NAF utfordrer reise- og næringslivet: – Bygg flere destinasjonsladere

Bensin- og dieselbil-salget synker som en stein. NAF utfordrer hoteller og kjøpesentre til å bidra i overgangen til elektrisk transport – Det kommer 200 nye elbiler på norske veier hver dag. Behovet for å lade elbilen mens man overnatter eller handler er stort, og vil vokse kraftig fremover, sier Camilla Ryste, kommunikasjonssjef i NAF.

– Tallene er klare. På fire år har fossilbilen og elbilen byttet roller. Andelen bensin- og dieselbiler i nybilsalget har gått ned fra 60 til under 20 prosent. Samtidig har elbilen steget fra 20 til over 60 prosent, forteller Ryste

Denne veksten kommer til å fortsette.

– I dag finnes det om lag 400 000 elbiler på norske veier. Om lag hver sjuende bil på norske veier er nå en elbil. Om under fire år vil det være nesten én million elbiler. Derfor oppfordrer vi i NAF hoteller, kjøpesentre og steder hvor det er naturlig å stoppe over litt tid, å få på plass såkalte destinasjonsladere for elbiler, sier hun.

Destinasjonsladere er halvraske ladere for elbil, som fyller batteriet over natten eller i løpet av noen timer. Den er raskere enn stikkontakten, men langsommere enn hurtigladeren. Derfor er de perfekte for de som vil lade mens de stanser, framfor å stanse for å lade.

NAF har lenge påpekt at ladeinfrastrukturen langs norske veier er under pari.

– Det mangler 500 hurtigladere langs veiene. Samtidig stiger elbilsalget år for år, og i år kommer det rundt 100 000 nye elbiler på veiene. Derfor vil behovet for lading på hoteller, kjøpesentre, utfartsparkeringer, alpinanlegg, museer og andre steder hvor det er naturlig å stoppe bilen en stund bare vokse framover, mener hun.


Bildet: Destinasjonsladere er halvraske ladere for elbil, som fyller batteriet over natten eller i løpet av noen timer. (Foto: NAF)

Del gjerne!