Dagens reiselivsnyheter 25.05.2021

Nasjonalt:

Reiselivet vil ha turistskatt på disse stedene – dette svarer regjeringen
«Næringskomiteen i Stortinget er delt i synet på å innføre muligheter for turistskatt.» Kilde: thetravelinspector.no.

Støtteordning for store publikumsåpne arrangement i 2021
«Myndighetene har innført strenge tiltak og pålagt publikumsbegrensninger som følge av covid-19-utbruddet. I store deler av første halvår 2021 har store, publikumsåpne arrangement vært forbudt. Nå kan arrangører søke om økonomisk støtte.» Kilde: business.visitnorway.com.

Nye nasjonale lettelser for serveringssteder og arrangementer
«Fra 27. mai utvides skjenketiden til kl. 24.00 og det blir lov med konferanser opptil 200 personer med faste tilviste plasser. – Endelig kan konferansesesongen starte, og restaurantene kan ha to istedenfor én bordsetning og øke sine inntekter, sier Kristin Krohn Devold.» Kilde: nhoreiseliv.no.

Veien videre: Full gjenåpning og reduserte avgifter
«NHO Reiselivs landsmøte, generalforsamling og årskonferanse ble torsdag avholdt digitalt fra Clarion Hotel Energy i Stavanger. Næringsminister Iselin Nybø åpnet konferansen og understrekte at krisen i reiselivet ikke er over..» Kilde: reiseliv1.no.

Fornøyelsesparkene går sesongen i møte med ny felles smittevernveiledning
«Standard Norge har sammen med direktørene i de fem største parkene utviklet en felles smittevernveiledning for store og små fornøyelsesparker. – Det skal være trygt å besøke norske parker, sier Hunderfossen-direktør som starter sesongen i pinsen.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Stordalen og Sunde må betale tilbake millioner i koronastøtte
«Selskapene til hotellkonge Petter Stordalen og fergereder Olav Nils Sunde må hver betale tilbake ca. 15 millioner kroner i koronastøtte. Årsaken er at de hadde beregnet for høye faste kostnader i sine søknader om støtte.» Kilde: e24.no.

Fylkespolitiker: Stemmerett for hytteeiere må utredes 
«Kravet om stemmerett for fritidsinnbyggere er et signal tilhyttekommuner om å ta hyttefolket på større alvor, mener Trondheims-politikeren Svein Otto Nilsen. Han representerer Pensjonistpartiet i fylkestinget i Trøndelag.» Kilde: hytteavisen.no.

Mesterkokk til DNT-hytter
«Bondelags- og landslagskokk Halvar Ellingsen reiser nå på inspirasjonsturné til tre turisthhytter.» Kilde: bondebladet.no.

Flyselskapene utsetter oppstart av sommerrutene
«Både SAS og Norwegian opplyser at det blir færre avganger til utlandet enn planlagt på forsommeren.» Kilde: travelnews.no.

Wizz Air trapper opp
«Wizz Air har som ambisjon å tredoble trafikken på det norske innenlandsnettet. Nå trapper selskapet opp satsingen etter regjeringens avgjørelse om ikke lenger å fraråde innenlandsreiser.» Kilde: travelnews.no.

Nord-Norge:

Utsatt for nye hærverk (Finnmark) +
Lebesby: «Kjøllefjord kystlag hadde planer om å bruke den gamle fyrlykten, men etter at glasset igjen har blitt knust, så gir de opp. .. – Det er ei uke til de første gjestene sjekker inn.» Kilde: ifinnmark.no.

Hotell og uteliv i Tromsø jubler over gjenåpning (Troms)
«Direktør Ida Jakobsen på hotellet The Edge i Tromsø sier flere permitterte kan komme tilbake på jobb etter at regjeringen tillater flyreiser, større arrangement og lengre skjenketider.» Kilde: e24.no.

Innlegg: Her bør føre-var-prinsippet bør veie tyngst (Troms) 
«Onsdag 26.05.21 skal kommunestyret i Tromsø kommune foreta en viktig avstemming. Utfallet her vil ha massiv påvirkning for miljøet i Kattfjorden, dens befolkning og for alle de som benytter området til formål som rekreasjon og turisme.» Kilde: itromso.no.

Han blir ny direktør på det historiske hotellet (Troms) +
Harstad: «Trond Dahle rykker opp i Scandic Harstad og overtar direktørjobben etter Knut-Eirik Dybdal.» Kilde: ht.no.

Harstadselskap bak nasjonal reiselivskampanje (Troms) +
«Harstadselskapet Anew Branding har fått oppdraget med lage kampanje som skal fremme reiselivet i Nord-Norge.» Kilde: ht.no.

Kan bli Norges mest attraktive sted: – Klart vi er stolte (Nordland) +
Vågan: «Leder av Henningsvær innbyggerforening, Trygve Rom, legger ikke lokk på entusiasmen over å kunne bli kåret til Norges mest attraktive sted.» Kilde: iharstad.no.

Nå gjør Bleik seg klar til storinnrykk av turister (Nordland) + 
«Vi er jo mer enn en vanlig butikk. Vi hjelper deg med alt, og vi står på hodet for kundene, sier Hilde Antonie Jarnæs Madsen på Joker Bleik, som i fjor jobba 12-14-timersdager hele fellesferien.» Kilde: vol.no.

Heimekontoret kan gjere distrikta meir populære (Nordland) 
«Ideen om at utanlandske turistar skulle ha ein stad å ha heimekontor medan dei opplevde Noreg vart under pandemien aktuelle for ein heilt ny gruppe turistar – dei norske.» Kilde: nrk.no.

Kompensasjonen har gått til de store (Nordland)
Lofoten: «De statlige koronapengene har ikke truffet små og mellomstore reiselivsaktører spesielt godt, mener Kristian Bøe. .. Jeg har snakket med mange aktører i Lofoten, og de fleste sier at de har følt seg alene i perioden med pandemien.» Kilde: lofotposten.no.

Det kan bli cruise-rekord til neste år (Nordland) +
Bodø: «Når det gjelder 2022 er Bodø Havn fornøyd med at rederiene er positive til å komme tilbake til Bodø. Per i dag er det meldt inn 36 anløp med en kapasitet på over 77.000 passasjerer til Bodø havn. – Disse anløpene er faktisk også fordelt på 11 av årets 12 måneder..» Kilde: an.no.

Ingen drift av båten «Svartis 3» på Svartisvatnet i år (Nordland) +
«Norges nest største isbre Svartisen er et visuelt trekkplaster i markedsføringen av Rana kommune og Helgeland. Siden 1971 har trebåten «Svartis 3» fraktet passasjerer over Svartisvatnet..  I år er det stopp, siden det blir alt for kostbart å oppgradere båten til nye krav fra Sjøfartsdirektoratet.» Kilde: ranablad.no.

Midt-Norge:

Søsken-trioen har tro på Leka som turistmål +
Namdalen: «Kjører på med egen musikkfestival. Allerede på første dag ble det solgt over 100 billetter til «mini-festivalen» ved Leka Brygge i midten av juli. – Vi har ikke helt startet med annonseringen, men mange bestilte samme kveld som vi informerte om festivalen.» Kilde: namdalsavisa.no.

Lager familiepark på Mausund
«Vidar Oskarson planlegger å lage en eventyrpark for hele familien på Mausund. Parkens tema hentes fra Vidars bøker om Jendorgråbjørn.» Kilde: froya.no.

Fjord-Norge:

Innlegg: Hvem skal ta regninga for den økte turiststrømmen? (Møre og Romsdal)
«Hvordan skal Norsk Tindesenter klare å finansiere vedlikeholdet av stien fra Åndalsnes og opp til Aksla? Skal de besøkende betale, eller skal næringslivet i kommunen bidra med penger? Eller..» Kilde: andalsnes-avis.no.

Stor stein traff bil på veg ned fra Trollstigen (Møre og Romsdal)
«På veg ned fra Trollstigen ble panseret truffet av en stor stein. – Sjelden at dette skjer, sier seksjonslederen for vegdrift i Møre og Romsdal.» Kilde: nrk.no.

Kristiansund er en forbannet trivelig by! (Møre og Romsdal) +
«Forfatter Espen A. Jacobsen har laget en bok full av anbefalinger for en kystferie i Norge. Og skal han komme med noen personlige anbefalinger, er Kristiansund på toppen av listen.» Kilde: tk.no.

Slik skal de få deg til å reise hit (Vestland)
«..det er mye spennende på gang. Blant annet denne sommerkampanjen fra Visit Nordfjord som skal få lokale, nærmarkeder og andre nordmenn til å feriere og støtte lokalt næringsliv i Nordfjord.» Kilde: thetravelinspector.no.

Desse hyllene kan bli Noregs nye nasjonalpark (Vestland)
«Hyllene har blitt forma av elvar som rann for kring 400 millionar år sidan. Fjellområdet er blant fleire nye som kan få status som nasjonalpark.» Kilde: nrk.no.

Pløyer ferske pengar inn hjå mediegigant (Vestland) +
«Det er digitalt Visit Sognefjord no set inn kampanjestøyten. – Slik blir det også framover, opplyser Renate Kvåle Hagen og Ståle Brandshaug i reisemålsselskapet. – Det er på nettet det skjer.» Kilde: sognavis.no.

Blanda forventningar før årets turistsesong (Vestland) + 
«Men optimismen i turistbygda Balestrand er langt større enn i fjor på same tid. – Eit koronapass hadde vore kjærkomment.» Kilde: porten.no.

«Charter-Paal» satsar på reiseliv (Vestland) +
Florø: «Dagleg leiar Paal Skorpen i Florø Skyssbåt tek sats og dedikerer ein av båtane sine for fullt til den veksande reiselivs- og bedriftsmarknaden. .. Og reiselivet i vår region veks ikkje om det ikkje er gode charterbåtar tilgjengelege, slår Paal Skorpen fast.» Kilde:  firdaposten.no.

Den tradisjonsrike brefestivalen går av stabelen (Vestland) +
Jostedalen: «..i år, som i fjor. Kajakkpadling er berre ein av dei mange planlagte aktivitetane utandørs denne helga, ved Brefestivalen i Jostedalen.» Kilde: porten.no.

Finn roen i heksegryten Bergen (Vestland)
«I 2020 feiret Bergen sine første 950 år. Og bergenserne kan lage folkefester når gode krefter slippes til. Men det er også rikelig med andre grunner til å besøke byen mellom de syv fjell.» Kilde: bobilverden.no.

Nå vil «Lothepus» bli stor på bobiler (Vestland) +
Odda: «Leif Einar «Lothepus» Lothe har fått med seg bergensmilliardærene Iwan og Tom Eide-Knudsen i en storsatsing på bobilturisme i Odda.» Kilde: bt.no.

Tidligere Scandic-sjef kjøper Scandic-hotell (Rogaland) +
Stavanger: «Brødrene Adolfsen og hotellveteran Svein Arild Steen-Mevold kjøper Scandic Forum i Stavanger. Nå skal hotellet pusses opp og ny hotellkjede skal inn i bygget.» Kilde: finansavisen.no.

Egen latskap ga Frode en lur businessidé (Rogaland) +
«Sokn camping er en av fem som har meldt inn konsepter, som hver får 250.000 kroner fra kommunens nye inspirasjonsordning, Kvikktest. .. Frode Steine fikk ideen til smartskilt, der gjester med campingvogn, bobil eller telt kan reservere korttidsplassene på Sokn camping via en nettside.» Kilde: bygdebladet.no.

Ønsker forbud – har de mistet forstanden? (Rogaland)
«I Rogaland har stiftelsen Preikestolen 365 på eget initiativ innført et forbud mot filming med droner og bruk av bilder fra Preikestolen i kommersiell sammenheng. .. Men Luftfartsverket slår tilbake.» Kilde: thetravelinspector.no.

Øst-Norge:

Grand Hotel har opplevd verre ting enn koronapandemien (Oslo)
«Mens Grand Hotel har stått gjennom både spanskesyken, første og andre verdenskrig, har ikke Clarion Hotel Oslo i Bjørvika opplevd en normal sommer.» Kilde: estatenyheter.no.

Bestillingene tikket inn allerede etter to minutter (Oslo)
«Lettelsen er stor når byrådet i Oslo åpner opp restauranter og kafeer etter et halvt år med stengte dører: – Det har vært som å sitte på pinebenken, sier restaurantsjef Kari Innerå.» Kilde: dn.no.

Oslo åpner kranene: Ringnes skal kjøre ut en million halvlitere (Oslo)
«Restaurantene og barene i Oslo skal gjenåpne etter at milliarder i omsetning er tapt. Nå gleder bransjen seg til helgearbeid.» Kilde: e24.no.

Gradvis oppstart Kiel – Oslo
«Med den gradvise gjenåpningen legger regjeringen igjen til rette for tur/retur gjester fra Oslo. Konsernsjef Trond Kleivdal i Color Line sier at det er en gledens dag for rederiets ansatte og alle gjestene..» Kilde: dfly.no.

Korona har ført til store forskjeller hos byens hoteller (Østfold) +
Halden: «Thon Hotel, Grand Hotel, Clarion Collection Hotel Park og Fredriksten hotell har forholdt seg til koronapandemien på forskjellig vis.» Kilde: ha-halden.no.

Alle vil til Knut Erik (Telemark) +
Rjukan: «Mye tyder på en knallsommer for reiselivet i Tinn i år. På Rjukan Hytteby er allerede 85 prosent forhåndsbooket. Knut Erik Jacobsen forteller at det er helt spesielt.» Kilde: rablad.no.

Sørlandet:

Positive innbyggere: – Vi er jo allerede et fyrtårn for turistene! +
«I Åna-Sira er det bare entusiasme fra folk på benken utenfor Joker, der de har stor sans for forslaget fra Tron Løvås (Ap) om å la bygda få ny reiselivsstatus.» avisenagder.no.