Kompensasjon under 80 prosent er uforsvarlig overfor reiselivet

I den situasjonen vi står i nå er alt annet uforsvarlig. Det blir dessuten meningsløst med en momsøkning for reiselivet nå, sier administrerende direktør i NHO Reiseliv Kristin Krohn Devold etter at regjeringen presenterte nye tiltak i dag.

Reiselivsdirektøren sier at nye retningslinjer for samlinger og anbefalinger om mindre sosial aktivitet vil ramme alt av restaurant og uteliv, og hele hotellnæringen.

Tap på 46 milliarder kroner før de nye restriksjonene

En oppdatert analyse gjennomført av NHO på oppdrag for NHO Reiseliv viser at samlet turistkonsum falt med 30 prosent i perioden januar – september 2020, sammenlignet med samme periode i fjor – en nedgang på 46 milliarder kroner fra 152 til 106 milliarder kroner. Det er fraværet av utenlandske turister som står for den største nedgangen i turismekonsumet med en nedgang på 68 prosent som utgjør 34 milliarder kroner. Krohn Devold påpeker at belegget i hotellbransjen, spesielt i storbyer som Oslo, har vært nede på 25 prosent av normalen. Den situasjonen vil nå bli enda mer dramatisk.

– Utenlandsmarkedet er borte, og med de nye nasjonale restriksjonene er det nær kroken på døra for mange, særlig innen restaurant og uteliv. Nye tiltak som påbud om munnbind på serveringssteder og oppfordringen om å minimere antallet en har sosial omgang får dramatiske konsekvenser for de som lever av at folk samles, sier administrerende direktør i NHO Reiseliv Kristin Krohn Devold.

Bildet: Administrerende direktør i NHO Reiseliv Kristin Krohn Devold. Foto: Per Sollerman

Del gjerne!