Fiskedammene ble til en oase av velvære

– Da utgravingen av fiskedammene på Vendkvern brug var ferdig skjønte vi raskt at vi ikke kunne holde dette vakre området for oss selv, forteller Tove Blikstad. I dag ønsker hun og Per Gunnar Thomassen velkommen til en unik velværeopplevelse ved Vendkvern-dammene, med badstue, isbading og en lounge-lavvo. Rett utenfor Hamar.

Isbading, badstue og en sjarmerende varmestue. Foto: Vendkvern brug
Isbading, badstue og en sjarmerende varmestue. Foto: Vendkvern brug

Fikk et fantastisk produkt i fanget

Med midler fra Statsforvalteren satte våtmarksgruppa i Hedmark i gang et utgravingsprosjekt på gården, høsten 2022. Nedgrodde fiskedammer ble tryllet frem, og til sommeren vil utrydningstruede salamandere kunne nyte livet ved de tre dammene.

– Vi ble så imponert over arbeidet som ble gjort, og hvor vakkert området plutselig fremsto, så vi bestemte oss for at dammene på gården skal åpnes for besøkende, sier Tove.

Velvære for kropp og sjel, 8 minutter fra Hamar

Tove Blikstad gleder seg til å ta imot gjester på Vendkvern brug. Foto: Visit Mjøsa

– Vi ønsker nå å skape et unikt konsept der grupper får disponere hele området for seg selv. De får kose seg med bading, badstue og en varm lavvo som er innredet med nostalgiske møbler fra gården. Her kan de senke skuldrene og nyte et godt måltid, med badetøyet på. 

Hun forteller at det nylig ble arrangert et 70-årslag ved dammene. Jubilanten hadde nemlig en drøm for dagen sin; hun skulle isbade for første gang, og ville gjøre det i trygge og hyggelig omgivelser. – Det ble bading og badstue om hverandre før de feiret videre i lavvoen.

– Etter åpningen i januar har vi hatt mange damegjenger på besøk, og ikke minst, isbadeklubber. Og er gjestene heldige, så ser de et rådyr gå forbi mens de sitter og kose seg i badstua. Vi ser daglig spor av rådyr og elg her, forteller Tove.

Hundegårder, overnatting, parseller og bjørnebær

Per Gunnar er født på gården, og etter 27 år på Lillehammer har han og kona nå sagt opp faste jobber og vendt snuten hjemover for å satse på en videutvikling av Vendkvern brug.

Gården har vært i drift siden slutten av 1500-tallet, og av historisk sus kan det nevnes at Johan Nygaardsvold, statsminister i perioden 1935-1945, samt Hans Majestet Kong Olav, har besøkt Vendkvern. Og Norges første fyrstikkfabrikk ble faktisk bygget der. Gården har ellers vært kjent for mølledrift og sitt hestemiljø.

– Nå er det nye tider, og da vi tok over i 2022 ønsket vi å tenke utenfor boksen. Vi ville utnytte områder som bare har ligget der og ikke blitt brukt til noe. Det første vi gjorde var å bygge tre store hundegårder, den største på 30 mål. Her booker nå hundeeierne seg inn på egen hånd og får parkene helt for seg selv. Det har vært en suksess fra første stund, sier Tove.

– Nå er planen videre å kunne tilby overnatting i andre etasje av hovedbygningen. Og til sommeren skal vi lage store parseller som folk kan leie, samt dyrke bjørnebær i tuneller. Vi gleder oss veldig til fortsettelsen, smiler den ferske gardsfrua på Vendkvern brug.


Bildet øverst: Isbading, badstue og en sjarmerende varmestue. Foto: Vendkvern brug

Del gjerne!