Ny undersøkelse: Ladetilbudet er viktig for ferierende elbilister

Dersom tilbudet var der, ville åtte av ti elbilister ladet på turistdestinasjoner i sommer. Dette kom fram i Norsk elbilforenings undersøkelse blant elbilister som ferierte med elbilen sin.

Hotellnæringen må våkne: – Tilgang til lader vil være et viktig premiss for valg av feriemål, mener Christina Bu, generalsekretær i Norsk elbilforening (foto: Norsk elbilforening).

– Nå må norske hotelleiere og de som driver mange av de flotte turistattraksjonene i Norge, kjenne sin besøkelsestid, sier Christina Bu, generalsekretær i Norsk elbilforening. Veksten av elbiler på norske veier, er formidabel. Når bruktbilsalget skyter fart og målet om kun nullutslippsbiler i nybilsalget er nådd, vil ladetilgang være en viktig premiss for valg av feriemål.

Elbilturistene strømmet til laderne på Hotell Union i Geiranger i sommer

Ved verdensarvfjorden i Geiranger er det voksende antall elbiler på veiene.

– Våre gjester spør om vi har ladere og de siste årene har vi hatt alt for lite kapasitet. Ladetilbudet er en viktig del av destinasjonsvalget for elbilister, og dem begynner det å bli mange av, sier fjerde generasjons hotelleier ved Hotell Union i Geiranger, Sindre Mjelva.

Hotell Union er et stort og tradisjonsrikt hotell i Geiranger i Møre og Romsdal. Hotellet ble bygd i 1891, og har vært et naturlig valg for turistene som skal besøke verdensarvfjorden siden den gang. De siste åtte årene har de også kunne nyte godt av hotellets ladetilbud. Den muligheten skal de få framover også, lover hotelleieren.

– Utvidingen av ladetilbudet for elbiler står sentralt i vår strategi framover. Utviklingen går så fort at vi bør gripe fatt i det nå, heller enn å vente og se.

Ladekø og ødelagte ladere var igjen en stor utfordring

Sommerferien 2021 ble nok en gang Norgesferie for mange som ellers drar utenlands. Flere enn før brukte bilen på ferie og enda flere kjørte elbil. Innlandet, Vestland og Viken var fylkene flest elbilister ferierte i, og hele 98 prosent benyttet seg av hurtiglading på veien. Lik fjoråret, sommeren 2020, var det mange som opplevde å stå i kø for å lade – så mye som 72 prosent, og hele sju av ti hadde opplevd å komme til en lader som ikke virket.

– Det er helt uholdbart at man som elbilist på ferie skal måtte bruke lang tid på å vente i kø, og når man endelig kommer fram, så virker det ikke, sier Christina Bu. Bilferie med elbil er bra både for norsk turistnæring og for klimaet. Det er bare å fortsette å bygge ut og fikse lading langs veien, for trykket kommer til å øke. Det er garantert!

I årets undersøkelse om elbilferie, svarte hele 95 prosent av elbilistene at de vil dra på elbilferie igjen.


Elbilferie 2021 er en undersøkelse utført av Norsk elbilforening. Den ble gjennomført i tidsrommet 11.-26. august. Antall svar: 1680