Årets Lokalmatgründer 2021 er kåret!

Vinneren av Årets Lokalmatgründer 2021 er Vuku gårdsmeieri. Vuku gårdsmeieri kombinerer de gode råvarene fra egen gård med norske ystetradisjoner og italienske ostetradisjoner ved å lage en herlig mozzarella etter en oppskrift fra Sør-Italia.

Paret bak Vuku gårdsmeieri, Kathrine Sandvold Lundgren og Arild Gaasvik, fra Verdal i Trøndelag lager ikke bare mozzarella, men også ulike kremoster. De har også sin egen brunost, som lages av mysen de sitter igjen med etter å ha laget mozzarella.

For som Kathrine sier:

– Vi blander italienske og norske ystetradisjoner, ved å lage mozzarella og brunost av den samme melka – det synes vi er ganske fantastisk! Tror ganske sikkert at disse produktene ikke har blitt laget av den samme melka før!

Juryleder Hilde Charlotte Solheim har en rekke styreverv i norsk reiseliv og har fulgt utviklingen på lokalmat- og reiselivsfeltet på nært hold i over 15 år. Hun mener Vuku gårdsmeieri er en meget god representant for utviklingen av det osteeventyret Norge har opplevd de siste 15 årene.

– Vuku gårdsmeieri skaper noe nytt, bygget på det beste vi har fra før. De bidrar også til lokal stolthet og har bygget opp et lokalt servicetilbud som gjør deres eget lokalsamfunn mer attraktivt.

For Kathrine og Arild var det viktig å skape arbeidsplasser på både gården og i lokalsamfunnet, men de satt med en liten frykt for bygdedyret da de etablerte en egen kafé i bygda. Heldigvis opplevde de det motsatte, at bygdedyret ble et trekkdyr!

En jobb for lokalmat Norge

Prisen Årets Lokalmatgründer er blitt delt ut siden 2015. Konkurransen har vurdert nærmere 200 kandidater og har valgt ut finalister som tusenvis av forbrukere har fått kunne stemme fram gjennom årene. MENY og HANEN har ønsket med prisen å støtte opp under og løfte fram spennende aktører innen norsk lokal mat og drikke.

Fokus er på entrepenørskapet og nyskapningen som gründerbedriften representerer. Juryen er en fagjury som velger ut 4 finalister på bakgrunn av forslag fra publikum.

Kompetent jury

Juryen er blitt ledet av Hilde Charlotte Solheim, styreleder i Destinasjon Hardanger og Brim Explorer. Den har videre bestått av Eivind Haalien, kategorisjef lokalmat og spesialiteter i NorgesGruppen, Anne Jødahl Skuterud, styreleder i Felleskjøpet Agri, Geir Helge Espedalen, daglig leder i Dyrsku’n og Bernt Bucher Johannessen, daglig leder HANEN.

MENY er opptatt av matglede og norske mattradisjoner. De samarbeider derfor med over 450 lokalmatprodusenter og til tilbyr til sammen over 3500 lokalmatprodukter. Eller matskatter, som de heter i MENY. Interessen for lokalmat har økt i mange år og under Covid-19 har fokuset på norskproduserte varer økt kraftig. MENY er også opptatt av å stimulere til innovasjon og løfte fram lokal bærekraftig matproduksjon, noe våre matskattprodusenter er gode eksempler på.

Hederlig omtale

Juryen har også i år lyst til også å løfte fram den andre av de to kandidatene som knivet om de fleste publikumsstemmene, nemlig Larsastova. De er en liten gründerbedrift i Hardanger med fokus på lokal foredling av eget kjøtt og direkte salg av dette.

Juryleder Hilde Charlotte Solheim uttaler at Larsastova viser at man kan lykkes som lokalmatgründer med eget slakteri på gården;

– Stadig flere norske forbrukere vil vite at dyra som blir mat har hatt gode liv, og vil vite hvor maten kommer fra. Samtidig er markedet villig til å betale betale mer for kvalitetsprodukter. Med sitt fokus på dyrevelferd og lokal foredling treffer Larsasova to sterke trender i det norske markedet på en god måte. Juryen har valgt å gi Larsastova hederlig omtale.

Prisutdelingen til vinneren skjer 23.september under Ideinkubatoren til Oslos nye mat og drikkefestival, Mat*Larm, på Factory Tøyen . Vinneren tildeles 50 000 kr, et diplom og får muligheten til være årets gjesteutstiller på neste års Dyrsku’n.

Del gjerne!