Dagens reiselivsnyheter 12.10.2022

9 av 10 nordmenn velger skiferie i Skandinavia
«Nordmenn har blitt mer bevisste på å velge kortreiste destinasjoner når de skal på vinterferie. Ifølge en ny undersøkelse av SkiStar og Kantar Sifo, velger majoriteten å reise til Norge og Sverige foran Alpene, når de skal booke seg skiferie til fjells.» Kilde:  travelnews.no.

Tett på kulturminnene langs veien
«Nå oppfordrer NAF folk til å dokumentere kulturminner langs norske veier. – Når du reiser med bil i Norge kommer du tett på stedene som er verdt å oppleve og dele, sier Per Roger Lauritzen, redaktør av NAF Veibok.» Kilde: abcnyheter.no.

Øker i hotellkjede
«Christian Ringnes-dominerte Eiendomsspar øker til 3,1 prosent, og er nå tredje største aksjonær i Scandic Hotels.» Kilde: finansavisen.no.

Verdens største bilutleieselskap satser for fullt i Norge
«Verdens største bilutleieselskap inngår samarbeid med Sulland Holding selskapet Autoplan, om lansering av Enterprise bilutleie i Norge.» Kilde: reiseliv1.no.

Nord-Norge

Innlegg: Skrikende behov for utslippsfri samferdsel på Svalbard!
«Dersom elbilavgifter gjøres gjeldende for Svalbard, så øker prisdifferansen på fossile- og elbilkjøretøy i Longyearbyen. En forskjell som allerede eksisterer i dag i favør de fossile løsningene.» Kilde: nordnorskdebatt.no.

Reindrift og natur truet av massive utbygginger
«I dag er det ett år siden Høyesterett slo fast at bygging av vindkraft i reindriftsområdene på Fosen var ulovlig. Likevel forsetter lignende utbygginger for fullt. Det er omfattende planer om inngrep som vil ramme natur og reindrift hardt. Her er noen av de største sakene.» Kilde: naturvernforbundet.no.

Dette hotellet en del av porteføljen til nytt utleieselskap i Finnmark +
«Tidligere Nordlys hotell har fått nye eiere. De nye eierne satser på utleie, men hva hotellet skal brukes til har de foreløpig ikke landet helt på.  På eiendomsoverdragelsene de siste ukene har ett firmanavn gått igjen. Det er Properteam AS.» Kilde: ifinnmark.no.

Nordlandsruta får 1,1 millioner kroner (Nordland)
«Nordlandsruta er en 650 km lang merket tursti som går langs grensen mellom Norge og Sverige fra Børgefjell i sør til Bjørnfjell i Nord. Den er delt i 43 etapper med overnattingsmuligheter mellom hver etappe.» Kilde: nfk.no.

Glimt gir reiselivet kjempeboost: – Ren og skjær luksus (Nordland) +
«Hotellene fylles opp i forkant av det andre møtet mellom Bodø/Glimt og Martin Ødegaards Arsenal. – Vi er hundre prosent fullbooket og har ikke et eneste rom ledig, sier Janita Waagen, direktør ved Smart hotell Bodø – byens ferskeste tilskudd i bransjen.» Kilde: an.no.

Innlegg: Bodøs gjøkunge (Nordland)
«I 70 år har Bodø-halvøya vore stengt for sivil bruk og med strenge restriksjonar har det hindra utvikling. No er tida inne for å endre på situasjonen, og med å flytte flystripa kan byen bli ein motor i regional vekst, utvikling og for framtidige teknologiske løysingar.» Kilde: nordnorskdebatt.no.

Vevelstad: Opplevelse- og kunnskapssenter til 13 mill. (Nordland) 
«Om et års tid skal et nytt senter for kunnskap og opplevelser stå ferdig ved bygdetunet på Forvik. – Dette blir et signalbygg og et viktig bidrag for reiselivet i regionen. Bygget skal også fungere som et samlingspunkt i Vevelstad, sier ordføreren.» Kilde: hblad.no.

Foreslår veien som alternativ til E6 for turistene (Nordland) +
«Indre Helgeland Regionråd har diskutert forslag om «Villmarksveien» Majavatn-Korgen som ny nasjonal turistveg. Veistrekning går mellom Majavatn i Grane og Korgen i Hemnes kommune. » Kilde: vefsnno.no.

Fjord-Norge

BA ble med Mattilsynet på inspeksjon til Hotell Norge og Olivia (Vestland) +
«Utrolig viktig de kommer og sjekker oss. Det sier assisterende restaurantsjef for den italienske restauranten, Karina Takvam. .. Det er ikke alle som er like glade for å få tilsynet på døren, og ikke alle er like blide etter at surefjeset er en realitet. – Da er det greit å være to inspektører, sier Mai Le.» Kilde: ba.no.

Solstrand hotell & bad henter energi fra fjorden (Vestland)
«30 km syd fra Bergen ligger idylliske Solstrand Hotell & Bad. Hotellet har investert tungt i miljøteknologi i lang tid og kan vise til fantastiske tall fra sitt klimaregnskap.» Kilde: miljofyrtarn.no.

Krever øyeblikkelig stopp i og skrinlegging av gondolplanen (Vestland)
«En katastrofe for både Hardangervidda, villreinen og nasjonalparken, men også på litt sikt, en katastrofe for turistnæringen, mener Norges Miljøvernforbund. De mener at å åpne en ny del av vidda for masseturisme vil få dramatiske konsekvenser for flere titalls kvadratkilometer av det som i dag er tilnærmet urørt og i dag fungerer som en livsviktig randsone for villrein.» Kilde: hardanger-folkeblad.no.

Repareres, revideres, registreres, reflekteres … (Rogaland)
«Hjelp oss å få deg til å skinne. 7 punkter for inspirerende oppføring!» Kilde: info-visithaugesund.no.

Øst-Norge

Vil rive eneste vinterveg til Rondvassbu (Innlandet)
«Det er full krangel om en gammel bru ved Spranget i Rondane. Statskog som eier brua vil rive den, men får nei. DNT vil overta brua, men får nei. Brua like innafor parkeringsplassen ved Spranget i Rondane brukes året rundt av turister som skal inn i nasjonalparken, som ble etablert i 1962.» Kilde: nrk.no.

Hemsedal Up N’ Down – Are you ReAdy? (Buskerud)
«Yeay! Da har den tiden på året kommet hvor snøen er rett rundt hjørnet og du må være klar til å melde deg på årets råeste skirace i Hemsedal.» Kilde: hemsedal.com.

Nå spøker det for hotellplanene: – Intet er utelukket ennå (Buskerud) +
Drammen: «De nye eierne av Magasinet kjøpesenter vurderer å droppe planene om å bygge 150 hotellrom i tilknytning til Magasinet. – Vi har ikke konkludert helt med at vi dropper hotellplanene, men det vi har sagt er at vi vil ha handel, bolig og kontor, sier Bjørn Roar Opheim Vedal, daglig leder i Vedal Investor.» Kilde: dt.no.

Nå kan Oslo endelig få et «sårt tiltrengt» sykkelanlegg (Oslo) +
«Oslo kommune har omregulert det gamle pukk- og asfaltverket på Huken til aktivitetsanlegg. Der kan Oslo nå endelig få et sårt tiltrengt sykkelanlegg.» Kilde: terrengsykkel.no.

Grand Hotel Oslo er vinner av World Travel Awards 2022 (Oslo)
«­Grand Hotel Oslo er kåret til World Travel Awards-vinner av Norway’s Leading Hotel 2022 & Norway’s Leading Business Hotel 2022.» Kilde: reiseliv1.no.

I dag feirer Norges første mathall 10 år! (Oslo)
«Det som en gang var et tomt og forfallent industribygg, er i dag et myldrende matmekka til glede for både Løkka-folk, Oslo-folk og byens tilreisende.» Kilde: facebook.com/VisitOslo.reisebransje

Innlegg: Burde noen starte partiet «Nei til alt på Hvaler»? (Østfold) +
«Hytteturistene har lukket lemmene og reist hjem, ingen parkerings- eller køproblemer å irritere seg over noe sted og lufta er like skarp som ordvekslingene var i gymsalen på Floren skole sist lørdag.» Kilde: f-b.no.

Lanserer et nytt samarbeid: – Smaken av Fjell-Telemark
«Med fokus på rekruttering, matturisme, og lokal mat og drikke lanseres samarbeidsprosjektet Smaken av Fjell-Telemark UKA. ..et samarbeidsprosjekt mellom Vestfold og Telemark fylkeskommune, Visit Telemark, Telemark Næringshage, NHO Reiseliv Sør-Norge, NKL (Norges Kokkers Landsforening) avdeling Telemark, Lien Gard & Straand Hotel.» Kilde: ta.no.

Tollefsen legger ned i Kragerø (Telemark) +
«Tollboden Hotell & Restaurant stenger ved nyttår. Dårlig lønnsomhet gjennom flere år skal være årsaken.» Kilde: estatenyheter.no.

Sørlandet

Hovden hele året +
«Hovden er Sørlandets fjellhovedstad. Her er det utallige muligheter for alle slags turer, rett ut fra hytte- eller hotelldøra. Hovden er velkjent vinterstid, men er minst like bra resten av året!» Kilde:  utemagasinet.no.

Trebåtfestivalen dropper sankthans-helgen +
«Risør Trebåtfestival opplyser tirsdag kveld at de i et styremøte har vedtatt å trekke seg fra å bruke sankthans-helgen. De går tilbake til den opprinnelige datoen, altså første helg i august. – Årsaken er at det har skapt mye støy. » Kilde: austagderblad.no.

Ingen vil bygge Aquaramas nye utebas­seng til 38,7 millioner +
«Får ingen til å bygge utebas­senget som skulle redde Aquarama. For halvannet år vedtok bystyret et nytt utendørsbasseng ved Aquarama, men så langt har ikke entreprenørene stilt seg i kø for å realisere prosjektet.» Kilde: fvn.no.

Nå står fem nye lynladere klare til å løse ladefloken i Flekkefjord +
«Det har til tider i sommer vært lade-kø på opp til fem-seks biler. Turistene som besøker senteret og byen har vært rimelig frustrerte, sa senterleder Rune Eriksen til Agder tidligere i høst. .. Nå kan den tid være over.» Kilde: avisenagder.no.

Annet:

Cruise har passert 2019-tallene
«Det er den internasjonale cruise-organisasjonen CLIA (Cruise Lines International Association) som melder om de nye og for bransjen høyst positive tallene. » Kilde: w2g.no.

Drømmetoget har blitt enda bedre
«Et av de mest luksuriøse togene i Europa har blitt enda bedre, med nye suiter plassert i to originale togvogner fra 1920- og 1930-tallet.» Kilde: w2g.no.

How to reduce seasonality in tourism – interview with Prof. Xavier Font
«Tips on how to reduce seasonality in tourism through creative marketing and designing more sustainable tourism experiences.» Kilde: travindy.com.

Del gjerne!