Avinor mottar internasjonal anerkjennelse for drone- og bærekraftstiltak i Norge

Avinor har sammen med teknologipartneren Frequentis blitt tildelt to prestisjetunge internasjonale priser for henholdsvis dronesamarbeidet med Norsk luftambulanse og bærekraftstiltak ved Oslo lufthavn.

Prisene er en del av bransjeorganisasjonen CANSO sin årlige ATM Award, som dels ut ved Airspace World-kongressen i Genève, hvor verdens luftfart- og romfartsbransje er samlet denne uken.

I kategorien «Overall Excellence» mottok Avinor prisen for samarbeidet de har med Norsk Luftambulanse om deling av dronedata. Dette sikrer at helikopterpiloter har et bedre oversiktsbilde over dronetrafikk i luftrommet når de skal ut på skarpe oppdrag for å redde liv.

-Uregistrerte droner utgjør en stor sikkerhetsfare for luftambulansetjenesten i Norge. Samarbeidet med Norsk Luftambulanse sørger for en tryggere hverdag for helikopterpilotene når de må ut på skarpe oppdrag for å redde liv og når hvert sekund teller, sier Mats Gjertsen i Avinor sitt Droneprogram.

Omtrent 500 000 nordmenn eier én eller flere droner. Til nå har det manglet et system som varsler helikoptrene om hvor dronene flyr til enhver tid. Nå er systemet på plass, og hver registering vil fjerne potensielle farer i norsk luftrom. Det er dette som nå har blitt lagt merke til langt utenfor Norges grenser.

Bærekrafttiltak ved Oslo lufthavn reduserer klimagassutslipp

Avinor og Frequentis oppnådde også en «Runner Up»-anerkjennelse i kategorien bærekraft for arbeidet med såkalte Continuous Climb and Decent Operations (CDO). Avinor ligger i Europatoppen gjennom trafikkonseptet som er iverksatt ved avganger og landinger ved landets hovedflyplass. I praksis betyr dette at flymaskiner kommer seg raskt opp i marsjhøyde etter avgang, og raskt ned ved landing. Dette reduserer klimagassutslipp, og sparer flyselskapene for tid og penger.

-Dette er en viktig anerkjennelse av Avinor sitt arbeid innen både teknologi og bærekraft. Disse prisene viser at verden ser til Norge og norsk luftfart, og at arbeidet vi gjør blir lagt merke til. Det at prisene deles ut på verdens største flysikrings-kongress betyr at hele bransjen ser hva vi har fått til med relativt små virkemidler hjemme i Norge, sier Flysikringsdirektør Jan Gunnar Pedersen i Avinor.


Del gjerne!