Det skjer i Nord-Norge, uke 12

Her er ukens 34 utvalgte reiselivsnyheter fra Nord-Norge. Overskriftene lenker til originalartikkel. Om symbolet + vises har kilden betalingsmur, men ingress søker å belyse saken som en kortnyhet. Send gjerne inn nyhetstips og pressemeldinger 🙂


Bygg kompetanse for fremtidens bærekraftige og opplevelsesbaserte reiseliv!
«Nordland fagskole har gleden av å informere om at de i tida fremover kan tilby en rekke gratis og kompetansehevende tilbud – både av kortere og lengre varighet, og håper at dette kan være av interesse for deg selv eller dine kollegaer. Søknadsfrist for skolens studietilbud er 15. april.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Innlegg: Vi trenger fagarbeidere i salg, service og reiseliv!
«Salg, service og reiseliv er ønsket tilbake til opprinnelig antall klasser både av elever og næringsliv. Det bes om at fylkeskommunen ved kompetanseetaten og fylkets politikere ser behovet for fagarbeidere i bransjen og øker antall klasser på vg1 i henhold til søkertall og behov.» Kilde: nordnorskdebatt.no.

Nordnorsk Cruisekonferanse 2023
«Cruisenettverk Nord Norge og Svalbard arrangere i samarbeid med Narvik havn Nordnorsk Cruisekonferanse 4-5 mai 2023 . Bli med på to spennende dager, med mye nyttig informasjon om cruisenæringen.» Kilde: Cruisenettverk Nord Norge og Svalbard

Vil teste ut grønn luftfart i nord
«Beate Bø Nilsen og Odd Arnold Skogsholm er enig om at grønn luftfart bør utvikles i nord. – Vi har samlet en hel landsdel for å posisjonere oss i den grønne luftfarten, sier gruppeleder for Høyre i Nordland fylkesting, Beate Bø Nilsen.» Kilde: nfk.no.

Ledig stilling som reiselivsrådgiver for Svalbard
«Sysselmesteren på Svalbard har ledig åremålsstilling som reiselivsrådgiver for å ivareta saksbehandling, rådgivning og tilsyn.» Kilde: finn.no.

Verdens nordligst, kommersielle hytte åpner for sesongen (Svalbard)
«For Brita og Trond er det et verdivalg å tilbringe noen uker som vertskap på hytta der de smelter is fra breen og tar oppvasken for hånd. Et valg som innebærer stillhet og fysisk arbeid, med et enklere liv tett på gjester og natur.» Kilde: reiselivskunnskap.no. 

Mot et bærekraftig reisemål (Svalbard)
«I forrige uke deltok Visit Svalbard på samling i Bergen i regi av Innovasjon Norge sammen med 41 andre destinasjoner som jobber med ordningen «bærekraftige reisemål».» Kilde: linkedin.com/company/visit-svalbard

Små skip frykter for fremtiden, cruiseskip venter rekordsesong (Svalbard)
«Et bredt spekter av skip er ventet.. Lokalstyret vil kunne glede seg over  havneavgifter, men mange i lokalbefolkningen ser ikke frem til så mange turister. Samtidig er turoperatører som driver med seilbåter og små ekspedisjonsskip redd for framtiden. .. skipsbasert turisme vil slite med de nye reglene.» Kilde: spitsbergen-svalbard.no.

Visit Hammerfest søker Turistverter (Finnmark)
«For sommersesongen 2023. 6 stillinger med stillingsprosent fra 20-100%.» Kilde: finn.no.

Anbefaler å avvikle Institutt for reiseliv og nordlige studier (Finnmark) +
«Ifølge vedtaket som er fattet i fakultetsstyret, anbefaler de å avvikle Institutt for reiseliv og nordlige studier som organisatorisk enhet. I saksutredningen heter det at signalene er at det ikke er en naturlig koalisjon å ha reiseliv, nordlige studier og medieproduksjon samlet i ett institutt.» Kilde: altaposten.no. 

Ønsker seg en reiselivsminister (Finnmark) +
«Vi vil ha en reiselivsminister som setter reiselivet på agendaen og på sakskartet på Stortinget og i regjering, sier daglig leder i Sorrisniva, Caroline Laurhammer.» Kilde: altaposten.no.

Innlegg: Er Arctic Center idrett? (Troms)
«..Arctic Center er et privateid selskap som har til hensikt å drive kommersielt og dermed også har som mål å levere utbytte til eierne. De er ikke berettiget til å stå på ei slik liste og må derfor tas ut av programmet.» Kilde: nordnorskdebatt.no.

Innlegg: En skamplett på Ishavskatedralen (Troms)
«Ryktet til Tromsøs viktigste symbol, Ishavskatedralen, forvaltes dårlig av Tromsdalen menighetsråd. Dette kan ikke byen være bekjent av. .. I 2019 trakk midnattskonsertene der 45.000 publikummere, og tjente 5,2 millioner kroner for soknet.» Kilde: nordnorskdebatt.no.

Norway: Winter Adventures in Bergen and Tromsø (Troms)
«Although always spectacular in summer, Norway is also a great location for a winter break.» Kilde: facebook.com/NordNorskReiseliv.

Innlegg: Byheisen: Nå må politikerne ta stilling (Troms)
«Nå kommer første syretest for Narviks politikere i byheissaken. Planavdelingen i kommunen sier nei til å ta planen til behandling slik den foreligger. Det betyr at politikerne må si ja eller nei til en prinsippavklaring i saken.» Kilde: fremover.no.

Innlegg: Angrepille i Workinnmarka (Troms)
Tromsø: «Nok en gang har Tromsø kommune med Monster-hotellet i Workinnmarka, tillatt utbyggere å ta seg til rette. Samtidig har kommunen gjort seg selv skyldig i, og innrømmet alvorlige saksbehandlingsfeil.» Kilde: nordnorskdebatt.no.

Hit kommer det campingplass (Troms) +
Bjarkøy: «Allerede til sommeren kan turister fra inn- og utland tilbys campingmuligheter på Bjarkøy når Øyriket Camping ønsker velkommen. Det er Adrian Markussen som sammen med sin far og bror realiserer planene de har hatt en stund om å etablere et campingtilbud i Øyriket.» Kilde: ht.no. 

Kutter ikke bevilgningen til Nordnorsk reiseliv likevel (Nordland)
«Mindreforbruk på andre budsjettposter gjør at vi slipper å kutte i bevilgningen til Nordnorsk reiseliv i 2023, sier fylkesråd for plan og næring i Nordland, Linda Helen Haukland.» Kilde: lofotposten.no.

Querini-operaen skal fremføres i Venezia (Nordland)
«Nordland fylkeskommune går nå inn med en betydelig økonomisk støtte på tre millioner kroner til gjennomføringen av prosjektet Querinioperaen i Venezia.» Kilde: nfk.no.

Krever helårig fergeforbindelse på Andfjorden (Troms/Nordland)
«Regionrådene krever helårig fergeforbindelse på Andfjorden. Nå intensiveres arbeidet, og et delmål er utvidet sesong allerede i år. Helårig fergesamband over Andfjorden er et felles prosjekt mellom Andøy kommune og Senja kommune.» Kilde: blv.no. 

Innlegg: Et eiffeltårn på Andenes? (Nordland)
«Norge, Nord Norge og Andøy må sannsynligvis vente i 100 eller 1000 år før en tilsvarende mulighet som The Whale med postadresse Andenes vil dukke opp, skriver Ivar Kristiansen.» Kilde: nordnorskdebatt.no.

Benytter seg av kirke med overnattingssted i kjelleren (Nordland) +
Narvik: «Et flott tilbud til en god pris, konkluderer Elias Marte (23) fra Østerrike. Han har akkurat våknet og sammen med kompisen har han benyttet seg av det nye overnattingstilbudet i Sjømannskirka i Narvik.» Kilde: fremover.no.

Magasinet fra Vesterålen blir internasjonalt storprosjekt (Nordland)
«Yderst var i sin tid et magasin for Vesterålen, men nå blir det et europeisk storprosjekt med EU-finansiering i ryggen. Kristina R. Johnsen og Sébastien Van Malleghem skal sette fokus på europeisk kystkultur.» Kilde: journalisten.no.

Nusfjord satser på luksusturister (Nordland)
«Krefting-familiens selskap Carucel Eiendom ble hovedeiere i det historiske fiskeværet Nusfjord Arctic Resort for fem år siden. Anlegget er blitt kraftig oppgradert for å kunne håndtere turister med klare krav til kvalitet og komfort.» Kilde: abcnyheter.no.

Samarbeider om å styrke Lofoten som destinasjon (Nordland) +
«Destination Lofoten AS og LofotenMat SA går sammen om å etablere Lofoten som en ettertraktet matdestinasjon. – Økt lokal verdiskapning og lengre opphold er vårt felles mål, sier de. – Vi ønsker at folk skal komme hit for mat-opplevelser.» Kilde: lofotposten.no.

Omsetning og overskudd økte kraftig for reiselivsanlegget (Nordland) +
«Svinøya Rorbuer AS økte både omsetning og resultat i fjor. Selskapet øker også sammenlignet med før pandemien. Daglig leder Ola Skjeseth ser lyst på utviklingen når de reisende nå har vendt tilbake til Lofoten og Svolvær. – Vi jobber langsiktig inn mot det internasjonale markedet» Kilde: lofotposten.no.

Krefting med storsatsing i turistperle i nord (Nordland)
«Carucel Eiendom øker investeringene og skal tredoble antall ansatte i Nusfjord i Lofoten. Etter å ha investert 200 millioner kroner i Nusfjord Arctic Resort, øker nå eierne innsatsen for at fiskeværet i Lofoten skal bli en luksusdestinasjon.» Kilde: estatenyheter.no.

Her skal Preben Moen drive hotell dei neste månadane (Nordland) +
«I fjor sommar fresa Preben Moen rundt med bubil i Lofoten. Han fall så pladask for området at han ikkje var vanskeleg å be då han fekk spørsmål om å starte opp eit hotell der. Det seier Preben Moen på telefon frå Å i Lofoten. Han står midt i oppstarten av eit stort overnattingsanlegg.» Kilde: firda.no. 

Første spadetak for «stor mulighet» og «galskap» (Nordland)
«Det er ikke ofte 900 meter skaper så stor uenighet. Er det storstilte flyplassprosjektet i Bodø galskap eller en gyllen mulighet til å rette opp en 70 år gammel feil?» Kilde: nrk.no.

Skal utvikle konseptet Visit Reindeer (Nordland) +
«Startet selskapet Ájddo i Sørfold – vil ha base i Bodø. Bak står Per Stellan Pavall, Jan Edvard Pavall og Daniel André Koskinen. De ønsker å gi gjestene et innblikk, og større forståelse av samisk kultur og historie i kombinasjon med lokal historie.» Kilde: an.no. 

Transport Service Nordland AS er konkurs (Nordland)
«Selskapet har vært i drift i nesten 21 år, siden 2002, og holder til i Rognan i Saltdal kommune i Nordland. – Pandemien ble for tøff, rett og slett, sier daglig leder Svein Spørck.» Kilde: borsen.dagbladet.no.

Tonje bruker virtuelle turer for å vise frem Helgeland (Nordland) +
«Tonje Vonstad som leder bedriften TV Klipp mener bruk av virtuelle verktøy er et godt virkemiddel for reiselivsaktørene når vi skal vise fram hva Rana og Helgeland kan by på. – Samarbeider vi både fysisk og digitalt, kommer vi langt.» Kilde: isandnessjoen.no.

Innlegg: Virkninger av en ordfø­rers språk­bruk og holdninger (Nordland)
«..overfor Vegaøyan verdensarv nå og sett i et histo­risk perspektiv. Fuglevokter Vibeke Steinsholm er kritisk til ordfører Andre Møllers utsagn om verdensarven og mener de ikke er forenlige med at Møller er styreleder i verdensarvstiftelsen.» Kilde: banett.no.

Fulgte drømmen til Offersøy (Nordland) +
Helgeland: «Martin og Irma Meendering har drømt om å flytte til Norge i mange år. Etter en prøvesesong som drivere på Offersøy Camping, var de solgt.» Kilde: hblad.no.


NB! Disse sakene er hentet fra nyhetsbrevet Dagens reiselivsnyheter, en daglig oppdatering som dekker hele landet, kvalitetsjekket og sortert geografisk.

Del gjerne!