Skiers on a ski-lift

Alpinbakkene og fjelldestinasjonene kan åpne som normalt. Nå gleder vi oss til vinteren!

Hele alpin-Norge gleder seg nå til en normal vintersesong etter to svært krevende sesonger med stengte grenser og redusert kapasitet. Når regjeringen i dag gir klarsignal til full gjenåpning av landet, står bransjen klar til å ta imot skientusiaster i alle aldre – aktive utøvere og glade amatører.

Før helgen ba bransjeforeningen Norske alpinanlegg og fjelldestinasjoner og NHO Reiseliv Regjeringen om en snarlig avklaring på karantene- og innreisereglene. Det er nå utlendingene booker, selv om de ikke kommer før til jul.

– Vi trengte en rask avklaring på innreise og karantenereglene foran vinteren. Nå har vi fått svarene vi håpet på. Grensene åpnes for våre viktige turistgrupper, sier generalsekretær Camilla Sylling Clausen. – Nå kan vi planlegge for tilnærmet full drift. Vi kan berolige gjestene som har bestilt skiferie, starte kampanjer for å rekruttere nye gjester, og ikke minst kan vi ansette det antallet medarbeiderne vi trenger.

Et unikt samarbeid med helsemyndighetene bidro til åpne anlegg

Sammen med nasjonale helsemyndigheter og kommunelegene utarbeidet bransjen i fjor en nasjonal smittevernstandard som ble fulgt godt opp. Resultatet var at norske skianlegg som ett av få land i Europa kunne holde åpent hele fjorårssesongen, med mange gode skidager for norske gjester. 

Flere av smitteverntiltakene har vært en positiv opplevelse for både ansatte og gjester, og mange tiltak vil bli tatt med videre. Det gjelder blant annet digitalisering av heiskortkjøp og andre tjenester, bedre organisering av køer og forsterket hygiene. – Vi takker myndighetene for godt samarbeide og viktige avklaringer. Dette har vi gledet oss sånn til. Nå kan kuldegrader og snø komme slik at vi endelig igjen kan si – «Velkommen ut» sier Sylling Clausen som gjennom foreningen representerer over 200. skianlegg i Norge.

To krevende sesonger

Flere av de store alpindestinasjonene savnet sine utenlandske gjester i vinter. De største alpindestinasjonene opplevde betydelige økonomiske tap når utlendingene uteble.

I Trysil førte stengte grenser til en dramatisk nedgang i heiskortsalget sesongen 2020-2021, sier Helge Bonden, destinasjonssjef i SkiStar Trysil og styreleder i Norske alpinanlegg og fjelldestinasjoner. Det ble en svært dramatisk sesong også for våre tilknyttede næringer som serveringssteder, overnattingssteder, skiskolen og handelsstanden. Mange har brukt opp sin likviditet og ville ikke greid nok en vintersesong uten full drift.

Karantenereglene truet nok en sesong

Norge har hatt strenge innreiseregler som blant annet innebar at uvaksinerte tilreisende barn har måtte tilbringe tre dager i karantene.

– Frem til nå merket vi stor etterspørsel og interesse for våre destinasjoner og har bra booking fra utlandet, men så begynte vi å merke at gjestene begynte å booke andre destinasjoner i Alpene og Sverige. Derfor var denne avklaringen en kjærkommen nyhet, sier Odd Stensrud, daglig leder i Alpinco Hafjell og Kvitfjell.

Endelig er 1-metern historie

I tillegg til innreisereglene har bransjen også fulgt nøye med på 1-meters regelen som har stor betydning for kapasiteten i skianleggene.

– At 1-metern nå er historie utendørs er helt avgjørende for sesongen, sier Camilla Sylling Clausen. Nå kan alle norske skianlegg endelig kjøre med normal kapasitet igjen den kommende vinteren.


Bransjeforeningen Norske alpinanlegg og fjelldestinasjoner, har 210 alpinanlegg og 6 av de største fjelldestinasjonsselskapene i Norge som medlemmer. Det selges rundt 7,5 millioner betalte skidager i Norge og det er om lag 2 millioner utenlandske gjestedøgn hos fjelldestinasjonene hver vintersesong. Alpinanleggene alene omsetter en normal vintersesong heiskort for ca 1,4 milliarder kroner. alpinogfjell.no

fnugg.no – alpinbransjens egen informasjonstjeneste med snøforhold og åpningstider. I over 100 Norske. Alpinanlegg over hele landet.