10-års jubileum for snølagringen på Beitostølen – Snø fra sist vinter; gull verd for destinasjonen!

-Når deler av det enorme snølageret ved skistadion er kjørt ut de siste dagene, og vi kan ønske både landslag og ivrige skiløpere velkommen, er dette et utrolig viktig produkt for oss i overgangen fra høst til vinter. At Beitostølen har ligget i forkant på snølagring i 10 år, er gull verd for oss og for hele næringa, sier direktør Atle Hovi i Beitostølen Resort.

Denne uka har det vær hektisk aktivitet ved skistadion. Gravemaskiner, lastemaskiner, lastebiler og traktorer med hengere har gått i skytteltrafikk fra den enorme 35.000 kubikk store snøhaugen, og ut i de kjente world cup løypene som går rundt skistadion, og som hele Norges TV-publikum kjenner fra sesongåpningen med langrennseliten, som går hvert år fra Beitostølen, i år om få uker, 19.-21. november.  

-Snøen som ble produsert sist vinter, og har blitt lagret over sommeren under et tykt lag med flis, holder seg bemerkelsesverdig godt. Etter 10 år har vi både lært mye, og også perfeksjonert hele prosessen rundt snøproduksjonen, selve lagringen over sommeren, og utkjøringen som har pågått de siste dagene, sier stadionsjef Kjell Berge Melbybråten i Øystre Slidre IL.

Hva tilbyr dere landslag og folk flest som ønsker å gå på ski nå?

-Vi har kjørt ut snø og preppet ei 5 kilometer lang løype, foreløpig i 6 meters bredde, og så øker vi til 12 meters bredde når vi nærmer oss Beitosprinten og sesongåpninga for langrennseliten om tre ukers tid. Løypene åpnes i dag fredag kl 16, både for landslag og publikum. Det koster 75 kroner dagen å bruke løypene, eller 500 kroner for hele sesongen. Det ligger store kostnader i produksjon av snø på dette nivået, og det er viktig for oss å få inn så mye kroner som mulig, inntil natursnøen kommer og folk kan gå på ski overalt.

-Nå kommer de norske skiskytterlandslagene, og også utenlandske landslag til Beitostølen, i tillegg til mange andre skiløpere, så vi går ei fin tid i møte, sier Kjell Berge Melbybråten.

-Snølageret som Øystre Slidre IL sørger for, der næringa og kommunen bidrar i et spleiselag, er særdeles viktig som et tilbud som genererer stor trafikk i mellomsesongen, som overgangen fra høst til vinter alltid er, og skaper dermed større forutsigbarhet for driften av våre hoteller, leiligheter og hytter, understreker Atle Hovi. 

-Det kommer landslag, skiklubber og folk flest som bor hos oss, og det skapes omsetning. Flere gjester betyr arbeidsoppgaver for våre medarbeidere i alle avdelinger, enten det er kokkene, serveringspersonalet eller de som rengjør våre boenheter. Vi har 2.500 senger i vårt system, så dette er viktig. Snølagringen, og det faktum at vi kan invitere både landslag, skiklubber og ivrige skiløpere ellers med langrennsløyper av verdenskvalitet, bidrar i det store bildet til å styrke Beitostølen som helårsdestinasjon, sier Hovi.

-Merker dere særlig stor interesse nå, etter Korona-året?

-Vi noterer høyt trykk ja. Høstferien var veldig bra, og nå renner bookingene inn, både mot sesongåpningen for langrennseliten 19. november, der vi nå virkelig må være kreative for å finne overnatting. Det er høyt trykk, også for julebords-bookinger og julefeiring i fjellet, så det er ikke tvil om at Beitostølen har en sterk posisjon, også i vintermarkedet. Vi ble jo kåret til Norges beste destinasjon for langrenn, da langrennslandslaget ba skipublikumet stemme for noen år siden, så vi har virkelig et gullprodukt å selge, sier Atle Hovi.

Beitostølens langrennsprodukt er gull verd for destinasjonen. Skaper omsetning og arbeid for både kokker og alle andre som jobber i besøksnæringa. Stadionsjef Kjell Berge Melbybråten (t.v) i Øystre Slidre IL, og direktør Atle Hovi i Beitostølen Resort, er sentrale «løpere» når Beitostølen åpner vintersportsesongen.

Atle Hovi og Kjell Berge Melbybråten, Foto: DestinasjonsKirurgene

I dag fredag kl 16 åpner Øystre Slidre IL de berømte langrennsløypene ved skistadion, etter ei uke med omfattende anleggsarbeid, der horder av gravemaskiner, lastemaskiner, lastebiler og store traktorer med hengere, har fraktet snøen fra det enorme 35.000 kubikk store snøberget, og ut i løypene. Nå ligger en 5 kilometer lang skiløype preppet og klar for både landslag, skiklubber og ivrige skiløpere ellers.

Alle fotos: DestinasjonsKirurgene.

Del gjerne!