Helgeland hadde høyest vekst på overnatting i Nord-Norge

Overnattingstall for juli fra SSB, viser at Helgeland har hatt høyest vekst i Nord-Norge, på all overnatting i samlet. I juli 2023 ser vi en økning på hele 25 % mot juli i fjor. Hittil i år ser vi en økning på 14 %. Den høye veksten fordeler seg på både norske og utenlandske gjester. Ferie- og fritidsgjestedøgn har økt med 9 % i juli.

Kitt Grønningsæter, Visit Helgeland

Det er også gledelig at forretningstrafikken har økt med hele 31 % hittil i år. Det er svært viktig for Helgelandsregionen at yrkesgjestedøgn, kurs og konferanse øker, da dette skaper omsetning for reiselivsbedriftene fordelt over året. For hotellene har losjiomsetningen økt med 17 % hittil i år.

Visit Helgeland har også merket at det er stor interesse for Helgeland på nettsidene våre. I perioden 1. juni til 31. august, har nettsidene hatt besøk av 186 476 brukere, mot 130 711 brukere i fjor, som er en økning på rundt 42 %. Ikke bare har vi hatt flere besøk på nettsiden, brukstiden har også gått opp. Nettsidene har en brukertid på til sammen ca. 19 050 timer i sommer, mot 11 975 timer i fjor sommer. Dette er en stor økning på nesten 60 %. Til sammen er dette veldig tydelige tegn på at interessen for Helgeland har vært svært god i sommer.

Av de mest besøkte sidene våre i sommer finner vi store naturattraksjoner som fjelltrappene Vegatrappa og Helgelandstrappa, eventyrfjellene Torghatten og De Syv Søstre, Rabothytta, Dønnamannen og Rødøyløva. Reisemål og reiseruter Helgelandskysten, Kystriksveien, Vega, Lovund, Herøy og byene på Helgeland er også mye besøkt, for å nevne noen.

Samtidig ser vi en god økning i søk etter restauranter og spisesteder, noe som kan tyde på at flere har oppdaget at Helgeland har mange gode spisestedene med svært høy kvalitet på både maten og opplevelsen.

Vi har positive signaler også etter august, så det er for tidlig å oppsummere den fine sommeren enda.  


Helgeland er en av Norges mest spennende turistdestinasjoner. Her finner du Vega verdensarv, Torghatten, De syv søstre, Polarsirkelen, tre nasjonalparker, isbreer, og eventyrfjellene omkranset av en fantastisk skjærgård. Reiselivsnæringen tilbyr friske aktiviteter i storslått natur, og rike kultur- og historieopplevelser. Mat- og overnattingstilbudet spenner fra tradisjonsrikt og enkelt, til nyskapende og eksklusivt.  

Visit Helgeland AS er eid av kommunene på Helgeland, og markedsfører Helgeland nasjonalt og internasjonalt, mot fritids- og forretningsmarkedet. Vi har kontor i Brønnøysund, Sandnessjøen, Mosjøen og Mo i Rana, hvor vi også har turistinformasjon. Vi er ti fast ansatte, i tillegg flere guider på deltid. I høysesong ansetter vi flere sommerverter. 

Del gjerne!