42 km med nye sykkelstier i Hallingdal i 2021

– Stisykkelsesongen går mot slutten og i Hallingdal ble det definitivt en sesong av den spektakulære sorten. Med hele 42 km ferdigstilt sti satte regionen en solid norgesrekord i stiutvikling. Det er imidlertid ikke bare på stifronten hvor høydepunktene har stått i kø.

Foto: @hallingdalrides / @larsstorheim

Flå, Nesbyen, Gol, Ål, Geilo og Hemsedal. Til sammen utgjør de 6 kommunene regionen Hallingdal, som på kort tid har utviklet Norges mest omfattende nettverk av stier for terrengsyklister. Satsingen har blitt bygget stein på stein siden 2016, og i år – 5 år etter de første meterne med tilrettelagt sti ble til – har regionen satt en solid norgesrekord i stiutvikling. Hele 42 km med sti ble ferdigstilt i 2021.

Dette er de nyåpnede stiene:

  • Flå: 5 km 
  • Nesbyen: 18,5 km 
  • Gol: 1 km 
  • Ål: 1,5 km 
  • Geilo: 6 km 
  • Hemsedal: 10 km 

Med en foreløpig investering på ca. 80 MNOK i anlegg og prosessarbeid skulle man tro at Hallingene nærmer seg målstreken, men det er langt fra tilfellet. Det ventes at man i 2025 skal nå sykkelinvesteringer for minst 200 MNOK, og dermed vil Hallingdal være den suverent største sykkeldestinasjonen i Nord-Europa. Det jobbes fortsatt med planene for 2022, og Hallingdal Rides kan bla. løfte sløret for ny asfaltert pumptrack, som blir blant de største i Norge, samt en 7 km rødgradert flytsti. Hva som planlegges videre for 2022 er foreløpig konfidensielt, men det varsles at flere store stinyheter kunngjøres til våren. 

En reiselivsregion i endring 

Hallingdal er tradisjonelt kjent for sitt fantastiske skiprodukt. Men med satsingen i sommersesongen, og stadig flere syklister som besøker regionen, følger også behov for omstilling i det lokale næringslivet. Også her er “sykkelrevolusjonen” i full gang. Hallingdal er nå den regionen i landet med størst konsentrasjon av sertifiserte sykkelguider, og hele 5 selskap tilbyr guideprodukt med profesjonelle sykkelguider. Rundt omkring på tettstedene og hos næringsaktører dukker det opp synlige tegn på at man tar sykkelgjestene på alvor, bl.a. i form av nye sykkelvaskestasjoner og mekkestativ som er med på å gjøre livet enklere for gjester på to hjul. 

Hele familien har blitt stisyklister 

I Hallingdal er drømmen om “Skandinavias ledende sykkelregion” allerede ved å bli til virkelighet – og det er ikke bare sykkelentusiastene som har fått øynenen opp for regionen. Med utviklingen av nye tilrettelagte stier i ulike vanskelighetsgrader har terrengsykling blitt en familieaktivitet som alle kan være med på. I regionen ser man tydelige tegn på at syklistene har lyst til å utforske nye stier og reiser rundt mellom de ulike destinasjonene. Ut fra de offensive utviklingsplanene å dømme, er det god grunn for nybakte sykkelfamilier å vende tilbake neste sommer. 

Sjekk ut Hallingdals 10 største høydepunkter for 2021-sesongen i videoen under:

Del gjerne!