Klart for Skandinavias største flytende båtmesse på Aker Brygge

Etter en lang pandemi, er båtmessen «Båter i sjøen» tilbake på Aker Brygge, 1. til 4. september. Arrangøren melder om utsolgt messe, bredt utvalg og flere nye aktiviteter. I år fyller også messen 45 år. I disse dager er riggingen i full gang på Aker Brygge Marina, som mellom 29. og 31. august skal forvandles til Skandinavias største flytende båtmesse.

45 år med messehistorie

Båter i Sjøen, som gjennom årene har vokst til å bli Skandinavias største flytende båtmesse ble arrangert for første gang for 45 år siden. I de tidlige årene var dette et initiativ fra privatpersoner i Bærum kommune og messen inneholdt også brukte båter den gangen. Norboat, båtbransjeforbundet i Norge, overtok messen på 80-tallet og arrangerte den en rekke ganger i Bærum kommune før messen etter hvert flyttet til Aker Brygge.

Nye nettløsninger og aktiviteter

Før årets jubileumsutgave har messe-arrangøren jobbet intensivt med planleggingen og prosjektarbeidet ble startet opp tidligere enn foregående år, for å videreutvikle Båter i Sjøen. Daglig leder i Norboat, Magnus Frøshaug Ryhjell forteller at de har hatt fokus på publikums opplevelse, både før og etter messen.

– Vi ønsket å tilrettelegge enda bedre for de besøkende og derfor har vi laget en helt ny nettside. Målet med denne er at det skal være enklere å planlegge besøket sitt og finne informasjon. Vi har blant annet lagt opp til en visning av alle båtene med en booking-løsning. Med denne kan de som kommer på messen booke avtale med utstiller på forhånd, slik at de er sikre på at de får tid til å snakke med en selger i ro og mak.

I tillegg til de digitale nyvinningene kan publikum også se frem til flere aktiviteter på årets messe. Ryhjell forteller at de har tenkt spesielt mye på de unge båtentusiastene i denne planleggingen.

– Vi følte at Båter i Sjøen har manglet flere aktiviteter – gjerne for hele familien. Det er alltid mye flott å se-, ta- og føle på under Båter i Sjøen, men vi ønsket å tilby flere ting man kan gjøre. I år har vi derfor opprettet et helt nytt aktivitetsområde på brygge 1, i samarbeid med Sjøakademiet. Der finner man både aktiviteter og konkurranser for barn og voksne i alle aldre. I tillegg stiller blant andre Redningsselskapet med Elias båtene sine som barn kan få være med og kjøre, sier Ryhjell.

Ikke en centimeter til overs

Etter tre sesonger med voldsom økning i båtinteressen blant Nordmenn er forhåpningene store hos arrangøren Norboat før combacket til «Båter i Sjøen». Oppslutningen blant utstillere er det definitivt ingenting å si på.

– I år er messen virkelig komplett utsolgt og vi har ikke en centimeter til overs. Faktisk innser vi at vi gjerne skulle hatt enda litt større plass, for vi har måttet si nei til noen utstillere nå på tampen. Vi mottok de første henvendelsene om å melde seg på årets messe allerede i februar i år, selv om offisiell åpning av påmeldingen først skjer i mai, forteller Event Manger Christian Broch Korsbøen.

Korsbøen forteller videre om både glede og lettelse over at messen nå endelig er tilbake etter en pause i corona-tiden.

– Det var utrolig tungt å måtte avlyse i fjor, men vi kom midt oppi en skikkelig smittebølge i Oslo og så ingen annen utvei. I år har vi planlagt en messe både bransjen- og båtfolket gleder seg til, uten sperrebånd og munnbind og det er veldig gøy og en stor lettelse, sier Korsbøen.

Event manageren er også svært fornøyd med hvor stor variasjon det er på båtene og utstyret på årets messe og lover publikum et bredt utvalg, uansett hva man er mest interessert i.

– For de som elsker båt og båtliv blir dette en helt fantastisk messe med alt fra Pioner 10 til en 72-fots Princess og det aller meste imellom der. Her blir det seilbåter, motorbåter, elektriske båter, robåter, vannscootere og mere til. I tillegg har vi også et meget bredt utvalg av utstyr, klær og tjenester fra utstillerne i teltene, så her kan jeg garantere at det blir noe for enhver smak, sier Korsbøen.

Stort apparat i sving

Aker Brygge Marina, som er Båter i Sjøens tilholdssted, er normalt sett helt full av båter – både i form av faste- og gjesteplasser. Det er derfor en omfattende jobb å transformere denne marinaen til Skandinavias største flytende messe.

– Det er en omfattende operasjon å omgjøre Aker Brygge Marina til en så stor båtmesse som Båter i Sjøen jo er, men vi er heldige å ha meget gode- og meget profesjonelle samarbeidspartnere som vi har hatt med oss i mange år. Det dukker selvsagt alltid opp noe, men i det store og det hele er det bare å planlegge godt og «trykke på play» forteller Teknisk ansvarlig for Båter i Sjøen, Thomas Nicolai Bjønness.

Bjønness forteller at hovedutfordringen er at veldig mye skal skje på veldig kort tid og ulike elementer avhenger i tillegg av hverandre. Det er også liten slingringsmonn når Båter i Sjøen maskineriet settes i gang.

– Når vi først begynner riggingen er det meste nødt til å gå på skinner. Det er kanskje ikke noe de besøkende tenker på, men vi bygger jo på marinaen med et vesentlig antall ekstra brygger for å få plass til alle båtene, i tillegg til alt av telt, ekstra strøm og så videre. Før dette kan skje må marinaen tømmes for båtene som ligger der fast. Når båtene er borte og bryggene montert kan vi ta imot messe-båtene. Det er litt av et maskineri, så vi blir gode problemløsere på veien, avslutter Bjønness.

Les mer på Båter i Sjøen sin hjemmeside her


Norboat er Båtbransjeforbundet i Norge. Vi representerer den norske fritidsbåtbransjen. Norboats mål er å skape best mulige ramme-betingelser for båtbransje og båtliv. Norboat er også en høringsinstans og samarbeids- partner for offentlige etater og andre båtlivs-organisasjoner

Del gjerne!