Dagens reiselivsnyheter 23.11.2020

Nasjonalt:

32 hoteller har varslet Nav om masseoppsigelser
«..etter at permitteringsordningen ble utvidet i sommer. Ikke overraskende er Oslo i sterkest grad berørt. I Nordland har derimot ingen hoteller varslet om masseoppsigelser, viser E24s oversikt.» Kilde: e24.no.

Satte av fire mrd til lønnstilskudd. Bare 131 mill. utbetalt
«NHOs arbeidslivsdirektør Nina Melsom sier at lønnstilskudd-ordningen kan ha fremstått som kompleks og var lite kjent for bedriftene.» Kilde: vg.no.

NHO ber om fortgang i arbeidet med reisegarantifondet
«NHO Reiseliv var denne uken med på et felles initiativ til et brev fra alle de store interesseorganisasjonene i Norge som er berørt av pakkereisedirektivet.» Kilde: nhoreiseliv.no.

Frykter reiselivskonkurser – trenger en løsning innen få uker +
«LO, NHO, Virke, Norges Rederiforbund og organisasjonen Norsk Reiseliv går sammen om å legge press på regjeringen for kjapt å innføre en statlig garantiordning for reisearrangørene.» Kilde: dn.no.

Vil øke krisestøtten til kulturlivet med 200 millioner
«Regjeringen setter av ytterligere 200 millioner kroner på toppen av summen på 900 millioner som skal brukes til koronastøtte for kulturlivet.» Kilde: e24.no.

Se! Nå er det endelig snø i skianleggene
«Kuldegrader og et skikkelig snøfall de siste dagene farger flere av landets skianlegg hvite. For de fleste er det ikke over enda, heller.» Kilde: friflyt.no.

Kokkelærling frykter for levebrødet
«Medan ei ny koronabølge skyl over Noreg, står fleire lærlingar i fare for å bli permitterte. Dei som er hardast ramma er lærlingar i restaurant – og matfag.» Kilde: nrk.no.

Korona-rapport fra Odd Roar Lange
«Hver dag fremover bringer Travel News oppdaterte korona-rapporter fra representanter for reiselivsbedrifter i Norge. I dag er turen kommet til Odd Roar Lange fra tretravelinspector.no.» Kilde: travelnews.no.

Vil på ferie snarest mulig – en av tre sparer reisepenger
«Nordmenn er klar til å kaste seg på reisekarusellen så snart dagens reiserestriksjoner oppheves. En av tre har allerede begynt å spare opp penger for å reise på ferie.» Kilde: flysmart24.no.

Disse 15 flyselskapene har nå stanset sine Norge-ruter
«Nordmenn som har behov for å reise til utlandet har fått erfare at rute-tilbudet har blitt kraftig redusert de siste par månedene. Mange selskap satt sine ruter til Oslo Lufthavn på pause. Kanskje blir noen av dem også helt borte.» Kilde: flysmart24.no.

Foreslår kontroversiell overvåkningsapp for å gjenåpne reiselivssektoren
«I Kina må innbyggerne installere apper på smarttelefonen som gir koronastatus. President Xi Jinping foreslår en tilsvarende løsning for andre land for å åpne den globale reiselivssektoren.» Kilde: dn.no.

Nord-Norge:

Innlegg: Reiseliv og natur på billigsalg?
«Godbitene av reiselivet i Nord-Norge kjøpes nå opp av internasjonale konsern. Blir vi i lokalbefolkninga sittende igjen med nedslitt natur og økte krav til tilrettelegging, dasspapir i veikantene, og det uten at det verken blir flere innbyggere i kommunene, eller at kommer mer inn i kommunekassene?» Kilde: nye-troms.no.

Innlegg: «Kvinnekrise» i nord-norsk reiseliv 
«Disse nedstengningene har også store konsekvenser for de som jobber i reiselivsbransjen, som typisk er kvinner, unge og innvandrere.» Kilde: nordnorskdebatt.no.

Vil forby fisketurister å ta fangsten med hjem (Nordland) +
«Formannskapet i Moskenes vil forby fisketurister å ta med seg fangsten hjem. – Turistene fisker nesten ikke kysttorsk, sier Marcel Körmer i Lofoten Fishing på Å.» Kilde: lofotposten.no.

Midt-Norge:

Trondheimshotell i ny TV-serie
«Den nye TVNorge-serien Hotel Britannia følger arbeidet med planlegging, oppussing, storstilt åpning, og etter hvert daglig drift av det spektakulære hotellet og møtestedet Hotel Britannia.» Kilde: horecanytt.no.

Åpner ny attraksjon i sentrum: 40 kan klatre samtidig +
Oppdal: «Arne Løvoll ser fram til å kunne invitere alle interesserte inn i det nye klatresenteret, som åpner 18. januar.» Kilde: opp.no.

Fjord-Norge:

Susanne skal utvikle og selge opplevelser i Romsdalen (M&R) + 
«Susanne Fausa Brastad fra Ålesund og Vestnes er ansatt som Salg og Markedsleder i Romsdalen AS.» Kilde: rbnett.no.

Could this new tour in Norway become your epic adventure in 2021?
«When it comes to epic vacations to take next year, this trip in Norway ticks plenty of boxes. It’s a 12-night journey that will take you on the country’s Discovery Route, all the way from Bergen to Stavanger, where you’ll enjoy..» Kilde: lonelyplanet.com.

Nå trenger vi to ting. Mye snø, og en vaksine (Vestland)
Voss: «Da coronakrisen traff Norge i mars, ble 700 personer i reiselivsbygda permittert nærmest over natten. På Voss håper alle at vinteren skal skape økt aktivitet og få flere i arbeid.» Kilde: vg.no/

Her padlar Karoline (26) gjennom skogen på Voss (Vestland)
«Då det flauma over på Voss, lét ikkje Karoline Fosse (26) sjansen gå frå seg. Saman med kjærasten henta ho surfebrettet sitt og padla seg ein tur.» Kilde: nrk.no.

Øst-Norge:

Lysshow og langrennsåpning på Beitostølen (Innlandet)
«Beitostølen er i vinden på NRK1 i dag, lørdag og søndag, med sesongåpningen for langrennseliten. Men, det er ikke bare Johaug og Høstflot Klæbo som vekker interesse. Fire nye spektakulære lysskulpturer i Beitostølen sentrum blir også lagt merke til.» Kilde: horecanytt.no.

JuleFjellandsbyen Beitostølen (Innlandet)
«Beitostølen er i vinden på NRK1 i dag, lørdag og søndag, med sesongåpningen for langrennseliten. Men, det er ikke bare Johaug og Høstflot Klæbo som vekker interesse. Fire nye spektakulære lysskulpturer i Beitostølen sentrum blir også lagt merke til.» Kilde: BeitostølenTV

Hva får gjestene oppleve ved å besøke Geilo? (Buskerud)
«I juryens begrunnelse står det at prisen tildeles Geilo for sitt varme vertskap, gode utvalg av overnattingssteder, fokus på servering av mat med lokale matvarer og høy kvalitet.» Kilde: thetravelinspector.no.

Nattsvart i hotellbransjen – men noen har gode ideer (Oslo)
«Mange hoteller er på randen av konkurs. En ny type gjester hjelper Quality Hotel 33 gjennom krisen.» Kilde: ksu.no.

Åpningen av det nye Nasjonalmuseet utsatt til 2022 (Oslo)
«Nasjonalmuseet skulle etter planen ha overtatt den nye museumsbygningen fra Statsbygg våren 2020, med sikte på å åpne museet våren 2021. .. Slik situasjonen er nå, kan kunstmonteringen tidligst begynne i starten av 2021.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Verdens skateelite valgte Larvik og Lundhs Real Stone (Vestfold)
«Verdens skateelite var i fjor sommer samlet i Larvik for å lage Red Bull’s nye ekstremsportfilm. Prosjektet og filmen lanseres globalt og vil gi Larvik og Lundhs Real Stone oppmerksomhet verden over.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Gaustablikk Høyfjellshotell fyller 50 år! (Telemark)
«Det er da 50 år siden den offisielle innvielsesfesten gikk av stabelen på Gaustablikk Høyfjellshotell. Nå skal jubileet feires – og det i et helt år fremover.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Sørlandet:

Havnedirektøren: – Aldri hatt så stor aktivitet i min tid +
«Havnedekkene i Kristiansand domineres av store lasteskip, cruisebåter og ferjer. Bare i november har ti store skip funnet veien inn byfjorden. Nå melder Kristiansand havn om rekordår – midt i pandemien.» Kilde: fvn.no.

Annet:

Venezia utsetter turistavgift til 2022
«Pandemien førte til at Venezia utsatte innføringen av inngangspenger. Det vil ikke skje før tidligst i januar 2022.» Kilde: way-2-go.no.

Flybransjen trenger opptil 720 milliarder kroner mer i støtte
«Den kriserammede flybransjen trenger store beløp for å overleve coronapandemien, ifølge den internasjonale bransjeorganisasjonen IATA.» Kilde: e24.no.