Hva skjer? Se dagens 35 utvalgte reiselivsnyheter

Nasjonalt:

Når naturen blir gjort til en turist­opplevelse
«Frykter de lokale slutter å bruke naturen når den blir gjort til en turist­opplevelse. Naturen er der hele tiden, og den forandrer seg ikke mye. Forståelsen av hva naturen er, derimot, den forandrer seg. Turistnæringen tilriver seg en symbolsk makt over naturen, ifølge Frank Lindberg.» Kilde: forskning.no.

Ny vaksinepraksis kan gi ferietrøbbel
«Til helgen starter skoleferien, men færre vaksinedoser kan gi problemer i ferieplanleggingen. Mange vil nemlig motta ny vaksinedato de kommende ukene.» Kilde: nrk.no.

Danskene: – Norge er det sikreste landet å reise til
«Danske reiseoperatører følger spent med på hva norske myndigheter vil gjøre i forbindelse med åpning av landegrensene og eventuelle muligheter for å kunne reise med gyldig koronasertifikat.» Kilde: business.visitnorway.com.

Ludvig fra Flåklypa vender hjem til Hold Norge Rent
«I sommer blir Kjell Aukrusts Ludvig med Hold Norge Rent for å inspirere ferierende i Norge til å etterlate naturen #likefinsomfør. 50 år etter sin debut som maskot for en ryddeaksjon, skal det folkekjære pinnsvinet nok en gang motivere til godt miljøvett.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Scandic er reiselivsbedriften nordmenn helst vil jobbe for
«Det viser HR-selskapet Randstads kåring av landets mest attraktive arbeidsgivere. I undersøkelsen kommer Scandic Hotels best ut av samtlige reiselivsbedrifter og hotellkjeder i Norge..» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Best Western har de mest fornøyde gjestene
«I en helt fersk rapport med samlet data om kundetilfredshet blant Skandinavias største hotellkjeder, er to av Best Western Hotels & Resorts merkevarer øverst på listen med flest fornøyde kunder.» Kilde: reiseliv1.no.

Sesongarbeidere stenges ute – hotelleier fikk ja etter trussel om søksmål +
«Over 11.000 utlendinger har fått avslag på søknaden om å få komme inn i Norge for å sommerjobbe. Mange reiselivsbedrifter i distriktene fortviler. Hotelleier Per Garen i Stryn truet med søksmål – og fikk ja.» Kilde: dn.no.

Denne uken i Reiselivsavisa på RadioRiksOslo..
«Du må ha en plan B -uansett hva du planlegger av feriereiser, Holmenkollen inviterer til sommeropplevelser, hva er situasjonen i feriemarkedet og Visit Telemark presenterer en reisekonkurranse hvor du kan vinne en eventyrlig reise gjennom Telemark. Dette er stikkordene..» Kilde: dfly.no.

Utleiebil-mangel gir kraftig prishopp
«Bilutleie-selskapene har redusert kapasiteten til beinet. Det har noen steder ført til sterk økning av leieprisen – også i Norge.» Kilde: way-2-go.no.

Innlegg: Minst rabatt til de med dårligst råd
«Ikke alle ser eller skjønner forskjellen på ferjetakster og ferjeforskuddet. For andre skaper det store problemer i feriebudsjettet at regjeringen ikke vil gi alle privatreisende like vilkår.» Kilde: bobilverden.no.

Flyr har fått driftstillatelsen på plass
«Det nye norske flyselskapet Flyr har fått utstedt en operativ driftstillatelse (AOC) fra Luftfartstilsynet. Driftstillatelsen innebær at alle formaliteter nå er på plass til Flyrs første flygning fra Oslo til Tromsø 30. juni.» Kilde: dfly.no.

Forbrukerrådet: SAS skylder kundene 150 millioner kroner
«SAS mener at forbrukerne ikke hadde krav på erstatning for avlyste reiser under pilotstreiken i 2019. Forbrukerrådet er uenig, nå får de støtte av EU-domstolen.» Kilde: e24.no.

Nord-Norge:

Sjekk disse ni perlene i Nord-Norge 
«Har du planer om å oppleve Nord-Norge denne sommeren? Bil i Nords medarbeidere deler sine favoritter når du skal utforske landsdelen.» Annonsørinnhold. Kilde: ht.no.

Kysten fortjener mer oppmerksomhet (Finnmark) +
«Øyene i Vest-Finnmark har unike kvaliteter, og som satt i system, og kommunisert ut mot omverdenen representerer store muligheter.. Visjona og flere reiselivsaktører ser nå på muligheten for å etablere øyhopping som reise-destinasjon.» Kilde: altaposten.no.

Villmarkslodgen i Sorrisniva tar form (Finnmark) +
«24 rom ved elvebredden står 1. oktober klare til å ta imot gjester fra hele verden.» Kilde: altaposten.no.

Skaidi hotell må stenge i sommer (Finnmark) +
Hammerfest: «Det er bare trist, men vi har ingen andre muligheter. .. Vi har opplevd fire nedstengninger, og hver nedstengning koster mellom 500.000 kroner og 1.000.000 kroner. Nå tåler ikke likviditeten mer.» Kilde: ifinnmark.no.

Historisk utgraving i Nord-Norge (Nordland)
«Opplevelsessenteret «The Whale» har fått internasjonal oppmerksomhet. Men før det kan bygges skal det brukes millioner av kroner på en arkeologisk undersøkelse av historiske dimensjoner. – arkeologene kan ha funnet verdens største gårdshaug.» Kilde: nrk.no.

Kan ikke legge til splitter ny fergekai ved flo sjø (Nordland)
«Skal du reise mellom Levang og Nesna må du vente på fjære. Tirsdag oppdaget fergemannskapet at de ikke klarte å legge til den splitter nye fergekaia ved flo sjø.» Kilde: nrk.no.

Midt-Norge:

Stifter blått reiselivsselskap +
«Formålet er å drive med reiselivsutvikling og profilering. Daglig leder er Tove Merete Vedal. Blått Reiseliv AS, med forretningsadresse Bogøyvær, ble registrert i Brønnøysundsregistrene 11. juni.» Kilde: hitra-froya.no.

Vil lose folk til en unik Røros-opplevelse +
«Maren Todal og Jostein Valan ønsker å lose tilreisende til en unik opplevelse på Røros. Nyoppstartede Sti AS samler flere av interessene til paret: sykkelguiding, verksted for terrengsykler og overnatting i historiske Borgstuggu.» Kilde: fjell-ljom.no.

Saga Trollheimen Hotel fikk ros: – Artig å bli satt pris på +
«Saga hotell i Trollheimen hadde en god sommer i fjor. Nå venter de spent på årets sesong. Morten Gåsvand og Randi Haugland har eiet og drevet hotellet sammen i 29 år.» Kilde: driva.no. Se skryt på trollheimsporten.no her

Fjord-Norge:

Masseturismen tar over for bohemene. Nå må de stramme inn. (Vestland) +
Hoddevik, Stadlandet: «Her skaper surferne arbeidsplasser, inntekter – og varige verdier. Men de siste årene er bohemturismen blitt erstattet av massene. Nå tas det grep for bevare idyllen.» Kilde: e24.no.

Hotelleier fikk ja etter trussel om søksmål (Vestland) +
«Over 11.000 utlendinger har fått avslag på søknaden om å få komme inn i Norge for å sommerjobbe. Mange reiselivsbedrifter i distriktene fortviler. Hotelleier Per Garen i Stryn truet med søksmål – og fikk ja.» Kilde: dn.no.

Ekstremsportveko signerer TV-avtale – skal vises i 60 land (Vestland)
«Ekstremsportveko har signert en avtale med Eurosport internasjonalt. Dermed skal actionsport-festen på Voss vises i over 60 land.» Kilde: friflyt.no.

Brynil er klar for ny toppjobb i Voss Resort (Vestland) +
«Ser ikkje på Myrkdalen som ein konkurrent. Eg trur at Voss Resort og Myrkdalen har godt potensiale til å auka i lag..» Kilde: avisa-hordaland.no.

Turistene kjemper om å bo hos Jostein (Rogaland) +
«På gården på Sokn leier Jostein Eiane ut det ene huset gjennom Airbnb. Turister fra utlandet bestiller allerede, selv om de ikke kan komme inn i landet, for å sikre seg plass. .. – Rennesøy har hatt en fin utvikling innen reiseliv.» Kilde: bygdebladet.no.

Øst-Norge:

Bærekraftige fjellstuer og fjellhotell med sjel og sjarm
«Fjellstuene i Norge har lange tradisjoner og er en viktig del av «sjela» i norsk reiseliv. Mange av fjellstuene blir i dag drevet både av 4. eller 5. generasjon vertskap. .. Det er naturen, maten og det gode vertskapet som er unikt med fjellstuene.» Kilde: norskturistutvikling.wordpress.com.

Lokalradioene satser stort på sommeren (Innlandet)
«Denne sommeren reiser Lokalradioene i Innlandet på turné. Marit Amundsen og Merethe Wagelund skal vise veg om hva som finnes av opplevelser i det nye fylket, fra en bobil.» Kilde: lokalradio.no.

SkiStar satser på en aktiv sommer (Innlandet)
Trysil: «Nå er det endelig klart for igjen å åpne SkiStar Trysil sitt tilbud for sommeren, og for aller første gang med sommersatsningen Sports & Adventures. Torsdag 17. juni settes heisen i gang for å bringe tur- og sykkelglade til fjells.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Campingvertene i Nord-Aurdal forventer en ny rekordsommer (Innlandet) +
«Kaja Funder Idstad gleder seg til en ny sommer, og at gjester velger å komme tilbake til Fagernes.» Kilde: avisa-valdres.no.

Derfor blir Grand karantenehotell (Innlandet) +
Gjøvik: «Grand hotell har fullt belegg og hotellsjefen ser optimistisk på tida som kommer, men takker likevel ja til å bli karantenehotell: – Vi må ta ansvar.» Kilde: oa.no.

Legger ned hotell og pizzeria (Buskerud) +
Helgelandsmoen: «27. juni blir siste åpningsdag for General Hotell og Pizzeria del Generale på Helgelandsmoen. ..General Hotell har vært i drift i 14 år.» Kilde: ringblad.no.

Camp Vierli er historie (Telemark) +
«Hotellet er solgt til nye eiere som henter hotellets opprinnelige navn – Hotell Austbø – og satser på familie- og konferansemarkedet. Dermed avvikles Camp Vierli.» Kilde: friflyt.no.

Sørlandet:

Går mot rekordsommer for hotellene +
Flekkefjord: «En ny trend nå er at reisemønsteret er i endring. Storbyferie er ikke lenger like lokkende, nå vil folk til småbyen. Det erfarer hotelldirektør Håkon-Andre Andersen på Maritim Fjordhotel i Flekkefjord. Både her og på Farsund Fjordhotel ligger belegget foran fjoråret, hittil i juni.» Kilde: avisenagder.no.

Tysk cruiseskip på vei til Flekkefjord +
«Hapag-Lloyd Cruises Hanseatic Nature seilte fra cruisehavnen i Hamburg i Tyskland tirsdag, og har kurs for Flekkefjord. Det tyske cruisemarkedet har så smått åpnet opp igjen.» Kilde: avisenagder.no.

Annet:

Midnattssolens trädgård ska stärka Jokkmokk som besöksmål (Sverige)
«Målet med den nya trädgården som väntas vara klar 2025 är att skapa en attraktiv natur- och trädgårdsupplevelse med tydlig koppling till Carl von Linné och hans forskningsresa till Jokkmokk och Lappland.» Kilde: besoksliv.se.

A model for what tourism should look like after COVID (Nederland)
«When COVID hit the Netherlands in 2020, Amsterdam emptied of visitors overnight. Long-term residents, inured to the permanent noise and litter and tourists peeing in the streets, welcomed the newfound tranquillity. .. “a blessing in disguise”.» Kilde: theconversation.com.

Søk refusjon for disse medlemskontingentene
«5. juni fastsatte regjeringen i forskrift at bedrifter kan søke om refusjon for medlemskontingenten til landsdel- eller destinasjonsselskap fra mars 2021.» Kilde: nhoreiseliv.no.