Cruise Norway konferansen 18.11.2020 – oppsummering

For dei som ikkje hadde anledning til å delta på konferansen til Cruise Norway «Cruiseturismens framtid i Norge – varsellampene blinker» digitalt eller fysisk, HER er referat frå innlegga som gjaldt stortingsvedtak om nullutslipp frå verdensarvfjordane frå 2026.

Helge Møller har også delteke på møter i CLIA, Cruise Europe og Cruise Norway. Her er eit lite samandrag av innholdet i møtene:

Man regner ikke med å kunne anløpe norske havner før tidligst til våren. I beste fall vil store deler av befolkningen globalt ha blitt vaksinert innen november 2021. Da vil cruiseskipene begynne å gjenoppta «normale» seilinger. Før den tid vil kapasiteten om bord bli utnyttet 50-70%. Imidlertid må vi leve med smittevernstiltak i lang tid (mange år) framover. Vi sliter ennå med sikkerhetstiltakene som ble iverksatt etter 11. sept 2001. På samme måte vil bruk av antibac, håndvask, avstand, vaksinasjons-sertifikat etc fortsette etter vaksinegjennombrudd år etter år.

Rederiene har innført svært strenge helseprotokoller (MSC’s er på 750 sider!). De anbefaler nå havnene/destinasjonene å være forberedt på gjenopptaking av cruisebesøkene:

Første anløp 2021 er AIDAaura i Eidfjord i februar.  Eidfjord bør forberede seg på dette, selv om det er små sjanser for at skipet kommer.  4 anløp i Eidfjord i april; Fred Olsen og AIDA.  Her bør alt være klart pr. februar for godkjennelse i de 2 rederiene. 3 anløp i Rosendal i mai; AIDA og Phoenix,  planer klare senest mars 1 anløp Ulvik i mai; Hapag Lloyd, planer klare mars. Booking er meget god for 2021, 30% fra passasjerer som kansellerte i 2020, og 70% nye passasjerer.

Vi håper på bedre tider neste år, men frykter at dette vil ta lang tid.

Helge Møller
Cruise Destination Hardangerfjord