Klart for De nordiske jakt- og fiskedagene etter pandemistopp

I rekken av arrangementer som endelig kan gå av stabelen etter pandemien, er turen kommet til De nordiske jakt- og fiskedagene på Anno Norsk skogmuseum i Elverum. 30.000 besøkende er ventet til arrangementet de fire neste dagene – og over 900 jakthunder.

Det skulle vært 60-årsjubileum i år, men etter to pandemiår er de tradisjonsrike jakt- og fiskedagene i Elverum «bare» kommet til arrangement nummer 58.

– Vi gleder oss som unger til endelig å avvikle arrangementet igjen. Og det er vi ikke alene om, skal vi tro på tilbakemeldingene fra utstillere og publikum, sier arrangementsansvarlig Stein Tore Andersen ved Anno Norsk skogmuseum, som selv er med å arrangere dagene for 18. gang.

Rekordår for hundeutstilling

Andersen er naturlig nok spent på hvordan publikumstilstrømningen vil bli etter to års fravær av arrangementet.

– Det vi er helt sikre på er at det er rekordoppslutning om jakthundutstillingen som arrangeres i samarbeid med Norges jeger- og fiskerforbund. Over 900 hunder er påmeldt, noe som er helt i toppskiktet, historisk sett.

Elverumsutstillingen er Nordens største jakthundutstilling. (Foto: Bård Løken/Anno)

Også når det gjelder utstillere er Andersen fornøyd med oppslutningen. Rundt 200 utstillere er påmeldt, innen alt fra tradisjonshåndverk i verdensklasse til utstyrsleverandører innen jakt, fiske og friluftsliv. 

– Mange kjente utstillere er på plass. En del nye er også på plass, mens noen dessverre også har bukket under i pandemien. Vi håper og tror at det er mye å finne for en hver smak, både faglig og kommersielt, sier Andersen. 

Verneverdig utedo

Det er viktig for museet å skape et arrangement med kvalitet og relevans til museets tematikk, både når det gjelder aktiviteter og faglig innhold. Et helt nytt, musealt innslag i år er at publikum får følge driftsavdelingen ved museets arbeid med istandsetting av en utedo fra bygningssamlingen. 

– Utedoer har ofte blitt glemt litt i det store bildet av bygningsvern, for det er jo «bare en dass». Men de siste årene har utedoenes rolle i kulturhistorien fått mer oppmerksomhet, og det tenkte vi er fint å vise publikum, sier driftssjef ved Anno museum, Ivar Busterud Bjørnstad.

Variert fagprogram

Foredrag og kunnskapsformidling er en viktig del av programmet. Årets hovedtema er villrein, som får et eget seminar på fredagen.

– Her blir det mange flotte og lærerike foredrag, som belyser villreinen som art og utfordringer med å ta vare på denne arten, forteller Andersen.

– Ellers så har vi plukket foredragsholdere fra øverste hylle på en rekke tema, som spenner fra gjenbruk og deling, lokking og jakt til naturen som mentalt pusterom. Sistnevnte formidles av Une Cecilie Oksvold, som har skrevet boka «Friluftsfersking», som både er en praktisk bok og en fortelling om hennes egen bruk av naturen i håndtering av angst og depresjon. Thor Gotaas kommer for å snakke om skiløpere og skogsarbeid. Lokkjakt på rev og rådyr er spennende, og Kristoffer Clausen vil snakke om dette. Hjortejakt på Vestlandet står høyt i kurs hos mange. Vi får besøk av Joar Søhol som vil vise flotte bilder og film fra sine opplevelser. Aleksander Gamme har både egen stand og vil holde foredrag om sine eventyr og opplevelser.

Aktiviteter for store og små

Andersen ramser også opp en rekke aktiviteter or alle aldersgrupper.

– Skogens brannvoktere, Skogbrand, Midt Hedmark Brann og redningsvesen og Sivilforsvaret vil tilby mange aktiviteter på jakt- og fiskedagene. Her kan du lære mye om brannvern i skogen, bli en skogens brannvokter og du kan spyle på blink.

– Både på Jakt- og fisketorget og på Skogbrukstunet vil det bli aktiviteter til glede for alle under hele arrangementet. Natursti, mesterløype, helgrilling av hjort, dressurkurs, oppvisninger, opplevelser og smaksprøver med mer..

– Ute på Prestøya kan du prøve hengekøyer, besøke Innlandsfisketorget, ri på hest eller oppleve hundeutstilling og valpeshow. Her foregår også den tradisjonsrike fiskerøykingen, et måltid mange jakt- og fiskedagstravere ser som et «must» å få i seg.

Fiskerøyking på tradisjonelt vis – kulturhistorie i praksis og et populært måltid! (Foto: Bård Løken/Anno)

Bildet øverst: Bård Løken/Anno

Del gjerne!