Dagens reiselivsnyheter 31.05.2021

Nasjonalt:

Hyller norgesferien – men ber samtidig alle om å senke forventningene
«Helene Myhre Østervold (@Helenemoo) hyller norgesferien – men ber samtidig alle om å senke forventningene. Reiseinfluenseren minner om at en naturferie i Norge også er myggstikk, biltrøbbel og stiv kuling.» Kilde: p3.no.

Venter knallsommer for norske hoteller: – Enorm pågang
«Mye tyder på at nordmenn vil legge sommerferien sin til hjemlandet i år. Flere hoteller opplever allerede stor pågang før årets sesong.» Kilde: e24.no.

Unge vil foretrekke norgesferie også etter pandemien
«Sju av ti nordmenn skal kun feriere i Norge i sommer, ifølge en undersøkelse. Mange unge vil velge norgesferie fremfor utenlandsferie selv etter pandemien.» Kilde: framtidinord.no.

Flertallet vil ikke ha snøscooterlek i viktige friluftslivsområder
«DNT og Norsk Friluftsliv vil ha en slutt på fornøyelseskjøring med snøscooter i populære friluftslivsområder. En ny undersøkelse fra Ipsos viser at de har folket på sin side.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Et laaaangt foredrag om fugleturisme..
«Har en drøy time til rådighet, og er i overkant interessert i naturbasert reiseliv? Dette Zoom-foredraget er et opptak fra et online reiselivsseminar om temaet, nylig arrangert i samarbeid med Visit Helgeland for en gruppe reiselivsaktører fra Nordland.» Kilde: facebook.com/biotope.no.

Følgende strender, marinaer og båter kan heise Blått Flagg i 2021
«17 norske strender, 4 marinaer og i år også 2 båtbedrifter (5 båter) har gått gjennom nåløyet og kan heise det høyt hengende og anerkjente miljømerket Blått Flagg sommeren 2021.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Staten reforsikrer garantier for små og mellomstore pakkereisearrangører
«Ordningen skal bidra til at det opprettholdes et tilstrekkelig tilbud av garantier, slik at pakkereisearrangører fortsatt kan markedsføre og selge pakkereiser.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

657 mill. i omstillingsmidler – gigantene i toppen av listen
«Som i kompensasjonsordningen er det hotell- og reiselivsgigantene som mottar mange av omstillingsmillionene fra regjeringen.» Kilde: e24.no.

April ga svake kommersielle overnattingstall
«Ferske tall fra SSB viser at det var 883 000 overnattinger ved kommersielle overnattingssteder i april, Ferske tall fra SSB viser at det var 883 000 overnattinger ved kommersielle overnattingssteder i april, som er lave tall.» Kilde: business.visitnorway.com.

Nå kan du booke flere hotellopphold i samme bestilling
«Scandic Hotels lanserer online-multibooking, som gir deg muligheten til å booke inntil fem hotellopphold i en og samme bestilling. Dette gjør det enklere å planlegge og gir større fleksibilitet, sier markeds- og kommunikasjonsdirektør i Scandic Hotels Norge, Tine Birkeland Westby.» Kilde: horecanytt.no.

Hotellarvingen
«Emilie Stordalen fant drømmejobben da hun var med å åpne Oslo-hotellet The Hub. Men det har ikke alltid vært klart at hun ville legge alle eggene sine i «hotellkurven».» Kilde: e24.no.

Pandox-sjef Anders Nissen er død
«Nissen har i over 25 år ledet hotellkonsernet Pandox, som kontrolleres av Christian Ringnes og Sundt-søsknene.» Kilde: e24.no.

Vil ha lik matmoms for alle
«Samme bolle. To priser? Hvordan henger det sammen? Det vil NHO ha en slutt på resten av dette året. De ønsker at serveringssteder skal innberette den laveste satsen også på måltider som spises på stedet.» Kilde: ao.no.

Innlegg: Er 150 tømmestasjoner for mye? 
Bobil: «Stortinget har bedt regjeringen legge til rette for flere tømmestasjoner. Regjeringen gir ingen løfter, men er det for mye forlangt å kreve tømmestasjoner på de 150 hovedrasteplassene?» Kilde: bobilverden.no.

Innlegg: Lyntog er ikke en god idé i Norge
«Mange har tunnelsyn og ønsker seg mer tog. Men for å komme fort mellom større norske byer er fly svaret.» Kilde: ba.no.

Wizz Air avvikler flysatsingen innenlands i Norge
«Det ungarske flyselskapet Wizz Air avvikler all innenlands flytrafikk i Norge fra 14. juni, bekrefter selskapet til E24.» Kilde: reiseliv1.no.

Et gedigent mageplask av Wizz Air
«Norsk Flygerforbund kjøper ikke Wizz Airs forklaring på hvorfor den norske innenrikssatsingen ikke var bærekraftig. Flyanalytiker tror mange vil merke seg det ungarske flyselskapets feilslåtte satsing i Norge.» Kilde: e24.no.

Nå får Flyr mulighet til å bli billigste flyselskap i Norge
«Etter at Wizz Air lørdag gjorde det kjent at selskapet gir opp sin satsing på norsk innenriks, er det tre aktører igjen. Nå tror flyekspert at det nye norske flyselskapet Flyr får sjansen til å bli det billigste alternativet i Norge.» Kilde: flysmart24.no.

Norwegian snur – sletter likevel ikke bonuspoeng
«Forbrukerrådet har krevd at Norwegian og SAS ikke sletter bonuspoeng den tiden pandemien hindrer folk i å bruke dem. Det etterkommer nå Norwegian. Forbrukernes interesseorganisasjon applauderer, og håper SAS gjør samme snuoperasjon.» Kilde: forbrukerradet.no.

Nord-Norge:

Fremdeles få overnattinger i nord
«April ble nok en måned med historisk få overnattinger i nord. Selv om antall overnattinger var mer enn todoblet sammenlignet med april i fjor, var det bare vel halvparten av det som var i april 2019.» Kilde: reiselivinord.no.

Innlegg: Ta hensyn til landsdelens spesifikke utfordringer (Troms/Finnmark)
«Troms og Finnmark fylkeskommune oppfordrer på det sterkeste at alle tiltak og ordninger må opprettholdes så lenge som det eksisterer smittevernrestriksjoner, skriver Anne Toril Eriksen Balto.» Kilde: ifinnmark.no.

Denne gjengen satser på helårsdrift (Finnmark) +
«Varanger Safari AS ønsker å utvide til helårsdrift, og får i den anledning et tilskudd på inntil 98.000 kroner finansiert av Vadsø kommunes næringsfond.» Kilde: ifinnmark.no.

Vil stoppe «villparkering» (Troms) +
Senja: «Turistbesøket på Senja tok av i fjor sommer, ikke minst ved Ersfjordstranda hvor det ble parkert og campet nær sagt overalt. Et helt nytt forslag skal hindra kaotiske tilstander på Senja.» Kilde: nordlys.no.

Raja lover 280 millioner til VM i Narvik (Troms/Nordland)
«Et VM i alpint har aldri blitt arrangert i Norge. Men nå legger kulturministeren pengene på bordet. Dermed er alt duket for at Narvik gjør historie om få år.» Kilde: nrk.no.

Spår århundrets turistsommer: – Gjett om vi gleder oss (Nordland)
«Aldri før har folk strømmet til Salten og omegn på ferie i like stor grad som nå. Det kan det være en spesiell grunn til. .. Onsdag skrev Scandinavian Traveler at Bodø er den destinasjonen i hele Norge som har flest reisebookinger per nå.» Kilde: nettavisen.no.

Båteiere frykter for framtiden: – Vi føler oss glemt (Nordland) +
«Bodø kommune ønsker å skape en ny kulturhavn der sauna og scene skal ta plassen fra Molostua og kaia. Kommunen tar bort Bodøs viktigste kulturarv, mener båteierne.» Kilde: an.no.

Midt-Norge:

Innlegg: Turistkontor på nett
«Digitalisering med nettbaserte tjenester er en lettvint måte å komme seg unna kostnader og krav til fysisk tilstedeværelse for kundene. .. Man venner seg til det meste, men hva med turistene, synes denne gruppen besøkende i vår by det er flott med digitalturisme?» Kilde: midtnorskdebatt.no.

Full fart fra start da Familieparken åpnet sesongen +
«Folk sto i kø da Namsskogan familiepark åpnet sesongen lørdag formiddag.» Kilde: namdalsavisa.no.

Satser på rekordartet sesong også i år +
«I fjor hadde Namsskogan familiepark over 50.000 besøkende. De satser på at nordmenn også i år reiser på Norgesferie – og at det kommer dem til gode.» Kilde: namdalsavisa.no.

Strenge innreiseregler gir Sarah hodebry +
«Parkleder Sarah Wyss styrer mot ny suksess i Namsskogan familiepark, men ser også noen skyer i horisonten: Innreisereglene til landet kan gi store utfordringer for bemanninga.» Kilde: namdalsavisa.no.

Fjord-Norge:

Norges lengste taubane tar deg 708 meter over havet (Møre og Romsdal)
«I over et halvt århundre har det vært planer om en gondolbane i «Norges Tirol». I dag ble banen som heiser deg 700 meter over Åndalsnes offisielt åpna.» Kilde: nrk.no.

Innlegg: Et riktig steg for Rauma (Møre og Romsdal)
«Det er en merkedag for Rauma-samfunnet, som nå har fått enda en turistattraksjon som reiselivet i hele fylket vil nyte godt av. .. Men medaljen har også en bakside.. Vi ønsker eieren Longship, med selskapene The Norwegian Travel Company AS og Romsdalen AS, lykke til med prosjektet.» Kilde: andalsnes-avis.no.

Nesten alle nordmenn skal feriere i heimlandet (Møre og Romsdal)
«Tre av fire nordmenn planlegg å feriere i Noreg. I den veglause bygda Trandal kan det bli køar ved ei ikonisk huske.» Kilde: nrk.no.

Husby i Vinnutrappas venner: – Godt fornøyd med vedtaket (M&R) +
«At ni av elleve er så tydelige på at de støtter prosjektet, er kjempebra, sier Per Steinar Husby i Vinnutrappas venner. Formannskapet ville ikke ta eieransvaret for prosjektet, men .. snakket varmt om hvordan dette er et prosjekt Sunndal trenger.» Kilde: auraavis.no.

Stryn Sommerski har åpnet for sesongen  (Vestland) +
«Torsdag åpnet Stryn Sommerski. I øyeblikket er det gode forhold, men daglig leder Nina Lensebakken forventer en mye kortere sesong enn i fjor.» Kilde: friflyt.no.

Staten strammar inn: Åtvarar folk å trakke i sanddynene (Vestland)
«Folk som vandrar rundt har blitt eit stort problem for fleire av dei unike sandstrendene i Noreg. På Refviksanden i Nordfjord får tilreisande klar beskjed om å ikkje gå i sanddynene.» Kilde: nrk.no.

Eg kunne leigd ut det doble, seier Roald Kjelstad (Vestland) +
«Han bur i Viksdalen og driv med hytteutleige både der og i Kalvåg. Særleg i Kalvåg er etterspurnaden stor. Dei tre hyttene han eig der er leigd ut kvar einaste helg til slutten av august.» Kilde: firda.no.

Førebur seg på mange norske turistar til gards (Vestland)
«Familien Feigum har dei siste seks åra brukt tusenvis av dugnadstimar og mykje pengar på å ruste opp den heilt spesielle plassen mellom fossen og fjorden på Feigum ved Sogndal.» Kilde: nrk.no.

«Noregs brattaste veg» blir stengt for all framtid (Vestland)
«Den spektakulære vegen opp til Stalheim hotell i Voss herad har vore eit ynda reisemål i lang tid. No er det slutt. Tiår med masseturisme har øydelagt den stupbratte attraksjonen.» Kilde: nrk.no.

Toppmøte i Hotell-Bergen: – Krisen er ikke over (Vestland)
«Vi har et gigantisk etterslep og gjeldsbyrde, så det er ikke nok med noen gode uker i sommer. Vi trenger hjelp fra staten, sier Ole Warberg i Magic Norway.» Kilde: ba.no.

Hotellplanar kan krasja med vindturbinplanar (Vestland) +
«Fedje kommune vil sjå på moglegheit for vindturbinar i områda rundt Holmengrå. – Vi har ei plikt til å gjere dette, seier ordføraren.» Kilde: strilen.no.

Snart kan også desse campinggjestene kjøpa øl og sider (Vestland) +
«Trolltunga Camping (tidlegare Odda Camping) har søkt kommunen om salsløyve for alkoholhaldig drikk – gruppe 1.» Kilde: hardanger-folkeblad.no.

Jobbar for fullt med planane om nytt skisenter (Vestland) +
Røldal: «Oddvar Bratteteig håpar at reguleringsplanen for det nye ski- og hytteområdet i Håradalen kan vera klar til neste sommar.» Kilde: hardanger-folkeblad.no.

Nå vil «Lothepus» bli stor på bobiler (Vestland) +
«Leif Einar «Lothepus» Lothe har fått med seg bergensmilliardærene Iwan og Tom Eide-Knudsen i en storsatsing på bobilturisme i Odda.» Kilde: aftenbladet.no.

Hamrer løs på cruisetaket i Stavanger (Rogaland) + 
«Ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap) og det politiske flertallet i Stavanger firer ikke, selv om opposisjonen og reiselivet fortsetter å hamre løs på taket på 200 cruiseanløp i året. – Reiselivet er i knestående.» Kilde: aftenbladet.no.

Bor permanent på hotell (Rogaland)
«I stedet for å ringe en boligmegler da han skulle flytte, ringte Joakim Saltveit til hotelldirektøren på Clarion Hotel Stavanger med en spesiell forespørsel. ..solgte rekkehuset og tok inn på spektakulær hotellsuite permanent: – Helt surrealistisk.» Kilde: nettavisen.no.

Øst-Norge:

Skistar overtar driften av Radisson-hotellene i Trysil  (Innlandet)
«Skistar har vært inne på eiersiden i Radisson-hotellene i Trysil sammen med Peab. Nå overtar de driften av hotellene.» Kilde: ostlendingen.no.

Helene Olafsen på SkiStars sommerlag (Innlandet/Buskerud)
«SkiStar lanserer i år sin første sommersatsning, SkiStar Sports & Adventures, og befester med det sin rolle som den ledende aktøren for aktiv ferie, hele året. For å fronte den store sommer-satsingen har selskapet inngått et samarbeid med den kjente og folkekjære Helene Olafsen.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

4,8 MNOK til stiutvikling i Hallingdal! (Buskerud)
«Med støtten fra Sparebankstiftelsen Hallingdal ruller hjulene nå videre, og allerede i sommer tas det hull på neste utviklingsfase som skal gi 15 nye stier og anlegg, fordelt på 3 ferdighetsparker, 1 pumptrack og 43 km sykkeloptimert sti.» Kilde: rides.no.

Her kommer det stier på Turufjell (Buskerud) +
«I et nyutviklet hytteområde ved Flå står sykkelstiene ferdige før hyttene gjør det. Sykkel er en naturlig del av sommertilbudet, sier destinasjonsselskapet.» Kilde: terrengsykkel.no.

Forslaget uttrykker en vilje til å satse i Gjøvik (Innlandet) +
«Et nytt kulturhus som samtidig sørger for utvidelse av dagens hotell med konferansesenter og 120 nye rom, sier du? Hotelldirektøren applauderer Mikaelsens milliardprosjekt.» kilde: oa.no.

Slik vil Morten lokke flere turister til sentrum (Innlandet) +
Kistefos: «Ordfører Morten Lafton og rådmann Erling Kristiansen lanserer en sprek visjon. De vil ha et samarbeid med Kistefos om å få en skulptur til Jevnaker sentrum som kan trekke folk til stedet, og binde sentrum og Kistefos sammen. – Vi skal bli Norges beste destinasjon.» Kilde: ringblad.no.

Nå åpnes storhotellet på Kløfta (Akershus) +
«Med sine 507 hotellrom blir Lily Country Club blant landets største hoteller. Mandag 31. mai åpnes hotellet på Kløfta.» Kilde: horecanytt.no.

Visit Oslo shortlistet til Gulltaggen! (Oslo)
«Vi er ikke bare litt stolte over å bli shortlistet til pris i årets Gulltaggen! Vår Ibsen-app Oslo Spex er utviklet i samarbeid med Haptiq, Good Morning Naug, Eiendomsspar og Det Norske Ibsenkompaniet.» Kilde:  facebook.com/VisitOslo.reisebransje

Hotell Bondeheimen har halde ope i koronaåret: – knalltøft (Oslo)
«På det tradisjonsrike Hotell Bondeheimen har dei i motsetning til mange andre hotell vald å halde ope det siste året. Hotelldirektøren kan fortelje om eit krevjande år.» Kilde: nationen.no.

Oslo-folket tilbake ved restaurantbordene (Oslo) +
«Smekkfulle bookinglister og Vipps-rekord. Folk i hovedstaden strømmer til restaurantene den første helgen etter gjenåpningen. – En hyggelig start på en forhåpentlig varig åpning.» Kilde: dn.no.

Fiffens festparadis forfaller: – En skam (Oslo)
«Sommerperla på Oslos beste vestkant var en gang en kjendismagnet med høy St. Tropez-faktor. Nå har bygget forfalt og går en ukjent framtid i møte.» Kilde: borsen.dagbladet.no.

Besøke hovedstaden? Her er fem anbefalte gåturer i Oslo
«Forfatter Hanna Norberg mener Oslo har verdens fineste bytur.» Kilde: aftenposten.no.

Vil ha fart på ladetilbudet i Fredrikstad (Østfold) +
«Når norgesferiegjestene strømmer til Fredrikstad, bør kommunen ha et bedre ladetilbud for elbil, mener kultur- og miljøpolitikerne. De har nå vedtatt vedtok enstemmig å se etter midlertidige ladeløsninger rundt i kommunen.» Kilde: f-b.no.

Innlegg: Til politikarane i Vinje: Må syne kva de står for! (Telemark) +
««Nullvekst» i nye hytter tyder minimum 700 ferdig godkjente hyttetomter innanfor Kommunedelplan Rukkemo/Torvetjønn og 250 elles i Rauland..» Kilde: vtb.no.

Sørlandet:

Innlegg: Badstueeffekten – et tilskudd til Risør som helårsby
«Det jobbes nå iherdig for at Risør også skal få en smak av badstueffekten. .. Vi i Risør Havbaderforening tror at badstuen vil være et positivt supplement til Risør som helårs reisedestinasjon.» Kilde: austagderblad.no.

Overlater til Sirdalsvekst å dele ut korona-millioner +
«Sirdal kommune er tildelt en ramme på ca. 2,3 millioner kroner i støttepakke for reiseliv og virksomheter med store utgifter på smitteverntiltak. Formannskapet støttet rådmannens forslag om å la Sirdalsvekst gjøre fordelingen.» Kilde: avisenagder.no.

Fire museumsbygg leies ut til overnatting +
Sirdal: «Formannskapet i Sirdal godkjente torsdag at museumsbyggene Framheim ungdomshus, stølshuset Øyestøl, Føringshytta og Heiberghytta (Trongen) på Sirdal Fjellmuseum leies ut til overnatting i regi av Sirdal Safari and Adventures.» Kilde: avisenagder.no.

Annet:

Innlegg: Jeg vil ikke feriere i Norge!
«Jeg orker ikke flere unike øyer, fergeturer og kortreist ullgris på en seng av panikk.» Kilde: vg.no.

Kinas «røde turisme» har skutt i været i pandemien
«I løpet av 2020 hadde Kina over 100 millioner såkalte «røde turister». Den typen turisme har eksistert i flere tiår, men i den siste tiden har det skutt i været.» Kilde: abcnyheter.no.