Det skjedde i Nord-Norge, uke 11

Her er en oversikt over nyheter fra Nord-Norge hentet fra nyhetsbrevet Dagens reiselivsnyheter i uke 11. Denne oversikten kan du også få som et ukentlig gratis nyhetsbrev!

Åpen kveld om Master of Tourism Studies
21. mars, 1700-1800 inviterer Institutt for reiseliv og nordlige studier til fysisk og digitalt informasjonsmøte om Master of Tourism Studies. I Alta og digitalt. Her vil du få informasjon om masterstudiet, opptakskrav, fortellinger fra tidligere studenter og muligheten til å stille spørsmål. Velkommen!

Tror det blir færre billigbilletter etter priskutt på FOT-rutene
«Lavprisbillettene vil det ikke bli flere av, kanskje heller færre når fullprisbillettene blir rimeligere, sier transportforsker.» Kilde: nrk.no. 

Hurtigruten Foundation deler ut mer penger
«To ganger i året tar Hurtigruten Foundation imot søknader fra prosjekter som er til gode for lokalsamfunnene, til initiativer som positivt påvirker naturen og dyrelivet, og prosjekter øremerket til bekjempelse av plastforurensing og marin forsøpling. Nå kan det bli din tur.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Nord-Norge inngår internasjonale samarbeid
«I dag var en delegasjon fra Nord-Norge i Toulouse i Frankrike for å etablere et internasjonalt samarbeid innenfor mer miljøvennlig luftfart.» Kilde: nrk.no.

Høysesong for tilreisende skiturister og snøskredulykker
«NVE og Innovasjon Norge ber reiselivsnæringen informere tilreisende om snøskredforholdene i Norge. Våren er høysesong er for skiturisme til Norge, og da de fleste skredulykkene skjer.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Svalbard

Kronikk: Sett krav til at turister forbedrer reisemålet (Svalbard)
«..det er ikke nok at de besøkende ikke gjør skade på naturen eller lokalmiljøene, de må tilføre verdier til de lokale økosystemene, og lokalsamfunnene må se verdien av å ta imot turistene.» Kilde: svalbardposten.no.

Mann omkom i snøscooterulykke på Svalbard
«En amerikansk statsborger har mistet livet i en snøscooterulykke rundt to kilometer vest for Kapp Laila, sørvest for Longyearbyen. ..mannen var turist og at politiet var i gang med avhør av vitner til ulykken.» Kilde: nettavisen.no.

Reiselivet reagerer på Mission: Impossible-nei (Svalbard)
«Den nyeste Mission: Impossible-filmen skal spilles inn på Svalbard, men har fått avslag på søknad om helikopterlandinger. Det liker det lokale reiselivet dårlig.» Kilde: nrk.no.

The Times: Tom Cruise nektet helikopterlanding på Svalbard
Den britiske avisen The Times melder at Tom Cruise er nektet å lande med helikopter på Svalbard. I februar ble det kjent at Cruise skulle til Svalbard for å filme til en ny Mission: Impossible-film.

Finnmark

Skal sikre framtiden til NordNorsk Reiseliv (Finnmark)
«Fylkestinget ber fylkesrådet se på muligheten til å kjøpe ut Nordland fylkeskommune etter de for andre gang har varslet kutt i sine bevilgninger til NordNorsk Reiseliv AS.» Kilde: tffk.no. 

Regjeringa halverer flyprisane: – Eg er svært misfornøgd! (Finnmark)
«Regjeringa la i dag fram forslag om å halvere billettane på FOT-rutene i distrikta. Bedriftsleiar i Finnmark er alt anna enn imponert.» Kilde: nrk.no.

Sykkel-nettverket som ender på Nordkapp (Finnmark)
«Det europeiske sykkel-føderasjonen ECF arbeider hardt for at flere skal ta i bruk det over 90 000 km lange EuroVelo-nettverket, som ender opp på Nordkapp. EuroVelo inkorporerer eksisterende og planlagte nasjonale og regionale sykkelruter i et stort europeisk nettverk..»

Tre dager med vintercruise (Finnmark)
Nordkapp: «Mange turister var på besøk i helgen. .. – Turistene besøkte ikke bare Nordkapp, men mange andre plasser som Magerøya har å by på. Det var fiskeværturer, trugeturer, isfiske og faktisk nordlystur også, sier Anastasiya Kuzhym.» Kilde: radionordkapp.no.Kilde: w2g.no.

Vil jobbe for å etablere et samferdselsforum i Nordkapp (Finnmark)
«Nordkapp Arbeiderparti vil jobbe et bedre flyrutetilbud og forventer at regjeringen jobber for en halvering av flyprisene på FOT-rutene.» Kilde: finnmarksposten.no.  

Innlegg: Finnmarksloven moden for revisjon? (Finnmark)
«I lys av Karasjok-saken. .. Hadde det vært tatt andre lovgivergrep i 2005, ville utmarka i Karasjok neppe stått til doms nå, skriver UiT-professor Øyvind Ravna.» Kilde: nordnorskdebatt.no. 

Innlegg: Vinterens vakreste eventyr med VM-sus (Finnmark)
«Vi synes det er positivt med et strammere regelverk, på hundenes premisser, skriver Altaposten på lederplass.» Kilde: altaposten.no.

Kutt ved Campus Alta – institutt legges ned (Finnmark) +
«Det foregår nå en prosess som innebærer en nedleggelse av Institutt for reiseliv og nordlige studier i Alta. Dette med bakgrunn i dårlige økonomiske rammevilkår for UiT. Forslaget om nedleggelse .. skal behandles på fakultetsstyremøte 21. mars, opplyser Haug.» Kilde: ifinnmark.no.

Troms

Kald velkomst for turistene som reiser til Tromsø (Troms) +
«..køen strakte seg om lag 150 meter fra flyet og til ankomsthallen. – Det er vi dessverre ikke helt uvante med. .. Samtidig så lover Henriksen at vi nå går mot slutten for slike køer utendørs i vinterkulda i Tromsø.» Kilde: nordlys.no.  

Uber lanseres i Tromsø – den nordligste lansering i verden (Troms) 
«Uber utvider sitt tilbud i Norge og er nå tilgjengelig i fem norske byer. Fra 15. mars blir mobilitetstjenestene UberX tilgjengelig for reisende i Tromsø. Lanseringen er en milepæl for Uber, ettersom Tromsø blir den nordligste lanseringen av Uber-appen i verden.» Kilde: reiseliv1.no.

Innlegg: Skiturister, har de bare rettigheter og ikke plikter? (Troms)
«Tamokdalen har mye besøk av skiturister, og da for det meste utenlandske toppturentusiaster. Vel å bra det, men ikke for enhver pris.» Kilde: nye-troms.no.

Norwegian Travel søker Manager Vervet Adventures (Tromsø)
«Vi ser etter deg som har en ambisjon om å være med å bygge opp noe innen reiseliv. .. Vervet Adventures åpner september 2023 og vil være et salgspunkt med sentral beliggenhet i indre havn.» Kilde: finn.no. 

Disse 450 flyfolkene skal snu byen på hodet (Troms)
«For første gang skal Tromsø være vert for 450 deltakere i ski-VM for ansatte i flyselskaper over hele verden. .. Ideen var å samle alle flyselskapene for å gjøre noe sosialt. – Nå er det nesten 40 selskaper som møter opp jevnlig, det er en suksess absolutt, sier Halbe.» Kilde: nordlys.no. 

Bygger for 60 millioner på Sandtorgholmen (Troms) +
Harstad: «..har 22 rom, men selskapet ønsker å øke kapasiteten med 62 rom slik at de får en totalkapasitet på 84 rom. – Med økt kapasitet på sengeplasser vil vi stå mer rustet for å ta imot større grupper og turister i fremtiden. Det skjer mye i nord, og vi ønsker å være med.» Kilde: ht.no.

Nordland

Nordland fagskole – Opplevelsesbasert reiseliv søker avdelingsleder (Nordland)
«Nordland fagskole tilbyr høyere yrkesfaglig utdanning innen Opplevelsesbasert reiseliv, og er den første fagskolen som ble opprettet innen reiseliv i Norge. Avdelingen administreres fra Svolvær, og har til sammen 6 ansatte i både hel- og deltidsstillinger.» Kilde: finn.no. 

Gjør helomvending i budsjett til reiselivet (Nordland)
«Fylkesrådet i Nordland har tidligere varslet et nedtrekk på 2 millioner kroner i finansieringen av Nordnorsk reiseliv for 2023, fra 6 til 4 millioner kroner.» Kilde: nrk.no. 

Unngikk mindre penger til reiselivet i Nordland
«Mindre forbruk på andre budsjettposter gjør at vi slipper å kutte i bevilgningen til Nordnorsk reiseliv i 2023, sier fylkesråd for plan og næring i Nordland, Linda Helen Haukland.» Kilde: bodøposten.no.

Halv pris og flere fly fra neste år (Nordland)
«Fra april neste år skal de dyreste flybillettene fra Andenes og Skagen komme ned mot 750 kroner. Samtidig blir det flere flyseter.» Kilde: blv.no.

Reiser du ofte med buss? (Nordland)
«Nå kan også du som reiser ofte benytte deg av reisesøk og billettkjøp i samme app – Reis. Nylig ble enkeltbillett lansert. Nå kan du også kjøpe periodebillett i samme app.» Kilde: nfk.no.

Innlegg: Byheisen – et kollektivtilbud det er behov for? (Nordland)
Narvik: «Tallenes tale er at det ikke er noe reelt behov for et nytt kollektivtilbud i Narvik. Det ene samfunnsformålet byheisen da står igjen med er å være en rein attraksjon.» Kilde: fremover.no.

Nyoppstartet tilbud går over all forventning (Nordland) +
«Tidligere i år ble det kjent at det settes opp shuttlebuss til skianlegget i Fagernesfjellet i mars og april. Visit Narvik skriver i en pressemelding at bussruten har vært en suksess så langt. I helga har 213 personer benyttet seg av Skibussen.» Kilde: fremover.no.

Pusser opp hotellet for 40 millioner (Nordland) +
«Selskapet Bjerkvik hotell AS, som eies av Herbjørn Johansen og Svein E. Fjellstad, har overtatt Bjerkvik hotell fra Leigas eiendom AS.» Kilde: ht.no. 

Fremskynder andøyfondplan for å få støttet The Whale (Nordland) +
«Et enstemmig formannskap vedtok denne uken at prosessen med en overordnet plan for Andøyfondet fremskyndes for å få avklart Andøy kommunes..» Kilde: vol.no.

Turister med trillekofferter må gå fem kilometer (Nordland) +
«5. mars ble bussruten som normalt går tidlig på morgenen fra Leknes til Moskenes lagt ned. Dette skaper store utfordringer for reiselivet i Moskenes. Runhild Olsen, som driver sin reisebedrift fra Catogården, .. opplever daglig fortvilte turister som ikke når ferga til Bodø fordi bussruten er lagt ned.» Kilde: lofot-tidende.no.

Ola vil bygge ny bru i populært turområde (Nordland) +
Lofoten: «Å få åpnet opp fyllingen mellom Svinøya og Østerøya er noe daglig leder ved Svinøya Rorbuer, Ola Skjeseth, har drømt om lenge.. Både reiselivsselskapet XXLofoten og Svinøya innbyggerforening har gitt uttrykk for at de er positive til ny bru.» Kilde: lofotposten.no.

Han sendte Litløya til 3,6 millioner – verden over (Nordland) +
«Ryan Trahans Youtube-profil, hvor over 3,6 millioner har sett hans 12-13 minutters humoristiske snutt fra Litløya. Litt vindusvask og litt snømåking med krydder, mer skal ikke til for å nå ut i verden.» Kilde: blv.no.

Mange vil ha – nå har de bestilt flere vogner (Nordland)
«Premium Pluss-vognene med de populære hvilestolene er så etterspurte at vi i tillegg til de fire vognene som allerede er i trafikk på Dovre – og Nordlandsbanen, har bestilt enda fire vogner til fra Norske tog.» Kilde: an.no.

Ny vertinne for Vega-turistene (Nordland) +
«Henriette Næss Ebbesen skal drifte Visit Vega og turistinformasjonen på verdensarvsenteret gjennom selskapet Framinord.» Kilde: hblad.no. 

Ordfører angrer på verdensarvstatus: – Føler oss lurt (Nordland)
«Ordfører i verdensarvkommunen sier han aldri ville ha stemt ja til verdensarvstatus dersom han hadde visst det han vet i dag.» Kilde: dagsavisen.no.


Del gjerne!