Dagens reiselivsnyheter 28.04.2021

Nasjonalt:

Reiselivet skraper reklame-bunnen
«Ferske tall fra Nielsen Ad Intel viser at reiselivet hadde en medieomsetning brutto som varer 32,5 prosent lavere enn på samme tid fjor. I første kvartal var fallet på hele 75 prosent.» Kilde: reiseliv1.no.

Innlegg: Ja, krisen vil kaste lange skygger
«Når utgiftene i mer enn ett år har oversteget inntektene, går mange bedrifter oppsvinget i møte med bunnskrapte kasser og høy gjeld.» Kilde: dn.no.

Norsk Friluftsliv drømmer om sporløs ferdsel
«Når flere vil ut i naturen, øker også faren for forsøpling. Norsk Friluftsliv ber både turgåere og kommuner bidra til sporløs ferdsel.» Kilde: abcnyheter.no.

Topp 10 naturlige høydepunkter på norgesferien
«Fra hvite strender og grønne vandredaler, til kabelbaner, viltsafarier og noen av verdens vakreste veistrekninger. Heldige er vi som har Norge som nærmeste ferieland! Her er ti tips til hva du bør oppleve i sommerferien.» Kilde: visitnorway.no.

Lysere tider for utenlandsfergene
«Snart kan passasjerene igjen innta fergene fra Norge til Sverige, Danmark og Tyskland. Både Color Line, Fjordline og DFDS har planer om oppstart i mai og juni.» Kilde: e24.no.

Nord-Norge:

Hotell-gründer Asbjørn Nyvoll er død (Finnmark)
«Døde brått og uventet natt til søndag 25. april. Asbjørn har, sammen med kona Henny Nyvoll, drevet Alta gjestestue, som senere skiftet navn til Nordlys Hotell Alta, i 36 år.» Kilde: altaposten.no.

Skal gi billigere turistopplevelser til lokale (Troms) +
«Det startet med en idé om at folk ikke skal trenge å reise langt for å oppleve noe stort. Nå har studentbedriften Akti fått én million kroner til å utvikle en reiselivs-app.» Kilde: itromso.no.

Starter arbeidet med skuterløype fra Bardu til Finland (Troms) +
«Onsdag blir det befaring langs en planlagt skuterløype fra Altevatnet til Målselv grense. Det markerer startskuddet for en løype som med sammenbinding gjennom flere kommuner kan gi skuter-vei fra Bardu til Kilpisjärvi i Finland.» Kilde: nye-troms.no.

Hege vil dele med lokalsamfunnet (Troms) +
«Reiselivsaktør setter av ti prosent av overskuddet til lokale miljøtiltak og tilrettelegging i naturen, og oppfordrer andre til å gjøre det samme. Hege Enge Dekkerhus i reiselivsbedriften Norwegian Wild i Tranøybotn på Senja starter til helga opp vårsesongen med en serie padlekurs.» Kilde: nordlys.no.

Får 300.000 kroner til å utvikle museet (Troms)
Tjeldsund: «Várdobáiki museums etablering av en permanent museumsutstilling er en prioritert oppgave. Målet er å etablere en formidlingsarena for samisk kulturhistorie som holder høy kvalitet.» Kilde: fremover.no.

Lofotr Vikingmuseum planlegger en stor utbygging (Nordland)
«Lofotr Vikingmuseum på Borg i Lofoten planlegger en stor utbygging. Det medfører en stor arkeologisk kartlegging. – Vi gjør funn hver gang vi er der, sier arkeolog Tor-Kristian Storvik.» Kilde: nrk.no.

Risikerer å miste fristedet (Nordland) +
Gildeskål: «Vi fikk sjokk da vi fikk høre at de nye eierne vil kaste oss ut og gjøre om campingen til hyttefelt. Den 7. april varslet eierne av Skaugvoll Caravan & Camping AS dem om et planforslag som kan bety at campingens 55 vognplasser med spikertelt vil måtte vike plass.» Kilde: an.no.

Midt-Norge:

Ekspert varsler hytteboom – forskerne vil sette på bremsen +
Oppdal: «Hytteomsetningen i Norge går rett til værs og kan øke med hele 250 prosent i år, sammenlignet med året før. Forskere advarer og ber hyttekommunene tenke seg om.» Kilde: opp.no.

Fjord-Norge:

Torill og Iver har solgt livsverket for 7,5 millioner (M&R) +
«Livsverket helt vest i Trollheimen er solgt til turistforeningen. Heretter blir det å komme til turisthytta i Innerdalen som gjester, ikke være vertskap for Torill og Iver Innerdal.» Kilde: tk.no.

Glashytta er booka 90 netter allereie (Vestland) +
Luster: «Då Lise Sværi og Anders Månum tok over drifta av Nes Gard ville dei utvikla tilbodet. No står Fjordspeilet klart.» Kilde: sognavis.no.

Hytteselger hevder vindkraftutbygging drev ned prisen (Vestland)
Fjaler: «Nina Bygstad klarte ikke å selge hytta før hun skrellet av omtrent en halv million på prisen. Kommunen mener vindmølleparken var kjent da hytta ble bygget.» Kilde: e24.no.

The prettiest cities in Europe.. (Vestland)
«Norway isn’t short of beautiful scenery, but Bergen, ringed by snow-capped peaks, glassy fjords and wild islets, parcels up a little bit of everything that makes the country so beguiling.» Kilde: cntraveller.com.

Her er Bergens nye fjordhotell (Vestland) +
«Reiselivskrise til tross: 3. mai åpner nyvinningen i Solheimsviken med 199 rom.» Kilde: ba.no.

Innlegg: NHO Reiseliv burde rose byrådet (Vestland) +
Bergen: «Jeg fikk kaffen i vrangstrupen da Kristin Krohn Devold klarte å mene at det å fylle inn tre kryss bak spørsmålene er en byråkratisk ordning.» Kilde: ba.no.

Naturvernere reagerer på nye master på Ulriken (Vestland)
«En ny taubane skal gjøre det høyeste av Bergens syv fjell mer tilgjengelig. Nå reagerer Naturvernforbundet på hvor store de nye mastene har blitt.» Kilde: nrk.no.

Optimisme i lokalt reiseliv (Rogaland) +
«I sommer kan det bli både danske, tyske og nederlandske turister å se i Ryfylke. Men det avhenger trolig av at det innføres vaksinepass. Det håper nå Reisemål Ryfylke på.» Kilde: strandbuen.no.

Øst-Norge:

Store planer for kortreist hyttegrend (Innlandet) +
«En times kjøretur fra Oslo S har utvikleren flere hundre regulerte hyttetomter. Og det kan bli flere, mange flere. Eiendomsutvikler Otto K. Blix Hulbak står bak Mjøsli Hytter og Naturpark på Strandlykkja i Stange kommune, en time med bil nord for Oslo sentrum.» Kilde: estatenyheter.no.

Restaurant og uteliv øyner forsiktig håp: – Vi må åpne (Oslo)
«Et halvt år er gått siden serveringssteder i Oslo fikk skjenke alkohol. Neste uke skal byrådet vurdere gjenåpning. To av Oslos største aktører innen restaurant og uteliv håper de kan ta imot gjester 17. mai.» Kilde: e24.no.

Forventer uteservering neste helg (Oslo)
«Byrådet i Oslo presenterte i dag en gjenåpningsplan for Oslo i fem trinn. NHO Reiseliv har en klar forventning om at uteserveringen kan åpnes den første helgen i mai, gitt at smittetrenden fortsetter å synke.» Kilde: nhoreiseliv.no.

Vil ha åtte millioner for 40 kvadratmeter med utedo (Oslo) +
«Det er langt til utedoen og det ikke er innlagt vann, likevel tror sjeføkonom Nejra Macic at pristaket ennå ikke er nådd for hyttene i indre Oslofjord.» Kilde: dn.no.

Cityplan vurderer destinasjonshotell på branntomta (Østfold)
Fredrikstad: «Sander Grundvig og Cityplan jobber videre med planene for et splitter nytt bygg på Cewex-hjørnet midt i Fredrikstad sentrum. Nå jobbes det for alvor med planene om et destinasjonshotell på tomten.» Kilde: f-b.no.

«Alle» vil hit: – Så å si fullbooket fram til august (Telemark) +
«Mange vil overnatte høyt oppi trærne i Tessungdalen. Så langt er Auge-hytta så å si fullbooket fram til august, men fortvil ikke – Isaac har flere hytter, og noen telt ved elvekanten.» Kilde: ta.no.

Annet:

Økt pågang for feriehus i utlandet +
«Mona Wenzell kjøpte splitter nytt feriehus på Kypros, usett. Flere utenlandsmeglere melder om økende pågang og DNB venter et rush av solhungrige nordmenn som vil ha feriehus i utlandet når grensene igjen åpnes.» Kilde: dn.no.

Åpner dørene inn til H.C. Andersens eventyrverden (Danmark)
«I danske Odense vekkes våre favoritteventyr til live når det spektakulære H.C. Andersens Hus åpner 30. juni. Opplevelseshuset er en portal inn til den danske forfatterens eventyrlige univers.» Kilde: abcnyheter.no.

Traveler Trends and Guest Behavior – What’s Changed, What’s New?
«While the current challenges in the hospitality industry are impacting the way in which hotels function, they are also taking a toll on the traveler trends and the guest behavior.» Kilde: trustyou.com.