Destinasjonsforum NORD skal gjennom prosjektet «Destinasjon 3.0 – fremtidens destinasjonsselskap» utarbeide lønnsomme forretningsmodeller slik at destinasjonsselskapene kan møte behovene til fremtidens reiseliv.
– Det er et kjempespennende arbeid vi er i gang med. Destinasjonsselskapenes oppgaver har endret seg fra å primært drive med markedsføring og vertskapsarbeid, til også å bli viktige aktører også innen reisemåls- og samfunnsutviklingen. Vi beveger oss i en mer bærekraftig retning, og da trenger vi gode «arbeidsverktøy» og modeller å jobbe etter, sier daglig leder i Destination Lofoten og prosjektleder for Destinasjon 3.0, Line Renate Samuelsen.
Destinasjonsforum NORD ble opprettet i mars 2021 da de 14 destinasjonsselskapene fra Helgeland til Svalbard bestemte seg for å gå sammen om å jobbe tettere og mer strukturert for å møte behovene i fremtidens reiseliv. Med prosjektet Destinasjon 3.0 tar Destinasjonsforum NORD arbeidet et hakk videre.
Bærekraftige finansieringsmodeller
– I mange små samfunn, spesielt i Nord-Norge, er reiseliv svært viktig både med tanke på arbeidsplasser og det å ha et kultur- og tjenestetilbud for innbyggerne året rundt. Bærekraftige lokalsamfunn henger tett sammen med bærekraftig reiseliv, og med det perspektivet er vi nødt til å ha en «buttom up» tilnærming til utviklingen fremover. Dette gjør at også destinasjonsselskapenes oppgaver og leveranser endres, og da må vi også se på hvordan vi jobber, hva vi jobber med, og ikke minst hvordan skal vi også få fremtidsrettede forretningsmodeller for våre selskap for å betjene oppgavene, sier Samuelsen.
– Arbeidet destinasjonsselskapene gjør, er svært viktig for utviklingen av norsk reiseliv, men det er på høy tid å få oppdatert forretningsmodellene slik at de henger sammen med tjenesteleveransen, sier Lone Helle, reiselivssjef i Visit Tromsø-Region.
Nordnorsk samarbeidsprosjekt
Det nordnorske samarbeidsprosjektet er satt i gang for å imøtekomme det økende og endrede behovet for tjenester, samt være innovative i tilnærmingen til bærekraftig utvikling og bærekraftige forretningsmodeller for «fremtidens destinasjonsselskap». Prosjektet er finansiert gjennom omstillingsmidler fra Innovasjon Norge, og Destinasjonsforum NORD fått med seg 2469 Reiselivsutvikling i samarbeid med Menon Economics i arbeidet med å utarbeide og utrede en eller flere forretningsmodeller som skal piloteres.
– Vi er svært takknemlige for at vi har fått dette omstillingsprosjektet, som er finansiert av Innovasjon Norge, og er et nettverksprosjekt hvor alle 14 destinasjonsselskap i Nord Norge er med, sier Samuelsen.
2469 Reiselivsutvikling AS og Menon Economics
-2469 Reiselivsutvikling AS og Menon Economics samarbeider om å komme frem til modeller for «fremtidens destinasjonsselskap», og vi takker Destinasjonsforum Nord for oppdraget. Dette er er utrolig viktig jobb som vi ser frem til med stor overføringsverdi til destinasjonsselskap i hele landet, der Destinasjonsforum Nord leder an i et viktig utviklingsarbeid for å sikre optimal ansvarsdeling, utvikling og verdiskaping i reiselivet frem mot 2030.
Destinasjonsselskapene er en veldig sentral aktør i denne reisemåls- og samfunnsutviklingen, og det handler om å avklare best mulig rolledeling, oppgavefordeling og finansiering for reisemålsutviklingen fremover.
Fremtidig reisemålsorganisering skal svare på «hvem gjør hva for hvem og hvordan?” med fokus på oppgavene som skal løses for næringen, kommunene og de andre relevante aktørene og ikke strukturen i seg selv, sier Ståle Brandshaug som er prosjektleder for «Destinasjon 3.0»-prosjektet i 2469 Reiselivsutvikling AS.
Destinasjonsforum Nord har følgende mandat og skal:
- Gjennom felles strategisk arbeid, kunnskapsdeling og samarbeid sikre økt kraft i destinasjonsselskapene i Nord-Norge.
- Bidra til destinasjonsselskapenes relevans og profesjonalitet overfor reiselivsnæringen og lokalsamfunnene.
- Være et talerør for saker som berører reiselivsnæringens og destinasjonsselskapenes interesseområder. Felles uttalelser fordrer enighet om saksformuleringene.