Over 45 relevante reiselivsnyheter i dagens brev!

Nasjonalt:

Sommerguiden 2021: Kulturtips til norgesferien
«Skal du på norgesferie i sommer? Her er tips til festivaler, kunstutstillinger, teater, flott arkitektur og andre kulturopplevelser for både barn og voksne uansett hvor du skal i Norge.» Kilde: nrk.no.

Hvor reiser dansken, svensken, nordmannen og finnen?
«Den nettbaserte analyse- og konsulentvirksomheten YouGov har tatt tempen på de mest populære feriene hos den nordiske befolkningen.» Kilde: dinside.dagbladet.no.

På adrenalinjakt i sommer?
«De fleste planlegger norgesferie i år og mange skal begi seg ut på mer ekstreme aktiviteter. Har du planer om å kjenne litt på adrenalinet bør du først sjekke hva reiseforsikringen dekker.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Veksten i hyttemarkedet forsetter
«Den kraftige veksten både i priser og volum vi opplevde i hyttemarkedet i fjor fortsatt i første halvår 2021, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge.» Kilde: dfly.no.

En av ti vurderer utleie i ferien
«Det blir norgesferie for mange i år også, og ni prosent vurderer å leie ut i forbindelse med ferie i løpet av året. – Det kan være både smart og økonomisk å leie ut egen bolig, sier Georg Richvoldsen i Codan Forsikring.» Kilde: dfly.no.

Fritidsboliger- hva vet vi og hva burde det forskes mer på?
«Hva finnes det av forskning rundt fritidsboliger og hva vet vi lite om? Disse spørsmål har stått sentrale i prosjektet «Fritidsboligen og innlandssamfunnet – en kunnskapsstatus».» Kilde: ostforsk.no.

Plutselig sjefsbytte i Norwegian
«Norwegian-sjef Jacob Schram går på dagen, mens Geir Karlsen rykker opp fra jobben som finansdirektør til konsernsjef i flyselskapet. Jacob Schram, sier at Norwegian-styrets avgjørelse om å bytte han ut kom svært overraskende.» Kilde: travelnews.no.

Ny taxfree-avtale kan gi Avinor 18 milliarder i inntekter
«Airport Retail Norway (ARN) og Travel Retail Norway (TRN) har vunnet anbudskonkurransen om drift av Taxfree på Avinors flyplasser fra 2023.» Kilde: travelnews.no.

Nord-Norge:  

Presentasjoner fra Klyngesamling 1. – 2. juni 2021
«110 personer fra ca. 80 nordnorske reiselivsbedrifter, destinasjonsselskaper, virkemiddelapparat og FoU var samlet til klyngesamling på Scandic Ishavshotel (Tromsø). Hovedtema var gjenåpning av de internasjonale markedene etter pandemien.» Kilde: arctic-365.no.

Vanskelig å få inn arbeidskraft
«Regjeringen gjør en rekke lettelser for reiselivet, sa statssekretæren under et lyttemøte som NHO Nord-Norge arrangerte på nett mandag morgen.» Kilde: radionordkapp.no.

Bransjen jubler for nye tiltak: – Men lovlig sent (Svalbard)
«Turistnæringen på Svalbard har vært frustrerte over at Svalbard i år – som i fjor, ble hengende etter når landet åpnet opp. Nye tiltak ønskes velkomment.» Kilde: svalbardposten.no.

Frykter likevel for sommersesongen (Svalbard)
«Regiondirektør i NHO Arktis, Målfrid Baik, synes at dagens lettelser er godt nytt. Hun frykter likevel for sommersesongen på Svalbard.» Kilde: svalbardposten.no.

Utvider Nordenskiöld Land nasjonalpark (Svalbard) 
«Fredag ble utvidelse og navneendring på Nordenskiöld Land nasjonalpark ved Van Mijenfjorden vedtatt i statsråd.» Kilde: svalbardposten.no.

Opplev Nord-Norge i sommer uten trengsel
«Fraværet av tyskere, franskmenn, briter og italienere som tradisjonelt strømmer nordover for å besøke Lofoten, Senja, Lyngen og Svalbard på sommeren, byr på unike muligheter for feriehungrige nordmenn.» Kilde: norwegianadventurecompany.com.

Laksegründere lokker turister til Senja med elsykkel-safari (Troms) +
«Laksegründer Fredd Wilsgård, har sammen med sin bror Vidkun, startet reiselivsselskapet Senja By Heart. .. – Skal ikke begå samme feil som Lofoten.» Kilde: itromso.no.

Les reiselivsutgaven av Næring her (Nordland)
Kilde: vol.no.

Krise for reiselivet gir klassekameratene sommerjobb (Nordland)
«Strenge innreiseregler skaper så store problemer for reiselivsbedrifter, at ungdom ned i 13-årsalderen tilbys sommerjobb. – Det er veldig fint at vi får sjansen til å prøve oss så tidlig, sier Johanne Holdø Hallstensen (13).» Kilde: nrk.no.

Vi er helt avhengig av å få inn ansatte (Nordland) +
«Lasse Bjørback og Kristine Andreassen skal åpne ny tapasrestaurant og sushibar i Svolvær. Utfordringer med å få på plass nødvendige ansatte fra utlandet gjør at åpningsdatoen nå er uviss.» Kilde: lofotposten.no.

Flybussen Lofoten øker antall avganger (Nordland)
«I takt med økende etterspørsel setter Flybussen Lofoten opp flere avganger. Fra juni er busstilbudet tilpasset de store flyvningene til og fra Harstad/Narvik Lufthavn og Flybussen dekker nå de fleste ankomster og avganger til og fra Evenes.» Kilde: bussmagasinet.no.

Nordlandsbanen skal bli like spennende som Orientekspressen (Nordland) +
«Her signeres samarbeidsavtalen mellom Nordland Teater og Bodø2024 verdt fem millioner kroner. Underskriften gjør togturen din mer spennende. – Vil bli lagt merke til i hele Europa.» Kilde: ranablad.no.

Brønnøyverter på plass (Nordland) +
«Brønnøypolitikerne bevilget penger å ansette 20 ungdommer som sommerverter i Brønnøysund..» Kilde: banett.no.

Ny betalingsordning er klar før turistsesongen (Nordland) +
Vega: «I fjor gjestet om lag 65.000 turister Vega i løpet av sommersesongen. Nå håper kommunen årets gjester vil legge igjen noen kroner via Vipps.» Kilde: banett.no.

Midt-Norge:  

Mats var 19 år kjøpte han den lokale campingplassen +
«Det er ikke mange 20 åringer som med rette kan kalle seg kongen av campingplassen. Det kan Mats Aasvold i Snåsa. Mats Idar Aasvold er eier a Vegset Camping like ved Snåsavatnet og E6.» Kilde: nt24.no.

Åfjord som Bærekraftig reisemål
«Prosjektleder Karoline Larsen er i gang med det 2-årige prosjektet hvor Åfjord skal oppnå merket som et Bærekraftig reisemål. Les mer om prosjektet i siste utgave av Åfjordingen, eller på våre nettsider: afjordutvikling.no/afjord-som-baerekraftig-reisemal.» Kilde: facebook.com/afjordutvikling.

Melhusordføreren vil ikke garantere støtte til Gaula natursenter +
«Gaula natursenter på Støren har i mange år fått pengestøtte fra Melhus, og ordføreren antyder at Melhus er på utkikk etter andre retninger for turismen. Formannskapet skal ha saken opp til behandling 29. juni, sier ordfører Jorid Jagtøyen (Sp).» Kilde: tronderbladet.no.

Fjord-Norge:  

Mangler ansatte – må si nei til gjester (Møre og Romsdal) 
«Hotelldirektør Monja Mjelva i Geiranger fortviler over strenge innreiseregler for sesongarbeidere. Hun mangler ansatte og må avvise gjester.» Kilde: tv2.no.

Etter fire år er planen klar (Møre og Romsdal) +
«Trollkirka og en spektakulær fjelltur er noe av det som skal få turister til stoppe i Hustadvika når de kommer susende over Atlanterhavsvegen.» Kilde: rbnett.no.

Enda med 48 fots trålar for fisketuristane (Vestland) +
«Stavang Rorbuer har kjøpt inn ein 48 fots trålar og gjort den i stand til ein perfekt fiskebåt for inntil 12 personar. ..  Vi kjøpte M/S Nytraal i vinter med tanke på å utvide tilbodet vårt til turistar og chartermarknaden, fortel Kristian Grov..» Kilde: firdaposten.no.

Bergen forbereder en mer bærekraftig cruiseturisme (Vestland)
«Bergen kommune, Visit Bergen, Bergen Havn, Bergen Sentrum AS og ulike attraksjoner i Bergen, har for første gang gått sammen om å jobbe for en mer bærekraftig cruiseturisme i byen.» Kilde: reiseliv1.no.

Nå ligger gigantleken i fjorden (Rogaland) +
«Et par gode svømmetak fra strandkanten på Grindafjord Feriesenter ligger det vakende i sjøen en attraksjon som familier er villige til å reise langveis fra for å oppleve.» Kilde: h-avis.no.

Slutter som reiselivsdirektør i Region Stavanger (Rogaland) +
«Elisabeth Saupstad trekker seg etter åtte år som reiselivsdirektør. Hennes kuleste opplevelse som reiselivsdirektør i Region Stavanger var da Trollpikken ble verdenskjent. Hennes største nedtur var at hun ikke klarte å samle hele Rogaland til ett destinasjonsselskap.» Kilde: aftenbladet.no.

Ja til mer hyttebygging i Sandnes (Rogaland) +
«Posisjonspartiene ønsker, og legger når til rette for bygging av flere hytter i kommunen. De får støtte av blant andre Høyre. – Vi har uendelig med arealer og det skal ikke være nødvendig å dra til Sørlandet.» Kilde: sandnesposten.no.

Øst-Norge:  

Fritidsboliger- hva vet vi og hva burde det forskes mer på? (Innlandet)
«Hva finnes det av forskning rundt fritidsboliger og hva vet vi lite om? Disse spørsmål har stått sentrale i prosjektet «Fritidsboligen og innlandssamfunnet – en kunnskapsstatus».» Kilde: ostforsk.no.

Forlik i betent strid om serviceavgift i Ringsakerfjellet (Innlandet)
«Den langvarige og opphetede striden om den serviceavgiften hytteeiere ble avkrevd i Ringsakerfjellet, er landet med forlik. I løpet av en fem- årsperiode innførte samtlige grunneiere i Ringsakerfjellet i tur og orden serviceavgift for festetomter.» Kilde: hytteavisen.no.

Ønsker ikke karantene-gjester i butikker (Innlandet) +
Gjøvik: «1. juli åpner Grand hotell og Honne konferansesenter dørene for gjester som skal i hotellkarantene. – Det er ikke et fengsel, men vi ønsker ikke at de som er på karantenehotellene i Gjøvik skal gå på for eksempel butikker eller apotek.» Kilde: oa.no.

Spente foran sommeren: – Det går rett vei (Innlandet) +
«Kongsvingerregionen er fortsatt ikke noe stort navn i ferie-sammenheng i Norge. .. Sigernessjøen camping merker at de går glipp av de utenlandske gjestene nå tidlig på sommeren, men har tro på et noe bedre belegg i sommer enn i fjor på de 90 sengene pluss campinggjester.» Kilde: glomdalen.no.

Turistguider utplassert på torget i sommer (Buskerud)
Drammen: «Nederst på Bragernes Torg har kommunens egne turistverter flyttet inn i en av de gamle blomsterbodene for å bistå besøkende.» Kilde: drm24.no.

34 millioner til RestartOslo 2021 (Oslo)
«Oslo kommune lyser ut 34 millioner kroner til tiltak! Bli med å skape byliv og styrke handels- og serveringsbransjen i Oslo sentrum!» Kilde: ohf.no.

Ta utfordingen – Opplev Oslo
«Multisportsløpet Opplev Oslo skal ikke bare gjøre deg bedre kjent med hovedstaden. Den vil også utfordre deg fysisk og mentalt.» Kilde: way-2-go.no.

Visit Värmland lanserar ny besöksnäringswebb (over grensen)
«Med inspirerande guider och digitala kartor för vandring och cykling ska Visit Värmlands nya webbplattform lyfta besöksnäringen i regionen.» Kilde: besoksliv.se.

Sjekk ut Hvalers nye nettside (Østfold)
«Dagen vi har gledet oss til har kommet. Hvaler får sin egen nettside med alt tenkelig innhold, fra kommersiell næring, kommunal informasjon, aktivitet og opplevelse, beredskap, kultur, og mye mer.» Kilde: facebook.com/opplevhvaler.no.

33 år med turistradio (Telemark)
Rjukan: Helt siden 1989 har Radio Rjukan sendt turistradio hver sommer. Det er et populært innslag både for tilreisende og det lokale næringslivet. I dag starter turistradioen for 33. året på rad.» Kilde: lokalradio.no.

Vil ha en stopp i utbyggingen: – Nok er nok (Telemark) 
Rauland, Vinje: «Siden mars har engasjementet rundt hytteutbyggingen i Rauland vokst seg stort. Innbyggerne mener nok er nok, og får respons fra alle landets kanter.» Kilde: ta.no.

Overtar høyfjellshotellet og lover store forandringer (Telemark) +
Vinje: «Camp Vierli sine nye eiere har nye planer for høyfjellshotellet. – Tanken er å skape tilbake til gamle Austbø Hotell. Et hotell som satser på familier, små grupper, selskaper og konferanser.» Kilde: ta.no.

Sørlandet:  

Utsolgt festival i Risør
«Tirsdag 22. juni går startskuddet for Risør kammermusikkfest. Den klassiske festivalen, kjent for sin høye kvalitet, kan i år skilte med 19 utsolgte konserter – allerede før festivalstart.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Kristiansand på bookingtoppen: – Telefonen har ikke stått stille! +
«Hege Julianne Nevestad er hotelldirektør for Radisson Blu Caledonien. Da flere av de lokale tiltakene i Kristiansand ble opphevet, raste det inn med bestillinger.» Kilde: fvn.no.

Annet:

Avid e-scooter tourists spend more
«Initial safety concerns about e-scooters left some councils wary, but early results from a research survey shows major benefits from e-scooters for tourists and local economies.» Kilde: theconversation.com.