Filmen True North med a-ha har verdenspremiere 15. september

«True North er et brev fra a-ha fra polarsirkelen, et dikt fra Nord-Norge med ny musikk», sier Magne Furuholmen om a-has første samling av ferske låter siden Cast In Steel fra 2015.

True North har verdenspremiere 15. september og vises på 500 kinoer verden over, kun den dagen. Musikken fra filmen, samt to ekstra låter, slippes 21. oktober, samme dag som filmen blir tilgjengelig digitalt.

Billetter og mer informasjon om kinovisninger HER

True North er annerledes, noe mer enn et enkelt album – og et unikt prosjekt for a-ha. Joda, True North er et nytt album. Men det er også en storslått film som fanger a-ha over to november-dager i 2021, mens de spiller inn sangene i Bodø.

I tråd med ønsket om å omfavne nytenkning, har True North blitt til et partnerskap mellom a-ha og Bodø2024. I 2024 vil Bodø også være europeisk kulturhovedstad – som den aller første arktiske byen. True North er dermed med på å berede scenen for Bodø 2024.

«For hvert album prøver vi en ny vri, for å se om det er andre måte å gjøre det på,» forklarer Pål. «Først hadde vi ideen om å spille inn en studio-økt live. Deretter ønsket vi å filme innspillingene. Dette vokste til en hel produksjon med Arktisk Filharmoni, som vi her samarbeider med.»

Foto: Stian Andersen

True North er på samme tid trioens ellevte studioalbum – og dessuten et intimt dokument om tilblivelsen av utgivelsen. Her har a-ha nok en gang gått inn i en ny verden. Siden det verdensomspennende gjennombruddet med «Take On Me» i 1985, har trioen alltid sett fremover.

Mangeårig samarbeidspartner Stian Andersen er regissør. Han har brukt litt over to tiår på å dokumentere bandet og jobbe tett med dem. «Stian har et godt øye og er en god venn,» sier Magne.

True North starter med den elegiske og svevende «I’m In». «Breathe in, Just breathe, There are times, Good times after these», synger Morten på sitt mest følelsesladde. Den blir etterfulgt av «Hunter In The Hills». «Clouds sweep through the treetops, At dawn, Dissolving into nothing, The battle lines are drawn.»

Dette er sanger om hva som skal komme, og hvor vi befinner oss i dag. Det er også låter med en spesifikk stedsfølelse – og med et sterkt søkelys på hvordan vi samhandler med miljøet og omgivelsene.

Spiren til True North ble sådd i 2017, da a-ha ble filmet for MTV Unplugged i Norge. Her ble bandet portrettert i en live-setting, med alt hva det innebar av begrenset tid til å fange øyeblikket i lyd og bilder. Valget om å bestemme seg for et lignende rammeverk for True North – med sammenlignbare begrensninger – ga a-ha en deadline.

Det er naturligvis en risiko ved en så streng tilnærming: «En av de beste opplevelsene vi hadde hatt var MTV Unplugged», forklarer Magne. «Vi tenkte kanskje vi kunne gjøre noe sånt – lage en film, samt et album med et fremføringselement. Det var helt åpent hva dette skulle bli. Det var viktig for oss å gjøre dette som et eksperiment, å ta det derfra og se hvordan det fungerte.»

«Alle tenkte at dette kunne være en fin måte å lage et nytt album på,» avslører Pål. «Vi hadde nøyaktig to uker på oss for å få det hele gjort, inkludert øvingene, liveinnspillingen og all filmingen. Det var en morsom utfordring. Vi har laget en vakker film, bygget rundt de nye sangene våre. Etter to år med utsatte turnéer på grunn av pandemien, var dette en god måte å sjøsette det nye materialet på.»

Etter å ha øvd i Studio Paradiso i Oslo, fant innspillingen og filmingen sted på Svømmehallen Scene i Bodø. Det er en konsertsal som opprinnelig var et svømmebasseng, bygget i 1969 og stengt ned i 2003. Nå er det en vital del av i Bodøs blomstrende kunstscene.

Det samme gjelder Arktisk Filharmoni, som holder til i Bodø og Tromsø. På True North er det filharmoniske orkesteret dirigert av svenskfødte Anders Eljas, som i dag bor i Norge.

Tolv nye sanger ble brakt om bord: seks av Magne, seks av Pål. «Pål hadde en del ferdige sanger, for han ville lage et album,» sier Magne. «Da jeg skrev mine ting under lockdown-perioden, fokuserte jeg på konseptet med et musikalsk brev fra Norge. Jeg hadde sett Bruce Springsteens Western Stars, og lurte på hvordan en a-ha-versjon kunne se og høres ut. Hvordan kunne vi fortelle historien om hva det vil si å være norsk og vokse opp i Norge? Og bringe det ut til verden med all den underliggende lengselen og melankolien som alltid har vært en del av den norske folkesjelen?»

«Vi måtte i tillegg finne en bra måte å innlemme orkesteret på,» legger Pål til. «Jeg hørte Mortens vokal tydelig for meg. Siden jeg også ser bilder når jeg jobber med nye sanger, ble ideen om en film en perfekt setting. Alle elementene kommer sammen i True North

Regissør Stian Andersen sier at bandet beskrev hvordan filmen skulle handle om det nordlige kontinentet og menneskene som bor der. «Den skulle fokusere på hvordan omgivelsene har formet oss gjennom historien – gjennom den ville naturen og det barske landskapet. Og dessuten hvordan alt dette har påvirket kunstneriske uttrykk gjennom tidene. Filmen representerer min versjon av denne historien. De stolte på mine visjoner. Fortellingen handler om mennesker som lever under disse forholdene, i kamp og samspill med naturen. Men jeg vil helst ikke si for mye om filmen. Alle har forskjellige meninger, og det er slik jeg vil ha det.»

Utover de dypt personlige aspektene, knytter dette mangefasetterte prosjektet også tråder til a-has fortid som band. Samarbeidet med Stian Andersen er alt nevnt. Trommeslager Per Hillestad spilte med a-ha på albumene East Of The Sun West Of The MoonMemorial Beach og Minor Earth | Major Sky. Også orkester-arrangørene på prosjektet er en del av en del av a-has verden: Joe Mardin bidro på Lifelines-albumet, mens Kjetil Bjerkestrand har jobbet både med bandet og med Magne, Morten og Pål på individuell basis. Hans tilknytning til a-ha strekker seg tilbake til singelen «Shapes That Go Together» fra 1994.

På spørsmål om hvordan dette massive foretaket relaterer seg til a-has arv og utvikling, sier Pål ettertenksomt. «Det er mye stemninger og spesielle atmosfærer i Nord-Norge. Jeg har en dyp tilknytning til dette, siden alle slektningene mine kommer fra denne delen av landet. Du kan ikke unnslippe deg selv. Så dette er ikke noe fremmed for oss. Vi har også tidligere spilt inn sanger om naturen og miljøet – men True North setter det hele i inn i en riktig ramme.»

Magne sier: «Jeg tenkte på hvor tett sammenkoblet nordmenn er med naturen, og hvor viktig den er i all norsk kultur og kunst. Vi lever langs denne røffe kystlinjen, som historisk sett har forsørget oss gjennom fiske – og også gitt oss utrolige rikdommer gjennom olje-virksomheten. Vi nordmenn er stolte av naturen vår, men vi kan også ta den for gitt. Det er en del av bildet av klimakrisen. Jeg håper den overordnede opplevelsen av filmen er at vi føler ærefrykt for naturen her oppe, samtidig som vi også er bekymret.»

Del gjerne!