Nasjonale turistveger har bidratt til å definere oss som arkitekter

Fra 15. til 25. juni parkerer Nasjonale turistveger på Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo i anledning sitt 30-årsjubileum. Det er ikke en tilfeldig valgt rasteplass.

Akkarvikodden i Lofoten. Arkitekt: Manthey Kula. Foto: Steinar Skaar
Akkarvikodden i Lofoten. Arkitekt: Manthey Kula. Foto: Steinar Skaar

Professor ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO), Beate Hølmebakk, mener Nasjonale turistveger har hatt betydning for mange arkitekturpraksiser i Norge. Arkitektkontoret Manthey Kula, som hun driver sammen med Per Tamsen, har hatt flere oppdrag for Nasjonale turistveger.

– De har gitt oss mulighet til å utvikle gjennomarbeidete prosjekter som har vekket internasjonal oppmerksomhet og bidratt til å definere oss som arkitekter, sier hun.

Viktig formidling av norsk arkitektur

Beate Hølmebakk er professor ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo
Beate Hølmebakk er professor ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo.

To av Manthey Kula-prosjektene er blitt nominert til EU Mies Award. Hølmebakk mener det er viktig for AHO at lærerne er synlige i det internasjonale, arkitektfaglige landskapet gjennom publikasjoner, utstillinger, nominasjoner og priser.

– Nasjonale turistveger har i høyeste grad bidratt til å formidle norsk arkitektur og det mener jeg skolen har nytt godt av, sier hun.  

Mange turistvegarkitekter har vært tilknyttet skolen som forelesere, kritikere og sensorer. Hølmebakk understreker at det ikke er noen automatikk i denne koblingen.

– AHO er et sted det er og har vært faglig interessant å undervise, og mange dyktige arkitekter har ønsket å være en del av AHO miljøet, sier professoren.

nullNasjonale turistveger feirer 30-årsjubileum med AHO som ramme fra 15. til 25. juni.

– Avanserte konstruksjoner og detaljering

Førsteamanuensis ved AHO, Jørgen Tandberg og Espen Vatn, ble en del av Nasjonale turistvegers gruppe av arkitekter i 2014 etter en prekvalifisering som søkte etter «unge formgivere». De to deltok sammen i en internkonkurranse om utsiktspunkt på Senja, som de vant. Deretter deltok de i en konkurranse om et restaurant- og surfesenter i Lofoten. I 2020 fikk de tildelt prosjekteringen av servicebygget på Brunstranda i Lofoten. Det skal ha offisiell åpning i slutten av juni, og prosjektet er en del av utstillingen Rast.  

— Vi har hatt stor glede av samarbeidet, både med oppdragsgiveren og utrolig dyktige konsulenter. Det har gitt oss muligheter til å jobbe med meget spennende og utfordrende oppgaver i unik natur. Vi har også fått anledning til å jobbe med avanserte konstruksjoner og høy detaljeringsgrad, sier Espen Vatn. 

— For oss som unge arkitekter er det særlig givende å kunne jobbe med offentlige oppgaver fordi de ofte er forbeholdt mer etablerte kontorer. Det er fantastisk å jobbe med bygg og installasjoner som kommer til stor nytte for besøkende, og som er tilpasset bruken og naturen, sier Jørgen Tandberg. 

null

Lang liste med AHO-aktører

Lista er ikke fullstendig, men disse ingeniørene og arkitektene som arbeider eller har arbeidet på AHO har prosjektert og/eller bygd for Nasjonale turistveger: 

Kristoffer Apeland, Finn-Erik Nilsen, Jan Olav Jensen, Børre Skodvin, Torunn Golberg, Carl-Viggo Hølmebakk, Håkon Vigsnæs, Einar Jarmund, Knut Hjeltnes, Beate Hølmebakk, Tanja Lie, Espen Vatn, Jørgen Tandberg, Nuno Almeida og Luis Callejas.

Program for jubileumsarrangementet Rast på AHO fra 15. til 25. juni består av utstillinger og fagseminarer om turistvegene i relasjon til både kunst, reiseliv og arkitektur.

Adresse: Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo, Maridalsveien 29.


Del gjerne!