Erna Solberg mottok barnas bud for god folkehelse

Statsminister Erna Solberg tok oppfordringen på strak arm da Live (7), Andreas (8) og Ida (10) ba om hjelp til å spre lekne leveregler, som skal lære voksne å ha det gøy.

Det er aktører i Trysil som står bak initiativet med å sette lek og samvær på dagsorden for nasjonal folkehelse. For å hjelpe seg har de vervet landets fremste eksperter på lek og moro, nemlig barna. Tidligere i våres lyste de ut stillinger som “Chiefs of Fun” og søkte barn fra hele landet, som ville ta over sjefsstolene i Trysil for en dag. Jobben deres skulle være å få voksne til å leke mer.

– Dette ble et slags sosialt eksperiment, og et symbol på lekens betydning for folkehelsa. Etter hvert som befolkningen blir vaksinerte mot Covid-19 og samfunnet åpnes opp, ønsker vi igjen å rette fokus på alle de positive tingene som bidrar til å holde oss friske, forteller Gudrun Sanaker Lohne, turistsjef i Trysil.

Erna positiv til lekne leveregler for voksne

Over 1200 barn søkte på stillingene. De tre utvalgte barna Live Thorsen (7) fra Ytre Enebakk, Andreas Markhus (8) fra Kjelsås og Ida Sunde Ødegaard (10) fra Hosle fikk også i oppgave å lage lekne leveregler sammen med en skoleklasse fra Trysil, Innbygda skole. Dette er barnas egne innspill til nasjonale helsemyndigheter for hva som skaper en sunn og glad befolkning. I en videohilsen oppfordret de spesielt statsminister Erna Solberg til å dele levereglene med alle voksne i landet.

Se barna lese opp levereglene til Erna Solberg her:

Erna tok utfordringen, og torsdag morgen kom svaret på video der hun takker barna og oppfordrer til at levereglene spres over hele landet. Se Ernas respons og oppfordring her:

Kommuneoverlege Hanna Rydløv i Trysil kommune støtter tiltaket fullt ut.

– Å sette felles aktivitet og helse på dagsorden er viktigere enn noen gang, spesielt med tanke på koronaperioden. Vi må få flere voksne og barn ut i aktivitet igjen. Å få barnas eksperttips til å skape mer lek og moro for både voksne og barn, er en spennende øvelse. Dette bør også helsemyndigheter i Norge ta del i og følge opp, sier Rydløv.

Gir helseeffekt

I en undersøkelse Opinion har gjennomført for Destinasjon Trysil kommer det frem at to av tre nordmenn over 18 år skulle ønske de var mer lekne. Fire av fem voksne mener man blir gladere av å få delta i lekne aktiviteter og hele sju av ti mener at barna deres har behov for mer utendørslek enn det skole og barnehage klarer å tilby.

– For oss i Trysil er ikke det viktigste om man er barn eller voksen, men om man er aktiv eller inaktiv. Lek gir bedre helse og mestringen man opplever underveis gjør det lettere å delta.
Vårt håp er derfor at flere skal oppdage hvor morsomt det kan være å være i bevegelse utendørs, og i Trysil kan du alltid være i bevegelse, sier Lohne.


Foto øverst: Jonas Sjögren/Trysil