Dagens reiselivsnyheter 20.04.2021

Nasjonalt:

Brennhett hyttemarked, spesielt for sjøhyttene
«Hjemmesommeren 2020 bød på ellevill prisvekst for hyttemarkedet – spesielt for sjøhyttene som steg 11,5 prosent fra året før. Eiendom Norge tror det blir like vilt i år. Nå koker også leiemarkedet før ferien.» Kilde: e24.no.

Innlegg: Derfor trenger reiselivet etiske regler – og det haster
«Norge trenger en ny kurs for reiselivet. Og det holder ikke med fine taler og fagre innholdsløse ord.» Kilde: thetravelinspector.no.

Slik vil Fellesforbundet gjenreise reiselivet
«Nå har vi virkelig muligheten til å bygge en bedre næring for framtida, mener Fellesforbundet om reiselivsbransjen, som har vært veldig hardt rammet av tiltakene mot pandemien. Forbundet foreslår ti tiltak for å få en bedre næring.» Kilde: frifagbevegelse.no.

Endringer for vaksinesertifikatet – ikke noe reisepass
«Det har lenge lusket rykter om et vaksine-sertifikat som skal kunne åpne for fri reising for alle vaksinerte. Nå ser det derimot ikke ut til at dette blir en realitet.» Kilde: abcnyheter.no.

WHO sier nei til vaksinepass
«Verdens helseorganisasjons krisekomité er imot at reisende må vise fram bevis på at de er vaksinert ved innreise. Grunnen er at det øker ulikhetene i verden.» Kilde: abcnyheter.no.

Vi bestilte påskeferie til land med høyt smittetrykk
«Hvor dro vi egentlig på påskeferie i år? Tall fra Finn.no viser at langt flere bestilte flybilletter utenlands i år enn i fjor – og at mange bestilte tur til land med høyt smittetrykk.» Kilde: nrk.no.

Slik vil de europeiske landene åpne for turister
«Noen få land har startet med egne regler for vaksinerte. Andre land sier de kommer med det. Her er statusen for noen europeiske land foran sommeren.» Kilde: nrk.no.

Fem nominerte til årets gjestehavn
«Leserne har foreslått hele 51 gjestehavner i kåringen av årets gjestehavn 2021. De som fem som har blitt nominert flest ganger, går videre til avstemming. Stem på din favoritt!» Kilde: batmagasinet.no.

Asle Prestegard blir Scandics øverste leder i Norge permanent
«Etter å ha vært fungerende administrerende direktør for Scandic Hotels Norge siden januar 2020, blir Asle Prestegard nå selskapets øverste leder i Norge på permanent basis.» Kilde: reiseliv1.no.

Slutter i Havila Kystruten +
«Arild Myrvoll har sagt opp stillingen som administrerende direktør i Havila Kystruten.» Kilde: horecanytt.no.

Gjenopptar Norge-ruter – håper å redde turist-sommeren
«Et av selskapene er spanske Iberia, som nå varsler at det vil gjenoppta sine ruter til Oslo og Bergen i sommer. Dette skjer som ledd i gjenåpningen av en rekke andre europeiske ruter.» Kilde: flysmart24.no.

Nord-Norge:

Ny sjef på Snøhotellet (Finnmark) +
«Silje Randa er tilsatt som ny daglig leder av Snowhotel Kirkenes. – I konkurranse med 25 meget godt kvalifiserte søkere, har vi valgt å tilsette Silje Randa som ny direktør for Snowhotel Kirkenes, sier daglig leder i moderselskapet, The Norwegian Travel Company..» Kilde: sva.no.

Nå er planen klar for museumstomta og Mack Øst (Troms) +
«Kaipromenaden ved det nye Mack-kvartalet og universitetsmuseet er planlagt dobbelt så stort og skal gjøre det bedre å oppholde seg på kaia. Det er planlagt uteserveringsområder og muligheter for bading. I bakgrunnen ser man det planlagte hotellet på sørsjeteen, som skal ha en park på taket.» Kilde: itromso.no.

Innlegg: Både fugl og fisk bør vernes (Troms)
«Leder av Samarbeidsutvalget for Målselvvassdraget (SUM), Odd-Helge Utby, protesterer mot det planlagte skutershowet på Målselva i sommer.» Kilde: nye-troms.no.

Midt-Norge:

Webinar om Varde Kvalitetssystem
«.. for bedrifter som produserer opplevelser, aktiviteter, attraksjoner og muséer. Velkommen til webinar om Varde Kvalitetssystem 4.mai, kl.10.00!» Kilde: bransje.trondelag.com.

Skal lokke Norge til Frøya med portalen
«Tore Strømøy vil lokke folk fra hele Norge til Frøya i sommer. Det vil han gjøre med Frøyaportalen og en kjempedugnad på sosiale medier.» Kilde: froya.no.

Fjord-Norge:

Innlegg: Romsdalen som Nasjonal Turistveg? (Møre og Romsdal)
«Romsdalen kan bli en enda større turistattraksjon enn den er i dag. Romsdalen kan fortsette å være hele Norges eventyrdal. Bare det beste vegalternativet for Romsdalen er godt nok.» Kilde: andalsnes-avis.no.

Trur på opning i juli (Møre og Romsdal)
«Reiselivssjef i Visit Nordvest, Torunn Dyrkorn, trur på full gjenopning av reiselivet tidlegast i juli. .. reiselivsbedriftene har også i år stor tru på den norske marknaden og kanskje også den utanlandske seint på hausten.» Kilde: nrk.no.

På fjelltoppen kan det kome ei heilt spesiell hytte (M&R) +
«Saksa Turstiforeining vil i gang med nok eit stort prosjekt. Denne gongen å byggje opp att militærhytta på Leknesnakken.» Kilde: smp.no.

Destinasjon Eidfjord deltok på NTW Digital (Vestland)
«Me har ikkje delteke på Norwegian Travel Workshop tidlegare, verken fysisk eller digitalt. Så dette var ein ny erfaring! Og det gjekk heilt fint!» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Dette markerer at turistsesongen så smått er i gang (Vestland)
«Borgund stavkyrkje vart som den første av dei større sesongbaserte attraksjonane opna før helga. – Me er avhengig av sogningane.» Kilde: sognavis.no.

Skjenkesjefen ber barer og utesteder ta ansvar for køene (Vestland)
Bergen: «Utelivssjef er bekymret: – I fjor hadde vi køer på 200 meter sommerstid. Den eneste måten å unngå det i år, er å utvide skjenketiden.» Kilde: e24.no.

Webinar om besøksforvaltning på Trolltunga 29 april (Vestland)
«LoVe Utvikling har den glede av å kunne presentere et webinar om besøksforvaltning og reiselivsforvaltning.» Kilde: facebook.com/naturbasertreiseliv

Vil byggja eit 150 år gammalt fengsel om til hotell (Vestland) +
«Asle Dahl og Hanne Salomonsen tek over Stord fengsel for å laga kulturhotell.  Slikt får byråkratane til å vakna.» Kilde: sunnhordland.no.

Øst-Norge:

Innlegg: Hønefoss og Ringerike har mye å by turistene! (Buskerud)
«Sammen kan vi få turistene til å bli her i flere dager, nettopp fordi Hønefoss og omegn har så masse å by på, skriver Unni Carlsen. – Å få alle aktørene på banen i et stort, flott samarbeid under samme paraply, er det som må til.» Kilde: rungblad.no.

Står som sild i tønne i grensekontrollen (Akershus)
«Da Terje Eiken landet i Oslo denne uken, ble han overrasket over hvor mange som var samlet ved grensekontrollen. – Må kunne gjøres bedre.» Kilde: nrk.no.

Gjenåpning av serveringssteder ikke før i sommer (Oslo)
«En omfattende gjenåpning av Oslo er trolig først realistisk mot sommeren, mer enn i mai, mener Oslo-byrådsleder Raymond Johansen.» Kilde: reiseliv1.no.

Discover Oslo’s harbour promenade (Oslo)
«A walk along Oslo’s new harbour promenade is an urban adventure unlike any other: Soothing nature on one hand, world-class architecture, culture and food on the other.» Kilde: visitoslo.com.

Sommertesten: Dyrt og middelmådig i Drøbak (Akershus)
«Enten må prisen settes ned eller så må kvaliteten opp. valget bør være enkelt.» Kilde: thetravelinspector.no.

Sørlandet:

Stor utbyggingsfart for hytter i Risør +
«En oversikt hentet ut fra Risør kommune viser at godkjente planer for over ytterligere 600 hytter er godkjente – ergo er hytteboomen i Risør langt fra over. Det er en økning på 31 prosent.» Kilde: austagderblad.no.

Annet:

Spring 2021 Destination Stewardship Report
«On 14 April 2021 we were pleased to send out the Spring (2Q) edition of the Destination Stewardship Report, completing its first year of online publication as a joint project with the Global Sustainable Tourism Council.» Kilde: destinationcenter.org.