. Det opplyser daglig leder Inger Einvik.. I midten av mars blir det oppstart på ski & yoga.» Kilde: smp.no.

Rovdyrturisme og roller i Rendalen (Innlandet)
«Kritikken preger ikke meg personlig så veldig hardt. Men jeg tenker at i min rolle som ordfører må jeg jobbe for at terskelen for å tenke annerledes og bidra til å skape noe nytt skal være så lav som mulig. Det sier ordfører Linda Døsen (Ap) i Rendalen.» Kilde: facebook.com/naturbasertreiseliv

Nye driver av Høyt & Lavt Klatrepark Hemsedal (Buskerud)
«Trysilguidene AS tar over driften av Høyt & Lavt klatreparken i Hemsedal fra 1. juni 2021.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Bergensinvestorer i klinsj om utbygging av ikonisk hotell (Buskerud) +
«Bergensinvestorene Knut Herman Gjøvaag og Erling Falch Monsen går i klinsj med åtte hyttenaboer og noen av Norges rikeste familier når de vil bygge ut det ikoniske hotellet (Dr. Holms på Geilo).» Kilde: e24.no.

Ser et enormt behov for å rømme hjemmekontoret (Oslo)
«Da DNT Oslo åpnet for booking av hytter for sesongen var pågangen så stor at bookingsystemet brøt sammen.» Kilde: nhoreiseliv.no.

Kraftige reaksjoner på fortsatt nedstengt Oslo
«Oslo kommune fortsetter å holde butikkene på kjøpesenter, treningssentre og ølkraner stengt. Nyheten møter blandede reaksjoner i bransjene. – Vi lever på en knivsegg.» Kilde: e24.no.

Ny nedtur for Oslos spisesteder (Oslo)
«Nå må byråden så fort som mulig tillate at serveringsstedene kan servere vin til maten, sier Kristin Krohn Devold (under) i NHO reiseliv.» Kilde: nettavisen.no.

Innlegg: Overforbruk sliter ned Gamlebyen (Østfold)
Fredrikstad: «I lengre tid har vi sett et overforbruk og økende kommersiell utnytting av Gamlebyen, og bydelen slites ned. Det er sterkt å beklage.» Kilde: f-b.no.

Vil åpne for bobiler i påsken, men får ikke lov (Vestfold)
«Campingplassene vil åpne for bobiler i påsken, med får ikke lov av kommunen. Allemannsretten går foran camping.» Kilde: bobilverden.no.

Full fart framover for hotelldriften (Telemark) +
«Tohjulingene starter sin uke. Straand Hotel benytter anledningen til en ny offensiv som omfatter ni hoteller og fem fylker og kan nå en halv million bil- og motorsykkelinteresserte. – Hele fjell-Telemark tjener på det, og vi får permitterte tilbake.» Kilde: ta.no.

Sørlandet:

De beste vinteropplevelsene på Sørlandet
«Sørlandet er mer en sol og sommer. Visit Sørlandet har laget denne oversikten over fine ting å gjøre på Sørlandet i vinterferien. Kanskje det er akkurat hit du skal dra i år?» Kilde: thetravelinspector.no.

Kari-Anne og Lars tar Trebåten ut i verden +
«Risør Trebåtfestival deltar sammen med aktører fra hele verden i en virtuell båtmesse fra 19. til 28. februar.» Kilde: austagderblad.no.

Annet:

Kjempevekst: Solhungrige nordmenn bestiller neste års sydenferie
«Allerede har mange kastet seg over nettet for å bestille vinterferie til sydligere strøk i 2022.» Kilde: nettavisen.no.

Verdens-cruise utsolgt på en dag
«Cruise-entusiaster er tydeligvis ivrige etter å komme seg ut på havet igjen. Oceania Cruises 180-dagers verdenscruise ble utsolgt på under en dag.» Kilde: way-2-go.no.

Lundberg, C., & Furunes, T. (2021). 20 Years of the Scandinavian Journal of Hospitality and Tourism: looking to the past and looking forward. Scandinavian Journal of Hospitality and Tourism, 1–13. doi: 10.1080/15022250.2021.1883235 / Kilde: tandfonline.com