Barnemuseum åpner 6 november på Finnsnes!

Etter 8 års arbeid og en kostnad på 15 millioner åpner endelig barnemuseumet på Finnsnes i Senja kommune 06. november! Historielæring gjennom interaktiv lek er det sentrale fokuset i utstillingen «Midt-Troms i miniatyr».

«Selv voksne lærer best gjennom lek, tro det eller ei!», sier museumsdirektør Lisa Gay Bostwick fra rekka (til høyre). Her sammen med barnemuseumspedagoger Lene Dahlkvist (til venstre i bildet), og Liudmila Shpynova-Jakobsen (i midten).
«Selv voksne lærer best gjennom lek, tro det eller ei!», sier museumsdirektør Lisa Gay Bostwick fra rekka (til høyre). Her sammen med barnemuseumspedagoger Lene Dahlkvist (til venstre i bildet), og Liudmila Shpynova-Jakobsen (i midten).

Grand Åpning 06 november

«Et Barnemuseumer mye mer enn et museum for barn» forteller museumsdirektøren, Lisa Gay Bostwick, entusiastisk som selv har vokst opp med barnemuseer i USA. Barnemuseet er en totalopplevelse, en engasjerende og involverende hovedutstilling som binder sammen Midt-Troms Museums autentiske steder.  Utstillingen «Midt-Troms i miniatyr» gir også voksen innbyggere og tilreisende en kontekst og en forståelse for hvordan fortid og nåtid henger sammen i hele vår region. 

«Det er stas å få på plass et museum der barna får ta del i museumsopplevelsen gjennom lek. Et museum som er laget for barn men som handler om og fokuserer på lokal såvel som nasjonal kulturhistorie. Det er sett fra Midt-Troms øyne, men utstillingen reflekterer jo svært godt norsk kulturhistorie», sier barnemuseumspedagog Lene Dahlkvist.

8 års innsats og en kostnad på 15 millioner

Det tok hele åtte år før vi nå kunne åpne dørene, til stor glede for alle i Midt-Troms Museum som har jobbet knallhardt for dette. Museumsdirektøren håper det vil dukke opp flere barnemuseum i Norge og at dette kan være et startskudd for å bli bedre kjent med konseptet og at mange blir inspirerte til å etablere flere barnemuseer.

Barnemuseet har fått på plass to barnemuseumspedagoger som arbeider med utvikling av innhold og aktiviteter for skoler, barnehager og på sikt, sykehjem. 

«Vi er stolte over å ha fått på plass dette og å kunne bruke så mange lokale krefter. Det har tatt 8 år og kan kalles en ekte Midt-Troms produksjon! Det er en fin tanke å kunne jobbe videre med «Barnebyen Finnsnes» i bakhodet – det er flott at det er på plass et museum som kan være en positiv driver med barna som prioritet. Det vil være godt for stedsutviklingen for Finnsnes, så vel som alle de fantastiske lokal- og bygdemuseer i de seks kommune Midt-Troms Museum leverer museumstjenester til.» Lisa Gay Bostick.

Barnemuseet på Finnsnes forventer ca. 30.000 besøkende årlig – barn med voksne (familier) og tilreisende.  

Utstillingen «Midt-Troms i miniatyr» koster totalt ca. kr 15 000 000,- og er pr i dag ca. 75% finansiert, med bidrag bl.a. fra Stiftelsen Midt-Troms Museum, gamle Lenvik (nå Senja) kommune, Troms og Finnmark fylkeskommune og Staten, samt Brødrene Karlsen AS og Salmar. Kronerulleringen pågår enda for å komme i mål med enda flere spennende moduler. Eksempelvis er lek med vann noe barn setter stor pris på, og en «fra elv til hav» vann-lek modul står høyt på ønskelista sammen med et spennende og morsomt inngangsparti formet som en enorm laks! 


Del gjerne!