Dagens reiselivsnyheter 26.03.2021

Nasjonalt:

Mer enn hver tredje jobb borte i overnatting og servering
«Antallet jobber gikk ned med over 80 000 fra februar 2020 til samme måned i 2021, en nedgang på 2,8 prosent. Nesten halvparten av nedgangen skjedde i overnatting og servering, der det var en nedgang i antallet jobber på hele 35 prosent i løpet av perioden.» Kilde: ssb.no.

Nedturen fortsette for hotella
«Den nedgåande trenden for overnattingsverksemdene i Noreg fortsette i februar. Talet på hotellovernattingar fall med heile 65 prosent målt mot same månad i fjor.» Kilde: ssb.no.

Innlegg: Reiselivet blør…
«Norsk Reiseliv ber nå regjeringen om å raskt ta fem konkrete grep som kommer hele bransjen til gode:..» Kilde: norsk-reiseliv.no.

Innlegg: Virke vil ha plan for gjenåpning av reiselivet
«I løpet av april må det komme på plass en plan for gjenåpning av reiselivet i Norge og på tvers av grensene, mener Virke Reiseliv.» Kilde: smp.n.

Innlegg: Mer krisehjelp der det smeller mest
«De som får den største smellen nå er de som har hatt det tyngst gjennom hele pandemien. Nå trengs det bedre og mer målretta tiltak mot disse. Kompensasjonsordninga som ligger i bunn holder ikke.» Kilde: smp.no.

Nakstad skeptisk til forbud mot innenlandsreiser
«Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad er skeptisk til forslagene til reiseforbud mellom kommuner og fylker.» Kilde: travelnews.no.

Raymond Johansen vil ha karantenehotell for alle
«Byrådslederen i Oslo frykter utenlandsreiser i påsken vil føre til massiv importsmitte. Nå ber han om obligatorisk karantenehotell for alle som ankommer Norge.» Kilde: adressa.no.

Foreslår garantiordning for små og mellomstore pakkereisearrangører
«Regjeringen foreslår å overta 50 prosent av risikoen for garantier som er stilt for små og mellomstore pakkereisearrangører.» Kilde: travelnews.no.

Tror på drømmesommer – relanserer sommerløftet
«Slik vil hotellkjeden bidra til å redde sommeren! Classic Norway Hotels tror på en ny drømmesommer for hundretusener av nordmenn som vil oppleve verdens fineste ferieland.» Kilde: travelnews.no.

Tryg anbefaler norgesferie i sommer
«Tryg Forsikring oppfordrer til å ta norgesferie denne sommeren etter at Utenriksdepartementet fredag forlenget reiserådene til 15. mai.» Kilde: travelnews.no.

Se noen av Norges heiteste badstuer – de flyter
«Nye, superkule badstuer dukker til stadighet opp over hele Norge. Kombinasjonen av en varm badstue med et påfølgende bad i kjølige fjorder eller innsjøer kan gi en følelse av energi og oppvåkning.» Kilde: abcnyheter.no.

Skikjørere villige til å betale ekstra for «grønt» heiskort
«Norske alpinister og snowboardere har blitt spurt om de kan tenke seg å betale mer i bakken for å kompensere for CO2-utslipp fra alpinanlegget. Og det vil de.» Kilde: forskning.no.

Tidenes heteste båtmarked: – Jeg har aldri opplevd maken +
«I fjor kokte båtmarkedet og det ble solgt nye og brukte båter for over 30 milliarder kroner. I år er etterspørselen enda høyere, og forhandlerne klarer ikke skaffe nok båter.» Kilde: dn.no.

Ingen av Norwegians kreditorer protesterte mot redningsplanen
«Ingen av Norwegians kreditorer la inn noen protest da den endelige redningsplanen for flyselskapet skulle legges fram for irsk rett torsdag.» Kilde: travelnews.no.

Flyr får sitt første fly til Norge i mai
«Det første Boeing 737-flyet lander på Oslo lufthavn i mai. Flyr har signert avtaler for de første flyene av typen Boeing 737-800 til forventet gunstige betingelser, og er i sluttforhandlinger om flere fly.» Kilde: hangar.no.

Vil hindre Kjos & Co i å få opprette ruter til USA
«Det brygger opp til politisk bråk i USA om det nye norske flyselskapet Norse Atlantic Airways’ planer om å opprette lavprisruter fra Europa til USA.» Kilde: flysmart24.no.

Nord-Norge:

Mørk februar for overnattingsbedriftene i nord
«..en nedgang på 60 prosent, mens Norge totalt hadde en nedgang på 58 prosent. Utenlandstrafikken til Nord-Norge har gått ned med 92 prosent i februar måned sammenlignet med fjoråret, mens Norge som helhet har hatt nedgang i utenlandstrafikken på 86 prosent.» Kilde: reiselivinord.no.

Vedtok tettere hyttebygging (Svalbard) +
«Nye planer betyr at det blir tettere mellom hyttene på Svalbard.» Kilde: svalbardposten.no.

Innlegg: Går inn for å gjøre Finnmark flyløs – igjen! (Finnmark)
««Norge mot 2025»-utvalget anbefaler regjeringen å skrote taxfree-ordningen. Det kommer fram i utvalgets endelige rapport, skriver NRK på sine nettsider. Igjen har et utvalg valgt å se bort fra hva dagens taxfree-ordning egentlig betyr for flyreiser i distriktet.» Kilde: hangar.no.

Stenger dørene i en måned – permitterer de ansatte (Finnmark) +
«Bardufosstun stenger dørene i én måned. Det hjelper ikke at det snart er påske, full vinter og vakre skiløyper utenfor dørene på overnattingsstedet på Bardufoss.» Kilde: nordlys.no.

Innlegg: Kjerringøy må passe seg for Tom Cruise i Kashmir (Nordland)
«Effekten av TV-eksponering overdrives sterkt av medierådgivere, til den grad at enkelte har anklaget dem for å lide av dyskalkuli, skriver Stein Sneve.. Skal satsingen på Kjerringøy lykkes, må «Hver gang vi møtes» og TV 2 både hjelpes og presses til økt lokalt fokus.» Kilde: nettavisen.no.

Midt-Norge:

Dramatisk utvikling for trøndersk reiseliv
«Denne uka må en rekke reiselivstilbud stenge på grunn av nye nasjonale retningslinjer. Samtidig kommer tall som viser en dramatisk utvikling for trøndersk reiseliv, og de kom før de siste dagenes nye nasjonale nedstengning. Situasjonen bekymrer både reiselivssjefen og fylkesordføreren i Trøndelag.» Kilde: nearadio.no.

Ny markeds- og kommunikasjonssjef i Trøndelag Reiseliv
«Bjørn Tore Hals er spent på de nye utfordringene som møter han i rollen som markeds- og kommunikasjonssjef i Trøndelag Reiseliv. – Etter åtte år i fylkeskommunen føltes det som et greit tidspunkt å skifte beite.» Kilde: kom24.no.

Røros Hotell stenger mandag +
«Torsdag tok ledelsen ved Røros Hotell den tunge beslutningen å stenge hotellet etter Palmehelga. – Det er tungt, men nødvendig, sier direktør Terje Lysholm.» Kilde: retten.no.

Eline og Aleksander tar over kjøkkenet på Vertshuset +
«Rørosjenta Eline Haugan Bordvik og samboer Aleksander Storm har fartstid på flere av Skandinavias Michelin-restauranter, men når lille Oda kom til verden i juni, lengtet Eline hjem til Røros. Det likte Terje Lysholm på Røros Hotell og Connie Hjelmseth på Vertshuset godt.» Kilde: retten.no.

Slik vil Røkke & co utvide hotellet for 100 mill. +
Oppdal: «Hotellinvestorene Kjell Inge Røkke, Arthur Buchardt og Bjørn Ove Ansnes setter spaden i jorda for utbygging av 27 leiligheter til 100 millioner kroner. Allerede da hotellet åpnet i 2010 hadde investorene klare planer om både byggetrinn to og tre.» Kilde: opp.no.

Fjord-Norge:

Evaluering av NCE Tourism
«Menon Economics har høsten 2020 gjennomført en evaluering av NCE Tourism på vegne av klyngeprogrammet Norwegian Innovation Clusters. .. langs tre dimensjoner: relevans, effektivitet og måloppnåelse. .. Her kan du lese rapporten.» Kilde: menon.no.

Ny, spennende nettløsning for Vestlandet
«Det skjer spennende ting på web i Fjord Norge-regionen. Ikke bare har vi fått tildelt midler fra Agenda Vestlandet (en stiftelse opprettet av Sparebanken Vest) til utvikling av en reiseplanlegger for hele regionen, vi er også i gang med utviklingen av en helt ny nettside.» Kilde: bransjeblogg.fjordnorway.com.

Flakk: – Jeg kan heller investere andre steder (Møre og Romsdal) +
«Knut Flakk, konsernsjef i Flakk-gruppen, la før jul fram planane sine for ei gondolbane i Sula. Trasévalget har møtt stor motstand.» Kilde: smp.no.

Ellevill hotellhistorie: Eks-advokat risikerer 6 års fengsel (Vestland)
«Den tidligere advokaten Halstein Sigbjørn Sjølie skulle bli hotellbaron på Vestlandet. Sjølie kjøpte sammen med kona en rekke gamle og ærverdige trehotell på Vestlandet.» Kilde: thetravelinspector.no.

Norsk bremuseum opmar 12. april (Vestland) 
«Grunna smittesituasjonen knytt til korona/covid-19 utset Norsk Bremuseum sesongstarten til 12. april.» Kilde: bre.museum.no.

Hotel Ullensvang har vore i same familie sidan 1846 – no er det selt (V)
«Eit britisk selskap har kjøpt Hotel Ullensvang i Hardanger. – Eg forventar at dei nye drivarane er like seriøse, seier ordføraren i Ullensvang.» Kilde: nrk.no.

Sentrums største hotell: – Jeg så ikke helt den komme (Rogaland)
«I mars 2020 stengte hotellet ned da pandemien brøt ut og holdt dørene lukket i nesten fire måneder. Ett år senere er man tilbake på stedet hvil. .. Selv med ny skjenkestopp har ikke hotelldirektøren tenkt å stenge kjøkkenet igjen.» Kilde: sandnesposten.no.

Øst-Norge:

Frykter påsketurister skal sprenge kapasiteten (Innlandet)
«Sykehusene i landets største hyttefylke er redd skadde og syke påsketurister skal velte beredskapen. Ansatte risikerer å måtte droppe ferien sin.» Kilde: nrk.no.

Ny kompensasjonsordning for lokalt næringsliv (Innlandet)
«Kommunene i Hamarregionen har lansert en ny kompensasjonsordning for virksomheter som er rammet av smitteverntiltak.» Kilde: hamar.kommune.no.

Kommunen gjør klar til storinnrykk – 3000 på karantene-hotell (Akershus)
«I første omgang skal antallet rom opp fra 1.600 til 3.000. Ullensaker kommune er i samtaler med flere hoteller for å sikre mer plass på karantenehotell.» Kilde: nettavisen.no.

Sjokkert på karantenehotell: – Kan plutselig si «boom» (Akershus)
«May Kristin Knutsen synes det er mye unødvendig trafikk inn og ut av karantenehotellet på Gardermoen. – Og hva skjer om det plutselig blir et utbrudd her? spør hun.» Kilde: tv2.no.

Guide til en god bypåske – tross alt (Oslo)
«Hvordan feire påske i en nedstengt hovedstad? Her samler vi tips til tilgjengelige opplevelser og aktiviteter i Oslo, ute og hjemme, som gir et snev av feriefølelse og sørger for de gode avbrekkene vil alle trenger nå.» Kilde: visitoslo.com.

Nå får Jan tildelt en kvart million kroner (Vestfold) +
«M/S Viksfjord får tildelt midler til drift for sesongen 2021 fra fylkeskommunen. Det gleder eier og skipper Jan Borgen etter å levd med en svært usikker fremtid for tilbudet i lengre tid.» Kilde: op.no.

Nedstenging stoppar hotellopning (Telemark) +
«Etter at dørene på hotellet i Morgedal har vore stengt eit års tid, var det duka for nyopning denne helga. Men utan å kunne opne bassenget, og å kunne servere gjestene alkoholhalding drikke, fann ikkje hotelldirektør Morten Christensen grunnlag for å opne hotellet som planlagt.» Kilde: vtb.no.

Sørlandet:

Vil bidra til utvikling av lokalt reiseliv
«Lister Nyskaping, USUS, Visit Farsund og Smaabyen Flekkefjord inviterer små og mellomstore reiselivsbedrifter i Listerregionen til et innholdsrikt utviklingsprogram. .. .. lære nye og spennende måter å jobbe med omstilling, innovasjon og produktutvikling, der også prinsipp for bærekraftig reiseliv er en del av utviklingsprosessene.» Kilde: avisenagder.no.

Lokale hoteller om koronarestriksjoner
«En allerede utfordrende vår for lokale hoteller ble enda mer krevende da regjeringen kom med nye koronarestriksjoner. Hotellene holder likevel motet oppe
og skal gjøre det beste ut av påskeferien.» Kilde: avisenagder.no.

Annet:

Her er fem påskenøtter om Norge til 2025
«Bør hyttekommunene få mer penger fra staten for å finansiere hjemmehjelp til trengende hytteboere? Et ekspertutvalg kommer torsdag med noen påskenøtter om Norge etter pandemien.» Kilde: e24.no.