Og feriepengene går til..

Svak krone og økte levekostnader har satt preg på sommerbudsjettet. Nå viser en fersk undersøkelse fra SpareBank 1 at flere enn tidligere planlegger å bruke feriepengene til å dekke hverdagsutgifter. Mange vil også spare feriepengene.

– I år blir feriepengene et ekstra kjærkomment tilskudd til privatøkonomien for mange. Tenk på at feriepengene er en god anledning til å skaffe deg et økonomisk pusterom. Betal ned kredittkortregninger og forbruksgjeld, restskatt og ubetalte regninger. Og har du anledning, sett av litt av feriepengene på bufferkontoen. Da går du høsten lettere i møte, sier Elisabeth Landsverk, privatøkonom i SpareBank 1 Østlandet. 

Av de som mottar feriepenger, svarer 35 prosent at pengene i hovedsak skal brukes til vanlig forbruk. Det er en økning på 3 prosentpoeng fra 2022 og 8 prosentpoeng fra 2019. Det er de yngre i aldersgruppen 18-24 som i størst grad vil bruke pengene på vanlig forbruk. Her svarer 47 prosent at feriepengene skal gå til dette formålet.

Mange velger sparing

Blant feriepengemottakerne svarer 42 prosent at de i hovedsak velger å spare årets feriepenger. Det er en økning på 9 prosentpoeng fra 2022 og er også langt høyere enn for fem år siden.

– Som regel tilsvarer feriepengene godt over en månedslønn. Dersom du sparer en del av dem, har du til senere om det skulle dukke opp uforutsette utgifter eller andre ting. Det er både smart og gir en trygghet i hverdagen, forteller Landsverk.

Flertallet skal fortsatt reise for feriepengene

Til tross for at flere enn tidligere bruker feriepengene sine på forbruk og sparing, viser tallene at over halvparten fortsatt legger de inn i feriebudsjettet.

– Selvfølgelig skal man ta seg en velfortjent ferie om man har anledning og økonomi til det. Men husk på at den svake kronen i kombinasjon med store prisøkninger også utenfor Norge bidrar til at utenlandsturen er dyrere enn på lenge. Planlegg turen og sett opp et budsjett for hvor mye penger du skal bruke, sier Landsverk.

Det er omtrent like mange som planlegger å feriere i Norge som i utlandet.

– Det er masse flott å oppleve i landet vårt, og vi har en unik natur. Mye kan oppleves uten at det trenger å koste så mye også. Husk at det som betyr noe er å få en fin opplevelse sammen med de du er glad i, ikke hvor mye penger du bruker på ferien, sier Landsverk.

Dette svarer folket at årets feriepenger i hovedsak skal brukes til:

Ferier/Reiser55 %
Spare42 %
Vanlig forbruk35 %
Oppussing av bolig/fritidsbolig18 %
Betale ned gjeld/restskatt14 %
Betale ubetalte regninger8 %
Større innkjøp (hvitevarer, brunevarer, møbler og lignende)7 %
Shopping:6 %
Annet:1 %
Vet ikke:3 %

Undersøkelsen er utført av Respons Analyse på oppdrag fra SpareBank 1 i perioden 27.04-04.05 blant et landsrepresentativt utvalg på 1210 personer.

Del gjerne!