Dagens reiselivsnyheter 23.12.2020

Kjære reiselivskollega!
Da tar nyhetsbrevet som vanlig en pause nå i romjula for å komme sterkere tilbake på nyåret. Ønsker alle en riktig God Jul og et bedre nytt år! – Rune (red.)

Nasjonalt:

Mange planer for reiselivsåret 2021
«2021 skal gi oss tidenes første nasjonale reiselivsstrategi. Vi skal forhåpentligvis igjen ønske velkommen tilbake til utenlandske turister – og vi skal ta i bruk enda flere digitale verktøy i arbeidet med reiselivsnæringen i inn- og utland, sier reiselivsdirektør Bente Bratland Holm i Innovasjon Norge.» Kilde: visitnorway.com.

Hyttemarkedet – Eksperter spår nok et rekordår i 2021
«Flere hytteutbyggere måtte trykke på bremsen i vår, men nå kan de knapt få bygget ferdig fort nok til å møte den massive etterspørselen. – Jeg tror vi ser en megatrend som vil holde seg sterk fremover, sier eiendomsutvikler Anders Buchardt.» Kilde: kapital.no.

Hvilke konsepter vil lykkes fremover og hva ønsker den kresne reisende?
«Mat, velvære, musikk, sport og aktiviteter er fortsatt aktuelt. Reisende ønsker påfyll og kunnskap, de vil være kreative og ha skreddersøm. De ønsker å kombinere jobb og fritid. Hvordan du tilpasser konseptet ditt kan være avgjørende for din suksess fremover.» Kilde: horecanytt.no.

Reisetrender for 2021 fra Amadeus
«Å se for seg en retning og en vei fremover er helt avgjørende. Her presenterer Johan Nordqvist, administrerende direktør for Amadeus i Skandinavia, seks reisetrender for 2021.» Kilde: travelnews.no.

Enquete: Etter pandemien…
«Hva skjer etter pandemien – og akter du å ta vaksinen? Vi har spurt flere av landets ledende profiler i reiselivet. I dag er turen kommet til Bjørn Tore Larsen fra Icelandair Norge.» Kilde: travelnews.no.

Ny frist for å søke om omstilling- og utviklingsmidler
«Regjeringen har stilt til disposisjon nye 300 millioner kroner til event- og reiselivsnæringene til å gjennomføre prosjekter som skal bidra til nødvendig omstilling og en mer hensiktsmessig tilpasning.. Søknadsfristen er 8. januar 2021.» Kilde: innovasjonnorge.no.

Støtteordning for store publikumsåpne arrangementer
«Den midlertidige støtteordningen for store publikumsåpne arrangementer er nå godkjent av ESA.» Kilde: regjeringen.no.

Ekspertutvalg for å finne ut hva reisegarantien dekker +
«I kjølvannet av flere pakkereisekonkurser, har forbrukere 30 millioner kroner i krav som Reisegarantifondet ikke kan betale ut på grunn av uklart lovverk. Nå setter regjeringen ned et ekspertutvalg for å gjennomgå hele reisegarantiordningen.» Kilde: dn.no.

E24-podden om Norwegians forferdelige år: – Konkurs så det synger
«Aldri før har luftbransjen ligget så langt nede som nå. I 2020 har det gang på gang kommet dårlige nyheter, og veien frem til en normal hverdag er lang.» Kilde: e24.no.

Nord-Norge:

Fikk 2.650.000 kroner til omstilling og gjenåpning (Svalbard) +
«Basecamp Explorer Spitsbergen AS er ett av tre Svalbard-selskaper som fikk støtte fra tilskuddsordningen som ble etablert i sommer.» Kilde: svalbardposten.no.

Målet er å bli ledende innen reiseliv (Finnmark) +
Alta: «Canyon Hotell, Nord Ekspedisjon AS og Sjokolade-Camilla samlet på Parksenteret. Camilla Nielsen og Lababidi Mouawia gleder seg over at publikum allerede finner veien innom deres nye lokaler.» Kilde: altaposten.no.

– Jeg kaller det for svartedauden (Troms)
«Tromsø taper 1,8 milliarder kroner på coronakrisa. Vinterturismen er på et historisk lavmål. .. Markedet er bare dødt, det er ingen som kommer hit nå, sier Tove Sørensen.» Kilde: borsen.dagbladet.no.

Ble kalt «sexy» og invitert i jacuzzi av sjefen (Nordland)
«Da flere kvinner varslet om ubehagelige opplevelser ved et turistanlegg i Nord-Norge, rådet Arbeidstilsynet dem å bytte jobb.» Kilde: nrk.no.

Vi bygge 12-etasjes hotell på samfunnshustomta (Nordland) +
Fauske: «De rettmessige eierne av samfunnshustomta er i kontakt med en investor som vil bygge hotell på eiendommen når samfunnshuset er revet. ..gjerne med kulturhus i samarbeid med kommunen.» Kilde: saltenposten.no.

Midt-Norge:

– Vi har laget denne suiten for rockestjerner
Trondheim: «Du må ut med rundt 50.000 kroner døgnet for suiten på Hotel Britannia. Det er det stadig flere som gjør – selv under pandemien.» Kilde: dntv.dn.no.

Siri og Ragnar er de nye eierne av fjellhotellet
«I august ble Nordpå Fjellhotell lagt ut for salg med en prisantydning på 12,5 millioner kroner. Nå har hotellet fått nye eiere. Ekteparet Ragnar og Siri Harper, bosatt i Trondheim, lot seg begeistre på visning og overtok hotellet..» Kilde: retten.no.

Fjord-Norge:

Øglændkvartalet mistet «bunnsolid» avtale med stor hotellkjede +
Sandnes: «Hotellkjeden Maribel, som skulle drifte 260 hotellrom i Øglændkvartalet, er slått konkurs. Det kan få konsekvenser for økonomien til gigantprosjektet som er under oppføring i Langgata i Sandnes.» Kilde: aftenbladet.no.

Øst-Norge:

Feirar jul på hytta (Innlandet)
«Truleg kjem svært mange til å feire jul på hytta si i år. .. Ove Gjesdal i Visit Lillehammer ønsker alle velkomne, og har inntrykk av at folk er flinke til å tenke på smittevern. – Det blir tidenes hyttejul, men omsetningsmessig har vi ikkje tru på rekordtal.» Kilde: nrk.no.

Hafjell Bike Park utvider åpningstidene i 2021 (Innlandet)
«I tillegg til flere dager åpent, prøver også Hafjell Bike Park seg med kveldssykling i 2021.» Kilde: terrengsykkel.no.

Varslet om turister som bryter karanteneregler (Innlandet)
«Trysil kommune er i dialog med politiet om brudd på karantenereglene blant utenlandske turister. − Vi ser alvorlig på dette.» Kilde: vg.no.

«Halv takt» frem mot jul – men til påske tror de på fulle hus (Buskerud) +
Geilo: «Hoteller, restauranter og skiheiser har hatt et tøft år på Geilo – mens handelen og hyttesalget går for fullt. Med koronavaksine jobbes det for en vanlig påske og inntil 12.000 til start på Skarverennet.» Kilde: dn.no.

Milliardær og hotelleier har Norges største Munch-samling (Buskerud) +
«Investor Pål Gundersen samler på bilder av Edvard Munch og har flere bilder hengende i resepsjonen på Vestlia, hotellet han eier på Geilo.» Kilde: dntv.dn.no.

Eitt steg nærare hotellovertaking. – Håpar å opne til påske (Telemark) +
Morgedal: «Eg har tru på at me skal greie å blåse liv i hotellet att. Spesialiteten vår er små hotell på mindre stader, fortel konserndirektør i Unike hoteller, Morten Christensen.» Kilde: vtb.no.

«Forprosjekt Nidelva» får 40 000 frå Fyresdal (Telemark) +
«Tor Gunnar Austjord i omstillingsprogrammet har sett vilkår for løyvinga på 40 000 kroner til «Forprosjekt Nidelva».» Kilde: vtb.no.

Satser på færre, men mer fornøyde gjester (Oslo)
«Kampen Bistro tror korona vil sette langvarige endringer i bransjen, og gjør nå permanente endringer for å omstille seg til en ny virkelighet.» Kilde: nhoreiseliv.no.

Sørlandet:

Dyreparken røper offen­sive planer +
«Tross koronavirus har Dyreparken passert 900.000 besøkende i år. Nå starter planlegging av en fremtid med vedvarende vekst.» Kilde: fvn.no.

Annet:

Nordmenn får reiselysten tilbake – hit vil vi dra
«Denne uka åpnet Ving salget av neste års vinterreiser. Og allerede etter noen få dager kunne selskapet registrere økt salgstrykk.» Kilde: thetravelinspector.no.

Ferieparadis oppfordres til å avvikle masseturisme
«Nå er sjansen for Hellas å bevege seg vekk fra masseturismemodellen, heter det i en studie fra landets nasjonalbank.» Kilde: abcnyheter.no.