Helgens reiselivsnyheter – 09.11.2020

Nasjonalt:

Innlegg: Når reiselivet trenger mye mer enn bare et håp
«Nå handler det nemlig om å redde liv – i bokstavelig forstand: reiseliv. For katastrofealarmen har gått for fullt. Det ljomer fra nord til sør og fra øst til vest.» Kilde: thetravelinspector.no

LO-topp: – Dette er virkelig en stor krise
«Servicenæringen er i knestående etter enda flere kraftige innstramminger både nasjonalt og lokalt. – Jeg er fortvilet på bransjens vegne, sier Fellesforbundet-leder Jørn Eggum.» Kilde: dagsavisen.no.

Frykter konkursbølge i 2021: – Det har aldri sett mørkere ut
«Virke frykter vondt blir verre for reiselivsbedriftene neste år nå som egenkapitalen er spist opp. – Behovet for økonomisk hjelp er større enn i mars.» Kilde: e24.no.

Nye corona-tiltak: – Dødsstøt for reiselivet
«Reiselivsnæringen frykter bråstopp når statsminister Erna Solberg (H) sterkt fraråder reiser også i Norge, og begrenser sosial kontakt. Fredag morgen møttes regjeringen og partene i arbeidslivet til hastemøte.» Kilde: e24.no.

Dropp avgiftshopp fra nyttår
«Midt i krisen er det feil medisin å doble momsen på reiseliv, transport og kultur og innføre flypassasjeravgift fra 1. januar, mener Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum.» Kilde: dn.no.

Eiendomsmilliardær taper penger på 10 av 11 hoteller
«Siden 2017 har Edgar Haugen skutt inn nesten 30 millioner kroner i Saga Hotels. De har aldri gått med overskudd.» Kilde: e24.no.

Koronatiltak tvinger Thon Hotels til permittering
«Ledelsen i Thon Hotels sier de nye koronarestriksjonene i Bergen og Oslo tvinger hotellkjeden til å gå til full permittering.» Kilde: itromso.no.

Kulturlivet i Norge frykter milliardtap neste år
«Avlyste festivaler, stengte teatre og konsertscener og tapt arbeidskraft bidrar til at norsk kultursektor frykter et tap på 17 milliarder kroner neste år.» Kilde: e24.no.

Restaurantgiganter permitterer ansatte
«Flere store restaurantkjeder har begynt å sende ut permitteringsvarsler til ansatte. Blant dem er Egon, Big Bite, Peppes Pizza og TGI Friday’s. Ingen av dem oppgir hvor mange som permitteres.» Kilde: e24.no.

Over 100 pakkereiseselskaper borte
«Mange pakkereisearrangører blir nå nektet nødvendige garantier fra banker og forsikringsselskaper. – Vi må pakke sammen snart om vi ikke får en ny garanti, sier Thomas Solbakken i Oliven Reiser i Skien.» Kilde: dn.no.

God oppslutning om reiselivs- og MICE-aktiviteter i Russland
«Fra 27.-29. oktober 2020 arrangerte Innovasjon Norge i Russland, sammen med norske og russiske partnere, en digital samling for MICE- og reiselivsnæringen.» Kilde: business.visitnorway.com.

Samlet norsk delegasjon til ICCA-kongress
«ICCA-kongressen er kanskje verdens viktigste møteplass for nettopp møtenæringen. I år måtte de norske deltagerne bytte ut flybillett til ut i verden, med Oslofjord i Sandefjord. Like fullt ble det en god kongressopplevelse.» Kilde: business.visitnorway.com.

Den kompliserte veien til grønn konferansemat
«Selvfølgelig skal maten på Zerokonferansen være klimavennlig. Men det er ikke like selvsagt hvordan oppgaven løses.» Kilde: horecanytt.no.

«Braathen Air» har søkt om flylisens: Over 1.000 har søkt jobb
«Erik G. Braathen og teamet jobber for fullt med planene om et nytt norsk flyselskap. Nå har de søkt myndighetene om flytillatelse – før selskapet har fått et navn.» Kilde: e24.no.

Lunken start for Wiss Air – svarer med tidenes laveste priser i Norge
«Selskapet kom i gang med sine første avganger innenriks torsdag, med til dels tomme fly. Nå svarer selskapet med å sette ned prisene til de laveste som noen gang har vært tilbudt på norsk innenriks.» Kilde: flysmart24.no.

EasyJet kutter kraftig og utsetter oppstart av Oslo-rute 
«Det nye kuttet gjelder blant annet den eneste ruten selskapet har i Norge. Den går mellom Oslo og Berlin.» Kilde: flysmart24.no.

Se – et flyselskap som har passasjervekst
«Norwegian kan notere seg for en ørliten passasjervekst siste måned. Det er det ikke mange flyselskaper som kan vise maken til. mener analytiker.» Kilde: flysmart24.no.

Nord-Norge:

Skal arrangere reiselivskurs for koronaberørte i reiselivsnæringa
«Noen knappe uker etter nyttår skal det arrangeres nettkurs i reiseliv, resepsjonsfag og yrkesnorsk gratis. Arbeidernes opplysningsforbund (AOF) vil nå styrke kompetansen blant de som har reiseliv som yrke.» Kilde: nye-troms.no.

Vil åpne for fullt (Svalbard) +
«Hotellene venter på godkjenning av nye smittevern-planer for å kunne fullbooke. Det er viktig for vinterens høysesong.» Kilde: svalbardposten.no.

Har ansatt ny salgs- og markedsdirektør (Svalbard) +
«Kenneth Larsen har takket ja til stillingen som salgs- og markedsdirektør i Hurtigruten Svalbard, og begynner i jobben 1. februar 2021.» Kilde: svalbardposten.no.

Datoene for Arctic Race of Norway (Troms)
«I 2021 skal Arctic Race of Norway gå av stabelen fra 5. til 8. august. – Arctic Race of Norway skal bidra til utvikling av Nord-Norge og markedsføre Norge.» Kilde: dfly.no.

Reiselivet i Nord-Troms trenger gode vilkår for å overleve (Troms)
«Visit Lyngenfjord er lettet over at regjeringen endelig har fått på plass en kompensasjonsordning for reiselivet. Men forslaget er ikke godt nok og økt overnattingsmoms fører til at reiselivet får det ekstra vanskelig.» Kilde: nordnorskdebatt.no.

Slik skal vi forvalte de ekstra midlene best mulig (Troms)
«Eierkommunene i Visit Lyngenfjord har gått sammen om å bevilge ekstraordinære midler for å støtte opp om reiselivsnæringen i regionen. Disse midlene forvaltes gjennom Visit Lyngenfjord og skal komme reiselivet til gode på best mulig måte.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

To turister brøt karanteneplikt – får 40.000 kroner i bot (Troms)
Tromsø: «Politiet fant da ut at de hadde deltatt på organisert fisketur, hvalsafari og restaurantbesøk da de burde ha vært i karantene. De ble anmeldt for brudd på karantenebestemmelsene og ilagt forelegg på 20.000 kroner hver.» Kilde: lofotposten.no.

Hvalsafari korona-stenger (Nordland) +
«På lik linje med Sea Safari Andenes velger Hvalsafari å stenge ned inntil videre. Koronaen får store konsekvenser for det lokale reiselivet.» Kilde: vol.no.

Midt-Norge:

Her settes spaden i jorda for Fosens neste hotell +
«I Steinsdalen i Osen er man i gang med noe så unikt som oppføringen av et gårdshotell.» Kilde: fosna-folket.no.

De skrur ned oksygennivået vårt +
Røros: «Direktør ved Bergstadens Hotel, Kenneth Ericson, fortviler over de nye anbefalingene til regjeringa, som han synes er uklare og en halvveis løsning. Torsdag strømmet avbestillingene inn hos hotellet.» Kilde: fjell-ljom.no.

Innlegg: De store taperne!
Oppdal: «Børge Dahle mener rettsavgjørelsen i Gjevilvassdalen er bygd på en uforståelig tolkning som får store konsekvenser landets kommuner. Den bør derfor ankes til Høyesterett, mener Dahle i dette debattinnlegget.» Kilde: opp.no.

Fjord-Norge:

Over 100 bobilplasser i byen før påske (Møre og Romsdal)
«De har 50 plasser på en populær bobilplass. Det er alltid bobiler der og svært ofte fullt. Nå mer enn dobler Ålesund kapasiteten.» Kilde: bobilverden.no.

Midt i katastrofen spelte dei inn filmar for 200.000 kroner (Vestland) +
«Reiselivsbedrifta Amazing Fjords stupte frå 14 millionar kroner i omsetnad i 2019, til to millionar i år. No svir av dei av 200.000 på reklamefilmar for å koma seg i gang att når verda opnar.» Kilde: sognavis.no.

Hotell med halvøy til salgs (Vestland)
«Sognefjord Hotel, med 23 mål på tomt på en liten halvøy (Nokkaneset) på Hermannsverk i Sogndal kommune, er til salgs.» Kilde: horecanytt.no.

Nå realiserer de hotelldrømmen på bygda (Vestland) +
Sundal: «Harald Andreassen og Caroline Steine satser på hotelldrift i en bygd med 70 innbyggere.» Kilde: aftenposten.no.

Utsira: Slik ble en ny turistattraksjon ytterst i havgapet til (Rogaland) +
«Ingen varige spor. Ingen sprenging. Ikke en eneste grøft. Slik laget arkitekten en ny turistattraksjon ytterst i havgapet.» Kilde: aftenposten.no.

Det var for langt å reise til hytta, da.. (Rogaland) +
«Anette Landaas Johansen og Jonny Johansen hadde hytte på Sørlandet i mange år. I 2017 selde dei denne og valde hytteliv i Ryfylke i staden. Årsak: Ryfast.» Kilde: aftenposten.no.

Øst-Norge:

200 millionar på nye sykkelstiar innan 2025 (Buskerud) +
«Utforsykling og enduro trekkjer mange syklistar til Nesbyen. I fem år har Hallingdal satsa på terrengsykling. No ligg ein ny femårsplan klar — med djerve mål.» Kilde: hallingdolen.no.

Me skal tvinge oss gjennom det (Buskerud) +
«Adm. direktør i Geilogruppen, Roger Espeli seier dei skal kjempe seg gjennom ein ny periode med innstrammingar. Her er han saman med marknadsdirektør Tom Myrseth.» Kilde: hallingdolen.no.

Sem Gjestegård er konkurs: – Hele markedet er borte (Akershus) +
Asker: «Sem Gjestegård i Asker er konkurs. – Vi er bare en av de første i det som vil bli en enorm bølge av konkurser for mindre overnattingssteder, mener styreleder Einride Berg.» Kilde: dn.no.

Full skjenkestopp og forbyr alle innendørs arrangementer (Oslo)
«Byrådsleder i Oslo Raymond Johansen la frem ytterligere tiltak for Oslo. Det blir full skjenkestopp i hovedstaden og forbud mot alle innendørs arrangementer.» Kilde: nhoreiseliv.no.

Hotel Continental stenger i tre uker (Oslo)
Den økende smittetrenden fører til at Hotel Continental i Oslo stenger dørene. De håper å åpne til den siste delen av julebordsesongen.

Utelivsbransjen i krise: Rakk en siste øl før nedstengingen (Oslo)
«Det nystartede restauranthuset med syv utesteder skulle endelig begynne å tjene penger i år, men så slo krisen inn. – Nå handler det om å overleve, sier sjefen.» Kilde: dn.no.

Vi kan ikke ha hjemmekontor, vi må stenge dørene (Oslo)
«Det strammes kraftig inn med nye koronarestriksjoner i Oslo fra mandag. Det går kraftig utover hotell- og restaurantbransjen. «For oss og mange i vår bransje, betyr det ikke bare at vi må være hjemme.» Kilde: horecanytt.no.

Oslos eldste restaurant satser sterkt (Oslo)
«Det er tøffe tider i kafé- og restaurantbransjen. Men det hindrer ikke Oslos eldste kafe,  Engebret Café, til å satse på sterke dråper.» Kilde: thetravelinspector.no.

Tar nye grep på Refsnes Gods (Østfold) +
«Nå skal det tas nye store grep for å utnytte det potensialet eierne mener ennå er uforløst for et av landets mest kjente hoteller. .. mer eksklusiv mat, ny restaurant, utespa og afternoon tea.» Kilde: moss-avis.no.

Her kan du fortsatt sykle heisbasert (Østfold) +
«Lørdag kjøres sykkelheisen i Kjerringåsen sykkelpark utenfor Sarpsborg hele dagen. Slik blir det hver helg framover, så lenge forholdene tillater.» Kilde: terrengsykkel.no.

Sørlandet:

Visjonen er å lage et eventyrland
«Hos Oddernes Gartneri tar man julestemninga på alvor. Nylig åpnet årets juleland i lokalet med en prislapp på over en halv million kroner.» Kilde: fvn.no.

Annet:

Camping-trenden har flyttet til vanns
«Flere reise-aktører merker nå en sterkt stigende interesse for småbåt-cruise, der mindre grupper kan reise i «bobler».» Kilde: way-2-go.no.

Torstein Hagen: Elvens konge
«Han hadde satset så det knaket i business. Plutselig banket bevæpnet politi på døren i en høyprofilert korrupsjonssak, samtidig som kona gjennom 49 år ville skilles. Da stormen stilnet, stod elvecruisereder Torstein Hagen (75) igjen som Norges nest rikeste mann.» Kilde: abcnyheter.no.