Dagens reiselivsnyheter 25.02.2021

Nasjonalt:

De betalte 333 mill. i skatt over 5 år – har fått 1,4 mrd. i støtte
«De fem selskapene som har fått mest i koronakompensasjon, har foreløpig delt 1,4 milliarder kroner. Disse selskapene betalte til sammen 333 millioner i skatt fra 2015 til 2019, viser NHH-beregninger.» Kilde: nrk.no.

Utvider omstillingsordningen med 300 millioner kroner
«Regjeringen tilfører ytterligere 300 millioner kroner til omstillingsordningen for event- og reiselivsnæringen. Ordningen skal gjøre det lettere for bedrifter å tilpasse seg smitteverntiltak og endringer i markedet.» Kilde: travelnews.no.

Nå kan eventbransjen søke om penger til omstillingsprosjekter
«Eventbransjen er fortsatt sterkt berørt av koronapandemien. Nå kan bedrifter tilknyttet eventbransjen søke om omstillingsmidler for å tilpasse seg smitteverntiltak og endringer i markedet.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Regjeringen strammer ytterligere inn karantenereglene
«Innfører meldeplikt for beboere på karantenehotell og pålegger kommunene å sørge for at karantenereglene følges.» Kilde: nrk.no.

Hver tiende i serveringsbransjen kan ha mistet jobben
«I en fersk Virke-undersøkelse svarer rundt 40 prosent av serveringsstedene at de har gått til oppsigelser. Det kan fort bli flere, advarer utelivsaktør.» Kilde: e24.no.

NOTS vil prioritere vernearbeid
«Flere syklister og andre brukere av naturen kan øke potensialet for konflikter. Nå vil NOTS (norsk organisasjon for terrengsykling) etablere en egen gruppe for vernearbeid.» Kilde: terrengsykkel.no.

Ny refinansiering i Fjord Line
«Ferjeselskapet Fjord Line har fått kjenne konsekvensene av pandemien. Nå har selskapet fått på plass ny refinansiering og ser fram til å gjenoppta driften.» Kilde: travelnews.no.

Økning i feriebestillinger for sommerferien: − Grafen går oppover
«Flyselskapene merker at kundene begynner å bestille Syden-ferie til sommerferien. Apollo melder om dobling i salget sammenlignet med i desember.» Kilde: vg.no.

Utlandet fortsatt «stengt» også for korona-vaksinerte
«Norske helsemyndigheter har ingen umiddelbare planer om å lette på reise-restriksjonene for de som har fått covid-19 vaksinen. Siden reiserådet gjelder til over påske, er det samme regel for alle som reiser til utlandet.» Kilde: flysmart24.no.

Hver tredje vil fly mindre
«Flyselskapene kan komme til å slite også etter pandemikrisen. Om lag én av tre som bruker fly som framkomstmiddel, sier de vil reise mindre med fly i framtida.» Kilde: dagsavisen.no.

Kvitter seg med 88 fly – får ikke igjen forskudd
«Flyselskapets forhandlinger med kreditorene fortsetter for fullt. Nå har Norwegian klart å kvitte seg med kjempeordren på 88 nye Airbus-fly og har i tillegg landet en avtale med motorprodusenten Rolls-Royce.» Kilde: e24.no.

Amerikansk Norwegian-datter konkurs
«Nok et av flyselskapets datterselskap tar turen i skifteretten etter nedleggelsen av langdistansesatsingen.» Kilde: e24.no.

Nord-Norge:

Gir støtte til 45 festivaler (Troms og Finnmark)
«Fylkesrådet har fordelt 3 550 000,- til 45 festivaler i Troms og Finnmark. Nå håper fylkesråd for plan, økonomi og kultur, Anne Toril Eriksen Balto (Sp) på en koronalettelse og gode festivalopplevelser.» Kilde: tffk.no.

Folk er sulteforet på å være sosiale ute (Norland) +
«Anne-Karine Statle i Kulinarisk Forum Lofoten mener det ligger masse muligheter i restaurant- og reiselivsbransjen.. I Svolvær jobber nå Thon for fullt med sitt nye hotell. Bare til åpningen i sommer trengs det 200 nye ansatte for kjedens to hotell i byen.» Kilde: lofotposten.no.

Midt-Norge:

Trøndelag – annerledesåret 2020
«..en bransje som måtte omstille seg raskt for å finne veien videre. Flere aktører opplevde en fantastisk sommer med rekordresultat i Trøndelag, og vi ser tilbake på et år med engasjert næring i intensivt arbeid for å synliggjøre trønderske opplevelser for det norske folk.» Kilde: bransje.trondelag.com.

Hvordan redde sjøøretten i Gaula
«Gaula i Trøndelag er en av de viktigste elvene for sportsfiske etter laks, både i Norge og Europa. Å bevare det som er igjen av leveområdene er et av de beste tiltakene for å redde sjøørreten i Gaula.» Kilde: NINA

Hotell Frøya på ny gjev toppliste
«Hotell Frøya er blant de beste i Norge på service. Det er gjestenes vurdering i ny gjev kåring.» Kilde: froya.no.

Fjord-Norge:

Innlegg: Vi må bli proffare. Og det hastar.
«Reiselivet på Vestlandet må vere så enkelt at sjølv Oslo-folk kan ta seg fram.» Kilde: bt.no.

Norges beste hotell ligger på Nordmøre (Møre og Romsdal) +
«Dette var heftig og veldig hyggelig. Det sier hotelldirektør Jon Arild Birkeland ved Angvik gamle handelssted. Det er hotellsøkesiden Hotels.com som står bak den store kåringen som er basert av tilbakemeldinger fra gjestene selv.» Kilde: tk.no.

Store mengder is trua camping­plass (Vestland)
«Nedbør og kraftig temperaturauke førte til at enorme ismengder trua med å øydelegge hus og campingvogner på Breim i Nordfjord.» Kilde: nrk.no.

Breane held fram med å trekke seg attende (Vestland)
«Norsk Bremuseum & Ulltveit-Moe senter for klimaviten i Fjærland måler årleg frontendringane på nokre lokale brear.» Kilde: bre.museum.no.

Ledig stilling i salg, service og reiseliv (Rogaland)
«Dalane videregående skole har fra 01.08.2021 ledig inntil 150 % undervisningsstillinger, for tiden med undervisning på programområdet for salg, service og reiseliv. Søknadsfrist er 07.03.2021.» Kilde: finn.no.

Innlegg: Nye løft må til for reiseliv og servering (Rogaland)
«Ingen bransjer har blitt hardere rammet av koronapandemien enn reiseliv- og serveringsbransjen. Aldri før har det vært viktigere for ansatte i disse næringene med politikere som stiller opp for dem.» Kilde: aftenbladet.no.

Øst-Norge:

Storinnrykk til fjells: Utsolgt for heiskort hele vinterferien
«Godt skiføre og åpne ølkraner har lokket mange til fjells. Men frykten for plutselig smitte ligger alltid og ulmer. For skinæringen ser det fortsatt mørkt ut.» Kilde: vg.no.

Forener norsk og asiatisk på Sjusjøen (Innlandet)
«Da Covid-19 tvang Oslo-restaurantene Sentralen og Plah til å stenge, pakket Johannes Barli og Gean Non sammen kokkeknivene sine og dro til fjells.» Kilde: horecanytt.no.

Hytteturister testet positivt i Hemsedal (Buskerud)
«Testet seg for korona og dro til fjells – så kom prøvesvaret. I Hol har tre hytteturister testet positivt for korona. Helsedirektøren ber folk som føler seg syke om å reise hjem fra hytta.» Kilde: nrk.no.

Samarbeid om bærekraftig utvikling på Vegglifjell (Buskerud/Telemark)
«Det er en stor oppgave å sikre felles forståelse og ønske om en bærekraftig utvikling i Vegglifjell. Her har Vegglifjell Eiendom med grunneierne og næringslivet i spissen kommet oss i forkjøpet. De viser at næringa sjøl tar et stort ansvar, sier ordfører Viel Jaren Heitman i Rollag.» Kilde: hytteavisen.no.

Oslo får Nordisk mesterskap i terrengsykling 2021 (Oslo)
«IF Frøy er tildelt Nordisk mesterskap i terrengsykling 2021. Rundbanerittet arrangeres 21. august, som en del av Oslo Terrengsykkelfestival, og har UCI 1-status.» Kilde: terrengsykkel.no.

Sørlandet:

Intervju om ny turistsatsing i Sirdal +
«Ordfører Jonny Liland (Ap) er glad for Kvæven Kafé og den nye turistsatsingen i Øvre Sirdal. I videointervjuet svarer han også på spørsmål om sykkelrittet Tour of Norway sin tur via Sirdal i sommer, om han tror det blir folkevekst..» Kilde: avisenagder.no.

Annet:

Corona-comeback for Hagen
«Gjelden i Torstein Hagens Viking Cruises fikk konkursprising under coronakrakket. Nå er prisingen nesten helt tilbake på topp.» Kilde: finansavisen.no.

Stordalen blar opp 275 millioner for danske Spies
«Den norske hotellinvestoren kommer nå Danmarks største reiseselskap til unnsetning etter et tøft år med corona, nedstenging og massive tap.» Kilde: abcnyheter.no.