Det skjer i Nord-Norge, uke 15-16

Her er ukens utvalgte reiselivsnyheter fra Nord-Norge sortert etterfylke. Overskriftene lenker til originalartikkel. Om symbolet + vises har kilden betalingsmur, men ingress søker å belyse saken som en kortnyhet. Send gjerne inn nyhetstips og pressemeldinger.


Hvordan turismen påvirker spekkhoggere
«Spekkhoggerflokken trues av gammel gift. Forskerne følger dem tett. Unike prøver tatt av spekkhoggerne under og etter koronaperioden kan avsløre hvordan turismen påvirker helsen deres.» Kilde: titan.uio.no.

Filmvennlige partnere i nord – invitasjon til registering i database
«Som grunnlag for et nettverk av filmvennlige samarbeidspartnere i Nord-Norge og Svalbard, etablerer vi nå en database over aktører innen reiseliv og tilknyttede næringer som ønsker å samarbeide med filmbransjen i nord..» Kilde: innovativeopplevelser.no.

Russland trapper ned på kull, satser mer på turisme (Svalbard)
«Russlands selskap på Svalbard, Trust Arktikugol, skal nedskalere kullproduksjon ytterligere – og utvikle reiselivsnæringen med et nytt museumskompeks, ifølge Russlands minister for utvikling av Arktis.» Kilde: highnorthnews.com.

Global Meaningful Travel Summit til Tromsø og Svalbard
«Innovasjon Norge har signert en MOU/samarbeidsavtale med Tourism Cares, som blant annet innebærer å avholde det neste forumet der industrien kommer sammen med lokale endringsagenter fra hele verden.» Kilde: business.visitnorway.com.

Svalbard Cruise Forum ansetter koordinator (Svalbard)
«Nyetablerte Svalbard Cruise Forum har en rekke utviklingstiltak på agendaen. Nå ansettes en koordinator som blant annet skal jobbe for spredning av trafikk og økt lokal verdiskapning fra cruiseturismen.» Kilde: visitsvalbard.com.

Russland trapper ned på kull, satser mer på turisme (Svalbard)
«Russlands selskap på Svalbard, Trust Arktikugol, skal nedskalere kullproduksjon ytterligere – og utvikle reiselivsnæringen med et nytt museumskompeks, ifølge Russlands minister for utvikling av Arktis.» Kilde: highnorthnews.com.

Håvard vil tilby sparkesykkel på snø til turistnæringen i Alta (Finnmark) +
«Etter tre dager med badstu og snøbading landet Håvard Nordgård avtalen som kan bli det neste store innenfor turistnæringen: – Det var jævlig artig.» Kilde: altaposten.no.

Utvider åpningstider etter kritikk (Finnmark) + 
«Reiselivssjef Sten Harald Norund Hansson og Visit Hammerfest har fått kritikk på sosiale medier for at turistene møter stengte dører i helgene. Fra midten av mai skal de ha åpent sju dager i uka, lover reiselivssjefen.» Kilde: ifinnmark.no.

Imponert over reiselivet i Alta (Finnmark) +
«Høyres nestleder Henrik Asheim håper på ordførerskifte, men ble også imponert over reiselivet da han besøkte Alta..» Kilde: altaposten.no.

Gumpi-liv (Finnmark)
«Vi har tidvis hatt store problemer med forsøpling og ulovlig hensetting av gumpier og vogner. De skal jo tas ned på våren, men mange ga en periode blaffen og lot dem stå sommeren over, sier Heitmann.» Kilde: nrk.no. 

Spennende planer om kaipromenade til rundt 40 millioner (Troms) +
«Nå jobber Lyngen kommune med å posisjonere seg for fortsatt vekst i turismen, parallelt med at fraflyttingen truer kommunen. Utviklingsprosjektet «Lyngen-løftet» har utviklet planer for området, som har til hensikt å forskjønne og legge til rette for aktivitet for både lokale og tilreisende.» Kilde: nord24.no.

Spennende stilling hos AECO! (Troms)
«AECO (Association of Arctic Expedition Cruise Operators) is now hiring an Environmental specialist (ES) who will take on tasks related to our environmental portfolio and play a key role in projects and initiatives with tangible environmental benefits..» Kilde: finn.no.

Skal forvandle Tjeldsundbrua Hotel: – Skaper utfordringer (Troms) +
«Byggevirksomheten på Tjeldsundbrua Hotel starter nå. Daglig leder Audun Kjell Andreassen og resten av staben står på selv om det er utfordrene å holde drifta i gang under ombygging. » Kilde: iharstad.no.

Stor festivitas på Tromsø Lufthavn (Troms) +
«Med brask og bram ble den nye terminalen på Tromsø lufthavn delvis åpnet for de reisende. – Jeg må si at Tromsø lufthavn har fått en skikkelig oppgradering, lyder dommen fra passasjer Jon Petter Feidar. Disse nye fasilitetene er nå tilgjengelig for de reisende.» Kilde: nordlys.no.

Hotellprisene i Tromsø har stupt (Troms) +
«Det er færre turister i Tromsø til å fylle hotellene. Nå kan man få en natt på hotell for rundt en tiendedel av prisen sammenlignet med høysesongen. – Det er ikke noen hurra-måned.» Kilde: itromso.no.

Turist-boom i Lyngen: – Det er bonanza her (Troms) +
«Alt av overnatting er booket, næringslivet blomstrer – og sola skinner. Franske Christelle LeBlanc er full av superlativer når hun skal beskrive Lyngen og Norge. Ordfører Dan Håvard Johnsen gleder seg over besøkstallene.» Kilde: nord24.no. 

Denne kan bli turistattraksjon i Tromsø (Troms) +
«Mener finsk oppfinnelse gir store muligheter for reiselivet. Erlend Svardal Bøe ber samferdselsministeren avklare hvordan reiselivet kan bruke beltedrevne sparkesykler neste sesong.» Kilde: nordlys.no.

Innlegg: Byfjøs og «fake views» (Troms)
Tromsø: «På forunderlig vis skiftet Moxy-hotellet farge på tegnebrettet, og vipps, så var hvitt blitt til svart. Nå ruver nybygget som et brutalt, svart beist i Giæverbukta. I Tromsø kommune er man irritert, bygget var da virkelig hvitt på plantegningene?» Kilde: nordnorskdebatt.no. 

Reiseliv i Harstad: – Man har jobbet for fragmentert (Troms) +
«Samuelsen mener noen av Harstads største utfordringer innen reiselivssatsingen blant annet handler om dette.» Kilde: ht.no.

Mener reiselivet tåler denne restarten (Troms) +
Harstad: «Næringssjef Bjørn Akselsen mener fredagens dialogmøte om fremtidens reiseliv i Harstad ga mange gode innspill om hvordan veien videre bør stakes ut. – At vi klarte å samle så mange engasjerte og interesserte i næringa for å se på det videre arbeidet var utrolig viktig.» Kilde: ht.no.

Aslaug (16) kan kjøre snøskuter helt lovlig i vernet natur (Troms)
«De fleste norske kommuner verner nesten ikke sjø og land. I «vernekommunen» Nordreisa tror naturforvalteren at et unikt fritak ble viktig for å få til mer vern.» Kilde: nrk.no.

Søker du utfordringer innen reiselivet i Nord-Norge? (Troms)
«Northern Norway Travel søker Operational Manager. Holder til i Tromsø, vi er spesialisert på arktiske opplevelser og privatiserte turer i og rundt Tromsø. Vi er Arctic Memory-skaperne. Frist: 15.04.2023.» Kilde: finn.no.

Innlegg: Norske politikere bør se til campingplassene (Troms)
«Utledningene ser til campingplassene i Tromsø. Det bør norske politikere gjøre også. – En av fire campingbedrifter forventer en økning i utenlandske gjester i 2023. Det gjør vi også på Tromsø Lodge & Camping, der bookingtallene for sommeren er svært lovende, skriver kronikkforfatterne. 

Harstads reiseliv skal diskuteres, og alle er invitert (Troms)
«Fredag 14. april skal ambisjoner og mål for reiselivet i Harstad diskuteres, og alle som er engasjert i, jobber i reiseliv eller har interesse i reiselivsutvikling i Harstad regionen er invitert til å delta og bli hørt.» Kilde: ht.no.

Innlegg: Farvel til ferga mellom Harstad og Senja (Troms)
«Det som forundrer meg er å registrere den nesten tafatthet som næringsliv/turistnæring i Harstad legger for dagen i sakens anledning. .. Nå er turistmarkedet i full blomst, men seiler- bokstavelig talt- forbi Harstad.» Kilde: iharstad.no.

Hotellfesten fortsetter i Tromsø (Troms)
«Mars ble en ny knallsterk måned for hotellbransjen i Tromsø. Ishavsbyen topper blant de store markedene, med høyest rombelegg, rompris og – selvsagt – RevPAR, heter det i en pressemelding fra Wiederstrøm Hotel Consulting..» Kilde: hotellmagasinet.no.

Derfor trosser skituristene skredfaren (Troms)
«Strålende vær og glimrende kjøreforhold lokker skituristene ut i fjellet, selv om flere har omkommet i skred de siste dagene.» Kilde: tv2.no.

Innlegg: Fjellene er ikke farlige (Troms)
«Talspersoner og mediene bør holde seg for gode til tabloide overskrifter og bombastiske uttalelser om å kategorisk holde seg unna fjellet. Det trengs kunnskap, opplysning og nyanserte råd, skriver Sigurd Salberg Pedersen.» Kilde: nordnorskdebatt.no.

Innlegg: Turisme må ikke være dødelig (Troms)
«Hva skal vi gjøre for å nå helt inn i hodene på skituristene, slik at vi flere dødshelger.» Kilde: framtidinord.no.

Tung støtte til helårsferge: – Vil kunne ha stor effekt (Troms/Nordland)
«Mangelen på helårig drift av fergesambandet mellom Andenes og Gryllefjord har gjort det utfordrende å legge til rette for helårsturisme i Vesterålen og Senja-regionen. Nå får arbeidet med en helårig forbindelse ytterligere støtte fra to viktige reiselivsaktører i landsdelen.» Kilde: blv.no.

Storprosjektet kan bli skrinlagt – trenger millionbeløp (Nordland) +
«Aktørene bak The Whale ser ikke lyst på situasjonen. I en årrekke har arbeidet med å realisere The Whale-prosjektet på Andøya. I spissen står den profilerte, Bodø-bosatte investoren Benn Eidissen.» Kilde: an.no.

Ber grendelaget slutte å ta betalt for parkering inntil videre (Nordland) +
«Vestvågøy kommune mener innkreving av parkeringsavgift på Uttakleiv bør opphøre inntil en eventuell skriftlig tillatelse foreligger. Det sier enhetsleder for Næring, plan og utvikling Karl Erik Nystad, til Lofotposten.» Kilde: lofotposten.no.

Skal ha hotell med 20 etasjer klart samtidig med den nye flyplassen (Nordland) +
«Helma hotell planlegger å bygge et nytt hotell ved siden av det nåværende hotellet. Hvis alt går etter planenen skal dette hotellet stå klart samtidig som den nye flyplassen åpnes på Mo.» Kilde: ranablad.no.

Bygger fremtidens reiseliv (Nordland)
«I denne nye strategien tar vi et steg videre mot ambisjonen om et regenerativt reiseliv i fylket vårt. Det innebærer besøkende som forlater reisemålet i bedre stand enn da de kom, sier en entusiastisk fylkesråd for plan og næring, Linda Helen Haukland.» Kilde: nfk.no. 

Støre roser satsingen på bærekraft og de grønne øyene (Nordland) +
«Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) vil verken forskuttere utfallet på samferdsel eller sykehus i Lofoten. Men partilederen og statsministeren fra Arbeiderpartiet mener lofotkommunene jobber godt med bærekraftig utvikling. – Lofoten er en norsk stolthet, den må tas godt vare på.» Kilde: lofotposten.no.

Lise er ny salgssjef i Arctic Train. Slik skal de satse på B2B-markedet (Nordland)
«Lise Hansen har et stort engasjement for hjembyen Narvik. Det skal hun ta med seg inn i sin nye jobb.» Kilde: salg24.no.

Eventyr for teknologibedrift i Lofoten (Nordland) +
«Med programvaren Bilberry, har Adventure Tech AS i Svolvær fått fotfeste flere steder i Norge, nå har de også blitt internasjonale og har åpnet salgskontor i London. ..startet som et internsystem for å holde kontroll på bookinger og ressursbruk i XXLofoten..» Kilde: lofotposten.no. 

Torild har jobbet hardt for å få 21 cruiseskip til Træna i år (Nordland) +
«Det er avtalt 21 anløp av cruiseskip til Træna i år. Det er en voldsom økning fra totalt 14 cruiseskip-besøk i fjor og kommunedirektør, Torild Fogelberg Hansen (63), sier det er mye logistikk og koordinering for å få dette til.» Kilde: isandnessjoen.no.

InnOpp x Grayn x SINTEF = Bærekraftsregnskap for reiselivet i Nordland
«I forbindelse med innvilget prosjektstøtte fra Regionalt Forskningsfond Nordland ønsker Grayn og prosjektpartner, Sintef, å inngå partnerskap med reiselivsbedrifter fra Nordland.» Kilde: innovativeopplevelser.no.

Tilgjengelig turisme: mulighetens marked (Nordland)
«Er reiselivet i Vesterålen klar når startskuddet for gjennomføringsfasen i Vesterålen går i 2024? Vi har tatt et nytt steg i prosjektet Access Tour og nå foreligger det en rapport etter kartlegging av noen bedrifter og nærområder i Lofoten og Vesterålen.» Kilde: visitvesteralen.com.

Full krangel om prestisjehotell (Nordland)
«Problemene har stått i kø for hotellprosjektet som har høstet internasjonal oppmerksomhet. I fjor skulle det Business Insider omtaler som «rett ut fra en sci-fi-film» stå klart nedenfor svartisen i Meløy kommune.» Kilde: borsen.dagbladet.no.

Innlegg: Sjonfjellet og vindkraftutbyggingen ikke nevnt (Nordland)
«Denne gangen var det invitert på Park 22 til.. ..en representant fra VisitHelgeland at de har vært i Mosjøen og blitt så inspirert av tiltak som er tenkt med gondol opp på Øyfjellet. .. Jeg tenker, er dette virkelig noen som representerer turistnæringa som er så kunnskapsløs?» Kilde: ranablad.no.

Lise Hansen new sales manager for Arctic Train AS (Nordland)
«I’m so excited to share with all my fellow travel colleagues around the world that i’m the new sales manager for Arctic Train AS!» Kilde: linkedin.com/in/lise-hansen-6a224873

Millionbøter til Vy og SJ for skitne tog-forhold (Sverige/Nordland)
«Nattogene fra Stockholm nordover mot Kiruna og Narvik er skandaløst dårlige. Selskapene er ilagt millionbøter i Sverige.» Kilde: abcnyheter.no.

Motorsykkelturisme: Opplev Lofoten på en Harley (Nordland) +
«Et nytt turisttilbud er i ferd med å ta form. Reidar Samuelsen, Anna Marie Dearly, Gideon Schipaanboord og Kjell Nordmann jobber for å legge til rette for motorsykkelturisme i Lofoten.» Kilde: lofotposten.no.

Fredet fartøy i Lofoten fikk flere hundretusener i støtte (Nordland)
«Nordland fylkeskommune har fordelt tilskudd til ivaretakelse av fredete og vernede fartøy i Nordland fylke. .. Å ferdigstille Faxsen gjør fartøyet i stand til å bli en del av kulturhovedstaden Bodø 2024 og samtidig delta på Kystens landsstevne i Bodø sommeren 2024.» Kilde: lofotposten.no.

Krav om snuplass i enden av veien forsinker prosjekt (Nordland)
«En kort veistubb har medført at arbeidene med planene for reiselivsanlegget har stanset midlertidig opp. – Problemet med denne veien er at den har status som fylkesvei og da er det krav om snuplass i enden av den.» Kilde: an.no.

Kenneth Stensland blir direktør på Wood Hotel (Nordland)
«Bodøværingen Kenneth Stensland har gått gradene i Nordic Choice Hotels , og blir nå ny direktør på Buchardt-hotellet i Bodø. Hotellet åpner i 2024.» Kilde: hotellmagasinet.no. 

Plura Valley (Visit Plura As) søker daglig leder (Nordland)
«Plura Valley søker nå etter en engasjert og målrettet driftssjef med ambisjoner om å ta over som daglig leder i vår voksende reiselivsbedrift. Vi er stolte av å være Norges eneste grottedykkersenter og tilbyr bærekraftige helårsopplevelser for gjester fra hele verden.» Kilde: finn.no. 

Vil ha direkteruter til Europa fra Evenes (Nordland) +
«Flyplassutvalget har gitt fire destinasjonsselskaper i regionen 100.000 kroner til en forstudie som skal undersøke mulighetene for direkte rute- og charterfly til Europa fra Evenes.» Kilde: fremover.no.

Innlegg: THE WHALE svarer på spørsmål (Nordland)
Børre Berglund: I forbindelse med spørreundersøkelsen i regi av Andøy kommune om bruk av Andøyfondet, har det kommet en del spørsmål om The Whale som vi her ønsker å svare på.» Kilde: vol.no.

Frode Hov ber om få drive videre campingplassen på Gimsøy (Nordland) +
«Campingplassen på Hov er et populært utfartssted. Nå vil eierne ha grønt lys for to nye år.» Kilde: lofotposten.no.

Ny attraksjon på Lofotr Vikingmuseum (Nordland) +
«Seks nyfødte villsvinunger skal sjarmere besøkende til sommeren på Lofotr Vikingmuseum på Borg. – Villsvinungene kommer til å bli en attraksjon, smiler og fastslår driftsleder for gård/skip på Lofotr Vikingmuseum, Terje Bøe.» Kilde: lofotposten.no.

Tar reiselivstech internasjonalt (Nordland)
«­​​​​​​​Svolvær-selskapet Adventure Tech tar markedsandeler med programvare for reiselivsbedrifter.» Kilde: reiseliv1.no.

Harald blir ny sjef på Kjerringøy: – En fantastisk destinasjon (Nordland) +
«I februar lyste Kjerringøy Rorbusenter ut stillingen som rorbusjef. Nå er ny sjef på plass, og blant nesten 60 søkere var det Harald Kuraas fra Narvik som fikk jobben. Kuraas har de siste 10 årene jobbet innen reiselivsbransjen i Narvik.» Kilde: an.no.

Mat- og kulturopplevelser på en levende, smakfull og sexy måte.. (Nordland)
«Slik presenterer PopUp Norge seg på hjemmesiden sin. Denne sommeren kommer aktøren på besøk til Bodø – nærmere bestemt til Landegode fyr.» Kilde: an.no.


Det skjer i Nord-Norge, uke 14
Fikk du med deg det som skjedde i Nord-Norge, uke 14?


NB! Disse sakene er hentet fra nyhetsbrevet Dagens reiselivsnyheter, en daglig oppdatering som dekker hele landet, kvalitetsjekket og sortert geografisk.

Del gjerne!