Fra 0 til 100 – Preikestolen legger til rette for lading og opplevelser

Det graves og støpes. Strømledninger strekkes. På Vestlandet legges det stadig bedre til rette for at du kan feriere med elbil. Ved Preikestolen står nå 20 nye ladepunkter klare til å ta imot gjestene.

­– Tanken er at du setter bilen på lading her hos oss og så går tur opp til Preikestolen. Det er en fin tur på 4-5 timer. Laderne vi setter opp er derfor ikke hurtigladere. Det trenger vi ikke når folk legger inn en tur mens de lader, forteller Helge Kjellevold.

Kjellevold er daglig leder i Stiftelsen Preikestolen og Lysefjorden Utvikling AS, selskapet som nå setter opp elbilladere ved foten av det populære reisemålet. Ladepunktene stod ferdig siste uken i mai i år.

­– Vi er spente på hvordan feriereisende vil ta imot dette tilbudet, men vi ser jo at det er en trend at folk reiser mer og mer med elbil, og at de reiser lenger. Vi tror denne trenden fortsetter fremover og ønsker å tilby infrastruktur for elbillistene, sier Kjellevold

Etableringen av lademuligheter ved det ettertraktede turstedet er et resultat av etterspørsel, men henger også sammen med at Lysefjorden er merket som et bærekraftig reisemål.

– Vi har per i dag ingen ladepunkter ved Preikestolen. Nå får vi 20. Men vi kan øke kapasiteten dersom vi opplever at det er behov. Grunnarbeidet vi gjør nå reder grunnen for opp mot 100 ladepunkter, forteller Kjellevold.

Tett med ladepunkter

Det er ikke bare ved Preikestolen du kan lade bilen samtidig som du opplever Vestlandet. Nobil, en database for ladeinfrastruktur i regi av Enova og Norsk elbilforening, viser at du per i dag finner 926 ladestasjoner fordelt på fylkene Rogaland, Møre og Romsdal og Vestland.

I fjor sommer var det ifølge Norsk elbilforening 300 000 elbiler på norske veier. Tar man med at elbiler utgjorde 54% av nybilsalget i Norge i fjor, er det mye som tyder på at det blir minst det samme antallet i år. Og el-bilistene er positive til å reise land og strand rundt. I en undersøkelse Norsk elbilforening gjorde etter sommerferien i fjor svarte ni av ti at «ja, de drar gjerne på elbilferie igjen».

Bruk ladetiden på opplevelser

I de store byene på Vestlandet som Bergen, Stavanger, Ålesund og Haugesund er infrastrukturen for elbillading god og det er enkelt å finne ladepunkter i nærheten av sentrumskjernene. Da har du kort vei til kulturaktiviteter som muséer, gallerier, restauranter og kafeer. Flere steder er det også turtilbud i nærheten av ladestasjonene.

Men også utenfor byene er infrastrukturen god. Og ved flere av ladestasjonene på Vestlandet finner du både storslått natur og muligheter for opplevelser i umiddelbar nærhet.

Vi har satt sammen en oversikt på 35 ladestasjoner utenfor de store byene hvor du kan oppleve både kultur og natur mens batteriet på bilen fylles opp. Opplevelsene er i gangavstand fra ladestasjonene.

Vær oppmerksom på at mange ladestasjoner har tidsbegrensning på hvor lenge du kan lade og at det kan kreve at du må tilpasse hvilke aktiviteter du kan delta på mens bilen lader.