Cruise Ship, Cruise Liners On Sognefjord or Sognefjorden, Flam Norway

Dagens reiselivsnyheter 26.02.2021

Nasjonalt:

Stor økning i antallet innenlandsreiser i 2020
«Nordmenn dro på 3,5 millioner flere feriereiser innenlands i 2020 enn året før, ifølge Statistisk sentralbyrå.» Kilde: travelnews.no.

Langt færre dro på ferie i 2020
«Vanligvis drar nesten 9 av 10 nordmenn på ferie i løpet av et år. Til tross for en sommer hvor flere ferierte i eget land, var andelen som ikke dro på ferie, hverken innenlands eller utenlands, doblet i 2020 sammenlignet med året før.» Kilde: ssb.no.

Lettelser så sent som i juli, vil spolere det meste av 2021 for reiselivet
«En gradvis heving av tiltakene trinn for trinn i fire etapper blir kjernen i den store planen for gjenåpning av Norge. Lettelser som monner for reiselivet vil etter denne planen først komme i fase 2, det vil si et godt stykke ut i juli.» Kilde: reiseliv1.no.

Koronafall for Airbnb – gikk med massive tap
«Feriehjem-selskapet Airbnb opplevde at hele deres forretningsmodell fikk en bråstopp under pandemien. Folk kunne rett og slett ikke reise og leie andres boliger.» Kilde: investor.dn.no.

Hurtigruten med stortap i fjerde kvartal
«Over 600 millioner kroner i minus. Resultatene er som forventet. Vi driver med reiseliv når ingen kan reise. Da blir 2020 et dårlig år for oss i Hurtigruten, som for alle andre i reiselivsbransjen.» Kilde: dn.no.

SAS satser mer på ferie- og fritidsreiser etter krisen
«Dette skjer fordi flyselskapet mener at fritidsreiser kommer til å voksne raskest etter pandemien, på bekostning av jobbreiser.» Kilde: flysmart24.no.

Norwegians kuttplaner gir enorme tap
«Norwegian satte i november bremsene på og kuttet antallet fly og avganger kraftig. Det har bidratt til at pengene rant ut av kassen i et langt lavere tempo enn før. Samtidig tar flyselskapet enorme tap på fly de skal kvitte seg med.» Kilde: e24.no.

Nord-Norge:

10 millioner til små bedrifter i reiselivet (Troms) +
«Dette er et kjærkomment tilskudd for mange, sier reiselivssjef Lone Helle i Visit Tromsø-regionen, Lone Helle. – 60.000 kroner er mye penger for mange av de små aktørene som nå har tid, men mangler penger og folk til å jobbe med nye produkter, sier key account manager Sylvi Bakkeby i Visit Tromsø.» Kilde: ranablad.no.

Oppgraderer bobilplass etter rekordbesøk (Nordland)
«Sommeren 2020 ga rekordbesøk av bobiler på bobilplassen på Valen i Brønnøysund. Nå legger kommunen penger på bordet for å oppgradere den enkle bobilplassen.» Kilde: bobilverden.no.

Midt-Norge:

DNT-hytter stengt etter koronasmitte
«Gjevilvasshytta, som eies av Trondhjems Turistforening (TT) og ligger i Oppdal kommune, stenges ned.» Kilde: itromso.no.

Skiløypa som ble brøytet bort +
«Den sørgelige historien om hvordan Oppdal, en av Norges største hyttekommuner mistet sin mest populære skiløype, en turisthytte måtte stenge og en nærbutikk mister kundene sine, bare fordi noen absolutt ville bruke sin rett til å brøyte en vei.» Kilde: utemagasinet.no.

Fjord-Norge:

Kravet om nullutslepp blir ståande – cruisenæringa fortvilar
«Stortinget seier nei til å utsetje nullutsleppskravet frå 2026. – No er det ikkje eit einaste skip som har anledning å melde anløp her, seier hamnesjefen i Flåm.» Kilde: nrk.no.

Står på nullutslepp, men legg til rette for cruise og næring +
«Kravet om nullutslepp frå 2026 står fast, men fleirtalet på Stortinget ber regjeringa finna løysingar som sikrar både miljøet og eit livskraftig næringsliv i verdsarvområda våre. Det er klart etter debatten i Stortinget torsdag.» Kilde: sognavis.no.

Innlegg: Godt at Hjertøy-ruta er sikret i sommer (Møre og Romsdal)
«Populære Hjertøya er en viktig attraksjon og et fantastisk sted for oss og våre besøkende gjester.» Kilde: rbnett.no.

Verden blir mindre og gjestene krev meir (Vestland) +
«Vi er tente med å stå saman om å fremje Nordfjord som merkevare. Som igjen er verdiskapande for regionen som ein heilskap. Verden blir mindre og gjestene krev meir, der vi som destinasjon må stille større krav både til oss sjølve og til besøkjande, seier Marita Lindvik, reiselivssjef i Visit Nordfjord.» Kilde: fjordabladet.no.

Kvitsøy kommune – perlen i havgapet – ny medlemskommune (Rogaland)
«Kvitsøy gikk i 2021 inn som ny medlemskommune i Region Stavanger. Dette er et tydelig signal på at Kvitsøy ser turisme som en næring å satse på for fremtiden.» Kilde: blogg-regionstavanger.com.

Norway Jæren – en guide med hjerte for Jæren (Rogaland)
«Norway Jæren har vært medlem i Region Stavanger siden 2019. Sandra Jensen Ohma som startet opp guideselskapet er en vaskeekte jærbu, og det var ikke før hun selv dro ut av landet at hun forstod hvor unikt hjemstedet faktisk var.» Kilde: blogg-regionstavanger.com.

Travel & Event pg satsning på Jærruta (Rogaland)
«Travel & Event er et reisebyrå som selger pakketurer til hele verden, og deres siste suksesshistorie er sykkelpakken Jærruta. Dette er et produkt utviklet på tvers av kommuner og reiselivsaktører i Sola, Time, Klepp, Hå og Eigersund.» Kilde: blogg-regionstavanger.com.

Øst-Norge:

Planlegger Utflukt i Trysil i sommer (Innlandet)
«Stisykkelfestivalen Utflukt planlegger comeback i Trysil til sommeren, og nå slippes billettene.» Kilde: terrengsykkel.no.

Noen vil alltid ta seg ulovlig over grensa (Innlandet) +
«Flere av gjestene i Trysilfjellet har merket seg at det befinner seg mange svensker i alpinanlegget i vinterferien. Men andelen som sniker seg over grensa uten å gå i karantene, er forsvinnende liten.» Kilde: glomdalen.no.

Smitteutbrudd på Fondsbu: to smitta, 50 gjester i karantene (Innlandet)
«En av gjestene på turisthytta Fondsbu i Vang i Valdres fikk torsdag symptomer på koronaviruset Covid-19. Personen testet positivt etter en hurtigtest, og alle gjestene er nå i karantene. En annen person er også smitta. Nå er hytta stengt.» Kilde: friflyt.no.

Planlegger inngrep i «naturperle» for vann til nye hytter (Innlandet)
«Vannsituasjonen er prekær i store hytteområder. På Skei er det foreslått å grave seg inn til et fjellvann. På Sjusjøen er det full byggestopp.» Kilde: nrk.no.

Festet for 100.000 – kunne ikke betale for seg (Buskerud)
«Ungdommer fra Bærum skal ha forsøkt å svindle Norefjell Ski & Spa for rundt 100.000 kroner ved å vise fram falske bevis på at de hadde betalt.» Kilde: nrk.no.

Sørlandet:

Flotte forhold og godt smittevern i bakkene på Hovden
«Vinterferien er i gang og Sørlandets største skianlegg, er klar til å ta imot tusenvis av skiglade gjester. Daglig leder Sture Chr. Bodahl-Pilegård melder om flotte forhold. Han forventer godt med besøk, og er godt forberedt når det gjelder smittevern.» Kilde: nhoreiseliv.no.

Annet:

Visita: Turistnäringen förlorade 50 miljarder på pandemin
«Den inhemska turismen i Sverige minskade med 50 miljarder kronor under pandemimånaderna 2020, jämfört med samma period året innan. Det motsvarar en minskning med över en fjärdedel, enligt beräkningar från branschorganisationen Visita.» Kilde:

Tripadvisor adds destination sentiment tracker to its Insights Platform
«Tripadvisor has launched a live data platform aimed at destinations to help them keep track of tourist sentiment trends.» Kilde: travolution.com.