En musikalsk ferie i Lofoten

Etter et år preget av usikkerhet og to avlysninger, er arrangørene av Lofoten Internasjonale Kammermusikkfest igjen klare til å ta imot publikum 5-11. juli. Omgitt av ulike restriksjoner er festivalens internasjonale preg tonet noe ned, uten at det skal gå ut over den kunstneriske kvaliteten. Over seks dager inviteres publikum til et imponerende program med flere av Norges fremste musikere.

Det nærmer seg to år siden daglig leder Knut Kirkesæther sist introduserte festivalkonserter i Lofoten. Den gang feiret festivalen 15 år med Dronningen på første rad. Over 4000 besøkende fra både inn- og utland besøkte festivalen som avsluttet med stor optimisme for fremtiden. Etter to avlyste festivaler i fjor er iveren stor når billettsalget nå åpner for fullt.

– Ja, det er lenge siden vi har gledet oss til festivalen som vi gjør nå. For oss er festivaluken en levendegjøring av flere års arbeide. Etter to avlysninger i fjor er savnet ekstra stort etter å gjøre nettopp det – skape vakker musikk for folk i Lofoten, smiler Kirkesæther forventningsfullt.

Planleggingen av sommerens festival startet egentlig for over to år siden. Internasjonale artister var ferdig booket allerede i fjor. Program og billetter skulle egentlig publiseres på tradisjonelt vis før jul. Men slik ble det altså ikke.

– Etter vår andre avlysning i november la vi alt på vent. I januar besluttet vi å planlegge en ny festival med kun norske artister. Heldigvis kjenner vi miljøet i Norge godt. Det tok ikke mer enn to måneder før nye artister og program var klart til publisering. Takket være festivalens kunstneriske leder – Arvid Engegård – blir den kunstneriske kvaliteten på høyde med det vi er vant til, sier en stolt daglig leder.

I tro tradisjon stiller Arvid Engegård med sin egen strykekvartett. I år tar han i tillegg med sin nyetablerte trio med Håvard Svendsrud på accordeon og Svein Haugen på kontrabass. Trioen kommer til å holde flere konserter hvor det klassiske møter det folkelige. Flere av festivalens venner, derav Nils Anders Mortensen, Joachim Carr, og Christian Ihle Hadland blir også å se og høre. For første gang kommer kjente navn som Guro Kleven Hagen (fiolin), Ann-Helen Moen (sopran), Eivind Ringstad (bratsj), Louisa Tuck (cello), Elise Båtnes (fiolin) og Björn Nyman (klarinett).

Ikke uten risiko

Selv med artister og program i boks er det fortsatt mye som skal på plass før publikum kan nyte klassisk musikk i Lofoten. Den største utfordringene er knyttet til restriksjoner og smittevern. Nylig ble det åpnet opp for inntil 100 publikummere, noe som fortsatt er langt under det festivalen vanligvis opererer med.

– Flere av våre konserter gjennomføres normalt med opptil 800 sitteplasser. Det blir derfor umulig å komme i nærheten av besøkstallene vi er vante til. Vi har derfor jobbet hardt for å få endene til å møtes i det planlagte programmet. Noen vil kanskje si at det er snev av galskap – og har kanskje litt rett. Samtidig har vi stor respekt for vårt lojale publikum, private sponsorer, og offentlige støtteordninger og vil gjøre det vi kan for å levere til forventningene, sier Kirkesæther.

Det var nettopp restriksjoner som gjorde at forrige festival måtte avlyses få dager før åpningen i november. Selv om mange ser frem imot bedre tider, har festivalarrangøren denne erfaringen friskt i minne.

– Vi håper naturligvis på en fin sommer hvor musikkfestivaler også kan nytes. Samtidig vet vi at konserter påvirkes lett av restriksjoner. Vi har planlagt festivalen annerledes enn tidligere nettopp for å være mindre sårbar. Vi kommer derfor til å strekke oss langt for en fullverdig gjennomføring. Dette er tross alt tredje forsøket under pandemien – vi gir oss ikke så lett her nord, smiler Kirkesæther.

Mer intim festival enn ellers

Sommerens festival strekker seg fra Flakstad Kirke i vest til Svolvær Kirke i øst – en distanse på nesten 10 mil. Med over 25 konserter spredt utover strekningen, er Lofotens landskap en vesentlig del av festivalprogrammet. I tillegg til Lofoten Kulturhus og Meieriet Kultursenter avholdes de fleste konsertene i kirker.

– Lofotens kirker setter en fin ramme på konsertene, også siden de er vakkert plassert i landskapet. I år tar vi også i bruk de aller minste kirkene. Her blir det mer intime konserter hvor publikum kommer nærme både utøverne og musikken. Både Gimsøy Kirke og Valberg Kirke er spektakulært plassert ved havet, og kommer til å bli en fin kontrast etter konsertene. Det er ikke utenkelig at vi gjør noe ekstra ut av dette, smiler Kirkesæther lurt.

Konserter i de minste kirkene er ikke den eneste tilpasningen som er gjort for sommerens festival. Med færre tillatte publikummere til hver konsert, blir det også totalt sett flere konserter i årets program. Noe av programmet blir også spilt flere gang for at flere skal få oppleve det. Samtlige konserter gjennomføres i tillegg uten pauser, nettopp for å begrense unødvendig fysisk kontakt mellom publikummere.

En musikalsk ferie i Lofoten

Lofoten Internasjonale Kammermusikkfest har de senere årene opplevd enorm pågang fra utlandet. I tillegg til enkeltpersoner, har flere turoperatører inkludert musikkfestivalen i sin portefølje. Festivalens renommé i kombinasjon med Lofotens omgivelser gjør dette til et eksklusivt reisemål for musikkinteresserte fra hele verden. Selv om interessen har vært stor, er det mye som tyder på en norsk festivalsommer også i år. Det er ikke nødvendigvis bare negativt.

– Interessen fra utlandet har vært stor, men pandemien har naturligvis ført til flere avlysninger. Samtidig vet vi at mange kulturinteresserte nordmenn planlegger Lofotferie i år. Som den eneste festivalen for klassisk musikk i Lofoten ser vi frem til å ønske velkommen nytt publikum også fra Norge. Det finnes ingen bedre måte å oppleve Lofoten på – og det finnes ingen bedre måte å oppleve klassisk musikk på, avslutter Kirkesæther.

Etter noen utsettelser slippes endelig billettene for salg på onsdag. Festivalens egen venneforening har prioritet, men det vil fortsatt være mange billetter igjen. Det er også et stort håp om at det etter hvert åpnes opp for enda flere publikummere. Festivalen lover da å være raskt ute med justeringer.

 


Bildet: Siste nummeret før festivalen i 2017 var ferdig. Her var Arve Tellefsen i front sammen med Arvid Engegård, Quatour Danel og flere av festivalens musikere.

 

Tips en kollega om dette!