Hytteturismen på vei opp igjen

Etterspørselen etter norske utleiehytter har økt kraftig de siste ukene, viser nye tall. Men noen områder henger etter, så lenge de utenlandske gjestene uteblir.

– Påsken ga et klart forvarsel om hvordan sommeren kommer til å bli. Vi hadde dobbelt så mange bookinger fra norske gjester som for to år siden, altså før pandemien, mens bestillingene fra utlandet falt med 90 prosent, sier Pia Buen, Country Manager for Novasol.

Selskapet er ledende i Europa innen utleie av ferieboliger, og har 1700 norske hytter under forvaltning. Vanligvis blir disse besøkt av drøyt 50000 turister årlig.

– Samlet sett lå årets påskebestillinger 10 prosent høyere enn i et normalår, selv uten hytteturister fra utlandet. Fjellhyttene var de mest etterspurt, med Hedmark, Oppland og Hordaland på topp, sier Buen.

Inn mot sommeren ser bestillingene ut til å ta seg ytterligere opp.

Sørlandet mest populært

– Folk er tidligere ute enn vanlig. Innenlands-bookingene for mai viser en dobling fra i fjor, og i juni har vi en tredobling. Det samme gjelder juli, med om lag 600 bestillinger fra nordmenn allerede. Mange er nok redde for ikke å få leid hytte denne sesongen.

Bestillingene fra utenlandske hytteturister er derimot halvert.

– Dette påvirker også etterspørselen etter ulike områder. Utlendingene er glade i Vestlandet, med Hordaland helt på topp. Flertallet av de norske gjestene foretrekker Sørlandskysten om sommeren, så der begynner det å fylles opp i ferieukene.

Vest-Agder er så langt aller mest populært blant nordmennene, med Aust-Agder hakk i hæl.

Ønsker kortreist ferie

Novasol tror nordmenns etterspørsel etter utleiehytter i eget hjemland vil fortsette å holde seg høy, også når reiserestriksjonene opphører.

– Mange vil ønske seg kortreist ferie. Samtidig vet vi at Norge er en favoritt for europeiske hytteturister, som venter utålmodig på å få komme hit igjen. Derfor ønsker vi nå å utvide tilbudet vårt, ved å knytte til oss enda flere norske hytteeiere, sier Pia Buen.

Med en utleieavtale får eierne ekstra trygghet og kan tjene penger på å leie ut hytta i de periodene de ikke benytter den selv.

– Vi får en del henvendelser om dette, ikke minst fra nye eiere som har kjøpt dyrt og har behov for en ekstrainntekt. Mye tyder på at antall tilgjengelige utleiehytter vil øke de kommende årene, som en konsekvens av et hett kjøpsmarked.


Bildet øverst: Vil til Sørlandskysten: De norske hytteturistene holder seg i stor grad til eget hjemland i år, og har Agder på toppen av favorittlisten. (Foto: Novasol)