Gruppeboom i Hafjell og Kvitfjell

Aldri før har det vært så mange skoler og grupper på besøk i Alpincos skidestinasjoner. Gjester som er utrolige viktige for å fylle midtuke i januar.

– Det er helt historisk og utrolig bra for oss. Ikke minst må vi berømme kommunene våre, Øyer og Ringebu, som har satt opp egne teststasjoner for våre utenlandske gjester slik at de kommer seg trygt tilbake til sine respektive hjemland – med Covid-dokumentasjon i orden, sier markedssjef i Alpinco, Veslemøy Wedum.

– Vi har blant annet en stor gruppe på nærmere 450 personer fra Ranum i Danmark som kom nå til Kvitfjell denne uken. Her er det utrolig mye som skal klaffe, ikke minst med logistikk, så vi er glade for å endelig få tatt dem imot, sier Wedum.

Markedssjef i Alpinco
FORNØYD: Markedssjef i Alpinco, Veslemøy Wedum, er svært fornøyd med de mange gruppene som besøker anleggene i år.

Busser med skoler

Søndag 9. januar kom det flere busser med efterskoler fra Danmark (journ.anm. skoleform for 14-18 åringer i Danmark som er en del av friskolebevegelsen) inn til både Hafjell og Kvitfjell. Over 700 elever som har gledet seg helt siden sist de fikk besøke destinasjonene, på ski og fri i norske fjell. Flere av skolegruppene har lang fartstid i anleggene, noen er helt nye.

I hele høst har det vært knyttet stor spenning til en stadig endrende hverdag med tanke på tiltak og testing i forbindelse med pandemien som fortsatt er med oss verden over. Hvorvidt man fikk reise, og utfordringer med ferjer fra Danmark som har blitt innstilt eller kansellert.

Enorm økning

Lars Møller, eier og driver av Norsk Hytte Udlejning, har drevet utleie av hytter og enheter i Hafjell i over 20 år, har selv mange grupper i begge fjell nå i januar. Han er svært fornøyd med å få gjennomført disse reisene både trygt og opplevelsesrikt.

– Det har vært svært utfordrende å følge med på de stadig endrende reiseregler for Sverige og Norge. Derfor er vi utrolig fornøyd med samarbeidet med myndighetene på Svinesund som har latt oss passere grensen med busser og tillatt testing av elever ved ankomst, sier Møller.

– I våre 24 år i Hafjell har vi aldri opplevd en så stor pågang fra skolene som vil hit. I høst var veksten på 40% fra skoler som bestilte skiferie til Norge og Sverige, nå er vi oppe i 75%. Nå vil enda flere booke for 2023, så det blir riktig spennende. Danske familier har virkelig fått øynene opp for de to fantastiske destinasjonene Hafjell og Kvitfjell, sier han.

For Alpinco sin del er dette en svært viktig kundegruppe. Dette er skolegrupper som bor i enhetene i fjellet og som bruker anlegget fra tidlig til sent så lenge de er her.

– For vår del utgjør dette rundt 50% av omsetningen i perioder da nordmenn ellers reiser på ferie. Nordmenn ferierer som vi vet mest i helg og høytid, slik at vi er avhengig av våre utenlandske gjester i de periodene imellom, sier Wedum

Guider og busser.
EGNE GUIDER: Flere av de danske skolene blir tatt hånd om av egne guider, her fra Norsk Hytte Udlejning/NHU.

Fullroser kommunene

I fjor var landegrenser som kjent stengt. Å miste ukestrafikken i midtukene gjorde store utslag på omsetningen.

– På utleiesengene våre har vi en fordeling på cirka 60 prosent utlendinger i Hafjell og 40 prosent i Kvitfjell. Når dette faller bort sier det seg selv at det får store konsekvenser for oss, sier hun.

Det at kommunene har satt opp teststasjoner i anleggene på de aktuelle utreisedagene for gjestene har også vært avgjørende.

– Ja, her kan vi ikke få fullrost fleksibiliteten og innsatsen fra kommunene. De har virkelig stått på for å dette på plass med testing som gir riktig dokumentasjon som kreves blant annet for gjester som må kjøres med buss via Sverige hjem til Danmark og som i den forbindelse må ha en valid og negativ Covid-test tatt innen 48 timer før avreise, sier Wedum.

Norsk vinter på sitt beste

Nå håper hun samtlige gjester og skoler blir fornøyd med oppholdet og destinasjonen, ikke minst resten av skolene som kommer utover vinteren. Det er vinterlige og flotte forhold i bakken, så her får gjestene virkelig oppleve norsk vinter på sitt beste.

– Å bygge relasjoner og kundeforhold er kjempeviktig. Det å kunne levere til store skolegrupper og bidra til å skape gode fjell- og skioppleveser hos oss er viktig, så vi håper å se disse samtlige også neste vinter, forhåpentligvis uten teststasjoner og munnbind, sier Wedum.

Del gjerne!