Dagens reiselivsnyheter 29.10.2020

Nasjonalt:

Å gjenreise reiselivet: Kristin Krohn Devold, NHO
«Reiselivsnæringen er hardt rammen av koronakrisen. Med det som bakteppe skal vi i Innovasjon Norge legge en helt ny nasjonal strategi for reiselivet. Må vi bygge det opp igjen fra bunnen av?.. Adm.dir i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold, er gjest i InnoPoden i dag.» Kilde: InnoPoden

Nye Reiselivsavisen på RadioRiksOslo uke 44-2020
«Førjulsturer til Hadeland Glassverk, prosjekt «Tømmerruta» på Romerike, norske reisehåndbøker og Rolf Forsdahls uketema, som denne gangen tar for seg forsikringsbransjens råd om ikke å kjøpe fremtidige reiser til “røde land”. Det er stikkordene..» Kilde: dfly.no.

Reiselivet må tilpasse seg klimaendringene
«Klimaendringene har allerede kommet til landet vårt, og det vil komme enda flere så lenge utslippene fortsetter. Det naturbaserte reiselivet må tilpasse seg klimaendringene for å kunne overleve.» Kilde: nationen.no.

Globetrottere i koronaens tid
«En har fått seg valp, en har lagt ut på norgesturné, en har oppsøkt barndommens rike og en setter pris på å reise mindre. Vi har spurt globetrotterne hva de gjør nå.» Kilde: dagsavisen.no.

Synes turistfiskenæringa er på ville veier – vil ha slutt på «karantenefiske»
«Ben Wahl har tapt 2 millioner kroner på koronaen i år, fordi han har bedt fisketurister fra røde land holde seg hjemme. Samtidig ser han at konkurrentene tilbyr såkalt «karantenefiske».» Kilde: nrk.no.

De må være klare for en vinter med bare norske gjester
«Flere norske alpin-steder er avhengig av gjester fra andre land enn Norge. De kan få en vanskelig vinter i år.» Kilde: klartale.no.

Skigåing har blitt mindre populært
«Langt færre nordmenn oppgir at de går på ski nå enn for ti år siden. Nedgangen er størst blant de med høy utdannelse. Samtidig er det flere som går fotturer i skog og mark og bader utendørs.» Kilde: ssb.no.

Naturbasert reiseliv før, under og etter koronakrisen
«NMBU inviterer til fagseminar fredag den 30. oktober, 2020 på Ås.  Vi har enkel, gratis strømming av seminaret via Zoom. Opptak blir tilgjengelig i ettertid.» Kilde: nmbu.no.

Flere kjøpte hytte
«I alt 5 520 fritidsboliger ble omsatt i fritt salg i 3. kvartal 2020. Det er 48 prosent flere enn i 3. kvartal 2019. I gjennomsnitt ble en fritidsbolig omsatt for 2,1 millioner kroner, en økning på 11 prosent.» Kilde: ssb.no.

Europa i orange: Næsten kun norsk hytteferie tilbage
«Når de danske rejsevejledninger opdateres torsdag, bliver Grækenland formentlig orange, mens Norge fortsat er gul, men med karantænekrav. ”Vi sender ikke gæster til Norge,” siger Norsk Rejsebureau.» Kilde: standby.dk.

Spa-hotell i Norge som får deg til å glemme alt annet
«Det er ikke nødvendig å reise til Tyrkia, Marokko eller Finland for etterlengtede og styrkende spa-opplevelser når vi har mer enn nok å velge mellom her hjemme.» Annonsørinnhold. Kilde: abcnyheter.no.

Høie reagerer kraftig på ny NRK-avsløring om Hurtigruten
«Det er skuffende dersom ledelsen bevisst har unnlatt å teste besetningsmedlemmer med koronasymptomer, sier helseminister Bent Høie til NRK.» Kilde: nrk.no.

Fare for streik i luftfarten fra lørdag
«434 arbeidstakere kan bli tatt ut i streik fra lørdag dersom ikke meklingen mellom Fellesforbundet og NHO Luftfart fører fram.» Kilde: travelnews.no.

Dumper prisene igjen i Norge – nå til under femtilappen
«Det ungarske lavprisselskapet Wizz Air fortsetter sine prisstunt før det inntar det norske innenriks-markedet fra neste uke av. Nå selger de billetter på sine nye norske ruter for under 50 kroner.» Kilde: flysmart24.no.

Nord-Norge:

Slik kan du kalle nordlyset opp etter deg
«Nordlyset har blitt en kjempe-attraksjon i de nordlige områdene, og nå vil de mest omfattende av stormene navngis for å skille dem fra hverandre. Det er destinasjonsselskapet Visit Arctic Europe som inviterer publikum verden rundt til å sette sitt personlige preg på naturfenomenet..» Kilde: way-2-go.no.

Lei av byråkrati: Selger Svalbard Wildlife (Svalbard) +
«Arne Kristoffersen vil selge Svalbard-bedriften han har bygd opp gjennom mange år. Det er ikke på grunn av korona.» Kilde: svalbardposten.no.

Kun fire turister på Nordkapp: – Det er på grensen til katastrofe (Finnmark)
«Det skulle vært 200–300 her. Nordkapp-samfunnet har tapt 115 millioner kroner på at koronapandemien stoppet turistene. – Dette er dramatisk. Alle jobber for å overleve nå, sier reiselivsleder.» Kilde: nrk.no.

Vil ha mer satsing på reiselivsutdanning (Nordland)
«Vesterålen Næringslivssamarbeid (VNS) ber i et høringsinnspill til den videregående opplæringen i Vesterålen om at det satses på en utdanning innen reiseliv i regionen.» Kilde: vol.no.

Innlegg: Bodøs nye flyplass kan bli .. (Nordland)
«Flytrafikken MÅ bli klimanøytral, og løsningen er fly drevet av hydrogen og syntetiske drivstoffer. Men alle planer for Bodøs nye flyplass bygger på en flyplass for fossile fly. Dermed vil flyplassen om 10-15 år være akterutseilt, skriver Einar Sørensen.» Kilde: nordnorskdebatt.no.

Midt-Norge:

Innlegg: Hvorfor er det spennende å besøke Trøndelag?
«Det var en gang da veksten i internasjonal turisme virket ubegrenset og opplevelsesnæringene var en av verdens raskest voksende næringer. Så kom koronapandemien.» Kilde: namdalsavisa.no.


Fjord-Norge:

Reiselivsseminar 2020
«Bachelor i reiselivsledelse ved HVL Sogndal inviterer til online reiselivsseminar, torsdag 5. november! Tema for seminaret er lokalmat og -drikke i reiselivet, og vi får besøk av en rekke aktører og foredragsholdere.» Kilde: Reiselivsledelse ved høgskulen på Vestlandet

Direktør-jobben gikk i arv (Møre og Romsdal)
«Ragnar Heggdal var med og startet Hotell Molde Fjordstuer i 2002. Sønnen Roy kom til hotellet tre år senere. Da Ragnar trappet ned i 2013, var det Roy som overtok direktøransvaret.» Kilde: horecanytt.no.

Aktivitetshotell på Hellesylt (Møre og Romsdal) +
«Flakk gruppen er i ny prosess med å utvikle hotellkonsept i Hellesylt sentrum. Grand hotell på Hellesylt får eit utvendig ansiktsløft. Etter kvart får det også eit nytt hotell på tomta mot sjøen.» Kilde: sunnmoringen.no.

Slik ble Sognefjorden Kystpark Norges kandidat (Vestland)
«Europarådets landskapspris deles hvert år ut til et europeisk landskapsprosjekt, prisen er basert på kriteriene i den europeiske landskapskonvensjonen. Norske Parker jobber i sine regionalparker med å oppfylle denne konvensjonen..» Kilde: norskeparker.no.

Øst-Norge: 

Ekstra tilskot til investeringar i reiselivet (Innlandet)
«Innlandet har gjennom oppdragsbrev fra Innlandet fylkeskommune mottatt kr. 13.144.000 som er øremerket gjennom Innovasjon Norge. Dette gjør at vi har rom for ytterligere søknader om lån og tilskudd til investeringer til reiselivet.» Kilde: skjaak.kommune.no.

Hafjell alpinsenter (Innlandet)
«Hafjell er kanskje Norges beste anlegg på sykkel, og absolutt høyt i toppen for parkkjørere og racere. Men skal du kjøre offpiste på Hafjell, ligger du dårlig an.» Kilde: friflyt.no.

Er godt i gang med en helt ny hyttelandsby (Akershus) +
Hurdal: «28 hyttetomter og voldsom interesse ble resultatet da eierne regulerte om det gamle småbruket. Nå utvider de med over 100 hytter.» Kilde: estatenyheter.no.

Minst 3000 permittert ved Oslo lufthavn (Akershus)
«..- mange i familie med en annen permittert. I nær 30 år har Ketil Rasmussen jobbet ved Oslo lufthavn. Nå er både han og kona permittert, og frykter oppsigelse.» Kilde: nrk.no.

Kunstreise i Oslo
«Hovedstaden har mange offentlige kunstverk tilgjengelig for publikum og alle som reiser rundt i byen. Det siste er kunstverket BRAINSTORM av Lars Ø. Ramberg i nye Deichmanske bibliotek i Bjørvika. Det har tatt tre år å produsere lysinstallsjonen.» Kilde: reiseliv.no.

Våre smitteverntiltak ved møter og konferanser (Oslo)
«Sikker gjennomføring av møter, konferanser og tilhørende aktiviteter på Oslo Kongressenter.» Kilde: oslokongressenter.no.

Full seier til Petter Olsen over staten (Akershus) +
«Petter Olsen har vunnet en knusende seier over staten i kampen om momsfradrag for milliardprosjektet Ramme Gård sør for Oslo. Olsen har så langt brukt godt over en milliard kroner på museum og hotell på Ramme Gård sør for Oslo» Kilde: dn.no.

Annet:

Växande cykelturism stor betydelse för besöksnäringen (Sverige)
«Visit Värmland har beviljats finansiering av ett nytt projekt för att utveckla service- och tjänstefunktioner längs regionens tre största cykelleder.» Kilde: besoksliv.se.

The perfect destination for the eco-conscious traveller in 2021
«Valencia is a city making huge strides to tackle the global climate emergency and create a destination that travellers can visit with a clean conscience. The city has become the first in the world to verify its carbon emissions from tourist activity..» Kilde: traveldailymedia.com.

Rail travel poised for boom in post Covid-19 world
«International rail travel offers an ‘environmentally friendly’ alternative to flying and as the second wave of Covid-19 approaches, it may experience a boom post-pandemic.» Kilde: breakingtravelnews.com.