200 videregående elever møtte restaurantnæringa på Beitostølen -Veldig matnyttig rekrutterings-opplegg

Søkningen til restaurant- og matfag har vært lav i flere år, så hva er vel bedre enn å la alle 10-klassingene i Valdres få møte restaurantnæringa? -Dette ble en veldig bra fagdag, fastslår Anne Flugstad Øistuen, avdelingsleder for restaurant- og matfaglinja ved Valdres Videregående. Direktør Atle Hovi istemmer: -All ære til Øistuen&co. For oss og for hele næringa er rekruttering særs viktig.

Avdelingsleder Anne Flugstad Øistuen fra Valdres Videregående skole organiserte fagdagen på Beitostølen, med drahjelp fra Atle Hovi i fjellandsbyens fyrtårnsbedrift, Beitostølen Resort.

-Vi ser at søkingen til restaurant og matfag er lav. Slik har det vært i flere år. Samtidig vet vi at vi i Valdres har mange bedrifter som etterspør fagfolk, og jeg får stadig vekk telefoner fra bedrifter som lurer på om vi har potensielle lærlinger. Derfor ønsket vi denne høsten å rette fokus på restaurant og matfag, for å øke søkingen til utdanningsprogrammet.

-Vi la opp til en fagdag på Beitostølen som har mange restauranter, og tok kontakt med Atle Hovi som var veldig positiv, både på egne og på hele næringas vegner, forteller Øistuen.

-Første gang dere gjennomfører et opplegg som dette? 

-Ja, dette har vi ikke gjort tidligere.

-Virker som dere fikk full respons fra alle dere spurte om deltakelse. Overrasket? 

-Alle var svært positive, fra kommersielle bidragsytere, næringa på Beitostølen og ungdomsskolene i Valdres. Virker som vi traff ett behov. Dagen ble gjennomført med transportstøtte fra Innlandet fylkeskommune, mat og drikke fra Asko og BAMA, og stor innsats fra de mange restaurantbedriftene på Beitostølen som deltok.

De 200 elevene ble fordelt på mindre grupper som besøkte 7 av de 14 restaurantene på Beitostølen. Her på besøk på Lodge900 hos Pål Andvord, daglig leder i Barcraft Beitostølen.

-Hva synes du selv dere fikk ut av fagdagen? 

-Vi venter på grundigere info fra elever og lærere, slik at vi kan evaluere, men helhetsinntrykket er veldig positivt. Vi ble kjent med nye folk og fikk utvidet kunnskap om bransjen. Vi skal ha en evaluering med rådgiverne på ungdomsskolene neste uke, og deretter ta en evaluering i arbeidsgruppa

-Ditt inntrykk av hva elevene syntes? 

-Tilbakemeldingene så langt er entydig positive. Vi hadde med 200 elever og 30 lærere og andre voksne bidragsytere på denne fagdagen, sier Anne Flugstad Øistuen.

Direktør Atle Hovi i Beitostølen Resort roser initiativet

-Dette er et strålende rekrutteringstiltak. Ingen ting er bedre enn at ungdommene på 10.klassetrinn får møte næringa i virkeligheten, på en dag som denne med variert innhold. Så dette gjør vi gjerne mer av. Vi har pr i dag 14 restauranter og fire barer på Beitostølen, og det er helt nødvendig å ta grep for å stimulere og sikre rekruttering fra lokalsamfunnet. Distriktspolitisk er dette også midt i blinken. Vi vil jo alle beholde ungdommene i bygda, og da er det viktig at vi tilrettelegger med gode og attraktive arbeidstilbud, understreker Atle Hovi.

En lydhør forsamling i Beitohallen. Ikke tvil om at ungdommene syntes det ble en interessant og spennende dag på Beitostølen.

Fagdagen på Beitostølen var innholdsrik for de 200 elevene. De fikk informasjon fra skolen om utdanningen av avdelingsleder Anne Flugstad Øistuen. Martin Wiknes fra Valdres opplæringskontor og Lærlingprogrammet, fortalte om mulighetene som lærling. Kjøkkensjef Line Onstad på Beitostølen Helsesportsenter snakket om gleden og fordelene med å jobbe som kokk. Hun hadde med Anne Cecilie Hagen som gav sitt syn på det å være lærling. Marte Aasen fortalte at hun hadde vært mye på institusjon med diabetes. Hun ønsket å lage ernæringsrik mat og utdannet seg derfor som kokk.

Næringa stilte villig opp på denne fagdagen på Beitostølen. Bransjegiganter som Asko og BAMA var begge på plass når de nysgjerrige 10.klasse-elevene ville lære mer om restaurantbransjen.

Elevene ble delt i seks grupper som besøkte Radisson Blu Mountain Resort, Cafeen, Heilt Heimatt, Tappen Bar og Restaurant, Peppes Pizza og Lodge900. Der fortalte kokker, servitører, ledere om fordelene med å jobbe som kokk, servitør og bartender. Bartender Thomas Marek underholdt med et spektakulært flaring- show.

Et bokstavelig talt matnyttig dag i den populære fjellandsbyen med andre ord.


Bildet øverst: Direktør Atle Hovi i Beitostølen Resort, er sentral i det aller meste som skjer i fjellandsbyen, og gir honnør til Valdres Videregående skoler som tok kontakt og ønsket seg en fagdag på Beitostølen. Her snakker han til de 200 elevene fra alle 10. klasser i Valdres, fra scenen i Beitothallen, storstua til Beitostølen Resorts eget Radisson Blu Beitostølen-hotell.

Del gjerne!