Dagens reiselivsnyheter 27.11.2020

Nasjonalt:

Virke vil ha «restart» for reiselivet – ber om 1 milliard kroner
«De gode vaksinenyhetene gir reiselivet håp for 2021. Men Virke mener det blir vanskelig å få hjulene i gang igjen og ber om ny milliardstøtte fra regjeringen.» Kilde: e24.no.

Nå samler de fjell og alpin til ett rike
«Alpinanleggenes Landsforening endrer navn og inkluderer de store destinasjonsselskapene i fjellregionene i et omdannet, større selskap. – Nå ønsker vi å bli anerkjent som et fullverdig landsdelsselskap.» Kilde: thetravelinspector.no.

EU kan stenge norske skibakker
«Coronafrykt fører til stengte skianlegg i flere europeiske land. Norge ser minimal risiko, men risikerer å bli rammet av et EU-forbud.» Kilde: abcnyheter.no.

Tyskland støtter alpin-stopp
«Angela Merkel går sammen med italienske og franske myndigheter inn for å stenge alle skibakkene i Europa til over nyttår. Sveits og Østerrike holder igjen.» Kilde: way-2-go.no.

Går mot storåpning av skiheiser neste helg +
«Det blir ingen storåpning av skianlegg i Norge i helga, selv om det finnes noen tilbud til deg som vil kjøre heisbasert skikjøring. Lørdag 5. desember åpner derimot en rekke skianlegg heisen.» Kilde: friflyt.no.

4 av 10 reiselivsbedrifter frykter konkurs
«Etter at regjeringen innførte nye, strenge restriksjoner i slutten av oktober, har krisen i reiselivet gått fra vondt til verre. Myndighetenes oppfordring om å minimere antallet en har sosial omgang med, har ført til et ras av avbestillinger..» Kilde: hrrnett.no.

Oppdaterte reiseråd per 26. november 2020
«Regjeringen anbefaler å unngå unødvendige reiser til utlandet. Kun gjester som ankommer Norge fra gule områder slipper karantene i 10 døgn.» Kilde: nhoreiseliv.no.

IN med vellykket digital workshop i Spania
«Innovasjon Norge i Spania arrangerte for første gang en digital workshop om reiseliv i det spanske markedet. Tilbakemeldingene var utelukkende positive.» Kilde: business.visitnorway.com.

Where to book in Europe for 2021, according to our editors
«We asked the editors of Condé Nast Traveller to name the first trip they’ll be booking for 2021.» Hint: Norge er med! Kilde: cntraveller.com.

Regjeringen vil kreve lavutslippsløsninger for ferger og hurtigbåter
«Innen 2023 vil regjeringen kreve at alle anbud på ferger skal kreve lavutslippsløsninger. For hurtigbåter skal kravet innføres innen 2025.» Kilde: travelnews.no.

Hurtigruten med nytt stortap i det som vanligvis er høysesong
«Hurtigruten må legge frem nok et stortap fordi de fleste skipene ligger til kai. Hittil i år er tapet vel én milliard kroner, og kontantbeholdningen minker ytterligere.» Kilde: dn.no.

Bestillingsrush for Hurtigruten: – Vi ser lyset i tunnelen
«Tredje kvartal ble blodig for Hurtigruten, men vaksinenytt og børsbyks for rederier skaper optimisme. – Vi er veldig godt posisjonert for et comeback etter Covid, sier finansdirektør Torleif Ernstsen.» Kilde: e24.no.

MS Lofoten blir skoleskip
«MS Lofoten har i over 56 år seilt for Hurtigruten mellom Bergen og Kirkenes. Nå skal «kystens dronning» utdanne neste generasjon norske sjøfolk.» Kilde: dfly.no.

Nye Reiselivsavisen på RadioRiks
«Nye og strengere innreiseregler i Spania.. Sats stort på det norske markedet i vinter, ung hotelldirektør møter reiselivskrisen med kreative og positive tiltak og veibokredaktør Per Roger Lauritzen.. er stikkordene for denne ukens (uke 48 -2020) utgave..» Kilde: dfly.no.

Årets siste Horeca-magasin på vei til abonnentene
«Årets siste utgave av magasinet Horeca er på vei til abonnentene. Her kan du se hva du kan lese om i denne utgaven.» Kilde: horecanytt.no.

Korona-rapport fra Ellen Wolff-Andresen
«Hver dag fremover bringer Travel News oppdaterte korona-rapporter fra representanter for reiselivsbedrifter i Norge. I dag er turen kommet til Ellen Wolff-Andresen fra Ticket.» Kilde: travelnews.no.

Avinor i minus under corona: trenger enda mer kapital
«Det er ikke bare flyselskapene som er hardt rammet av corona, men også de som driver flyplassene. Selskapet har ikke tatt nedskrivninger ennå, men varsler at milliardtap kan komme hvis pandemien utvikler seg i gal retning.» Kilde: e24.no.

Nord-Norge:

Reiselivet på Svalbard får tilskuddsordning (Svalbard)
«Regjeringen vil sette av 25 millioner kroner til en tilskuddsordning for omstilling og utvikling av reiselivet på Svalbard.» Kilde: finansavisen.no.

Svalbardpakken: Dette sier forslaget (Svalbard)
«Tilskuddene skal utvikle og omstille reiselivsaktiviteten på Svalbard slik at næringen bidrar til å underbygge de svalbardpolitiske målene, er ordlyden i forskriftsforslaget.» Kilde: svalbardposten.no.

Innlegg: Scandic forsetter egen virkelighet på Nordkapp (Finnmark)
«Norsk Friluftsliv mener nå at all tvil er ryddet til side når det gjelder avgiftsproblematikken på Nordkapp, herunder parkeringsplassen. Vi mener derfor striden nå må legges til side og at partene må .. finne gode løsninger innenfor lovens rammer.» Kilde: radionordkapp.no.

Utbyggingsavtale for Kvænangsfjellet er signert (Troms)
«E6 over Kvænangsfjellet i Nord-Troms er dårlig og stenges ofte om vinteren. Det fører til lange omkjøringer gjennom Finland. Nå kommer det endelig ny vei.» Kilde: bobilverden.no.

Innlegg: Et viktig skritt nærmere et nytt museum (Troms)
«Vi tror at tanken om et sentralt lokalisert museum i Tromsø sentrum er helt rett.» Kilde: itromso.no.

Wizz Air ville ikke lande på grunn av (vanlig) dårlig vær (Troms)
«Forrige lørdag snudde Wizz Airs fly da det skulle lande i Tromsø. Landingsforholdene var for dårlige, sier de. Det er driftslederen på flyplassen uenig i.» Kilde: nrk.no.

Fjellheisen forsøker å holde driften i gang.. (Troms) +
Tromsø: «..til tross for enorm publikumssvikt. Daglig leder på Fjellheisen, Ole-Johan Pedersen håper tromsøværingene vil ta turen opp til fjellet i vinter.» Kilde: itromso.no.

Krise i reiselivet: – Vi vet at folk skyter hundene sine (Troms)
«Flere turistfirmaer som tilbyr hundekjøring, frykter de må ta livet av hundene hvis reglene for koronastøtte ikke endres.» Kilde: e24.no.

Satser på gigantutbygging i Lødningen (Nordland) +
«15 rorbuer, kurs og visningssenter for laks, nytt administrasjonsbygg for Mortenlaks, kaipromenade og nye flytebrygger.» Kilde: blv.no.

Midt-Norge:

Innlegg: Turistfiskerne bør forstå sitt ansvar
Frøya: «Når yrkesfisket er regulert, bør det være forståelse for at også turistfiske er det. Det mener det fiskeripolitiske utvalget i Frøya Venstre.» Kilde: froya.no.

Air Leap har avsluttet rutesamarbeid
«Etter å ha flydd rutene Oslo-Røros og Oslo-Ørland i en slynge siden 1. april har nå Air Leap gått tilbake til å fly begge rutene for seg selv.» Kilde: hangar.no.

Sp overkjørt i sykkelsatsing +
Oppdal: «Flertallet bladde opp 100 000 ekstra til Kåsen-prosjektet:..» Kilde: opp.no.

Fjord-Norge:

I denne byen står sju av ti hotellrom tomme (Rogaland)
«I nøyaktig åtte måneder har Comfort Hotel Stavanger vært stengt på grunn av koronasituasjonen. 17 ansatte er permittert. – Ikke mulig å holde liv i alle hotellene med et slikt belegg, sier hotellekspert.» Kilde: e24.no.

Øst-Norge:

NHO Reiseliv: – Like ille som i vår (Innlandet)
«Reiselivet rapporterer om en bekmørk førjulstid. I en ny undersøkelse svarer hver fjerde bedrift at de har permittert mer enn 75 prosent av staben.» Kilde: nrk.no.

Inngår samarbeid med Steien Hotel (Innlandet) +
Alvdal: «Urørt ski- og sykkeleventyr og Steien Hotell og Skydsstation har allerede inngått et samarbeid om salg av pakker innen dette konseptet..» Kilde: alvdalmiv.no.

Turistsjef i en nedstengt by (Oslo)
«Pål Medhus og Tom Andersson inviterer Oslos turistsjef Christian Lunde til Reiselivsministerens kontor for en prat om Tigerstaden og byens mange utfordringer.» Kilde: travelnews.no.

Johansen med «nødrop»: Ber om egen tiltakspakke for Oslo
«Vi trenger en egen krisepakke for Oslo. Spesielt innrettet mot uteliv og reiseliv, og spesielt inn mot områdene med høyest ledighet, sa Johansen.» Kilde: e24.no.

Lemper på restriksjoner om digitale arrangementer (Oslo)
«Oslo kommune åpner opp for at digitale arrangementer nå kan avholdes med opptil 5 personer og med nødvendig produksjonspersonell i tillegg.» Kilde: nho.no.

Nå slippes bildene av Petter Stordalens nyeste hotell (Oslo)
«Oslos Lysverkers hovedkontor .. Nå bygger Aspelin Ramm og Petter Stordalen om hele kvartalet til å romme restauranter, barer, kulturscene, kino, takterrasse med badeanlegg, hotell og leiligheter.» Kilde: estatenyheter.no.

DFDS vil utvikle hydrogenferge København-Oslo
«Går det efter planen, introducerer DFDS i 2027 et nyt skib på København-Oslo, drevet af brint. Skibet har arbejdsnavnet Europa Seaways og får efter planen plads til 1.800 passagerer.» Kilde: standby.dk.

Annet:

Restaurant-servering i bobil trender i Tyskland
«I Tyskland har servering i bobilen spredd seg blant restauranter over hele landet. Om lag 300 serveringssteder har tilbudet og stadig flere kommer til.» Kilde: bobilverden.no.

Italy unveils EU-backed project to encourage sustainable tourism
«Italy officially launched a project backed by the European Union (EU) to help its tourism businesses become more eco-friendly and make better use of the post-pandemic opportunities, the country’s National Tourism Agency (ENIT) said.» Kilde: traveldailymedia.com.