Atlantic Ocean Road aerial photography.

Tromsø går til julekrig.. og 40 andre reiselivsnyheter

Nasjonalt:

Søker vertskap for: Workshop om ski touring/toppturer på ski
«Innovasjon Norge registrerer økende interesse for Norge som en destinasjon for toppturer, både blant nordmenn og besøkende fra utlandet.» Kilde: business.visitnorway.com/.

Håpar på Bond-effekt for reiselivet
«Fleire av scenene i den nye James Bond filmen er tatt opp i Noreg. – No må reiselivet nytte sjansane, seier reiselivsekspert.» Kilde: nrk.no.

Badstu-bonanza i hele verden
«De unge blåser liv i en eldgammel tradisjon: Badstukulturen har fått sin renessanse. – Reaksjon på at alt skal gå så fort.» Kilde: nrk.no.

1 million har sjekket inn på tur
«Nå har 1 million sjekket inn i den digitale turpostkassen SjekkUT. DNT håper at UT-appen vil inspirere enda flere til å oppdage sitt nærområde.» Kilde: dnt.no.

Flere nordmenn valgte en hotellovernatting i august
«Ferske tall fra SSB viser at det var 4,36 millioner gjestedøgn ved kommersielle overnattingssteder i august. Det er en økning på 24 prosent fra i fjor, som representerer 845 000 flere overnattinger.» Kilde: business.visitnorway.com.

Innlegg: Arbeidsmarkedet er snudd på hodet
«Landet er gjenåpnet til stor fest og fanfare. Men det kunne vært en enda større fest om det var nok folk på jobb. Det er det ikke.» Kilde: vg.no.

NHO Reiseliv reagerer kraftig på momsøkning for reiselivet
«NHO Reiseliv reagerer kraftig på at den lave momssatsen på 6 prosent ikke videreføres, og ber den nye regjeringen sikre lavere moms for reiselivet i gjenreisingsperioden.» Kilde: nhoreiseliv.no.

Å velge miljøvennlige reisealternativer koster flesk
«Togene går fryktelig treigt, sjelden og koster mye, sier Kristoffer Robin (MDG). – Fly slår tog ned i støvlene.» Kilde: nettavisen.no.

Nå blir flybillettene dyrere
«Er du blant dem som er veldig glad i billige flybilletter? Da er dette dårlig nytt for deg. For nå ventes flyprisene å stige. Og årsaken er sammensatt.» Kilde: thetravelinspector.no.

Hit vil det nye norske selskapet Norse fly
«Norse Atlantic Airways går i gang med flyvninger til USA om få måneder – og har nå valgt hvilke flyplasser de vil fly til.» Kilde: tv2.no.

Arbeiderpartiet advarer SAS etter omstridt koronagrep
«Krever at oppsagte SAS-piloter får søke egen jobb uten å måtte betale. Arbeiderpartiet sier det kan påvirke statens vilje til å stille opp med redningspakker i fremtiden dersom SAS ikke endrer sin praksis for oppsagte piloter.» Kilde: nrk.no.

LO krever at SAS gjenansetter tidligere ansatte
«LO mener at omorganiseringen i SAS rammer tidligere oppsagte ansatte fordi gjenansettelsesplikten dermed blir omgått.» Kilde: e24.no.

Slik blir nordlyssesongen for Hurtigruten
«Forrige uke fjernet regjeringen de fleste covid-19-restriksjonene i Norge. Hurtigruten Norge varsler nå at seilingene langs kysten også åpner opp, men med forsterket smittevern sammenliknet med normalsituasjonen.» Kilde: thetravelinspector.no.

Nord-Norge:

Tina kommer hjem: Blir hotelldirektør (Finnmark) +
«1. november starter Tina Elisabeth Dinesen i ny jobb som hotelldirektør for Arctic Sea Hotel & Apartments etter flere år borte fra Hammerfest.» Kilde: hammerfestingen.no.

Tromsø går til «julekrig» mot Drøbak og Finland (Troms)
«Byen som kaller seg «Nordens Paris» ønsker også å bli hele verdens juledestinasjon. Drøbak vil imidlertid forsvare julenæringen «med nebb og klør», svarer ordfører.» Kilde: nrk.no.

Innlegg: Tre grunner til ny optimisme for hovedstaden i nord (Troms)
«En turistby som står opp fra de døde, ansettelsen av en ny direktør og en kommende statsminister som sier han elsker Tromsø. Det kan være kinderegget som får ny fart på hovedstaden i nord.» Kilde: nordlys.no.

Veien til bygda der reiseliv satser faller sammen (Nordland) +
«I Austre Vågan fortsetter opprøret mot den dårlige veistandarden på Storemolla. Nå krever innbyggerforeninga at politikerne svarer, og gjerne tar seg en tur på befaring.» Kilde: lofotposten.no.

Ola og Eirik lanserer hytteplaner i bygd i Vågan (Nordland) +
«Brødrene Ola Skjeseth og Eirik Skjeseth vil utvikle en eiendom på Delpneset i Vågan. De mener markedet for utleie av hytter i området er økende. – Investeringen vil nok være på rundt ti millioner kroner.» Kilde: lofotposten.no.

Nye eiere har planer for Havblikk (Nordland) +
Nesna: «Topcamp-konsernet overtok Havblikk Camping på Nesna 1. oktober, og har planer for videreutvikling. – Ruster opp hytter og veier.» Kilde: hblad.no.

Midt-Norge:

Satser 10 millioner kroner på nytt hotell på Lund +
«Neste år åpner et nytt hotell i Namdalen, når den gamle skolen på Lund står klar til å ta imot gjester.» Kilde: namdalsavisa.no.

Fjord-Norge:

Håpar på Bond-effekt for reiselivet (Møre og Romsdal)
«Fleire av scenene i den nye James Bond filmen er tatt opp i Noreg. – No må reiselivet nytte sjansane, seier reiselivsekspert.» Kilde: nrk.no.

Rundt 60 anløp neste år (Vestland) +
«Neste år, i 2022, ser det derimot lysare ut, og per no ligg det an til at rundt 60 anløp tek turen til Nordfjordeid, om alt går som planlagt.» Kilde: fjordabladet.no.

Ventar cruiseskip alle månedar i 2022 (Vestland) +
«Hardangerfjorden vil for første gong få besøk av cruiseskip i alle månadane av året i 2022. Det melder Helge Møller, dagleg leiar i Cruise Destination Hardangerfjord.» Kilde: hardanger-folkeblad.no.

Ambisjonar for Tunnelvegen til Tusenmeteren (Vestland)
«Nasjonalparkkommunen Årdal har litt av kvart å by på når det kjem til turar å gå. Bulder og Brak Opplevingar håpar ei ny utleigesatsing vil gje resultat. – Prøver å svara på behovet i marknaden.» Kilde: porten.no.

Dei tok over Eivindvik hotell for sommaren (Vestland) +
«Den lokale gjengen har drive hotell i tre sommarmånader. På vegen har dei fått god hjelp av dugnadsånda i bygda. Folk i Eivindvik har gjort alt frå å klippe plen til å vaske hotell.» Kilde: firda.no.

Fekk ja til å byggja utsiktspunkt ved Sivlefossen (Vestland) +
«Voss herad fekk på sist møte i verneområdestyret godkjenning til å byggja eit utsiktspunkt i Sivlefossen, om lag midtvegs oppe i Stalheimskleiva. Vedtaket var samrøystes, men omdiskutert. Og vegen fram for å byggja anlegget, er ikke lagt utan vidare.» Kilde: avisa-hordaland.no.

5000 jobber står ledige. Men her står kokkene i kø for å jobbe (Vestland) +
Bergen: «På Hotel Norge-kjøkkenet er det full fart. .. Dette er et av landets nyeste og beste hoteller. Ikke så rart at mange vil jobbe her, sier sjefkokk Natalia Borylo (24).» Kilde: ba.no.

Hjøllo-planen lagt ut til offentleg ettersyn (Vestland) +
Odda: «Da` vette` kjempetøft, sa Leif Einar Lothe då han orienterte om planane sine på Smelteverkslunsjen førre fredag. No er planen lagt ut til offentleg ettersyn.» Kilde: hardanger-folkeblad.no.

Øst-Norge:

Tidligere advokat med hotellkjøp dømt til 5,5 års fengsel
«Halstein Sjølie er dømt for grovt underslag av klientmidler og lånebedragerier på til sammen over 130 millioner.  2018 og 2019 kjøpte Sjølie en rekke hoteller i Telemark, Gudbrandsdalen og Valdres. Tradisjonsrike hoteller som Eidsbugarden, Rondablikk og Morgedal ble kjøpt uten at oppgjøret kom.» Kilde: dn.no.

Skistar reposisjonerer seg med helårsdrift og hoteller (Innlandet/Buskerud)
«SkiStar oppdaterte i løpet av regnskapsåret den strategiske planen og re-posisjoneringen av selskapet, fra å være et selskap med drift av skianlegg om vinteren, til et selskap med helårsdrift og fjellturisme.» Kilde: reiseliv1.no.

Får hjelp med driften av Rondane River Lodge (Innlandet) +
«Benjamin Taeymans og kona Karin De Rooy har fått hjelp av Bart Claeys og hans kone Ellen Vantorre som har gått inn på eiersiden og skal hjelpe til med driften av turistbedriften Rondane River Lodge. – Den største utfordringen er at vi aldri hadde sett hverandre før, sier Benjamin..» Kilde: ostlendingen.no.

Slik kan du selv velge taxi fra Oslo Lufthavn (Akershus)
«Dette vil gi de reisende som skal ta taxi fra lufthavnen en bedre opplevelse, sier Stine Ramstad Westby, lufthavndirektør Oslo lufthavn.» Kilde: thetravelinspector.no.

Ny rapport peker på Kongshavn som ny terminal for utenlandsfergene i Oslo
«En ny rapport mener at utenlandsfergene i Oslo bør flyttes til en felles terminal på Kongshavn ved Sjursøya.» Kilde: e24.no.

Parkforslag omfavnes av politikerne (Oslo) +
Oslo-politikere fra Frp til Rødt applauderer parkideen til Snøhetta og Fred. Olsen. Bystyret vil ha omkamp om tomten foran Oslo Børs – men det kan bli dyrt.

De permitterte fant seg nye jobber. Nå mangler serveringsstedene ansatte (Oslo) +
«Gjenåpningen går ikke smertefritt for Oslos uteliv. Flere steder sliter med å holde åpent i samme grad som før pandemien. Utenlandske kokker og servitører dro hjem.» Kilde: aftenposten.no.

Kimens nye festivalsjef har trua (Vestfold/Telemark)
Larvik: «Etter fjorårets koronaavlysning kan Kimen Litteraturfestivals nye kvinne i front nesten ikke vente til å invitere publikum til fire dager til ende med litterære opplevelser. 10. november innvies endelig Vestfold og Telemarks nye litteraturfestival. Festivalsjefen har trua: Publikum kommer!» Kilde: vtfk.no.

Flere utleiehytter kan komme her, og kansje hotell (Vestfold) +
Svarstad: «Mens noen hytteeiere klager på støy fra utleiehytter, forteller Harald Årsbog at det er 30 usolgte hyttetomter i det samme området, og at tre av dem er avsatt til utleie. – Vi har ferdig tegninger til enda 150 tomter.» Kilde: op.no.

Var aldri i tvil da muligheten bød seg (Telemark) +
Dalen: «Da muligheten bød seg for å ta over som direktør på Dalen Hotel var ikke Filip Åbom i tvil. – Det er et privilegium å få forvalte et hotell med så mye historie og jeg er ydmyk for å få muligheten.» Kilde: ta.no.

Sørlandet:

Dresinrekord også i sommer + 
Flekkefjord: «Dresinbanen går opp og ned, men det gjør ikke interessen for den. Turistattraksjonen i Flekkefjord blir bare stadig mer populær. Neste år kan det bli el-motor og glamping i tillegg!» Kilde: avisenagder.no.

Tid for oppussing på Grand: Skal skinne til julebordsesongen +
Flekkefjord: «I disse dager foregår det et omfattende arbeid på fasaden på Grand Hotell i Flekkefjord. Grand Hotell skal skinne før julebordsgjestene inntar hotellet til det som forhåpentlig blir en fullbooket julebordsesong.» Kilde: avisenagder.no.

Ber kommunen si stopp til hytteutbygging +
«Leder i Naturvernforbundet i Agder, Peder Johan Pedersen, mener Lindesnes kommune må stanse hytteutbygging med tanke på fremtidige generasjoner.» Kilde: l-a.no.

Annet:

Hvorfor reiser vi dit vi reiser?
«Man hører fortsatt mange i reiselivet som snakker om når man kommer tilbake til normalen. Hvis man da med «normalen» snakker om reiselivet slik det var før Covid, så kommer man til å bli skuffet.» Kilde: travelopment.com.