Det skjer i Nord-Norge, uke 14

Her er ukens 33 utvalgte reiselivsnyheter fra Nord-Norge. Overskriftene lenker til originalartikkel. Om symbolet + vises har kilden betalingsmur, men ingress søker å belyse saken som en kortnyhet. Send gjerne inn nyhetstips og pressemeldinger ?


Overnattingstrafikken i februar på nivå med februar 2020
«Februar ble nok en god måned for overnattingsbedriftene i nord med en økning i totaltrafikken på 16 prosent. Sammenlignet med februar 2020 er det en nedgang i totaltrafikken på 2 prosent. De gode tallene skyldes først og fremst en solid økning i utenlandstrafikken..» Kilde: nho.no.

Nordnorsk Cruisekonferanse 2023
«Vil cruiseturister være viktig for Nord Norge i framtiden? Betyr cruiseturistene noe for lokal verdiskapning? Meld deg på Nordnorsk Cruisekonferanse i Narvik, så får du oppdatert kunnskap om cruisenæringen.» Kilde: linkedin.com/company/cruisenettverk-nord-norge-og-svalbard

Innlegg: Billigere fly i nord er ikke selvsagt
Bjørnar Skjæran, nestleder (Ap), Jon-Ivar Nygård, samferdselsminister (Ap): «Selv om ikke alle utfordringer blir løst på én gang, er hovedbildet dette: Et mer kraftfullt grep for styrking av flytilbudet i distriktene, har ikke skjedd på mange tiår, skriver kronikkforfatterne.» Kilde: nordnorskdebatt.no.

Changing the perspective – from problem to resource
«We want to ensure the safest possible cruise operations in the Arctic, and the best possible response if there is an incident. This was the opening statement of the Joint Arctic Search and Rescue (SAR) event in Reykjanesbær this week.» Kilde: aeco.no.

Endring i eierstruktur hos Basecamp Explorer Spitsbergen AS
«Økt satsning på opplevelse- og kvalitetsbasert reiseliv er driveren for at Basecamp Explorer Spitsbergen AS nå henter nye ressurser inn i selskapets eierstruktur.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Hurtigruten Svalbard søker Markedskonsulent (Svalbard)
«Hurtigruten Svalbard AS er Svalbards eldste og største reiselivsbedrift og turoperatør, med forretningskontor i Longyearbyen. .. eier og drifter Radisson Blu Polar Hotel, Funken Lodge samt Coal Miners’ Cabins og Huset.» Kilde: finn.no.

Rullestol er ingen hinder på Finnmarksvidda (Finnmark)
«Denne uken har 20 rullestolbrukere inntatt Finnmarksvidda på snøscooter. Ofte er det lite som skal til for at personer med nedsatt funksjonsevne blir inkludert og får en god opplevelse.» Kilde: nhoreiseliv.no.

Turistbussene måtte snu (Finnmark)
«Over 1500 turister fikk fredag oppleve norgesvinteren, da uværet satte en stopper for utflukten til Nordkapp-platået.» Kilde: dagbladet.no. 

Innlegg: Tromsø og idretten trenger Arctic Center (Troms)
» Høyre vil at Arctic Center skal realiseres slik at vi styrker Tromsø som vinterdestinasjon og idrettstilbudet i vår kommune, skriver Sebastian Henriksen.» Kilde: nordnorskdebatt.no.

Innlegg: Lys i skibakken? (Troms)
«Vår hensikt var å slå fast at Arctic Center-bakken ikke kan komme på ei slik kommunal liste over idrettsanlegg, skriver politikerne.» Kilde: nordnorskdebatt.no.

Innlegg: La oss ta byen tilbake (Troms)
Tromsø: «Vi ønsker at vi går sammen om å finne løsningene på hva som skal til for å vinne Tromsø sentrum tilbake, skriver Tor Andre Grenersen.» Kilde: nordlys.no.

Tromsø Havn vil bygge ny gjestehavn – statsforvalteren sier nei (Troms) +
«Tromsø har i dag stor mangel på gjestehavnsplasser i nærheten av sentrum, og for å bøte på problemene ønsker Tromsø Havn å etablere gjestebrygger ved Kystens hus. Ønsket har imidlertid gått på grunn hos statsforvalteren.» Kilde: itromso.no. 

Disse skal endre Harstads reiselivssatsing (Troms)
«14. april holdes et åpent informasjons- og innspillsmøte, der alle som er opptatt av hvordan Harstad skal vinne kampen om turistene, er invitert. .. Gruppen skal se på organisering, ansvarsfordeling, offentlig eller privat ansvar, markedsføring og destinasjonsutvikling.» Kilde: iharstad.no. 

Informerte om hyperaktuelle problemstillinger (Troms)
«Visit Tromsø-region, ved Inger-Lise Brones og Lone Helle, deltok i dag i åpent møte med klima- og miljøminister Espen Barth Eide. På agendaen: Næringsliv og grønne løsninger.» Kilde: facebook.com/groups/reiselivetitromso

Nå er vi virkelig en ordentlig flyplass (Troms) +
«Nå er det nye bagasjesystemet i bruk på Tromsø lufthavn.. Konklusjonen var at det nye systemet fungerer godt. .. Med nye bagasjebånd følger også en ny passasjerflyt. Nyterminalen begynner virkelig å ta form, og mandag morgen var skilting også på plass.» Kilde: nordlys.no. 

Innlegg: Snobberi på Finnheia (Troms)
«Nordmenn generelt, og tromsøværinger spesielt, er ikke snobber. Unntaket er friluftsliv. Det ser man spesielt godt i debatten om Arctic Center. .. Kampen mot Arctic Center likestilles med kampen mot kapitalisme. Dagens friluftstilbud i området er ifølge enkelte motstandere lavterskeltilbud.» Kilde: nordnorskdebatt.no.

Nordnorske grusveier frister syklistene (Troms)
«Strade Statskog Blåtind gir unike naturopplevelser gjennom Dividalen og forsvarets skytefelt. Nå gjør de som Arctic Race og lager himmelhøy avslutning. Det gir gjenklang i sykkelmiljøet.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Storstilt turistanlegg parkert av hensyn til reindrifta (Troms) +
«Av hensyn til reindrifta sier Kommunal- og distriktsdepartementet nei til de foreliggende planene om et turistanlegg i Lille Rostavatn i Målselv.. – varaordføreren i Målselv er frustrert.» Kilde: itromso.no.

Arbeidsgruppa som skal se på næringslivet er i gang (Troms) +
«Harstad kommune oppfordrer alle som er engasjert i det lokale reiselivet eller reiselivsutvikling i regionen om å komme på møte i april.» Kilde: ht.no.

Taste the local produce in Tromsø (Troms)
«In this video the local chefs talk about the local food in the autumn. Be inspired and enjoy great food from the Tromsø region!» Kilde: youtube.com/@TromsTouristInformation

Reiseliv i Vesterålen for alle (Nordland)
«..være med å realisere potensialet som ligger i å gjøre sin bedrift og hele Vesterålen tilgjengelig for alle. Visit Vesterålen AS deltar i prosjektet Acesstour fordi vi ønsker å ha fokus på tilrettelegging av reiselivsdestinasjoner for alle.» Kilde: visitvesteralen.com/. 

Uholdbar situasjon for bobilister som kommer til Leknes (Nordland) +
«Kommunene skal legge til rette for lett tilgjengelig sentrumsnær tømming av bobil- og campingvogntoaletter. Det har vi ikke lenger på Leknes, fastslår Torbjørn Slydal, nestleder i Norsk Bobilforening region Nordland.» Kilde: lofotposten.no.

Innlegg: Å si ja til The Whale betyr å prioritere The Whale (Nordland)
«Jeg mener det er riktig å bruke deler av Andøyfondet til The Whale. Er du en av de som ennå ikke har svart på undersøkelsen fra Andøy kommune? – Bruk stemmen din!» Kilde: blv.no.

Så dette er Mitt Lofoten.. (Nordland)
«Filmen er basert på innsikt fra SALT i jakten på stedsmerkevaren Lofoten. «Man har glemt den delen av Lofoten som vi som bor her forholder oss til. Vi kjenner oss ikke igjen i den glansede versjonen turistbrosjyrene har fremstilt i mange år.» Kilde: linkedin.com/in/maria-arntine-fæste-jentoft-19155b237/

Our first congress ambassador award (Nordland)
«During our own conference, Saltenkonferansen, we had the houor to present our first congress ambassador award to Prof. Jorge Galindo-Villegas at Nord universitet. The award was presented by mayor of Bodø Kommune Ida Marie Pinnerød for the outstanding efforts..» Kilde: linkedin.com/company/visit-bodø

Skal jobbe for realisering av hotell i Vesterålen (Nordland) +
«Reidar Samuelsen og Dan Bjørk skal jobbe for realisering av Nyksund Fryseris hotellplaner. – Vi er i første omgang ansatt i fire måneder for å jobbe deltid med dette prosjektet. Reguleringsplanen er godkjent og vår oppgave blir å jobbe med utkastene i mulighetsstudiet for å sikre et godt resultat.» Kilde: lofotposten.no.

Innlegg: Kaos på Svolvær lufthavn (Nordland)
«Vågan kommune har flotte hoteller med høy kapasitet, og et rikholdig restauranttilbud du absolutt ikke forventer av en kommune med rett under 10 000 innbyggere.. Det er bare et lite problem,.. og det er logistikken mellom Helle lufthavn og Svolvær spesielt.» Kilde: lofotposten.no.

Røst og Querini blir italiensk tv (Nordland)
«Loneley Planet og Mediaset Tv, Italias svar på TV 2, besøkte Røst for å lære om historien til tørrfisk, reiseliv, men ikke minst om den dramatiske historien rundt Pietro Querinis skipsforlis.» Kilde: nfk.no.

5,25 millioner kroner til Vegaøyan verdensarvområde (Nordland)
«Fylkesrådet har bevilget 5 250 000 kroner til ulike prosjekter i Vegaøyan verdensarvområde og buffersonen.» Kilde: nfk.no.

Lofoten blant dei mest populære feriestadene i Noreg (Nordland)
«Det meste tyder på at Lofoten kjem til å bli eit av dei store feriemåla i Noreg også i år, men det finst andre stader i landet som er verd eit besøk òg.» Kilde: nrk.no.

Pudderføre og hardt slit (Nordland)
«Konkurransen Lofoten Skimo gikk av stabelen for femte gang den 18. mars. Dette er et randonee-løp som skiller seg litt ut. Gjennom en travers som går fra hav til fjell til hav får du noe av det fineste Lofoten har å by på i en og samme pakke.» Kilde: friflyt.no. 

Solid støtte til Svartisen-satsingen (Nordland) +
«Meløy kommune har fått godt over to millioner kroner i støtte til sin satsing på besøksforvaltning ved Svartisen. Det forteller rådgiver Espen Maruhn, som har ansvar for Meløy kommunes satsing på reiseliv. – Vi er opptatt av tryggheten til de besøkende.» Kilde: an.no.

Robert og Kim Børge vil ta over turistperlen (Nordland) + 
Engenbreen: «Brestua har sin historie tilbake til midten av 80-tallet og anlegget er eid av selskapet Svartisen AS som igjen er eid av Meløy kommune. .. – å gi gjestene én aktør å forholde seg til når de besøker stedet, det håper vi at vi får til nå som vi skal drive både restauranten og transport.» Kilde: an.no. 


Det skjer i Nord-Norge, uke 12
Fikk du med deg det som skjedde i Nord-Norge, uke 12?


NB! Disse sakene er hentet fra nyhetsbrevet Dagens reiselivsnyheter, en daglig oppdatering som dekker hele landet, kvalitetsjekket og sortert geografisk.

Del gjerne!