Dagens reiselivsnyheter 25.03.2021

Nasjonalt:

Alle gode ting er 10
«I hvert fall denne uken. For ti medaljer i sølv og bronse er hva Innovasjon Norge får med seg hjem fra Adrian Awards. Sannsynligvis den største globale konkurransen som bedømmer markedsføring i reiselivsbransjen.» Kilde: business.visitnorway.com.

Virke-rapport: Venter ikke bedring før 2022
«Smittebølge tre og nedstengningene som følge av denne, rammer over 110 000 arbeidstagere i 17.000 virksomheter. Det skriver Virke i en fersk rapport.» Kilde: dn.no.

– Vi ligger i fosterstilling
«Ufattelige 175 000 arbeidsplasser er berørt av det nasjonale skjenkeforbudet. Hvem overlever?» Kilde: borsen.dagbladet.no.

NHO Reiseliv krever ny krisepakke
«De nye nasjonale tiltakene som regjeringen har innført fører til en dramatisk forverret situasjon for hele reiselivsnæringen. Nå krever NHO Reiseliv at Stortinget og regjeringen gjør en ny vurdering av krisetiltak som kan hjelpe reiselivsbedriftene gjennom krisen.» Kilde: nhoreiseliv.no.

NHO Reiseliv med varsku om serveringsbransjen
«NHO Reiseliv mener situasjonen til serveringsbedriftene er så alvorlig at de vil trenge ekstra hjelp i gjenåpningsfasen. Vi ber derfor om en midlertidig ordning med 15 prosent serveringsmoms siste halvdel av 2021.» Kilde: nhoreiseliv.no.

Smittevernvedtak kan strupe bedrifter i reiseliv og servering
«NHOs regiondirektører i Trøndelag og Arktis frykter at bedrifter vil gå under etter de siste nasjonale smitteverntiltakene.» Kilde: travelnews.no.

Karantene kan ødelegge påsken – kundene får kostnadene dekket
«Europeiske utvider forsikringsdekningen slik at kundene ikke skal lide økonomiske tap som følge av pålagt smittekarantene.» Kilde: dfly.no.

Frykter at flere tusen vil fly ut av Norge i påskeferien
«Avinor anslo at over 20.000 kom til å reise til utlandet i påskeuka. Nå holder alle pusten etter regjeringens pressekonferanse.» Kilde: nrk.no.

Titusenvis vil til utlandet
«En av fire nordmenn skal på hytta i påsken, og 10 prosent skal besøke venner og familie i en annen kommune. Men det er også en del som skal utenlands, og flest blant de unge og de med høyest inntekt.» Kilde: dfly.no.

Lønnsoppgjøret 2021: Nå starter forhandlingene
«LO overleverte i dag sine krav til NHO, og dermed er lønnsforhandlingene i gang.» Kilde: nho.no.

LO om lønnsoppgjeret: – Vi har ingen ting å gi
«LO kjem ikkje til å fire ein tomme på kravet om at kjøpekrafta blir halden oppe og at låglønte får eit tillegg i lønnsoppgjeret. NHO åtvarar mot streik.» Kilde: nyss.no.

Color Line tapte 936 millioner i coronaåret
«70 prosent av Color Lines passasjerer forsvant i fjor, og selskapet tapte 936 millioner kroner etter skatt. Nå håper cruiserederiet på å kunne starte opp til sommeren.» Kilde: e24.no.

6 av 10 flypassasjerar forsvann i 2020
«Alle norske lufthamner gjekk med underskot i 2019. Verst gjekk det utover Oslo lufthamn.» Kilde: nrk.no.

Ny avtale sikrer fortsatt fem Hurtigruten-skip mellom Bergen og Kirkenes
«Hurtigruten Norge og Samferdselsdepartementet forlenger avtalen som sikrer gods- og passasjertrafikk mellom Bergen og Kirkenes med fem skip.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Nord-Norge:

Pålegg om utbedring etter brann på søsterskip (Svalbard) +
«Etter at båten Brim tok fyr 11. mars har rederiet fått pålegg om utbedring av søsterskipet Bard, som etter planen skal seile på Svalbard i sommer.» Kilde: svalbardposten.no.

Stenger alt: – Vi klarer ikke en nedstengning til (Finnmark) +
Alta: «Vegard Berge Uglebakken som er medeier i både Skaidi hotell på Skaidi og restauranten Stakeriet, Gabo bar, og Canyon hotell i Alta, er også svært kritisk til den nasjonale skjenkestoppen. – Vi stenger ned drifta over alt. Man kan ikke drive under disse forutsetningene.» Kilde: ifinnmark.no.

Sinne i fjellandsbyen (Troms) +
«Det blir noen endringer i påskeplanene for Målselv Fjellandsby. Daglig leder Øystein Johansen i Målselv Fjellandsby er fortsatt klar for påskeinnrykk, men likte svært dårlig beskjeden fra regjeringen tirsdag. – Amatørmessig å vente til hele Norge har kjøpt inn påskemat og påskedrikke.» Kilde: nordlys.no.

Christian åpner snart «glamping» på Gressholman (Troms) +
«De fleste forbinder kanskje Christian Dramsdahl og Arctic Sea to Summits med toppturer og liknende turisme. Men nå er de i ferd med å realisere «arctic domes», eller gjennomsiktige igloer. Allerede i mai håper selskapet å ha den første igloen klar.» Kilde: iharstad.no.

Sjekk lappen Ronny har hengt opp (Nordland) +
«Ronny Østrem eier og driver Live Lofoten Hotell og Skjærbrygga i Stamsund. Han er oppgitt etter beskjeden fra regjeringen. : – Det føles så urettferdig.» Kilde: lofotposten.no.

Spør ministeren om laksetrapper i Beiarelva (Nordland) +
«Stortingsrepresentant Børge Freiberg mener Beiarelva har et stort, uforløst potensiale for å tiltrekke seg laksefiskere, noe som kan bety mye for å utvikle reiselivet i kommunen. En forutsetning er at Beiarelva få flere laksetrapper.» Kilde: saltenposten.no.

Ønsker å spre budskapet om Norges verdensarv (Nordland) +
«I løpet av senhøsten kommer første utstilling på plass på Vega, deretter to til i 2022. – Håpet er at vi skal få etablert utstillinger på alle Norges verdensarvsteder, sier leder i Norges Verdensarv, Liv Astrid Sverdrup.» Kilde: kulturplot.no.

Midt-Norge:

Jeg håper de kutter matmomsen til 15 prosent på restauranter
«De har holdt pusten, måttet stenge eller gjort store og små forandringer på kort tid. Situasjonen er dramatisk for restaurantbransjen. Kokk Mette Julius Evensen ber myndighetene om å redusere matmomsen og kommunedirektør Morten Wolden i Trondheim vil ha mer treffsikre ordninger.» Kilde: matriketmidt.no.

Rådvill hotellsjef: – Jeg vet ikke helt hva vi gjør +
«Hotelldriver Veronika Green må bestemme seg raskt, men uttrykker at hun vil forsøke å holde Verdal hotell åpent også i tiden fremover.» Kilde: innherred.no.

Bygger ut hotellet for 100 millioner i Oppdal
«Hotellinvestorene Kjell Inge Røkke, Arthur Buchardt og Bjørn Ove Ansnes setter spaden i jorda for utbygging av 27 leiligheter til 100 millioner kroner.» Kilde: opp.no.

Vil komme 150 hytteeiere i møte om millionregning
«Politikerne går i dialog med 150 hytteeiere i Stølen som vil at kommunen overtar vann- og avløpsanlegget i hyttefeltene.» Kilde: opp.no.

Fjord-Norge:

Visit Nordvest søker Markedssjef (Møre og Romsdal)
«Visit Nordvest har nå ledig 100% stilling som MARKEDSSJEF, og søker deg som har stålkontroll på det som skjer i den digitale markedsverdenen, og vil bruke din kunnskap for å løfte frem alt det flotte vi har å tilby våre tilreisende. Søknadsfrist: 6.april 2021.» Kilde: visitnw.wordpress.com.

Lars Bohinen fant fram turtøyet da pandemien rammet (M&R)
«Hva gjør en arbeidsløs fotballtrener i en pandemi? Lars Bohinen bruker naturen i Møre og Romsdal som sin lekegrind.» Kilde: Fjord Norway

Hotel Alexandra og Loen Skylift stenger (Vestland) +
«Som følge av nye nasjonale retningslinjer for smittevern stenger Hotel Alexandra dørene frå og med i dag onsdag. Også Loen Skylift og Hoven restaurant melder at dei dessverre må halde stengt inntil vidare.» Kilde: fjordingen.no.

Fortsatt hotell, men et annet konsept (Vestland) +
Sotra: «Panorama vil fortsette med reiseliv, men i en annen form. .. Konferanser, brylluper og større samlinger fremfor enkelt-overnattinger blir det nye konseptet.» Kilde: vestnytt.no.

Bransjegigant stenger: – Virkelig smertefullt (Vestland) +
«Hotell- og restaurantkjempe i Bergen med dyster beskjed: Låser dørene i lang tid.» Kilde: borsen.dagbladet.no.

Skjenkeforbud fra midnatt: – Vi er veldig lei nå (Vestland)
«Fra midnatt blir det forbudt å servere alkohol over hele landet. Bargjestene VG møtte i Bergen onsdag kveld var lite begeistret for skjenkestoppen.» Kilde: e24.no.

Påskehotellene i knestående (Rogaland)
«Gårsdagens pressekonferanse med Bent Høie var alt annet enn gode nyheter for hotellnæringen, som nå holder pusten før påsken. – En tragedie, sier hotellsjef ved Sauda Fjordhotell.» Kilde: e24.no.

Høgsfjordferja – fantastisk nyheit for reiselivet (Rogaland) +
«Liv Jorunn Tjelmeland i Reisemål Ryfylke jublar over nyheita om at Høgsfjordferja startar opp igjen til sommaren. – Dette vil bidra til auka trafikk og det treng me verkeleg, seier ho.» Kilde: strandbuen.no.

Nedstenginger koster Michelin-restaurant dyrt (Rogaland)
«Michelin-restauranten Re-Naa i Stavanger stenger, og frykter å måtte ta opp enda mer gjeld. Åsunn Lyngedal (Ap) mener reiselivet må få mer støtte.» Kilde: e24.no.

Innlegg: Utvikle, ikke avvikle turistnæringen i Stavanger (Rogaland)
«Å sette et årlig tak på antall cruiseanløp er ikke å utvikle næringen, men å avvikle den.» Kilde: aftenbladet.no.

Øst-Norge:

Småbedrifter gir opp på grunn av restriksjoner
«Fjellguide og redningsmann Ørjan Venås kan ikke gjøre jobben sin med de nye reglene. Nå legger han driften på vent og må skaffe seg ny jobb.» Kilde: nrk.no.

Må stenge hoteller i påsken: − Får enorme konsekvenser (Buskerud)
«Avbestillingene har rast inn, sier Gudrun Hesla, som eier et av hotellene på Golsfjellet som nå stenger dørene før påske.» Kilde: vg.no.

Påsketuristene rømmer Hallingdal (Buskerud)
«Avbestillingene renner inn for reiselivsbransjen i Hallingdal. Pers hotell på Gol mistet 80 prosent av påskebookingene. – Som å drive kolonialbutikk med kun loff og lompe i sortimentet.» Kilde: ba.no.

Hemsedal-aktør snur – dropper søksmål mot staten (Buskerud)
«Fjelldestinasjonen Skigaarden varslet søksmål mot staten tidligere i mars i kjølvannet av Viken-tiltakene. Etter innføringen av nasjonale tiltak, har de snudd.» Kilde: itromso.no.

Uvdal: Fyringsforbud for 25 hytter (Buskerud)
«En hyttebrann i en hytte ved Uvdal Alpinsenter søndag, gjør at Nore og Uvdal brannvesen har nedlagt fyringsforbud for rundt 25 (nye) hytter som har samme fyringsanlegg som den brannherjede hytta.» Kilde: hytteavisen.no.

Er du vår nye Chief of Fun? (Innlandet)
«Vi utvider ledelsen, og utlyser nå tre stillinger som Chiefs of Fun, COF, i Trysil. Vi ser etter de fremste ekspertene, de som også tar lek på alvor, og som vil lære alvorlige voksne å leke igjen.» Kilde: trysil.com.

SkiStar forbereder trygg påskefeiring i Hemsedal og Trysil (I/B)
«SkiStar Trysil og Hemsedal er godt forberedt til å ta imot påskegjestene. Med gode erfaringer fra vinterferien, jul og nyttår fortsetter vintersesongen med alle trygghetstiltak på plass for å minimere smitterisikoen for Covid-19.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Nå stenger hotellene ned på fjellet: Meningsløst (Innlandet) +
«Nå er det duket for ukontrollert festing i hus og hjem, sier en oppgitt hotelleier Johannes Nermo i Hafjell. Onsdag gjorde han som mange andre og stengte dørene.» Kilde: dn.no.

Hotell i Byparken er ren vandalisme (Innlandet) +
Kongsvinger: «En presentasjon av et noe omarbeidet prosjekt er nå presentert for byens politikere og innbyggere. Men en sitter igjen med følelsen av at det er lagt ned tid og penger i et prosjekt som på grunn av en amputasjon av Byparken, burde vært stoppet for lenge siden.» Kilde: glomdalen.no.

Olav Thon tapte ankesak om navnestrid (Innlandet)
«Stortorvet Gjestgiveri på Hamar får beholde navnet, til tross for at Olav Thon-eide Stortorvets Gjæstgiveri i Oslo mener å være beskyttet av varemerkeloven.» Kilde: e24.no.

Søker Leder for kommunikasjon og marked (Oslo)
«Astrup Fearnley Museet søker Leder for kommunikasjon og marked. Astrup Fearnley Museet er lokalisert på Tjuvholmen i Oslo og er et av Nordens fremste museer for samtidskunst. Fast stilling. Søknadsfrist 14.04.2021.» Kilde: finn.no.

Oppstartsbedrifter får ikke kompensasjon: Etterlyser egen ordning (V&T)
«Det virker som kompensasjonsordningene er laget for millionbedrifter med mange ansatte, sier kaféeier som har startet Spleis-aksjon.» Kilde: nrk.no.

Nabokommuner stenger camping- og bobilplasser i påsken (V&T)
«I Vestfold og Telemark fylke har smittetrykket vært høyt de siste ukene. Horten har holdt bobilplassen stengt siden i januar. Nå stenger ytterligere tre kommuner camping- og/eller bobilplassene.» Kilde: bobilverden.no.

Koronavennlig påskeferie! (Telemark)
«Påsken nærmer seg med stormskritt og pandemien herjer fortsatt. Men du trenger ikke skrinlegge alle planer om påskeferie.» Kilde: visitrjukan.com.

Sørlandet:

Universitetet i Agder og USUS har inngått samarbeidsavtale
«Samarbeidsavtalen skal legge til rette for samarbeid mellom UiA og partnere i USUS-klyngen og bidra til gjensidig styrking og videreutvikling. Avtalen skal også være et virkemiddel for å øke Agder-regionens attraktivitet.» Kilde: usus.no.

Årets Dyreparkenmagasin er ute
«I dag mottar over 430.000 husstander i Sør-Norge Dyreparken magasinet i postkassen sin. Magasinet er retter seg mot barnefamilier som er i planleggingsfase for årets sommerferie. Visit Sørlandet har en fire siders annonse i bladet.» Kilde: usus.no.

Munnbind og påsketurisme +
Risør: «..Dette er oppfordringene til risørfolk og tilreisende. Ordfører Per Kristian Lunden kommer med en oppfordring til å bruke munnbind. Han sier også at hytteturister bør gjøre sine innkjøp i kommunen de kommer fra.» Kilde: austagderblad.no.

Annet:

Karriere innen reiseliv- og opplevelsesnæringene?
«Søk yrkesrettet høyere reiselivsutdanning og skap en fremtid med spennende muligheter!» Kilde: Nordland fagskole avd. Opplevelsesbasert reiseliv

Why Tourism Desperately Needs a New Performance Metric Post-Pandemic
«After a year that stripped bare the inadequacy of tourism’s success metrics, how will the industry measure “building back better”? Before it answers that question, there needs to be an industrywide reckoning of tourism’s root problem.» Kilde: skift.com.